Charts of the Day | De S&P 500 is sinds begin van 2013 al zo’n 10% gestegen. De Amerikaanse beursindex sloot het eerste kwartaal zelfs af op een nieuw record. Er is echter weinig reden tot vreugde als we kijken naar onderstaand grafiekje, via de WSJ-blog van Steven Russolillo. Het zijn voornamelijk de defensieve sectoren die de kar trekken. Defensieve aandelen zijn over het algemeen minder gevoelig voor ontwikkelingen in de economische cyclus of conjunctuur dan cyclische aandelen.
Een ‘defensieve’ aandelenrally
Voorzichtigheid troef op de beurs en dat vinden de analisten en handelaren maar niks. Die zien liever dat de industrie, de financials en de technologiefondsen goed presteren. Ook in Nederland is de defensieve trend duidelijk zichtbaar. Hieronder heb ik even de YTD (Year To Date) koersontwikkeling van de AEX-index (rood) vergeleken met de ontwikkeling van de aandelen Unilever (blauw), Ahold (geel) en Heineken (groen). De defensieve fondsen laten vooralsnog in 2013 een outperformance zien. Klik op de afbeelding voor een grote weergave.
Gelukkig kan ik langer langs de zijlijn staan dan dat de markten irrationeel blijven :-))
De stand van Nederland:
http://www.spiegel.de/international/europe/economic-crisis-hits-the-netherlands-a-891919.html#ref=rss
Iedereen verwacht nog meer problemen. Kees de Kort zei het ook nog vandaag. De problemen in Europa zijn niet opgelost. Defensieve aandelen zijn daarom in trek.
Unfortunately, the Cyprus Crisis Is Not Yet Over http://www.cnbc.com/id/100608413
at dre
cyprus produceert verder helemaal niks. De financiele sector gaf veel werkgelegenheid.
Ik begin me nu echt zorgen te maken over nederland. Op zich produceren we nog wel wat, wat niet in andere landen geproduceerd kan worden.
Maar we hebben ook ongelofelijk veel franje-banen in nederland, om maar in w. middelkoop termen te blijven, en ook nog veel werkgelegen van de financiele sector die misschien wel hartstikke failliet is.
Ik heb politieke partijen jarenlang horen praten over de kenniseconomie.
Maar daar was geen geld voor. Er was ineens wel geld om bijna de gehele nederlandse finaciele sector te redden van de ondergang waardoor de staatsschuld met 1/3e deel steeg.
Als men dit nu in een kenniseconomie had gestopt, hadden we er nu wellicht beter voor gestaan.
Maar ja met niveauloze politici krijg je een niveauloze samenleving en een niveauloze economie.
En dus een niveauloze manier van leven.
ach als we het met de aandelen niet kunnen verdienen, kunnen we altijd nog schatzoeken in de VS:
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/04/02/kom-achter-je-scherm-vandaan-en-vind-deze-schat-van-deze-multimiljonair/
De staatschuld is van 42 % naar meer dan 72 % gegaan dus met 50 % gestegen.