Veel economen vrezen een daling van de consumentenprijzen als de duivel. Zo is IMF-baas Christine Lagarde een fervent pleitbezorger van een ruimer monetair beleid om het “deflatie-gedrocht” tegen te houden. Ze drong zelfs bij ECB-voorzitter Draghi aan om met ziel en zaligheid “de lage inflatie te bestrijden”. Maar behalve dat het zeer onwaarschijnlijk is dat prijzen voor langere tijd zullen dalen, hebben we niets te vrezen van dalende consumentenprijzen.
Grondstofprijzen stijgen rap
Ondanks de waarschuwingen van Lagarde, stijgen de voedselprijzen op termijnmarkten de afgelopen tijd flink. Zo steeg de prijs van sinaasappelsap vorige week naar een tweejarig hoogtepunt. Rundvleesprijzen piekten in februari tot een 14-jarige recordhoogte en ook de prijs van varkensvlees nam op soortgelijke wijze toe. Niet alleen vleesprijzen stijgen, ook zeevruchten blijven niet gevrijwaard van de recente prijsstijgingen: garnaalprijzen liepen op tot een 14-jarig hoogtepunt in het eerste kwartaal van 2014. Ook de Mexicaanse tortilla’s zullen duurder uitvallen: maïsprijzen stegen de afgelopen drie maanden met 18%, terwijl ook tarwe in Q1 met 15% omhoogschoot. Koffie is geen uitzondering: de bonen die uitmonden in Neerlands favoriete drankje stegen met meer dan 50% in 2014.
Eten en drinken heeft slechts kleine weging
Eten en drinken vormen ongeveer 15% van de gehele (CPI) consumentenprijsindex in de VS, maar iets minder dan 10% van het PCE. Uiteraard, mensen die kunnen zonder rundvlees, varkensvlees, garnalen, brood of maïs zullen niet getroffen worden door deze stijgingen. Overigens maakte voormalig Fed-voorzitter Ben Bernanke er een gewoonte van om naar de PCE exclusief voedsel en energie te verwijzen als inflatiemaatstaf. Volgens de Federal Reserve is betaalbare spek blijkbaar angstwekkend. “Let them eat iPads!”, zegt Bernanke tussen de regels door, zeker als we ons beseffen dat deze prijsindices ooit bedacht zijn om een ‘mandje’ goederen te weerspiegelen waaraan een doorsnee consument zijn geld besteedt.
Inflatie en deflatie gaan niet over prijzen
Goed, er is geen deflatiegevaar ophanden. Maar zelfs als consumentenprijzen zouden dalen, dan hoeven we daar niet voor te vrezen. Het is eenvoudigweg onjuist dat er iets als een “deflationaire spiraal” voor consumentengoederen bestaat. We hebben immers gedurende de geschiedenis langdurige, zeer voortvarende periodes met dalende prijzen gehad. Consumentenprijzen horen te dalen. Naarmate we productiever worden, verschijnen producten en diensten in een grotere overvloed op de markt en gaan prijzen omlaag. Laten we eerlijk zijn, u koopt geen verjaardagscadeau zes maanden na dato omdat prijzen dalen, noch stopt u met eten omdat voedselprijzen zullen dalen, noch stelt u de aankoop van een computer uit ondanks dat ze ieder jaar goedkoper worden.
Enorme kredietexpansie
Wat we wél beleefden was een enorme kredietexpansie sinds de milenniumwisseling, omdat centrale banken rentes laag hielden als nooit tevoren. Een dergelijke kredietexpansie niet gedekt door werkelijke besparingen (middelen zijn schaars!) leidt tot economische rampspoed, daar prijssignalen worden verstoord en dit uiteindelijk uitmondt in een onverbloemde financiële crisis. Wat wij momenteel beleven is een deleveraging, een noodzakelijke economische zuivering na de uitwassen van goedkoop krediet. Deze financiële uitwassen ontstonden niet vanwege hebzucht, of omdat men hebzuchtiger is geworden, maar omdat de Federal Reserve volhardde in een ongekende periode van lage rentes (negatief zelfs, in rëele termen) en balansverruiming.
Dalende consumentenprijzen niet van belang
De risico’s liggen vandaag de dag in roekeloos fiscaal en monetair beleid, niet in de noodzakelijke deleveraging die we (tot op zekere hoogte) doormaken. Waninvesteringen die gedaan werden tijdens de hausse worden geliquideerd en overgenomen door anderen en naar die bedrijfstakken omgezet waar ze economisch gezien wel zinvol zijn. We gaan door een broodnodige fase na jaren van roekeloze overheidsuitgaven en bankleningen, en dat betekent dat sommige activaprijzen ongetwijfeld zullen dalen (zoals vastgoed in vele markten in de wereld).
Goud en deflatie
Sommigen menen dat wanneer er werkelijk sprake van deflatie is dat we dan ons goud moeten verkopen en dollars (of euro’s) zouden moeten aanhouden. Niettemin, als consumentenprijzen op een zeker moment inderdaad dalen, dan is dat waarschijnlijk het resultaat van een wereldwijde deleveraging, niet van een toenemende productiviteit en een grotere overvloed aan producten en diensten. Het is bovenal activa-deflatie, en dat betekent doorgaans slecht nieuws: afschrijvingen op bankbalansen, failliete overheden, bankfiasco’s en/of instortende markten. Het is goed denkbaar dat goud het dan zelfs beter doet dan alle andere beleggingensklasses in nominale termen, en derhalve in rëele termen, als en wanneer de wereld in een deflationaire ineenstorting terechtkomt.
Maar er is dan, zoals je waarschijnlijk al opmerkte, geen sprake van een deflationaire ineenstorting omdat consumentenprijzen dalen, maar omdat de deleveraging vele malen pijnlijker blijkt te zijn dan men momenteel aanneemt. Er is dan sprake van activa-deflatie, niet simpelweg prijsdeflatie. Ondanks wat men zegt, kan het kopen van goud dan wél lonen.
Inflatie- / deflatiedebat onbelangrijk
Inflatie of deflatie: het is relatief onbelangrijk voor beleggers. Een verstandig belegger concentreert zich daarentegen op de uitzichtloze schuldenlast in de gehele westerse wereld en niet op een eventueel gevolg van de deleveraging die zich links- of rechtsom zal voltrekken.
“Eten en drinken heeft slechts kleine weging”
Maar eten en drinken zijn wel van levensbelang!
Deleveraging? Nope, just gimmick accounting:
“”And as we further explained both last year and every other time we have the displeasure of having to explain the reality of gross vs net, this accounting gimmick works in theory, however in practice the theory falls apart the second there is discontinuity in the collateral chain as we have shown repeatedly in the past (and certainly when shadow funding conduits freeze up), and not only does the €21.2 billion number promptly cease to represent anything real, but the netted derivative exposure even promptlier become the gross number, somewhere north of $75 trillion.””
—>> netto blootstelling aan derivaten ten noorden van 75 biljoen dollar voor Deutsche Bank, net als een jaar geleden, zodra er enige discontinuiteit optreedt in de keten van onderpand. En die kans is meer dan reeel.
http://www.zerohedge.com/news/2014-04-28/elephant-room-deutsche-banks-75-trillion-derivatives-20-times-greater-german-gdp
Ik mis schaduwbankieren, mark to phantasy assets, gemanipuleerde rentes en peak cheap energy. Dit verhaal suggereert dat we samen naar de eendjes kijken, maar we bevinden ons in de krokodillenvijver.
Grondstofprijzen stijgen rap? Goud staat op $ 1285 (-0,57) en zilver op $ 19,05 (-0,57 %) en zitten, ondanks alle goed onderbouwde redenen, in een zeer langzaam dalende trend voor zilver en een stabiliserende trend voor goud (hangt al langere tijd tussen de $ 1200 en $ 1300 met zo nu en dan een uitschieter tot maximaal iets boven de $ 1400).
Wat men niet moet vergeten, is dat de EUROZONE WORDT BEDREIGD MET DEFLATIE. GRONDSTOFFEN ZIJN GENOTEERD IN DOLLARS. Inflatie betekent geld wordt minder waard, deflatie betekent dus geld wordt meer waard. Kortom; bij deflatie worden euro’s meer dollars waard.
En aangezien grondstoffen/edelmetalen in dollars genoteerd zijn, betekent deflatie voor Europeanen dus goedkopere grondstoffen, want zolang de grote massa niet het belang inzien van goud en zilver en dus blijven vertrouwen op papieren geld, kost het nauwelijks moeite voor het Amerikaanse bankenkartel om die prijzen te onderdrukken…
Laat je dus vooral niet gek maken door de berichten dat je nu goud of zilver moet kopen, want op de korte termijn zul je eerder lagere prijzen zien.. (nogmaals; de Amerikaanse banken hebben de goudprijs in handen, zolang de grote massa papieren geld als echt geld ziet!) en dan moet je pas hamsteren en, nog belangrijker, vasthouden (!) en dat wil zeggen dat je pas moet verkopen als het systeem uit zijn voegen gaat.
Goud is een ander verhaal en de uitzondering op de regel. Sommige grondstoffen, met name metalen als koper, staan erg onder druk vanwege het barsten van de Chinese vastgoedzeepbel, maar voedselgerelateerde grondstofprijzen lijken te beginnen aan eenzelfde weg omhoog als voor de recessie van ’08.
Precies,die junken kiezen steeds een ander pakket,om de markt op het verkeerde been te zetten.
Trek je eigen plan,om er voordelig uit te komen.
Die laatste alinea is een goede redenatie, maar verliest één zaak totaal uit het oog. En dat is de verkrijgbaarheid van goud. Je kunt er ook tegenaan kijken als dat ‘ze’ je zullen dwingen te gaan hamsteren op het moment dat er geen goud of zilver meer te koop is. D.w.z. het metaal is er wel, maar niet te koop tegen de papieren marktprijzen. Als moment dat de goudprijs zal gaan stijgen, lijkt me het tijdstip dat goud tot Tier 1 verheven wordt. Zeg nooit nooit is een gezegde, maar voorlopig ziet het er daar nog niet naar uit. Daarbij ga ik er beslist van uit dat goud geen grondstof is, dat in tegenstelling tot zilver.
Goud en zilver zijn beiden geld. Daarnaast is zilver ook nog eens een grondstof.
Enneh, verkoop van zilver als investering (Maples & Eagles) is fors gestegen in 2013, zeer fors.
http://srsroccoreport.com/canadian-silver-maple-leaf-sales-shatter-all-records/canadian-silver-maple-leaf-sales-shatter-all-records/
De papieren prijs daalt door manipulaties, gold fix, naked shorts. Daarom, biflaten, tel in ‘ounces’, niet in ‘prijs’.
Hoewel ik me kan voorstellen dat er een daling was in de industriele vraag naar zilver als grondstof, met enig effect op de prijs….
Met $350,- olie is $19,- zilver geschiedenis. Net als uw pensioenbelofte, maar da’s iets voor een andere keer.
Er is nog genoeg zilver in de grond, beleggers in fysiek zilver zorgen ervoor dat dat zilver blijft bestaan (en niet wordt verwerkt in industriële producten) en de prijs voor fysiek is inderdaad duurder, maar dat stelt eigenlijk niet zo veel voor (komt vooral door de BTW).
En met een lagere industriële productie lijkt het me dat de vraag eerder gaat dalen en is er dus weer meer beleggingszilver beschikbaar.
Kijk eens naar de jaren 30. In die deflatie-depressie halveerde de zilverprijs. Dat zal de komende jaren een heel stuk minder zijn, maar in euro’s zal het daar misschien wel in de buurt komen.
Kijk eens voor de lol op google in “Silver world spot USD” en kijk waar het dieptepunt van afgelopen jaar lag (27 juni 2013) en typ dan eens “Silver world spot EUR” in. Dan zie je dat het dieptepunt op 1 mei 2014 lag. Dus voor ons was afgelopen jaar zilver op 1 mei het goedkoopst, terwijl alle jubelberichten van zilver ons wijsmaken dat het dieptepunt vorig jaar eind juni was. Maar wij betalen hier gelukkig niet met dollars.
En als de euro nog sterker zal worden en weer naar de $ 1,60 gaat wordt dat dieptepunt van 1 mei weer gebroken.
En wat als er opzettelijk een enorme crash wordt veroorzaakt door het Amerikaanse bankenkartel, midden in de komende depressie, wanneer mensen in geldnood zitten, wat zullen de beleggers zonder cash geld dan doen met hun fysiek zilver?
Klopt, de edelmetaalprijzen zijn momenteel te gèk voor woorden ; zowel goud als zilver wordt verkocht voor de delfkosten.
Moet je je eens voorstellen dat aardolie ook tegen de produktiekosten van 25-28$ / barril (=160 liter) op de markt te koop was !
Nee, die staat natuurlijk ‘lekker’ rond de 100$ te kakken !
Teringzooi.
En het ‘vrije’ Westen wrdt intussen (van binnenuit!) verraden waar ze bij staan ; al het goud , het èchte tastbare spul, wrdt tegen dumpprijzen uitgevoerd naar China, India, Rusland, de VAE, Turkije ; zelfs Irak kocht onlangs 36 ton.
Pas wanneer straks,door absurd hoge schulden en massale werkeloosheid, het hele geldstelsel hier in elkaar dondert worden we pas wakker en beseffen we dat we geen nieuwe fatsoenlijke munt meer kunnen lanceren agv een totaal gebrek aan goud.
Alle nooduitgangen worden dus momenteel zorgvuldig dichtgelast door de vervloekte ‘elite’.
Maar dat zien we pas in wanneer het westerse feestje is afgelopen en de muziek stopt, hè ?
“”It’s almost as if no one is trying to buy time anymore, so maybe something really big has changed. Meanwhile, the physical is loaded up and truckin’, eastbound and down.””
http://fofoa.blogspot.com/2014/04/eastbound-and-down.html
Jig’s up, ktm…
Dat is het inderdaad. Het gaat in Amerika helemaal fout. De dollar is niet meer te redden. Dat weten veel andere landen, ook Rusland weet dat de dag komen gaat van hyperinflatie in de VS.
http://theeconomiccollapseblog.com/archives/17-facts-to-show-to-anyone-that-believes-that-the-u-s-economy-is-just-fine
#f*ck(**!!)__%€
Karl, goud is GEEN grondstof !
Goud is GELD!
Nuanceren; vooral geld en beetje grondstof:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Goud#Toepassingen
Ik houd niet van piercings, latin lover.
Dat is waar. Maar ik noem goud ook een grondstof omdat goud en zilver vaak als een eenheid genoemd wordt. Ik ben het helemaal met je eens, goud is inderdaad geld. En zilver eigenlijk ook, ondanks dat het ook nog een industriële functie heeft. En je kunt al raden wat er gaat gebeuren als de inflatie in Amerika laag blijft en de deflatie in Europa toeslaat; een sterkere euro, waardoor goud en zilver voor ons goedkoper wordt. Vooral zilver, want officieel gezien betekent “minder industriële activiteit een lagere vraag naar zilver, waardoor er een grote hoeveelheid zilver niet wordt bezet door bedrijven” en daar geloven de papieren beleggers wel in.. kortom, dat is voor het Amerikaanse bankenkartel een extra reden om flink wat (praktisch gezien) waardeloos zilver- en goudpapier te dumpen. Verwacht dus niet dat de prijs van goud en zilver snel zullen stijgen, vooral zilver zie ik nog dalen… zeker omdat het in dollars genoteerd staat en de euro steeds sterker wordt (terwijl de deflatie nog moet komen..)
Kortom; sparen, sparen, sparen, en als de deflatie in alle hevigheid woedt, zoveel mogelijk zilver inslaan en net zo lang aanhouden totdat het systeem uit zijn voegen barst.
Want als de grote massa zich tegen het papiergeld keert (wat natuurlijk pas in de eindfase van deflatie begint) kan zelfs het Amerikaanse bankenkartel de prijs daarvan niet meer onderdrukken..
Houd energie in de gaten Karl. 60% van fossiele brandstof (voornamelijk olie) wordt gebruikt voor transport. Shell stapt uit fracking, onrendabel tegen huidige olieprijs, Shell leent geld om aandeelhouders dividend uit te betalen. Cash posities van multinationals groter dan ooit; schuld echter nog hoger…
Eenvoudig te winnen olie, en zilver, is ’tapped out’, d.w.z. er is meer energie nodig om grondstoffen te winnen —>> EROI, energy return on investment —>> $110 aan kosten om $100 aan olie te winnen is ‘unsustainable’ op termijn; op termijn; zo lang overheden en centrale banken de illusie van eeuwige groei kunnen blijven opdringen aan de meute althans.
Nog een keer: Shell leent geld om haar aandeelhouders dividend uit te betalen…. Dan moeten ALLE alarmbellen afgaan. In die zin dat er enige discrepantie bestaat tussen ‘paper assets’ en ‘real assets’…
Have fun!
De jongens bij Shell zijn natuurlijk niet dom.
Zij kunnen waarschijnlijk,de aandeelhouders met geleend geld,goedkoper uitkeren,dan dat zij dat met eigen geld doen.
Hun eigen geld staat waarschijnlijk tegen behoorlijk hogere rente uit.
Het feit dat de gratis ‘zirp’ geld policy wordt gebruikt om een falen in de eigen revenuen te compenseren, net als in de S&P en net als bij grote banken, zegt mij genoeg.
Om ‘genoeg’ te kunnen verdienen is een aanmerkelijk hogere olieprijs noodzakelijk, dit kan de wereldeconomie niet hebben. En dus wordt er geld geleend tegen 0% om kasposities, flow en dividend / stock buybacks te continueren. Steeds meer schuld om de status quo te handhaven, net als bij overheden. Rekken en strekken…..
Die jongens in het westen,zijn natuurlijk ook niet achterlijk.
Wie weet,wat voor sluw plan er wordt gesmeed,waarbij goud geen rol meer speelt.
Of dan toch eerst “de dood, of de gladiolen “.
het deflatiespook geldt slecht voor de ‘luxe’ producten zoals auto’s huizen electronica, de prijzen van eten en energie gaan niet omlaag, mijn aardappels koffie energie water e.d. worden echt niet goedkoper,
enkel de producten die je niet echt nodig hebt hebben last van deflatie,
trouwens ik begrijp niet dat ze over deflatie spreken, want de wasmachine en heel veel electronische apparatuur van nu gaat veel minder lang mee dan tien jaar terug,
het is eigenlijk vanzelfsprekend dat de prijzen omlaag gaan, de kwaliteit van de huidige producten wordt de afgelopen jaren steeds minder, de prijzen passen zich slechts aan, aan de intrinsieke waarde van die steeds goedkoper geproduceerde meuk, huizen, schoenen, audio, witgoed. de luizige kwaliteit schreeuwt om lagere prijzen.
voorbeeld de electrische tandenborstel van nu, die al na een jaar vervangen moet worden, de accu is verlopen, de vroegere modellen gingen langer mee en het was mogelijk om de tandenborstel te demonteren en de accu te vervangen
J80, energie gaat niet in prijs naar omlaag. Mee eens. Wat iedereen bij dit onderdeel steevast vergeet is de enorme belasting- en heffingdruk die er op energie liggen. Stel je voor dat energie opeens al die druk kwijtraakt, dan zullen die prijzen met ca. 60% dalen, vermoed ik, en dat zou en enorme oppepper kunnen betekenen. Dat houdt dan wel in dat de verhoudingen in de wereld ineens ook heel anders komen te liggen. Grappig is dat de rode draad die door Atlas Shrugged van Ayn Rand loopt juist die goedkope bijna gratis) energie is, zonder de daarbij nu zo noodzakelijk behorende vervuiling.
Kijk naar de titel van deze website en je weet wat er komen gaat. Officieel gezien wordt het “deflatie”, maar praktisch gezien is het inflatie op goederen/producten die NIET op schulden gebaseerd zijn (voedsel bijvoorbeeld) en deflatie op goederen/producten die WEL op schulden gebaseerd zijn (luxegoederen dus, zoals aankoop van een huis, auto enz.)
Heb voor de lol naar de prijzen gekeken in de Lidl. In 2009 kostte een fles Freeway Cola Light € 0,37 maar nu betaal je daar € 0,86 voor. Ook alle andere frisdranken zijn van € 0,52 naar € 0,86 gegaan, de kaaschips van Crusti Croc kostte toen € 0,39 maar die is nu ook al boven de € 0,50 gekomen…. maar de huizenprijzen zijn sinds 2009 wel licht gedaald!
En die 20 % beschouw ik als licht, aangezien een huis bijv. in 1980 omgerekend € 100.000 kostte, in 2007 € 300.000 en nu € 240.000… er moet dus nog heel wat uit de prijs… en reken maar dat er een redelijk groot deel van die € 140.000 verschil eruit zal gaan…
Want banken kunnen niet lenen (vooral vanwege eigen zwakke financiële positie) en willen niet lenen (zij zijn ook niet achterlijk en zien dat de prijzen nog veel verder dalen), veel consumenten willen niet eens lenen, sterker nog, ze verminderen hun (vooral) hypotheekschulden, werkloosheid neemt nog steeds toe, mensen die wel werken zijn bang hun baan te verliezen (niet zo gek natuurlijk), overheden bezuinigen, consumentenuitgaven blijven dalen, aantal faillissementen groeit of blijft per saldo gelijk, ECB voert gelukkig een Duits monetair beleid (van na 1923 natuurlijk 😉 wat zorgt voor eens sterke munt..
Zijn allemaal feiten die niet te ontkennen zijn. Ongelofelijk dat er nog mensen zijn die roepen dat we binnenkort te maken krijgen met hyperinflatie.
Over d pinautomaat genaamd Oekraiene :
http://www.zerohedge.com/news/2014-05-01/imf-warns-ukraine-fight-east-or-no-money
The Cabal plays both sides, so they always win, remember ..?
ik plak hem onder deze, dit is weer een van de leukere kees de kort commentaren, het gaat over het monetaire beleid en niet de uitkomst waarop men hoopt
“Billen bloot
Na de aankondiging van de strengere stresstest van de ECB, vraag De Kort zich af waar toch dat plan B blijft voor de economie. “De monetaire autoriteiten zijn een fuik ingezwommen met elkaar. Klaas en Mario zitten daar op hun knieën te bidden: Heer, geef ons geen crisis want dan gaan we met de billen bloot.” Ook daalt de kredietverlening aan het bedrijfsleven. “Dus al die mensen die hier voor de microfoon roepen dat het allemaal beter gaat en dat ze dolenthousiast zijn over de toekomst; ze lenen in ieder geval geen geld bij de bank. Dus het zijn praatjes, praatjes, praatjes.”
http://www.bnr.nl/nieuws/554361-1404/column-kees-de-kort-tokyo-we-have-a-problem
Kees de Kort is een van de weinige mensen in de media met economische humor.
Go ahead, make my day heheh …
http://www.zerohedge.com/news/2014-05-02/edge-war-latest-russian-and-ukraine-troop-movements
Voor de mensen,met een laag en middel budget, is het niet verkeerd,om ruim gebruik te maken van goede voedingsproduct aanbiedingen.
De consument heeft,in z’n totaliteit sinds 2000 een stuk minder vrij te besteden.
Dit maakt de spoeling bij alle verkopers steeds dunner,zodat er steeds meer winkels gaan sluiten,logisch.
Door als consument ook het spel van vraag en aanbod goed mee te spelen,pas je je aankopen aan aan het marktaanbod.
Onze meubels zijn 23 jaar oud,maar wel kwaliteit.
Mijn computer is 9 jaar oud,ik pimp hem hem tussendoor een keer op.
Ik hoef het laatste en het nieuwste niet te HEBBEN.
Verscheidene goed bedoelende, wijze mensen,hebben toch nog steeds een rationele,egoistische inslag.
Begrijpelijk,ze willen niet kwijt raken wat ze hebben bereikt “in hun leven “.
Zonder dat ze dit misschien weten, of dit willen erenkennen.
Heb de indruk,dat veel mensen hun leven niet zelf meer leven.
Het bewustzijn van de gemiddelde mens is onder gemiddeld.
Maar ondanks mijn visie,is de boel niet meer te redden.
Het kapitaal stuurt aan op een groot conflict.
We zitten met elkaar in het carousel van plunderen,of geplunderd worden.
Tegelijkertijd,of daarna zitten we met elkaar op de Titanic.
Dit schip kan,met 2 lekke compartimenten nog doorvaren en een veilige haven bereiken,om de broodnodige reparaties uit te voeren.
Inmiddels is het 3e compartiment al zwaar beschadigd en het is wachten tot deze het begeeft.
Uiteindelijk,zal ook de kapitein zich door het hoofd schieten.
Onze meubels zijn 23 jaar oud,maar wel kwaliteit.
Mijn computer is 9 jaar oud,ik pimp hem hem tussendoor een keer op.
Ik hoef het laatste en het nieuwste niet te HEBBEN.
Heb de indruk,dat veel mensen hun leven niet zelf meer leven.
Wederom weer helemaal mee eens Bertus en dit zo lezend denk ik dat jij net als ik niet aan de blauwe pillen zit waarover Moerstaal het heeft 🙂
Het zou voor velen goed zijn om reclame eens af te schaffen. Misschien dat we dan weer wat meer zelf gaan nadenken over wat we nu wel of niet echt nodig hebben.
Hallo Spiegel,
Zeker geen gele,roze,groene,blauwe,paarse,zwarte of rooie pillen.
Dat spul is meest voor,instabiele,onbewuste en getergde mensen.
Veel mensen zijn slachtoffer geworden van de huidige onbalans in de maatschappij, gezin of van loslopende geestelijk gestoorden.
Ook op http://xandernieuws.punt.nl/content/2014/05/Statistische-EU-leugens-Gevoelde-inflatie-is-de-chte-inflatie lees ik dat de echte inflatie veel hoger is dan de officiële cijfers.