Wat bedoelt Pantera Capital – het oudste crypto/blockchain hefboomfonds in de VS – daar wel mee? ´Human nature is pro-cyclical´. Ik schrijf me net in op hun gratis nieuwsbrief, en de recentste oogt wel erg interessant. Alleen de titel is al intrigerend. Pro-cyclical, we lopen als mensen – beleggers zijn degenen die ons hier interesseren – zelden of nooit vooruit op de cyclus. Wij maken het verloop – wij zijn de cyclus. Dfbonline.nl: ´Geld uitgeven als het economisch goed gaat en bezuinigen als het slecht gaat. Een procyclisch beleid (bijvoorbeeld begrotingspolitiek) is beleid dat de conjunctuurcyclus (-beweging) versterkt.´ Het volledige artikel is een longread, en u krijgt het van mij nu reeds cadeau. Het blijkt inderdaad propvol interessante info te zitten, die ik persoonlijk nog niet wist. Wijsheid komt met de jaren? Dan wordt het op bijna 60-jarige leeftijd toch stilaan tijd zou je denken… Enfin: wijsheid komt in ieder geval met deze nieuwsbrief van Pantera Capital. Een paar voorbeelden.
Hoogste volatiliteit ooit
De week van de 17de mei 2021 was de meest volatiele in de geschiedenis van bitcoin, sinds 2009! Ik heb uiteraard weet van wat er op Black Wednesday gebeurde in crypto, maar dit wist ik niet. BTC is meerdere malen gehalveerd, en lager nog gegaan. Daar zaten we allemaal recht bovenop, en dit artikel van 20 mei jl. getuigt daarvan. Maar ook: telkens weer onvoorstelbaar terug recht gekrabbeld. Om vervolgens eveneens aanzienlijk hoger te noteren. Pantera rekende het uit, wat er gebeurde telkens China bitcoin tegenwerkt, op een of andere manier, in woord of in daad. En dit blijkt al sinds 2013 te gebeuren. Wist ik dus ook niet.´OK, let’s take in the latest China “banning bitcoin” thing out with a wider lens.It feels like we’ve also seen **that** movie before. ´
Investors who sell on China “bans” usually end up bummed… pic.twitter.com/OKlBe9yU9q
— Dan Morehead (@dan_pantera) May 26, 2021
Pantera Captial Nieuwsbrief versus Cryptonieuwsbrief
Omdat de Amerikaanse markt qua cryptobeleggers de grootste ter wereld is (geschat op tussen 40 en 50 miljoen Amerikanen), is Tax Day een belangrijke beïnvloeder van de koers. Amerikanen verkopen dan nog meestal vlak voor ze hun belastingaangifte moeten indienen, om niet getaxeerd te worden op winsten. Een gegeven waarvan ik me niet bewust was. En wanneer viel Tax Day in 2021? In mei, inderdaad, de 17de mei en laat dat dus minstens mee tot de bitcoin crash van 19 mei geleid hebben. Deze Pantera Capital nieuwsbrief toont, berekent, bewijst ook zoveel; zo plastisch en direct up your face?! Tjonge jonge, hier had ik me eerder op moeten abonneren – en gratis dan nog wel. Concurrentie voor mijn eigen Cryptonieuwsbrief? Niet echt, want ik breng het dagelijkse crypto/blockchain nieuws, van maandag tot en met vrijdag, en in het Nederlands. Pantera brengt meer een overzicht, en inzichten in het algemeen. Nog velen onder ons, Nederlanders, zijn niet zo best in talen, en da´s altijd zo geweest. Misschien moeten de scholen daar maar eens wat aan doen? Ik hou zelf van alle talen behalve van betalen… Ik breng – tezamen met collega Harm van Wijk dan op vrijdag sinds kort – buiten het nieuws ook tal van eigen inzichten, waar deze Pantera brief toch ook iets meer op de Amerikaanse markt gericht is. In de Cryptonieuwsbrief kunnen technisch ook geen afbeeldingen zoals grafieken worden gebracht, wat wel jammer is. We kunnen er wel naar verwijzen dus dat doen we wel. Deze Pantera brief staat vol met dit soort afbeeldingen, en ze zijn erg interessant want beeldend, sprekend.
De menselijke natuur
Wat ik wel wist en weet, is dat je contrair moet handelen. (Tráchten te handelen!) Tegengesteld aan de meerderhei-der beleggers. Zijn ze bullish en staan de koersen dus torenhoog, dan moet de contraire belegger net het tegengestelde doen. Denken aan verkopen, winst van tafel nemen. Precies andersom dan de menigte doet dus, door Pantera ´the herd´ genoemd, de horde, meute, groep, roedel. Omgekeerd ook: is iedereen (nou ja…) bearish (zoals sinds de afgelopen weken), dan is het tijd om aan kopen/bijkopen te beginnen. Daarvoor volg ik persoonlijk de Fear & Greed Index, die geeft dat (bitcoin) sentiment heel nauwkeurig aan, elke dag updated.
´Historical Values
Laten we eens een week terug kijken. 7 Dagen geleden stond de Index op ´extreme fear´, extreme angst, u ziet het hier afgebeeld. BTC stond in die week zo laag als $35.000. Vandaag, donderdag 17 juni 2021, en ook gisteren, is die ´extreme´ angst al wat verminderd, tot gewoon ´angst´. En bitcoin? De koers draait al twee dagen rond de $40.000. U kan dat hier op Livecoinwatch.com zelf controleren. Les die we kunnen trekken is dan misschien: telkens het bitcoin sentiment op ´extreme angst´ staat, is bitcoin koopwaardig? Geen financieel advies maar me dunkt van wel! En van ´angst´ gaat het dan altijd, op een gegeven moment, en meestal onverwacht, terwijl je net niet kijkt…naar greed, hebzucht, en zelf misschien extreme greed. Ideetje dus…?
Human nature
Dat is wat Pantera Capital net bedoelt met procyclisch zijn. De menselijke natuur is er één van ´te volgen´. Volg de anderen, doe net als zij, ga méé, doe mee. Dat sentiment loopt als je niet oppast met je weg, bullish of bearish, en dat is heel normaal, heel natuurlijk. Dit contrair beleggen is helemaal niét makkelijk, absoluut niet. Ongewild, onbewust raak je besmet door wat je leest, hoort en ziet. Hoe moeilijk is het bijvoorbeeld vandáág optimistisch te zijn, met de hele sfeer rond bitcoin et al. zo negatief, zo pessimistisch. De koers weerspiegelt dat ook. Alleen wie ook eens terugkijkt, schrijft Pantera, ziet wat je al verdiend hebt, bijvoorbeeld in de afgelopen 12 maanden tot nu. Wie toen BTC kocht, is nu 281 procent rijker, zegt de nieuwsbrief, en ik wil het best geloven. Maar toch: ´Going with the momentum is just human nature.´ De rest van de nieuwsbrief moet u zelf maar lezen, zo u wilt… Onderstaande YouTube video spreekt over de Pantera Capital nieuwsbrief en zo ontdekte ik hen zelf – watch and learn (wel in het Engels):