Het werkloosheidspercentage in Spanje is begin 2012 naar het hoogste punt in de afgelopen 15 jaar gestegen. Bijna 23% van de Spaanse beroepsbevolking zit zonder werk. De jeugdwerkloosheid is zelfs naar een record niveau gestegen. 1 op de 2 Spaanse jongeren heeft momenteel geen baan. De toekomst ziet er somber uit voor de huidige generatie studenten. Het kan wel eens de ‘werkloze generatie’ worden. De jongeren komen daarom ook steeds vaker in opstand tegen de plannen van de huidige regering. Maar niet alleen de jeugd protesteert. Aanstaande donderdag zal het openbaar vervoer worden platgelegd en tevens zal er worden gestaakt op de luchthavens.

Ondanks waarschuwingen uit Europa, liet Spanje eerder deze maand weten dat ze het begrotingstekort waarschijnlijk laten oplopen naar 5,8% van het bbp. De EU-norm is 3% en Spanje zal nog wel eens te maken kunnen krijgen met boetes, indien deze norm op lange termijn zal worden losgelaten. De Spaanse regering heeft weliswaar voor miljarden euro’s aan bezuinigingen aangekondigd, maar stuit op veel verzet van het volk.

De Italiaanse minister Monti liet dit weekend weten dat hij zich zorgen maakt over de ontwikkelingen in Spanje. ‘Een nieuwe crisis in de eurozone, aangewakkerd door Spanje, zou Italië maanden terugzetten in de tijd‘, aldus de nieuwe Italiaanse premier. Dat het Spanje momenteel niet voor de wind gaat, is ook terug te zien op de financiële markten. Eerder lieten wij u al weten dat beleggers Spanje steeds minder vertrouwen. De waarde van de Spaanse staatsobligaties dalen en het risico van een escalatie is in vergelijking met andere Europese landen afgelopen weken flink toegenomen.

 

 

6 reacties

  1. De gehele Eurozone zal binnekort te maken krijgen met massale opstanden en grote onlusten, de bevolking pikt het niet langer meer! Zeker wanneer de oorlog in het Midden-Oosten uitbreekt zijn de rapen helemaal goed gaar!

  2. Dit zijn grote percentages zo rond de 50%. Dit kan zich zeker tot een kritieke massa ontwikkelen, die zich tegen het banken redden ten koste van de burgers in Spanje kunnen komen. Uiteindelijk valt ook hier in de EU het regime als de bevolking in grote getale geen heil meer in ziet. En wie denkt dat verkiezingen er nog iets toe doen heeft het is, want zo goed als alle partijen ondersteunen het neoliberalisme / oligarchie.

    Ik denk dat de geglobaliseerde economie een sowieso een grote fail is omdat dit systeem enorm resource intensief is, de lokale werkgelegenheid in zwakkere regio’s vernietigd en de prestatiedruk in de sterkere regio’s toe laat nemen. Zo trekken al veel goed opgeleide jongeren van het zwakkere landen naar de sterkere landen om hier hun geluk te beproeven, waardoor de verschillen alleen maar groter worden. En ongelijk kan ik ze ook niet geven. De arme regio’s worden armer en de rijke regio’s steeds gestrester en steeds meer gericht op alleen de economie. Ik ben steeds meer van mening dat het gezonder is dat een regio zo veel mogelijk in haar eigen basis behoeften laten voorzien en dat handel een leuke surplus is.

    En er is natuurlijk totaal niets mis mee als mensen elders gaan kijken om een leven elders op te bouwen, omdat op een andere regio de atmosfeer veel beter vinden aanvoelen, daar hun geliefde vinden of gewoon werkend en reizend te trekken. Maar we moeten wel zorgen dat er geen kansarme regio’s meer zijn.

  3. Het zoveelste symptoom van een voltrekkend proces.

    Dit is niet de schuld van een of ander land of regering.
    Corruptie en hebzucht hebben het proces wereldwijd enkel in een stroomversnelling geholpen.

    Het is de logische evolutie van een neerwaartse spiraal van een voorbijgestreefd en uitgeput wereldmonetair systeem.
    Zoals haarfijn uitgelegd en voorspeld in deze dokumentaire.

    http://www.youtube.com/watch?v=x5aUUFVRPtI

    Het is de hoogste tijd om te ontwaken !

  4. De jongeren hebben geen werk en dus geen geld .Probleem is dat ze steeds meer behoeften hebben.Toen wij jong waren hadden we enkel een frigo en een oude tv in huis.

  5. @Bart: En dit is precies waarom we nu te maken krijgen met krimp. Er is geen nieuw geld meer, of in ieder geval niet genoeg!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.