Alsof het ooit ´rustig´ is geweest in Cryptoland! Met de meest volatiele financiële markt ooit. Maar wel heeft op maandag 1 maart 2021 vooral BTC er de woeligste maand in een jaar tijd op zitten. De rollercoaster ging van afgerond $32.000 naar $58.000 en opnieuw naar $43.000. Om op moment van schrijven weer de weg omhoog te zoeken aan $47.000+. Een mens zou er nog duizelig van worden! En weet: cryptobeleggers zijn ook mensen (!) Al kon de ware hodler – als koper-en-houder – rustig een maand lang alle koersen negeren – om toch weer een stuk rijker te zijn op deze eerste maart.
Slapers worden wakker
Hodlen kan dus lonend zijn (is ook zo), maar af en toe, ooit, wil een belegger wel eens cashen. Winst van tafel nemen. Daar is nog nooit iemand armer van geworden, luidt trouwens een oud adagium. Zo werden plots cryptorekeningen die wel tien en elf jaar geslapen hebben, afgelopen maand a.h.w. wakker. Marktcommentatoren en -watchers denken dan meestal aan Satoshi Nakamoto, want zou die ooit al zijn (of haar of hun) bitcoins op de markt dumpen?! Al is iemand die zo slim is dat hij de Nobelprijs Economie verdient, daar vast ook te intelligent voor. De crytomarkt kon deze $288 miljoen wel opslorpen, maar het droeg ook weer bij tot genoemde volatiliteit.
De horizon wordt verbreed
Het grootste cryptofonds ter wereld, het Britse Grayscale Investments, gaat uitbreiden. Van de huidige bitcoin, ethereum, en nog zes andere trusts, naar nog andere digitale munten. Zeker en ook in de DeFi sector, die van de gedecentraliseerde fianciën. Een markt die boomt en dit in stijgende lijn sinds een twaalftal maanden. ´Grayscale is currently surveying assets such as ADA, AAVE, BAT, COMP, LINK, XMR, MKR, FIL, EOS, SUSHI, DOT, UNI, YFI, to mention but a few.´ Het fonds hoopt dat de institutionelen – waarvoor het meest werkt, en voor rijke individuele beleggers – ook hierin groots zullen participeren.
Bitcoin met 88 procent korting kopen
Dat overkwam beleggers die op de PDAX traden, in de Filipijnen en de grootste Aziatische cryptobeurs. Door een technische storing werd voor korte tijd BTC verhandeld tegen een koers die maar liefst 88 procent lager lag dan de reële. De happy few die dan online waren, konden hun geluk niet op. We herinneren ons nog maart 2020, toen de bitcoin koers halveerde, maar dat was wel de officiële prijs toen. Op de PDAX was een aanzienlijk error de reden van de tijdelijke solden in bitcoin. Voor $6000, een koopje! De nasmaak was bitter echter en de vreugde vast van korte duur. De cryptobeurs vraagt de bitcoins beleefd terug! Nou ja, beleefd? Zoals een trader meldt: “After almost 24 hours, they sent me a demand letter and SMS, requesting me to transfer back the BTC, or they ‘may’ be compelled to take legal actions against me.”
Crypto voor kunst/Kunst voor crypto
De wereldberoemde Britse kunstenaar Damien Hirst heeft 8 schilderijen gemaakt en biedt ze uitzonderlijk ook te koop aan tegen bitcoin (BTC) of ethereum (ETH). Hoe mooi formuleert hij het wel op Instagram, kijk eens: “It’s hard for any of us to trust anything in this life but somehow we manage it and we even find love and I love art and I love the crypto world and I am happy and proud to put my belief into Bitcoin (BTC) and Ether (ETH) and accept them for this drop.” Opnieuw een oké, een groen licht, een zogenaamd endorsement voor crypto, thank you mister Hirst!
China voert oorlog – tegen de mijners
Daar schreef Biflatie al eerder over, waarschuwden we voor. Wat als China, druk in de weer met haar eigen digitale yuan, bitcoin als een bedreiging gaat zien? Op een gegeven moment in de toekomst, als concurrentie? Daarin zaten we juist ook, maar niet in de conclusie die we uit die voorspelling trokken. Ondergetekende zag het als een serieuze bedreiging die de koers van BTC zou doen kelderen, in geval? Nou breekt onze klomp want…het tegengestelde lijkt te gebeuren. Lees en verwonder u, of niet:
´Bitcoin Rises After China Region Declares War on Crypto Mining´
Hoe is het mogelijk – begrijpt u het, beste lezer? Mongolië, een autonome regio binnen China, gaat tegen april 2021 de bitcoin mijnen op zijn grondgebied sluiten!! ´China’s Inner Mongolia has banned cryptocurrency mining and declared its intention of shutting all such projects by April, spurring fears the world’s No. 2 economy will take more steps this year to eradicate the power-hungry practice.´Een omen, een voorbode? Vast. Hadden wij dus vele maanden geleden al voorspeld; echter, en daarom zijn we dolblij hierin verkeerd te zitten: de koers van bitcoin STIJGT op dit nieuws! Dat is dan vast met de achterliggende gedachte: er zal minder en minder snel gemijnd kunnen worden in de nabije toekomst, ergo bitcoin wordt waardevoller omdat er minder op de markt zal komen. Of: hoe in se slecht nieuws ervaren wordt als goed nieuws, right on!
Het gaat voor wat mij betreft de goede kant op voor Bitcoin. En ik bedoel dat het mainstream betaalmiddel aan het worden is. Het zal niet lang meer duren.