De Nieuwe Armoede | Er zijn mensen die vinden dat de discussie over armoede in een welvaartsstaat, zoals ons groene polderlandje, hier niet op z’n plaats is. Er zijn namelijk landen waar de armoede nog 1000 maal erger is. Waar de kinderen op straat sterven van honger en dorst. Waar landgenoten elkaar bestrijden vanwege de verschillende religie. Waar gebrek is aan allerlei gebruiksvriendelijke hulpmiddelen. Waar men om te overleven uren moet lopen naar de waterput met kruiken op hun hoofd. Dat is ‘Verweggistan’ en de ‘ver-van-mijn-bed-show’. Daar praten we niet over, daarvoor hebben we onze hulporganisaties. Nog altijd geven we gul aan Giro 555 bij grote natuurrampen met duizenden slachtoffers. Wij zouden niet moeten zeuren over onze binnenlandse conjunctuurproblemen, want wij hebben het helemaal niet slecht. In zekere zin is dat natuurlijk waar.

NL verzorgingsstaat

Armoede in een welvaartsland

Als je over een goed inkomen of vermogen beschikt dan heb je alles binnen handbereik. De ipad, smartphone, de sapcentrifuge, volgepakte koelkast, wijnkelder, glimmende bolide, elektrische fiets, teveel om op te noemen. Dat heet een verworven welvaart die is opgebouwd in tientallen jaren van economische voorspoed, meestal na een periode van zware depressie en/of een oorlog. Zo gaat nu eenmaal de geschiedenis op onze aardkloot. Een historie met opeenvolgende periodes die beïnvloed wordt door natuurrampen, klimaatveranderingen en vooral het menselijk handelen. Er zijn altijd kantelmomenten in de globale ontwikkelingen die we aan zien komen, maar waar we kennelijk niet of nauwelijks iets tegen kunnen doen. Zo is er nu een acute vorm van een nieuwe en vooral verborgen armoede ontstaan in onze moderne maatschappij. We zijn gewend geraakt om weg te kijken van de soms diepe maatschappelijke problemen vlak bij ons, want we denken nog altijd dat armoede niet bestaat in een “welvaartsland”. Wij geven toch altijd gul aan de echte arme landen?

Wereldwijde ongelijkheid

Ondanks de vele miljarden aan ontwikkelingshulp die vanuit onze samenleving worden gedoneerd aan de ontwikkelingslanden zal de grote wereldwijde ongelijkheid altijd blijven bestaan. In weerwil van alle globale inspanningen. Ondanks de meest moderne technologische ontwikkelingen is de mensheid niet in staat gebleken de enorme verschillen tussen ontwikkelde landen en derde wereldlanden te verkleinen. Daar waar je dan wel een verbetering ziet, dankzij westerse investeringen, zie je aan de andere kant een desastreuse vernietiging in oorlogsgebieden met de meest verschrikkelijke gevolgen. Kortom, de wereld staat niet stil, maar draait door. En dat helaas ook in figuurlijke betekenis. De grote verschillen tussen armoede en welvaart, tussen arm en rijk, blijven bestaan en worden zelfs groter. We houden het niet tegen maar proberen het te beïnvloeden met ook weer onvoorspelbare gevolgen.

Waar is de vrije marktwerking?

Een bloeiende welvaart is gebaseerd op een vrije handel en een goede balans in vraag en aanbod. Een vrije marktwerking dus. Dat kan lange tijd goed gaan als de handel z’n eigen weg vindt door een goede wisselwerking. Een interactie die ontstaat door wederkerige invloed van elkaars afhankelijkheid. Dat kan een lange bloeiperiode tot gevolg hebben. Maar aan alles wat bloeit komt ooit weer een eind. Voornamelijk door het menselijk handelen. Een aantal voorbeelden: Overheden die de maatschappij allerlei verplichtingen gaan opleggen om meer grip te krijgen op belastingopbrengsten. Centrale banken voeren i.s.m. overheden diverse stimulerende maatregelen door om de tanende welvaart weer op gang te helpen. Door bijvoorbeeld de rente te verlagen tot het uiterste minimum wordt de enorme schuldenberg nog betaalbaar gehouden. Maar ook door het instellen van idiote opkoopprogramma’s om diverse slechte financiële wanproducten uit de handel te nemen en vervolgens de balansen van de centrale banken daarmee te verlengen met alle risico’s van dien. Anno 2014 is de vrije marktwerking uitgewerkt door de enorme overheidsbemoeienis.

Is onze energie op?

Ondernemers en consumenten zijn moe geworden van de enorme administratieve rompslomp en veelheid van regelgeving die ons worden opgelegd om de geldstroom op die manier maar één richting op te laten gaan. De richting van het grootkapitaal. Het MKB en de burger zijn volledig aan banden gelegd. Een proces wat zich geleidelijk heeft voltrokken zonder dat we er eigenlijk erg in hadden. Langzaam zijn we verworden tot slaafse belasting- en premieplichtigen en hebben we nauwelijks nog wat in te brengen in ons menselijke bestaan. We zijn totaal onderworpen en teren nog op onze verworvenheden die we nu gelijkmatig en gezapig zien wegzinken. We kijken indolent en apathisch toe. Het lijkt wel of onze energie op is.

Het grote politieke onvermogen

De onverschilligheid is troef in onze maatschappij. De samenleving reageert passief op allerlei (gevaarlijke) politieke ontwikkelingen en haalt met een gevoel van machteloosheid de schouders op. We zien het gebeuren. De rellen die nu zijn ontstaan rondom Wilders die iets heeft geroepen wat politiek incorrect was. De gevestigde orde valt over hem heen en roept de massa op om massaal aangifte te doen tegen discriminerende uitspraken. Politiebureaus zijn bedolven onder meer dan 5.000 aangiften. Nota bene een uitspraak van een politicus die door veel medelanders is gebruikt en vrij uit wordt gesproken en besproken in een land waar vrijheid van meningsuiting een groot goed is. Nu gaan we dus ons justitie-apparaat overbelasten waarbij in feite één aangifte al voldoende is om een gerechtelijke uitspraak te forceren. De waanzin ten top. Onze politiek is volledig de weg kwijt door de gevoelens van onbehagen bij politieke partijen op deze wijze van zich af te wenden op de rechterlijke macht. Waarvoor hebben we nu onze politieke macht? Naar mijn denkbeeld om een samenleving te dienen met het voorstaan van wetgeving en sturende maatregelen om de bevolking een gevoel te bezorgen van maatschappelijk welbehagen, voorspoed en geluk. Meningsverschillen worden nu op de spits gedreven met een groot risico te ontaarden in een volkswoede, die in feite ondergronds al heerst.

Zorg om jongeren en om ouderen

Het zou zo maar kunnen dat de nationale onvrede wordt aangewakkerd en versterkt door een opstapeling van nog meer negatieve factoren. Het nieuws dat bijvoorbeeld weer massaontslagen zijn aangekondigd bij Philip Morris, waar ongeveer 2.000 banen gaan verdwijnen inclusief de omliggende toeleveranciers.

Ook nog het bericht dat er tussen de 5.000 en 9.000 banen gaan verdwijnen in de jeugdzorg, wanneer taken worden overgeheveld van Rijk naar Gemeente. Dat is dubbel zo slecht nieuws omdat door het wegvallen van aandacht en aanpak de criminaliteit onder onze jeugd fors zal toenemen, mede door de enorm groeiende jeugdwerkloosheid. Hoe kun je het bedenken om precies nu een organisatie op z’n kop te zetten, daar waar nu juist dringend behoefte is aan meer begeleiding en sturing in een maatschappij waar zeer negatieve ontwikkelingen gaande zijn t.o.v. de toekomst van onze jeugd. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, zo zegt een spreekwoord. Welnu, hier (ver)gaat dus onze toekomst. Op het moment dat een diepgaand maatschappelijk probleem met o.a. toenemende jeugdwerkloosheid en jeugdcriminaliteit de volste aandacht nodig heeft ga je de sores in een bevolkingsgroep nog meer op z’n kop gooien door een ordinaire bezuinigingsmaatregel. Daar tegenover staat een groot segment hulpbehoevende ouderen. Ook hier ontstaat een snel om zich heen grijpende maatschappelijke onvrede door de onrust die is ontstaan over de toekomstige sluiting van 800 verzorgingshuizen. Bijgevolg veel ontslagen in de zorgsector en grote maatschappelijke onrust onder onze oudjes.

Groeiende tegenstellingen

Kunnen we nog meer maatregelen verwachten om de sociale onvrede om te laten slaan in sociale onrust? De tegenstellingen in ons eens zo fraaie polderlandschap worden met de dag groter. Het gevoel van onbehagen uit zich al langer doordat een grote afstand wordt gecreëerd tussen de politiek en het volk. De stembussen kunnen straks naar de vuilstort. Het vertrouwen is totaal weg. De middenklasse en onderklasse worden uitgekleed en sociale verworvenheden worden massaal afgebroken. Alleen financiële markten draaien goed. Het grootkapitaal vloeit massaal naar de beursgenoteerde multinationals. Investeren in het MKB is er niet meer bij. De echte maatschappij waar u en ik als eerzame burgers ons geld moeten verdienen wordt volledig door de overheid en het grootkapitaal in de steek gelaten. Daar wordt alleen maar bezuinigd, maar het grote geld tolt rond op de beurzen want tegenwoordig kun je alleen meer geld maken door te speculeren (gokken) op de aandelenmarkten. De balansen van de centrale banken, grootbanken en multinationals mogen alleen nog groeien. Het huishoudboekje van Henk en Ingrid doet er niet meer toe. Daar valt geen eer aan te behalen. De tegenstellingen tussen het grootkapitaal en de (werkende) middenklasse worden nog altijd groter. Waar gaat het heen?

Gerrit Welbergen

38 reacties

  1. Goed stuk gerrit! Het in de steek laten van de maatschappij door banken is naar mijn mening eerder een afhankelijkheidsstrategie door diezelfde banken.stel je toch eens voor dat we ze niet meer nodig hebben,dan verdwijnt het verdienmodel en dus hun gecorrumpeerde macht.

    1. Wat opvalt vandaag in het nieuws is dat weer een topbankier er tussen uitkneep. De zoveelste al dit jaar. Er zijn veel signalen dat er wat mis is in die immense bankenwereld. Komt alleen niet breed in de media. Wat is er werkelijk aan de hand? Gaan we dat binnenkort ondervinden?

        1. Google maar eens naar “El Indio” Hans. Dan kom je een schaterende bandiet tegen uit de film “for A Few Dollars More” . Een meesterlijke film van Sergo Leone uit de jaren zestig, vol zwarte humor. Zet deze poster maar eens naast een schaterende Gerrit Zalm en je dag kan niet meer stuk.

  2. En dan gooit VVD-TweedeKamerfractievoorzitter Halbe Zijlstra ook nog eens wat olie op het vuur door te beweren dat de VVD klaar is met nivelleren. De VVD wil wel de hogere inkomens lastenverlichting geven, maar niet de (werkende) lagere inkomens. Terwijl de ChristenUnie en D66 dat wel willen. Te lezen op http://www.vvd.nl/blog/321/zijlstra-vvd-is-klaar-met-nivelleren

    Laten de hogere inkomens meer belasting betalen, zodat werkenden met een laag inkomen wel lastenverlichting kunnen krijgen. Dan loont het ook meer om vanuit de Bijstand aan het werk te gaan.

    1. Je kunt niet blijven nivelleren. Iemand die twee keer modaal verdient houdt qua koopkracht nu al nauwelijks meer over over dan iemand die modaal verdient.

  3. Inderdaad is alles relatief. Je bent veelal geneigd je eigen armoede-en of rijkdom af te meten aan wat je rondom je heen ziet. Alhoewel we op dit moment aan razendsnelle aftakeling van de verzorgingsstaat zien, is onze situatie in vergelijking met veel derdewereldlanden natuurlijk nog riant te noemen. Maar we zullen de komende jaren veel welvaart kwijtraken. En wellicht teruggeworpen worden op het niveau van onze grootouders.
    Daarbij is het goed om na te denken wat je echt nodig hebt. En wat luxe is en dus gemist kan worden.
    Het vervelende is dat ik als zestiger nog uit een periode kom, waarin de luxe bestond uit het hebben van een zwart-wit televisie, extra lekkere pudding op zondag en een verjaardagscadeau van ongeveer ƒ 10,= . Daar waren we gelukkig mee. Ik heb nu besloten om eens een lijst te maken van dingen die ik zou kunnen/willen missen als het nodig wordt. In plaats van twee auto’s kunnen we terug naar een. En in plaats van een nieuwe auto, kan ik ook een goede occasion kopen als het zou moeten. Ik wil wel mobiel bereikbaar blijven, maar dat kan ook voor zeven euro per maand met 300 belminuten. En dan zou ik ruim mee uit kunnen komen… En de vakantie kan ook best een tandje omlaag.

    Ik ben best bereid om die offers te brengen, maar wat me steekt is dat als ons belastinggeld wat efficiënter zou worden gebruikt; er geen onnodige verspilling meer was via allerlei nonsenssubsidies, export van allerlei toeslagen naar Turkije en Marokko en het aantal overbodige ambtenaren zou worden ontslagen, al deze bezuinigingen niet nodig zouden zijn. En als je dan ook nog ziet dat 1% van de bevolking gewoon doorgaat met zich schaamteloos te verrijken dan wordt je boos!
    Echt boos… want we hebben geen schuldencrisis, geen financiële crisis, maar een morele crisis!

    1. Dat zeg je mooi Johan: we hebben idd een morele crisis, eent trend die mijns inziens alleen via onderwijs en opvoeding van koers kan worden gewijzigd. En als ik dan om me heen kijk zie ik het hedonisme hoogtij vieren en samen met de enorme culturele verschillen tot een schier onmogelijke opgave. De 1% innovators en paar procent early adopters in collectief denken en autonomie gaan het schip niet keren ben ik bang.

    2. Zo is dat Johan, we zitten in een morele crisis. Gelukkig ben ik van mening dat de groep die vindt dat het zo niet langer kan, groeiende is. Het zou leuk zijn als de main stream media neutraler wordt in haar berichtgeving zodat de “onwetenden” hopelijk ook eens ECHT wakker worden.

  4. Het lijkt alsof wij nooit zullen leren te beseffen dat ook de geschiedenis zich herhaald , zo ook een revolutie waarbij de elite zonder pardon onder de guilliotine werden gelegd.
    Leren armoede te bestrijden is kijken naar de geschiedenis , dan kan het misschien de oplossing zijn voor dit wereldse probleem.

  5. Het lijkt er op dat we nu snel gaan meemaken wat de bezuinigingen ons voor ellende gaan brengen. Het is typerend dat zowel op ouderenzorg als mede op jeugdzorg sterk wordt bezuinigd. Wat er binnenkort op ons afkomt is met geen pen te beschrijven. Het wordt nu echt duidelijk dat onze politiek niets, maar dan ook helemaal niets, met ons voor heeft. We gaan hollend achteruit met onze sociale voorzieningen. Ik maak me zorgen dat er nog zo weinig lawaai over wordt gemaakt. Zijn we nu al lamgeslagen, of worden we gehersenspoeld met alleen maar mooie berichten. Ik heb mij de laatste tijd aangeleerd goed om me heen te kijken. Wijk eens af van de hoofdroute en dwaal eens rond in de achterstandswijken van de grote steden. Wordt je niet vrolijk van. Het wordt een trieste bedoening hier in ons kikkerlandje. Ik wou dat ik een kikker was. Heerlijk zorgeloos zonnen op een plompenblad. Alleen even uitkijken voor Rutte de Reiger. Die kijkt niet op een kikker meer of minder.

    1. Ik denk wel dat we voornamelijk gehersenspoeld worden met zoveel mogelijk mooie berichten. Als je bijvoorbeeld ziet afgelopen week 50.000 demonstrerende in Brussel tegen het EU beleid, en nog niet een woordje daarover in het 8 uur journaal die avond. Gewoon doodgezwegen, alleen op internet zagen we wat foto’s, en die spraken boekdelen. Dan zie je toch wat er aan de hand is.

  6. Juist door al die regelgeving kan je denk ik ook in Nederland serieus in de armoede geraken. Als je niet woont en geen werk hebt dan besta je eigenlijk niet voor instanties die jou van een eventuele uitkering voorziet. In de situatie van ‘niet wonen’ dat kan iemand overkomen die de hypotheek of de huur niet meer kon betalen. Het bestaan van een voedselbank in Nederland geeft ook wel een beetje aan dat de rijkdom in Nederland eigenlijk ook wel weer betrekkelijk is, want het zou eigenlijk niet moeten hoeven te bestaan voor een rijk land. Om gebruik te maken van de voedselbank moet je wel aan bepaalde criteria voldoen. En er is een maximum van drie jaar voor gebruikmaking van de voedselbank. Van flutbaantjes kan je eigenlijk nog helemaal geen huur betalen en eigenlijk ook geen sociale huurwoning (Dan laat ik wachttijden voor deze woningen nog maar even buiten beschouwing) Voor veel flutbaantjes ben je als 35+er eigenlijk alweer te oud. Jongeren worden soms ongemerkt genegeerd omdat ze ’te jong’ zijn (te weinig serieuze werkervaring) voor de iets serieuzere baan maar kunnen zich vaak nog wenden tot de flutbaantjes.
    Volgens mij wordt er in het kader ‘in Nederland heb je het zo slecht nog niet’ ook in het slechtste scenario vaak gedacht in de termen van: ‘Je hebt een huurwoning een bijstandsuitkering en tenminste te eten’. Er wordt dan volgens mij te gemakkelijk voorbij gegaan aan een reeds verkregen verworvenheid: een huurwoning.

    Ik heb gewerkt voor een bedrijfje dat blijkbaar verslaafd was aan: gratis arbeid. Heel veel kakelende twintigers. (Excuses aan ‘de twintigers’ Ik zeg niet dat twintigers per definitie kakelend zijn maar in dit geval wel terdege) De meeste waren stagiaires en twee matig betaalde twintigers. Ik werkte daar met ‘behoud van (WW) uitkering destijds’ zonder enige vergoeding.

    “Als je over een goed inkomen of vermogen beschikt dan heb je alles binnen handbereik. De ipad, smartphone, de sapcentrifuge, volgepakte koelkast, wijnkelder, glimmende bolide, elektrische fiets, teveel om op te noemen.”

    Al deze bovenstaande rommel bezit ik niet. Vermogen zou je beter kunnen gebruiken voor opleiding. Maar mijn ervaring leert mij dat opleiding zonder bijbehorende werkervaring niet snel tot een nieuwe degelijke baan leidt. Vermogen: Eigen huis of een banksaldo hoger dan +/- 5450 Euro dient wel eerst opgemaakt te worden voordat men zich kan wenden tot een bijstandsuitkering.

    Prima artikel verder Gerrit. Ik zal mijn positieve stem laten klinken op de stemknop van het artikel.

  7. Iedereeen kan begrip opbrengen om de broekriem tijdelijk aan te halen. In slechte tijden zal het beleg wat minder dik zijn op het brood.

    Dat is wat politici ons vertellen. Kijk en dat is nu wrang, omdat het een halve waarheid is. Politici durven de “echte waarheid” niet in de mond te nemen.

    De werkelijkheid is dat de “Westerse beschaving” stervende is. Wat dat inhoud is nogal emotioneel geladen. Het “Westerse sociale model” gebaseert op solidariteit en delen gaat als een kaars bij nacht langzaam uit. De koek wordt steeds kleiner , er komen steeds minder banen, fabrieken sluiten. Werknemers hebben niets meer in de melk te brokkelen. Je ziet nu al een hele generatie van Flex-werkers (de nieuwe slaven). Flex-werkers zijn werknemers zonder rechten. Het is een pool van mensen ,die naast de maatschappij zijn beland. De redenen kunnen sterk uiteenlopen, door bv ontslag op hoge leeftijd (denk aan fabrieksluitingen en saneringen) of als zwervend EU burger, met een Poolse nationaliteit. Ook aanvangers kunnen tot de Flex-groep worden veroordeeld.

    De flex-werkers kunnen een “eigen huis” wel vergeten, een WW uitkering op hun buik schrijven en over pensioen zal ik maar helemaal zwijgen. Nee, dit zijn de moderne slaven.

    De salarissen aan de onderkant worden ook steeds lager. Het minimumloon is al te veel in de ogen van de werkgever.
    Hoe groter deze groep ,hoe minder inkomsten de overheid ontvangt, immers de laagst betaalden dragen ook weinig belasting af.

    De hogere inkomens zullen dus steeds meer belasting moeten betalen (Ok, 2015 is nog even uitgesteld…)

    Wat het gevolg van deze idioten ontwikkeling is laat zich raden. Iedereen is ontevreden. Is er dan geen oplossing?

    Ja, die is er wel, maar de politiek zwijgt…..arbeidstijdverkorting, naar 32 uur per week. Dan zal het aantal vaste arbeisplaatsen weer toenemen en kunnen belasting fors omlaag. Bovendien zal de levensvreugden stijgen, omdat meer vrije tijd is gecreert. OK, ,die vrije tijd zal niet aan een luxe vakantiereis worden opgesnoept, maar misschien in de volkstuin (eigen groente net als vroeger) of voor de zorg van de ouders (omdat er geen bejaardenhuizen meer zullen zijn).

    Soms is het aangenamen met het noodzakelijke te combineren, maar daar is de politiek vies van.

    De politiek gaat liever verder met het uitbreiden van een steeds grotere groep verdoemden (Flex-werkers, werklozen en bijstandtrekkers).

    De negatieve spiraal naar de afgrond is niet te keren, daar is het te laat voor. De “nieuwe politici” zijn mislukkingen, die uitsluitend om eigen gewin het vak beoefenen.

    Het is over met de solidariteit en saamhorigheid, er blijft alleen het IK over (de bankier is hiervan het mooiste voorbeeld). Dat is de grootste reden van het ineenstorten van de “Westerse wereld”.

    1. De lonen in Nederland zijn veel meer genivelleerd dan elders, waardoor bijv. ons minimumloon vrijwel het hoogste ter wereld is. Het gevolg is dat vooral laaggeschoolde (productie)arbeid te duur is geworden en daarmee uit ons land verdwijnt. Tegelijkertijd is er een grote instroom van laaggeschoolde arbeidsmigranten die juist op dat hoge minimumloon afkomen. Nederland zal gewoon wat nivellering betreft wat meer in de pas moeten gaan lopen met het buitenland, hoe vervelend dat ook voor de lager betaalden is.

      1. Alleen vergeet je dan een ding. De loonbelasting en de kosten van het levensonderhoud zijn in Nederland veel hoger dan in verreweg de meeste andere landen. In Polen bedraagt het minimumloon 380 euro per maand. Daar kun je in Nederland de huur niet van betalen, laat staan de andere vaste lasten en zoiets als eten.

        Het minimumloon kan alleen flink worden verlaagd als ook de lastendruk en het prijspeil flink afneemt. Anders lijdt het tot bittere armoede onder de Nederlandse bevolking. En dan wel vergelijkbaar met die in de derde wereld.

        1. Martijn, klopt als een bus,

          van mijn inkomen blijft weinig over na aftrek van huur/ energie gemeente & provincie heffingen / kosten transport / basislevensmiddelen / alles wat ik hier aanschaf ivm: BTW accijns milieutax doorberekende loonkosten hoge vastgoedprijzen die op winkeliers drukken, tevens een gebrek aan ruimte zodat ik niet de mogelijkheid heb van een (volks)tuin,

          ze mogen van mij het minimumloon verlagen, indien ze eerst de prijzen omlaag gooien,

          dus huizen en huurprijzen naar een niveau van 1/3 van het huidige niveau, de boodschappen en brandstofprijzen halveren, ziektekosten 1/5 van het huidige niveau en onmiddellijk opheffen van alle milieu taxen,

          ben in de VS geweest en daar zijn inderdaad de lonen lager, maar alles wat je nodig hebt is ook veel goedkoper
          (btw 10% milieuheffing? zie ik niet), huis, eten, auto/brandstof tevens aanzienlijk minder regelgeving dan in ons kikkerlandje, daar kleeft een faillissement niet zo lang aan een ondernemer als in ons kikkerlandje, zodat je als zelfstandige weer snel opnieuw kunt beginnen.

          tevens per direct ophouden met het rondpompen van geld door de overheid, ik begrijp niet waarom de gemeente /provincie / landelijke overheid in nieuwe gebouwen moet zitten, terwijl in Belgie het prima mogelijk is om in jaren zeventig gebouwen te zitten, de autosnelwegen worden absurd goed onderhouden en verlicht dit kan prima worden teruggeschroefd naar een niveau aan dat van bijvoorbeeld frankrijk

          de kosten omlaag, om te beginnen bij de overheid, de overheid die met geld loopt te strooien naar allerlei vrinden in vastgoedfondsen en pharmacie bedrijven, bij de overheid kan het niet op, uiterst royale beloningen voor bevrinde externen en geen deugelijke controle hierop, een onderzoek / rapport betekend gewoon een onzin formaliteitje waarbij een paar ex politici hun zakken weer eens kunnen vullen.

        2. @Martijn

          Helemaal eens.

          Hier in Nederland worden huurverhogingen gebruikt als lapmiddel voor het begrotingstekort. Want ik lees op internet oa. het volgende:

          ” … Vanaf 2015 wordt de huurverhoging op een andere manier berekend, maar moet wel hoog genoeg zijn om de verhuurdersheffing van 1,7 miljard per jaar op te leveren. Huurders kunnen verwachten dat de gemiddelde huurverhoging vanaf 2015 minimaal 2% plus inflatie zal zijn.”

          Het is toch te gek voor woorden. We hebben geld nodig dus verhogen we de huren.

          Zo ben ikzelf in Polen geweest voor een trouwerij van een goede vriend. Ik ging naar een stadje en ging op pad om voor een pak te kijken. Toen ik de prijs zag dacht ik: “In Nederland betaal ik hier veel meer voor”. En heb het pak toen niet laten liggen maar gelijk meegenomen. En ik was met iemand anders, die had geen pak nodig maar dacht hetzelfde en heeft toen ook een pak voor die prijs meegenomen.

  8. Wat is de definitie van armoede? En wat van rijkdom? Wat is de definitie van welvaart, en wat van welzijn? En wie bepaalt die definities?

    Is het niet zo dat onze huidige welvaart is ontstaan uit pre-consumptie; interen op toekomstige welvaart door schuld accumulatie; hoeveel procent van al wat wij betalen heeft een rente component, en hoeveel is dat inmiddels, gemeten in arbeidsvergoeding?

    De dollar index, of de ‘waarde’ (gedefinieerd door wie?) van de yen versus de euro, sterker; de welvaart/welzijn ratio, gedefinieerd door uw eigen persoonlijke matrix; wat is welvaart, en in hoeverre is de verdeling van welvaart belangrijk als de welvaart/welzijn ratio volkomen is zoekgeraakt in het woud van aannames?

    Wie bent u? Wie denkt u te zijn? En wat is uw interactie met de aannames van elke andere unieke matrix? En waarom leeft u in 1 ‘systeem’, terwijl de flow aanmerkelijk belangrijker is dan de stock?

    Een basiseconomie naast een puur kapitalistisch systeem geeft ruimte om te ademen, te pauzeren; machtsvacua zijn er tenslotte al genoeg…

    1. Een basiseconomie naast een puur kapitalistisch systeem geeft ruimte om te ademen, te pauzeren; machtsvacua zijn er tenslotte al genoeg…

      In feite hebben we dat al, maar was het oorspronkelijk ontworpen voor een gesloten systeem (in dit geval Nederland). En zo als het zo vaak gaat, iets dat oorspronkelijk ontworpen is om één bepaald doel in een gesloten systeem te dienen, wordt dan ook toegepast op allerlei zaken die daar niets mee te maken hebben, ofwel buiten dat gesloten systeem liggen of lagen. De zaken buiten dat systeem profiteren dan hiervan en er wordt een nieuw evenwicht ‘bedacht’, terwijl dat ‘gezocht’ had moeten zijn. En daar gaat het mis. Daarom zie je ook zo vaak dat de geschiedenis zich herhaalt. En je hebt het al eerder gezegd houtskool, kritische massa neemt daarbij een belangrijke plaats in. En in de natuurkunde zeggen ze dat energie nooit verloren gaat, maar alleen van vorm verandert. Zo gaat ook positieve energie niet verloren, het gaat alleen over in negatieve energie. Daarom is in dimensies denken ook zo belangrijk of zoals jij zegt matrixes. Life is but an illusion en wat ook heel belangrijk is, groepsgedrag is niet hetzelfde als individueel gedrag.

      1. Bedacht, inderdaad. Daar gaat het fout, vandaar ook mijn pleidooi voor een basis economie, onafhankelijk van haar kapitalistische tegenpool. Dan kunnen allerlei individuen van alles bedenken zonder daarmee een groep nadelig te beinvloeden.

        Een erg krachtig instrument, dat tevens het kapitalisme behoed voor excessen, is mensen de mogelijkheid bieden om te switchen tussen ‘systemen’, een soort freegold, maar dan van vlees en bloed.

  9. Praat er anders nog even over. Of vaak.

    Het is tijd om voor jezelf te HANDELEN.
    Praten gaat u niet helpen. Maar als roepende in de woestijn zal ik wederom met reacties beladen worden over hoe en wat dan wel.
    Dat kan ik helaas niet invullen voor u. Dat zult u zelf moeten doen.

    Maar actie is geboden, en die actie behept.. WEGWEZEN..naar een plek die u de mogelijkheid geeft om werkelijk uw eigen plan te trekken en voor uzelf in uw levensonderhoud te geen voorzien.

    Succes.

  10. Nog 6 weken tot de Europese verkiezingen. De MSM weet het volk goed in het duister te houden. Je zou zeggen dat de MSM wel eens met hun o zo geliefde peilingen zouden komen, of een groot pro EU gestuurd tv debat. Nee, er is wel al wat gedebatteerd, maar weggestopt ergens op de radio. Farage vs Glegg is de meeste Nederlanders onthouden, hopelijk is het snel voorbij, dan kunnen we weer door met de EU.

    Dan de petrodollarvraag, de agenda van de APEC staat boordevol. Putin gaat in Mei naar China, daar zal vast wel het een en ander besproken worden. De toekomst van de dollar en daarmee het westen, ligt niet meer in handen van de westerse wereld.

    1. Net een stukje gelezen van RTL columnist Rene Tissen, (bekend voorstander van EU) die ons adviseert niet te gaan stemmen, bang voor anti-stemmen?

  11. “Waar gaat het heen?”

    Ligt voor de hand: permanente laagconjunctuur met een structurele (hoge) werkloosheid. Een gevoelig uitdiepende veraming dus, bij een groeiend aantal miljonairs. En het voorgoed verdwijnen van het (virtuele) restje democratie.

    Waar Rutte het in zijn recente verkiezingsbabbel nog heeft over ‘Europees waar nodig, nationaal waar mogelijk,’ zal ook hij op de hoogte zijn van de politieke voorbereidingen (met name in Duitsland) van een gemeenschappelijke Eurobegroting. En van de kleine stap die dan nog rest om eindelijk de vermaledijde Eurobonds toch van kracht te laten worden.

    Allemaal onder moeders paraplu. Heerlijk. De ‘sterken’ die de zwakken structureel, dus blijvend, helpen.
    Maar voor niks gaat de zon op, dat zullen we merken.
    De euro die ‘onomkeerbaar’ tot een bijna religieus heiligdom is verklaard, als toenemende extra handicap bij het op eigen kracht ontsnappen uit het moeras.

    Nog een paar kleinigheden zullen moeten worden geregeld. Het wijzigen van verdragen, bijvoorbeeld, en het aanpassen van nationale grondwetten. Maar daarna hébben we dan ook wat en kunnen de parlementen naar huis.

    Knopen worden doorgehakt, beleid en wetten gemaakt in het informele Trilog-overleg van enkele niet gekozenen met grenzeloze
    beslissingsbevoegdheden waarvoor geen verantwoording verschuldigd is.

    Niet te geloven? Het is nu al voor een deel werkelijkheid. Na de verkiezingen volgt de ‘finishing touch’.
    Rutte zal zich tegen die tijd wel weer onzichtbaar hebben gemaakt.

  12. Hoera, hoera, het aantal mensen in de schuldhulpverlening neemt af,
    of toch niet hoera?

    het aantal mensen in de schulphulpverlening neemt af omdat de toelatingseisen zijn verscherpt,

    wat een handige oplossing voor de overheid, je verscherpt gewoon de toelatingscriteria voor schuldhulpverlening / uitkering /studiebeurs/ huurtoeslag / medische kosten / pensioen / en op deze miraculeuze wijze heeft de overheid zijn tekorten weer op orde en doet nederland weer mee in economisch europa.

    http://www.telegraaf.nl/overgeld/lenen/22478826/__10_procent_minder_toegelaten_tot_schuldsanering__.html

    “Gemeente poortwachter
    Ook vorig jaar daalde het aantal toelatingen tot de schuldsaneringen (met bijna 7 procent). Dit wordt niet veroorzaakt door een aantrekkende economie, maar vooral door verscherpte toelatingseisen.
    Vanaf 2012 moeten mensen eerst een traject van schuldhulpverlening bij de gemeente doorlopen voordat ze eventueel worden toegelaten tot de schuldsanering. Gemeenten hebben daarbij de vrijheid om toelatingseisen aan te scherpen.
    Het aantal mensen dat zich meldt bij de schuldhulpverlening van de gemeente stijgt juist, bleek eind maart uit een bericht van het NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. In 2013 meldden zich 89.000 mensen, tegenover 84.500 mensen in 2012. Ook de gemiddelde schuld steeg, van 33.500 euro naar 37.700 euro.”

  13. Zo zie je maar weer dat je goed tussen de regels moet doorlezen. Slimme manier om een slecht bericht met een positief randje te publiceren.

  14. Het probleem met dot hele verhaal is dat de Nederlander en de meeste westelingen totaal geen enkel bessef van welvaart hebben.
    Nederlanders zien een hypotheek strop van twee ton als welvaart ze zien twee abbonementen en een auto op krediet als welvaart.
    In Nederland zijn er heel veel mensen die geen geld voor eten hebben net als in Afrika.
    Als je een ipad op krediet als welvaart beschouwd dan zijn je begrippen van welvaart zwaar misplaatst dat is wat er gebeurt.
    De welvaart hier is dat de meeste Nederlanders en Europeanen tot hun oogkassen in de schulden zitten en een schuld slaaf voor het leven zijn afbetalen tot je er dood bij neervalt, is dat echte welvaart denkt u dan zijn uw begrippen van welvaart zwaar verdraait.
    Wat alles nog erger maakt is dat de mensen die de regels maken de elite het nodig vinden om vele malen meer te kunnen bezitten dan de gewone burger niet duizend keer meer maar zelfs een miljard keer meer.
    Daarom is er zoveel armoede in de wereld omdat een kleine groep mensen met de miljarden die ze al gegraaid hebben nog niet genoeg hebben, dit zijn dezelfde mensen die onze regels en wetten bepalen en de aardkloot tegerllijkertijd parasiteren alsof het hun geboorte recht is.
    De top 10 rijkste mensen bezit evenveel als de onderste zoveel miljard.
    Je kan de gemiddelde onwetende lezer misschien voor houden dat een ipad voor welvaart staat maar de meer onderwezen lezer weet wel van de rijen aan de voedsel bank hier dat is geen welvaart ook niet als je een telefoon of ipad op krediet erbij neemt.
    30 euro per week voor je gezin in een land waar een paar bevoorrechte mensen miljarden aan euros graaien zonder er ook maar iets voor te doen.
    Er zijn meer dan genoeg ondervoedde mensen in Nederland wees maar niet bang.
    Wist u dat Nederland er om bekend staat dat ze de hoogste pet van zichzelf ophebben maar er helemaal niets van waarmaken.
    Nederland is een en al woorden en nul daden.
    Ga voor de lol bij de voedselbanken kijken dan zie je echte armoede.

  15. Het is toch van de zotte dat in zo’n moderne maatschappij en welvaartsstaan mensen zijn die geen eten of kleren kunnen betalen terwijl ee meer dan genoeg voor iedereen is.
    De meesten lijken bereid om een compromis te sluiten net als het compromis om een Demmink op de hoogste post van justitie te laten ondanks alle aantijgingen en getuigenisen.
    Je doet het goed of je doet het helemaal niet zolang er geen drastische veranderingen in het systeem en herverdeling van rijkdommen komt zie ik de toekomst voor het overgrote deel van de bevolking treurig tegemoet.
    De mensen die niet van de geschiedenis hebben geleerd herhalen het keer op keer weer.
    Je kan met een pedofiel geen ministerie van justitie runnen evenals je niet een witwasser als minister van justitie kan aanwijzen, we prutellen ondertussen wel door met halfbakken maatregelen die op termijn meer schade toebrengen dan dat het problemen oplost.
    Zolang er geen democratie en gelijkheid bestaat is elk initiatief bij voorbaat al gedoemd om te falen hoe goed het ook is bedoelt.
    Nederlanders zijn nog te passief en willen voor alles compromissen sluiten zelfs als dat betekend om met een stel ordinaire criminelen een regering te runnen.
    Alleen een gek bouwt een nieuw huis op een compleet verrotte fundering vol met kankergezwellen.
    Zolang de meesten niet de mentale capaciteit hebben om dit concept niet kunnen omvatten zal het compromis op compromis zijn en halfbakken maatregel na halfbakken maatregel.
    De kippen komen uiteindelijk wel thuis en ook komt de dag dat de loodgieter betaald moet worden, dat gebeurt onder andere van het pensioen van u en uw familie hopelijk blijven er nog een paar grijpstuivers over waar de rest om mag vechten

  16. Iedereen die over welvaart praat en met materialisme aankomt verliest zijn of haar geloofwaardigeid direct.
    Het is totaal gestoord om welvaart en ipad of smartphone met elkaar te aan vergelijken.
    Welvaart is toegang tot goede gezonheidszorg toegang tot goede scholing een dak boven je hoofd en genoeg te eten om je familie te voeden zekerheid over je toekomst in de vorm van een fatsoenlijk pensioen zonder dat je je eerst helemaal scheel moet betalen tot je niets meer overhoud om toegang te krijgen tot al deze facaliteiten zoals nu het geval is.
    Mensen trekken hier ook hun eigen kiezen hoor omdat ze geen tandarts kunnen betalen er zijn meer dan genoeg mensen die geen eten kunnen kopen afrika je moet je ogen er alleen wel voor open doen en verder dan je mooie veilige wijkje en je fatsoenlijke baan of situatie kijken.

  17. Zonder dat de hele politiek word schoongeveegd en er een geweldadige volksopstand komt dronken we een glas deden een plas en alles bleef zoals het was.

  18. Ik lees ergens dat er iemand een kikker wil zijn dromend op een blad, wel we zijn de kikker al.
    De kikker zit in een pan met water, het vuur is aan, langzaam wordt het warmer, wel lekker vindt die kikker, tegen de tijd dat het water gaat koken kan ie er niet meer uit. Nederland kikkerland.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: