300 Miljoen and counting cryptobeleggers kunnen toch niet fout zitten… Miljonair- en zelfs miljardair-cryptobeleggers kunnen niet fout zitten… Michael Saylor met zijn MicroStrategy, beursgenoteerd en in het bezit van 105.085 BTC en nooit gestopt met bijkopen…. Didi Taihuttu en zijn Bitcoin Familie die leven, eten en slapen met en voor bitcoin… Macro guru Raoul Pal die all in crypto zit…. Kunnen niet fout zitten, kan niet fout gaan, dus volg de miljonairs en miljardairs… Zou je denken?
´Raoul Pal On What WILL HAPPEN To Bitcoin NOW | Bitcoin Will Keep Crashing and Rising´
Voor de dag ermee
Maar we gingen met goed, bijzonder, heel positief nieuws afkomen, beloofden we. En tenzij een geval van zware overmacht proberen we ook altijd onze beloften te houden. Want als een mens maar één iets in het leven over heeft…op vrienden kun je meestal maar staat gaan wanneer het goed met je gaat. Familieleden willen nog al eens vechten wanneer het om een erfenis gaat. Dus wat heeft een Man of Vrouw alleen nog op de wereld: zijn en haar woord. Dit even terzijde. Het nieuws waarvan we vandaag kond doen is dan nog groot nieuws en in principe een enorme boon voor crypto. Andreessen Horowitz (A.H.) richt een derde crypto-beleggingsfonds op, Crypto Fund III, en wel met een onvang van – slik – 2,2 miljard dollar. Wat dit het grootste crypto-beleggingsfonds ter wereld maakt. MicroStrategy uitgezonderd omdat dit een buitenbeentje is, initiatief van de stichter en CEO die ook alleen maar bitcoins opkoopt en niets anders. Crypto Fund III is een zeer breed fonds dat in alle facetten van de cryptowereld zal beleggen.
Is de top dé top?
´Founded by Marc Andreessen and Ben Horowitz, the California company has been among the most successful in the past decade. Known in the tech world as a16z, the company has invested in some of the most successful tech companies including Facebook, Twitter, Airbnb, Stripe, Instagram and Lyft.´ A.H. is dus duidelijk geen one trick poney, en staat erom bekend zijn inleg te verdubbelen wanneer een investering onverhoopt in waarde daalt. Die 2,2 miljard dollars zijn reeds volledig onderschreven, voornamelijk vanwege institutionele beleggers, private fondsen of wie weet – whales, die flink verdienden aan fondsen I en II. Opvallend is dat dit derde Cryptofonds gelanceerd wordt terwijl het koersverloop van bitcoin et al. op zijn minst bearish is. Of misschien wel net daarom?! In april 2021 kende BTC zijn recentste all time high van $64.763, om twee maanden later te halveren in koers en zelfs minder, tot beneden $30.000. $29.000, $28.500. Op moment van schrijven, zondag 27 juni 2021, is dat afgerond $33.400. (Koers wordt constant updated). De hamvraag is dan: hebben we hiermee de bodem reeds achter ons, of ligt er nog meer onfraais in het vooruitzicht? Heeft bitcoin zijn top in deze recentste halvening periode, 2020 – 2024, reeds gezien, of moet die nog komen? Mind you – zij die goochelen met miljarden, als Andreessen Horowitz, weten vast wat ze doen, hebben een zeer succesrijk verleden, proven track-record, ja?
“The size of this fund speaks to the size of the opportunity before us: crypto is not only the future of finance but, as with the internet in the early days, is poised to transform all aspects of our lives,” Katie Haun and Chris Dixon, partners who run Andreessen’s cryptocurrency group. Cnbc.com. Woorden die vast niet licht uitgesproken worden…!
De hamer en de spijker
Die halvening van BTC vindt elke vier jaar plaats en de recentste gebeurde in mei van 2020. De eerste twee waren dan 2012 en 2016. Die halvening – de beloning voor de mijners van bitcoin halveert telkens, en zo ook het aantal BTC dat gecreëerd kan worden. Dat zit zo wiskundig ingebeiteld in het bitcoin protocol en daaraan kan nooit iets gewijzigd worden. Het is tevens het sterkste argument voor een deflatoire munt. Telkens komen er minder van op de markt, beschikbaar om van eigenaar te wisselen. Dit houdt schaarste in en we weten allemaal: schaarser betekent in pricipe ook waardvoller worden. Dat is wat bitcoin immers onderscheidt van alle fiatmunten in de wereld, waarvan er naar goeddunken zoveel van bijgemaakt kunnen worden – tot in het oneindige. Dat is ook wat we anno 2021 meemaken. De enige ´oplossing´ die centrale banken over heel de wereld kunnen bedenken is nog méér geld – fiatgeld – gooien naar het monetaire systeem. Inflatoir geld. Voor wie slechts een hamer bezit ziet alles er wel uit als een spijker. Dat monetaire systeem – schulden – ziet er dan wel uit als gebroken. Maar het is alles wat ze hebben, alle regeringen annex centrale banken. Daar komt nog bij dat ze er als de dood voor zijn dat iets (bitcoin?) of iemand (Satoshi Nakamoto?) de boel ooit zou overnemen; die geldcreatie, sinds mensenheugenis in de handen van the powers that be. Dat de hele wereld (lees: de burgerbevolking) ooit zou of zal overstappen naar dit alternatieve, digitale systeem.
Libra/Diem, doodgeboren kindje
Kijk hoe diverse overheden op de achterste poten gingen staan (nou ja…) toen een bedrijf – Facebook – aankondigde een eigen digitale munt te zullen lanceren. De Libra, ondertussen omgedoopt tot Diem. Cannot, will not! Dus Facebook moest gestopt worden, in het verdomhoekje gedrukt worden, of althans haar euvele plan. Libra/Diem, net nog niet afgevoerd maar wel op sterven na dood. Ook andersoortige potentiële concurrentie dient bestreden te worden, geminimaliseerd, dat is dan in de eerste plaats XRP van Ripple Labs Inc. De Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse SEC, startte dan ook een rechtszaak tegen het blockchainbedrijf en twee van zijn top-executives, we schrijven december 2020. Tegen een Californisch bedrijf dat dan nog als een van de enige op alle mogelijke manieren méé wilt werken met het systeem! Niet tégen, zoals bitcoin en vele andere. Het mag duidelijk zijn dat álles ondertussen moet wijken voor de CBDC, de central bank digital currency. Elk land, elke centrale bank een eigen digitale munt. China staat hierin het verst, een plan waarmee – mind you – reeds in 2014 een aanvang werd gemaakt! Na steeds uitgebreider try-outs is het land nu reeds in het stadium beland, dat er 3000 ATM´s – pinautomaten – geplaatst zijn in en rondom hoofdstad Beijing. China heeft met een regering die benoemd is voor het leven, zo goed als geen rekenschap te geven in het binnenland, en nauwelijks aan het buitenland. Dat het land een samenwerking is aangegaan met het grootste internationaal betalingsplatform SWIFT, duidt ook op de vastberadenheid om internationaal te gaan. Om van de e-yuan een wereldmunt te maken.
Met regeringen, centrale banken, lánden die bitcoin willen verhinderen te belangrijk te worden, hoeveel kans hebben dan grote en kleine beleggers om van ´hun´ digitale geld een wereldmunt te maken? Of tenminste er nog aan te verdienen, veel of weinig?
We komen terug op die halvenings, de derde waarin bitcoin zit sinds mei 2020. De eerste, die van 2012, topte na 372 dagen. De tweede halvening, van 2016, zag een top voor BTC na 526 dagen. Deze, de huidige, is zo´n 380 dagen oud of jong.
´Figure 3 – Exhibit 3: Bitcoin Halving Cycles – BTC price index, indexed to 1 on halving dates. Logarithmic scale´:
PlanB – omdat Plan A niet meer werkt
Op het eerste zicht, voor zover de (relatief korte) geschiedenis een gids is voor de toekomst (?), ligt er mogelijk, waarschijnlijk nog één grote top in het verschiet voor de bitcoin koers. Om vervolgens zoals na de twee vorige halvenings de rest van de vierjarige cyclus zijdelings tot lager te bewegen. Dit dan weer naar verondersteld de volgende halvening toe, die in 2024 moet plaatsvinden. Dat is ook wat het beroemdste en meest accurate bitcoin-prognose model stelt. Het Stock-To-Flow Bitcoin Model van PlanB. De anomieme maker (voor de massa dan, want het betreft hier een Nederlandse econometrist die wel degelijk gekend is bij intimi) kwam ermee naar buiten in mei 2019. Het Model blijkt reeds twee jaar met alle afwijkingen van de koers inclusief de toekomstige bitcoin koers te voorspellen. En ook negen jaar terugkijkend in de tijd, tot de creatie van BTC, is er geen speld tussen te krijgen. Het behelst hier hogere wiskundige berekeningen gebaseerd op de toenemende schaarste van de oudste en grootste digitale munt. Maar vandaag, einde juni 2021, gaat het erom spannen of e.e.a. nog valabel is…
Even for me it is always a bit uneasy when bitcoin price is at the lower bound of the stock-to-flow model. Will it hold (like Mar 2019 when I published S2F, or Mar 2020 Covid, or Sep 2020 with BTC stuck at $10K) and is this another buying opportunity? Or will S2F be invalidated? pic.twitter.com/iIjTC2Ncy3
— PlanB (@100trillionUSD) June 23, 2021
#bitcoin: short term volatile, long term trending up pic.twitter.com/bEhhaestKr
— PlanB (@100trillionUSD) June 27, 2021
´I am the walrus´…pardon: whale
Het verschil tussen nu en toen is dat sinds 2020 de Grote Jongens en Meisjes – de institutionelen – aan boord zijn. Naar verluid, zo wordt toch gezegd. Maar voortrekker MicroStrategy, dat deze beweging op gang bracht in de zomer van 2020, kent weinig of geen navolging. En degene van de institutionelen die al aan boord kwamen nadien, zijn niet in dergelijke mate gaan kopen, en lijken beetje bij beetje af te haken zelfs. We doelen dan op ´officiële´ institutionelen zoals bedrijven, beleggingsfondsen, banken, verzekeringsmaatschappijen et al. Nu ze april, mei en juni 2021 hebben meegemaakt. Donkere maanden voor de bitcoin koers. Maar die andere grote partijen – ook wel whales genoemd; wie zijn zij dan? In ieder geval zitten er partijen tussen die reeds van in den beginne bitcoin verwierven. De bezitters van minstens 1000 BTC – en dat zijn bijna 2000 entiteiten – begonnen te verkopen in februari 2021 en zijn dit alvast tot in mei 2021 blijven doen. Blijft de vraag: voorzagen zij dat die 64.763 dollar voor 1 BTC de top zou zijn, of namen zij winst en veroorzaakten daardoor de val van BTC…?
Source: Glassnode via Coindesk.com
Zo juli gaat, zo vergaat…
Belichten we vervolgens nog een grote overhang in de markt. Het Britse, grootste digitaal investeringsfonds ter wereld, Grayscale Investments, koopt en verkoop bitcoin, ethereum en een tiental andere coins voor rijke partijen. Institutionelen genaamd, een grote noemer. Het houdt die geruime tijd vast voor hen, dat is de voorwaarde, tot ze op een gegeven moment vrij komen. Dan staat het de beleggers, grote portefeuilles, vrij om te beschikken. Bij te kopen, aan te houden, of te verkopen. Zo´n moment komt er in juli aanstaande aan. 140.000 BTC worden dan vrijgegeven. Nog een vraag (véél vragen, weinig antwoorden): wat gaan die partijen in juli 2021 doen? Want indien zij meest verkopen, dan komt er een kleine vloed aan bitcoin op de markt, wat ook nog eens druk op de koers zal geven. Wat we nu écht niet kunnen hebben? Tenzij dit dan de ultieme bodem voor bitcoin wordt. Moeten we wéér bijkopen. Maar waar haalt een mens altijd weer nieuw geld vandaan om bij te kopen…
one thing we haven’t discussed yet – the grayscale $GBTC unlock schedule is looking really crusty
— Meltem Demir◎rs (@Melt_Dem) June 23, 2021
from mid-april to mid-june, 139,000 bitcoin worth of shares have unlocked. there’s another 140,000 bitcoin worth of shares that will unlock through the end of july
yeesh pic.twitter.com/Ha97Dh494O
Canada loves bitcoin
In Canada lusten ze echter wel pap van bitcoin, getuige de continue aangroei van een van de weinige Bitcoin ETF´s die bestaan en officieel goedgekeurd, gereguleerd zijn:
´Despite the sluggishness prevalent in the Bitcoin market, the Canadian Purpose Bitcoin ETF has considerably benefited from the dip. Since 15 May, an average of 86.15 BTCs has flowed on a daily basis into this trust. A recent Glassnode tweet highlighted,
“The Purpose ETF now holds 21,114 BTC.”´
…net als El Salvador
Want hier plant de president elke volwassen burger van het land 30 dollar in BTC te geven, cadeau, wanneer ze de officiële wallet downloaden tegen september 2021. Want op die datum zal bitcoin officieel de tweede munt van het Latijns-Amerikaanse El Salvador worden. Naast de Noord-Amerikaanse dollar gebruikt worden, of dat is toch de bedoeling. Dat betekent dat er tegen die datum voor 190 miljoen dollar BTC zal gekocht moeten worden (!) Het was tijdens de grootste bitcoin conferentie ooit, BITCOIN 2021 te Miami, dat president Bukele zijn voortvarende plan naar buiten bracht. Ondanks tegenwerking van het IMF, de Wereldbank et al. – the powers that be dus, zoals te verwachten. Krijgt El Salvador, als eerste land ter wereld dat bitcoin officieel als geld benoemt en gaat gebruiken, ook navolging? Da´s ook een zogenaamde hamvraag natuurlijk. Dat zou dan Paraguay zijn, maar de politicus, Carlos Rejala, die dit plan-van-navolging lanceerde eerder in juni op Twitter (!), neemt zijn voortvarende uitspraak terug. Neen, Paraguay gaat niet als tweede land bitcoin als officieel geld erkennen, voor het ogenblik toch niet, zegt hij nu. Maar de wetgeving moet wel crypto-vriendelijker worden. En het is in die geest dat de politicus, van de oppositie dan nog, in juli aanstaande een plan zal indienen. Buiten El Salvador is er dan nog Iran dat het allereerst was. De regering mijnt zelf bitcoin en dit omdat Iran nog steeds buiten het reguliere banksysteem is gesloten vanwege Amerikaanse sancties. Er moet brood en boter op tafel komen, of breder: voedsel en medicijnen voor de Iraniërs. Net als we op Cuba zien plaatsvinden, en net zoals in de Palestijnse gebieden meer en meer gebeurt.
Permanent bullish
Besluiten we met een positieve noot, en die komt van een man die al een decennium in bitcoin zit, en 15 dergelijke, van de huidige correcties meemaakte. Het is net positief dat van de kant van China niets meer te vrezen is, stelt Max Keizer, een zogenaamde perma-bull. Net zoals bitcoin zelf dan; volgens hem “sound, unconfiscatable money separated from the state, and a perpetual bull market.” Het slechtste nieuws is binnen en gekend. De mijners zullen elders opstarten en verder werken, dixit Max.
“If you are asking whether or not this pullback is a bear market, keep in mind that Bitcoin’s fundamental value proposition is not price-sensitive; it’s block-sensitive. As the price has pulled back, so has the difficulty adjustment ensuring that blocks keep coming right in schedule. So in effect, nothing has changed. Blocks keep coming no matter what the price is. For those looking at price only, keep in mind this one important axiom: Fiat money, over time, has zero volatility and a guaranteed loss of purchasing power. Bitcoin, over time, has some volatility and guaranteed increase in purchasing power.”