Dus één man is in staat om de hele cryptomarkt (met zo´n 300 miljoen grote en kleine bezitters van en traders in digitale munten) met 10 procent naar beneden te halen? Dat is dan Elon Musk van Tesla, die van woensdag 12 op donderdag 13 mei 2021 besloot dan toch geen bitcoin meer te aanvaarden als betaling voor zijn elektrische voertuigen. Net nadat hij op Twitter zijn fans nog vroeg of ook Dogecoin (DOGE) in aanmerking moet komen. BTC maakte meteen een duikeling van bijna 55.000 dollar naar 47.000. Om  vanochtend (een vrije dag in veel landen als Hemelvaartdag en tegelijk de start van het Suikerfeest) te herstellen tot 51.000 dollar. Watskeburt?

Kiezen is verliezen

Elon moest kiezen tussen een levenslange reputatie, en een eerder vluchtige. Als grootste maker van elektrische auto´s kan hij eigenlijk niet geassocieerd worden met zoiets ´milieuvervuilend´ als bitcoin, wel? Toch nam hij lichtzinnig de beslissing in februari 2021 om de grootste digitale munt als betaling te aanvaarden, voor de Amerikaanse markt. Terwijl hij ook voor Tesla 1,5 miljard dollar spendeerde aan de verwerving van bitcoin (en er het kwartaalcijfer van het bedrijf mee verfraaide). Mister Musk liet zich meeslepen in zijn enthousiasme voor progressieve, ingenieuze, visionaire projecten, zelf een visionair zijnde. Drie maanden later verandert hij dan plots van idee. Het deel van de cryptogemeenschap dat Elon volgt, moest de rit naar boven en naar beneden dan ook meerijden. Zij vergeten dat mister Musk heel diepe zakken heeft, en zij niet. Les: wees geen volger maar een leider!

The Unbearable Lightness of BeingElon Musk

Zo verging het ook degenen die een andere lichtzinnige ingeving van Musk klakkeloos, slaafs volgden. Zijn hoogstwaarschijnlijk korte liefde voor digitale honden, in dit geval DOGE, Dogecoin. Dit is pas écht een speelbal. Een grap die middels sociale media (Elons tweets!) gepusht werd tot onvoorstelbare hoogten. DOGE to the moon! Bekijk deze grafiek maar eens. En deze, van ´opvolger´/imitator Shiba Inu (SHIB). Les: het is niet verstandig als belegger dit soort uitwassen van een Project als Bitcoin en tal van nuttige Altcoins, na te jagen. Tenzij je tot de makers, bedenkers hoort, die er schatrijk van zijn geworden. Of héél vroeg en opportunistsch de rit naar boven mee kunt rijden. Voor de laatkomers die met dure muntjes zonder nut of toepassing blijven zitten – les hopelijk geleerd.

Maar hoe zit het nou met dat milieuvervuilende aspect van bitcoin, als grootste munt van alle tienduizend bestaande (and counting). Kijk, zou u opschrikken van een titel in de media als:

Noorwegen verbruikt even veel stroom als Noorwegen!

Want dat is inderdaad de hoeveelheid elektriciteit die het mijnen van bitcoin verbruikt. Er doet zoveel nonsens de ronde op het internet. Geen wonder want jan-en-alleman, ook en vooral zij die niet gehinderd worden door teveel kennis, kunnen eender wat poneren. De foute info (die ze ook zelf van weer iemand anders gehoord of gelezen hebben) verder verspreidend. En voor je ´t weet ( je tweet?!) wordt het een zogenaamde Waarheid

Is evenveel stroom verbruiken als een land, in dit geval het relatief kleine, economisch niet zo heel belangrijke land voor de wereldeconomie, een ramp? Een milieuramp dan nog? In ieder geval komt het bepaalde krachten, we denken dan aan zekere overheden die crypto als een bedreiging voor de eigen nationale munt zien, bijzonder goed uit. We denken dan aan Nigeria, Turkije, Venezuela,… Ja zelfs de Verenigde Staten en zeker China. Want de Amerikaanse administratie ziet – terecht of niet terecht – een ernstige bedreiging voor de positie van de dollar als wereldreservemunt. Zo zijn er tal van bedreigingen te noemen hoor, waar gewoon bitcoin nog eens is bijgekomen. Terwijl die hegemonie van de USD gewoon aan het afbrokkelen is in sneller tempo. Binnen enkele jaren – world reserve currency no more.

China dan, waar bitcoinhandel al sinds 2017 verboden is, terwijl het mijnen ervan wel gedoogd wordt. Voor hoe lang? Our take? Niet zo lang meer. Bitcoin zal snel in de weg staan, want de populariteit ervan verhindert dat het land de geldstroom volledig controleert van 1,4 miljard inwoners. Waarvan een deel tech-savvy beslist met bitcoin experimenteert. De munt zelfs gebruikt om yuan het land uit te sluizen. Can not, will not! Denkt de Chinese overheid. Dus eens de digitale yuan up and running is (2021? 2022?) zal het mijnen van bitcoin er verboden worden. Strenger aan banden gelegd. Waarschijnlijk met een kort ultimatum, maar toch. Bitcoin mining no more.

Er is zeker dat milieuaspect, het stroomverbruik van bitcoin. Wil China aan de Klimaatdoeleinden van Parijs voldoen (en dat wilt het absoluut!) dan zal elke ´overbodige´ leakage moeten wijken. Ergo: geen voor 63 procent (!) meer bitcoinmijnen in China. Als grootste ´vervuiler´ ter wereld (na de VS) vanwege grootste afhankelijkheid (nog, maar ze werken eraan met man en macht!) van vervuilende kolen.

The Truth, the Whole Truth, and Nothing But the Truth, So Help Me(God? Elon Musk? Satoshi Nakamoto?)

Als bitcoin een land was, zou het op nummer 29 staan als grootste verbruiker van stroom, van de bijna 200 officieel erkende landen in de wereld. 76 Procent van het crypto, bitcoin-mijnen grotendeels, gebeurt in zekere mate met hernieuwbare energie. Cryptomijnen, nogmaals: hoofdzakelijk bitcoin-mijnen, gebeurt voor 39 procent met hernieuwbare en dus groene stroom. Dit zijn de meest recente, officiële, onverdachte (!) cijfers. Dan nog over 2020, waarbij we wel mogen aannemen dat deze meer favorabel zijn geworden daarna, tot vandaag. Dit met over heel de wereld veel meer aandacht voor het milieu in al haar aspecten. Read all about it!

Wat u in uw Cryptonieuwsbrief dagelijks leest zijn geen ´plotse invallen´, megalomane ideeën, kortstondige vrijages met deze of gene opinie of munt. Geen gekte-van-de-dag hier. De Waarheid over het stroomverbruik van bitcoin vindt u hier. Zeg dat de Cryptonieuwsbrief het gezegd heeft. Geschreven heeft.

Elon Musk kostte de hele cryptomarkt 200 miljard dollar in één nacht. Want ze is sinds gisteren ´nog maar´ (nou ja) 2,3 trillion – biljoen dollar groot. En zowat alle munten staan nog steeds op rood, zijn dus wat vannacht plaatsvond nog aan het ´verteren´. Het heeft vast heel wat politici en cryptobezitters doen nadenken over dit milieuaspect van bitcoin. Bitcoin dat nog slechts voor 41 procent deel uitmaakt van die market cap, maar toch nog steeds aan het stuur staat. 

Morgen zijn we weer bij u terug met meer crypto/blockchain nieuws. Voor nu alvast een fijne (vrije) dag gewenst!

Ook elke dag het belangrijkste crypto/blockchain nieuws in uw electronische brievenbus? Gratis en als de wiedeweerga geweldig diepgravend? Klik dan hier voor de Cryptonieuwsbrief. Uniek in heel de Nederlandstalige wereld. 3702 Lezers and counting gingen u al voor…

5 reacties

  1. Parels voor de zwijnen, ik heb het altijd al gedacht! Maar ja, Joost, u kent hem; doorzetter, eigen wil doordrijven, toch maar blijven publiceren want je weet maar nooit, al was het maar één lezer die er wat mee kan, weet u wel…? Beetje tegen beter weten in misschien. Nou ja. Quod erat demonstrandum. Dank voor uw reactie.

    1. ‘al was het maar één lezer die er wat mee kan’

      zal lastig worden.
      beter laat je die plaat eens van voor je kop halen, ultieme taalkundige, bwaaa

  2. Goed dat er een keer naast alle pro-bitcoin artikelen op deze site een keer aandacht wordt besteedt aan de risico’s en energieverbruik ervan. Wel zijn er 2 zaken welke dit artikel naar mijn mening mist:

    1. Het artikel stelt dat 39% van het bitcoin mijnen wordt gedaan met groene stroom. Dat is heel mooi natuurlijk, maar het is wel stroom welke niet door particulieren en bedrijven gebruikt kan worden. Gezien de enorme landoppervlakten welke voor het opwekken van groene stroom nodig zijn blijft dit een aandachtspunt.

    2. Het artikel stelt dat China heel graag aan de klimaatdoelen van Parijs wil voldoen. Dat China graag de smog in de grote steden aan wil pakken wil ik best geloven, maar of China net zo’n klimaat fetish heeft als het westen waag ik te betwijfelen. Niet voor niks heeft China bedongen pas in 2030 met het terugdringen van CO2 te beginnen (China wil nog 1100 kolencentrales bouwen) en in 2060 “klimaatneutraal” te zijn (in tegenstelling tot het westen die dat in 2050 moet zijn). Iets zegt mij dat China met deze klimaathype meegaat om ervoor te zorgen dat het westen doorgaat aan het werken aan zijn eigen ondergang. Ik denk dat de kans groot is dat als het westen tegen 2030 zijn eigen economie volledig vernietigd heeft in zijn streven naar 55% CO2 reductie dat China zich lachend uit het parijs akkoord terugtrekt. Dan is haar missie bereikt nl. de supermacht nr. 1 van de wereld te zijn. Hetzelfde geldt voor China’s steun voor de great reset van het WEF denk ik. De tijd zal het leren!

  3. Omdat het Musk natuurlijk om marketing gaat. Om beeldvorming (imago) en goodwill.
    Electrische autootjes als ‘eigentijds duurzaam milieuproduct’ willen slijten, terwijl daarmee tegeijkertijd het tegenovergestelde (in de vorm van bitcoins) wordt gepropageerd, kan natuurlijk niet.
    Jammer van de schnabbel vanweg het bitcoin influenserschap, maar voor wat hoort wat.
    Nu nog een ongelovige die vraagt of Tesla’s per saldo werkelijk ‘klimaatvriendelijker’ zijn dan bitcoins? 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: