Hier op Biflatie.nl zagen we het al lang aankomen. De neergaande spiraal waarover ik al vaker heb geschreven in mijn reacties gaat zich nu vertalen in lagere lonen. We konden er op wachten natuurlijk. Anno 2015 is de aftrap gegeven voor een algehele loonsverlaging. Te beginnen bij de V&D.
6% tot 10% lager salaris of anders ontslag
De loonsverlagingen beginnen bij een grote winkelketen met 5000 personeelsleden. Als het overigens nog lukt om deze winkelketen overeind te houden. De afgelopen dagen is het duidelijk geworden dat het personeel van V & D tot 10 procent van hun salaris moet inleveren. Dat wordt de bijdrage van het personeel om samen met banken, investeerders en verhuurders een grote werkgever niet failliet te laten gaan. Wil je niet meewerken? Dan kan je vanaf volgende maand thuisblijven. Het is uitermate belangrijk om werkgelegenheid te behouden, maar met een krimpende consumentenmarkt wordt het voor veel grote winkelketens wel heel moeilijk om het hoofd boven water te houden. De omzetten dalen, de verliezen lopen op. Er zit niets anders op dan het hele jaar door opruimingsprijzen te hanteren. De concurrentie is moordend.
Verliezen V&D fors gestegen afgelopen jaren… http://t.co/Gq7mX3gnEj via @nrcq #vend #v&d— Biflatie.nl (@Biflatie) 8 februari 2015
De behoeftes veranderen
Het is natuurlijk niet alleen de consument die de hand op de knip houdt. Het is ook het online winkelen wat voor veel concurrentie voor de winkelbranche zorgt. Het valt dan ook niet mee als je op die manier op twee fronten moet strijden. Veel zelfstandige winkeliers zijn al op de fles gegaan of hebben de zaak op tijd weten te staken. Op dit moment is het de beurt aan de grotere winkelketens en dat gaat er wel inhakken. De werkloosheid in Nederland zal verder gaan stijgen. Het is niet niks als opeens tientallen grote winkelpanden leeg komen te staan. Voorlopig lijkt aan deze leegloop van winkelunits in de diverse stads- en winkelcentra geen einde te komen. Het is bekend dat meerdere ketens, zoals Blokker en de Hema, te kampen hebben met negatieve bedrijfsresultaten. Het kan niet zo zijn dat alleen het internetshoppen hiervan de oorzaak is. De inmiddels behoorlijk uitgeknepen middenklasse, door vergaande bezuinigingen, is m.i. de grootste boosdoener.
Na de V&D kampt nu ook #Blokker met problemen: Blokker roept personeel maandag bijeen http://t.co/hJMVK1YeUz
— Biflatie.nl (@Biflatie) 8 februari 2015
Deflatie
Nu de tendens duidelijk wordt dat veel winkelketens grote problemen kennen door blijvende omzetdaling is de werkgeversorganisatie MKB-Nederland een offensief begonnen door van de daken te schreeuwen dat de personeelslasten te hoog zijn. Het is dus niet alleen in de detailhandel maar ook in het MKB voelbaar dat winsten onder druk staan. En ja, als je geknepen wordt dan ga je piepen. Een logische reactie wanneer je in de problemen komt. Echter is het probleem van meer algemene aard en vindt z’n oorzaak in de neergaande spiraal van afnemende inflatie, dalende rentestandaard, lagere economische groei en daardoor een langzaam maar zeker intredende deflatie. Dan hebben we nog een Europese centrale bankier die daar doodsbenauwd voor is en achter elkaar de centrale rente verlaagd. De uitwerking is anders dan Draaki had bedoeld. In plaats van inflatie worden we nu getrakteerd op deflatie met alle gevolgen van dien.
Lonen omlaag
En natuurlijk, daar konden we op wachten; als deflatie een feit is dan zijn wij werknemers ook aan de beurt om in die negatieve spiraal mee te doen. Immers, als prijzen dalen dan kunnen de lonen ook omlaag, althans zo is de gedachte bij werkgevers en beleidsmakers. Het lijkt er op dat gezien de ontwikkelingen om ons heen dat werkgevers bij de komende cao-onderhandelingen het fenomeen “deflatie” op de onderhandelingstafel gaan leggen. De trend is al gezet, getuige het loonoffer van de V & D-werknemers. Ook de ambtenaren-cao wil maar niet rond komen. Ook daar is deflatie het credo, want al 4 jaar lang is er geen nieuwe cao. De minister heeft voorstellen voor een nieuwe cao op tafel gelegd waarbij sprake is van het inleveren van diverse secondaire arbeidsvoorwaarden met daar tegenover een enkel procentje loonsverhoging na 4 jaar geen loonsverhoging. Per saldo wordt dus ingeleverd, kortom deflatie is de aanleiding van een conflict tussen de minister en z’n ambtenarenapparaat.
Niet tegen te houden
Hoe we het ook wenden of keren, het deflatietijdperk gaat zich roeren. De meningen over de uitwerking van een daling van het prijspeil zullen altijd verschillen. De consument zal voordeel hebben bij lagere prijzen en daardoor meer kunnen overhouden, maar dat effect zal niet lang aanhouden wanneer de lonen mee omlaag gaan. Ook de rente is uitzonderlijk laag wat lagere maandlasten voor de hypotheek met zich meebrengt. Echter de hoofdsom van de schuld gaat niet vanzelf mee naar beneden. Daar moet je zelf wat voor doen. En dat zien we volop gebeuren. De banken laten ons weten dat veel mensen volop extra aflossen op hun hypotheek. Bang als ze zijn voor het deflatiespook. Gaat alles omlaag, dan moet ook de hypotheek omlaag. Ondanks een lage rente zullen toch geconfronteerd worden met een inzakkend bestedingspatroon. Bij extra aflossen verdwijnt veel geld uit de omloop en wordt afgeboekt op de lening op de bankbalans. Alleen bij nieuwe leningen komt vers geld beschikbaar, maar voorzichtigheid wordt troef. Zo meteen gaan lonen, althans naar mijn verwachting, mee omlaag. We kunnen het niet tegen houden. Vakbonden worden onder druk gezet door te wijzen op de krimpende winsten. Het is kiezen of delen. Ontslag bij faillissement of lagere lonen en hopen op betere tijden.
Schuldafbouw
Hoe die betere tijden in een deflatietijdperk er uit moeten gaan is vooralsnog onduidelijk. Onze overheid kampt met een enorme staatsschuld en in EU-verband is de totale staatsschuld onnoemelijk groot. I.p.v. aflossen neemt in bijna alle EU-landen de staatsschuld toe en gaat als percentage op het BBP gigantisch drukken. Dat is tegen de afspraken in en uiteraard onhoudbaar. We zien dat nu met de problemen die beginnen in Griekenland en waarschijnlijk als een olievlek gaan verspreiden over meer Zuid-Europese landen. Kortom, de lang verwachte schuldafbouw zal nu onderwerp van gesprek worden in de EU. In een deflatietijdperk moet je nu eenmaal daarmee beginnen. Als inkomens dalen is de enorme overheidsschuld alsmede de private schuld absoluut niet op te brengen. Er moet afgelost worden, tegen wil en dank. Waar ik al jaren voor heb gewaarschuwd is nu aanstaande. Schuldafbouw of schuldafschrijving, of wat het ook gaat worden gaat ons allen treffen. De neergaande spiraal van lagere prijzen en lagere lonen is hier een duidelijk gevolg van. Consumenten schrikken nu van de verhalen van al onze winkelketens en van de waarschuwing van werkgeversorganisatie MKB-Nederland en vrezen hetzelfde van wat het personeel van V & D overkomt. En de rijksambtenaren die als werknemers blijkbaar dienen als sluitpost van de tekorten op de rijksbegroting. Bij het schrijven van mijn artikel was de afloop van het V & D drama nog ongewis. We mogen vurig hopen dat 5000 werknemers hun baan behouden, maar de situatie zoals die is ontstaan zal ongetwijfeld een precedentwerking hebben. We gaan het zien.
Piet Pineut
Update:
V&D gered. Het reddingsplan voor het noodlijdende V&D is geslaagd. http://t.co/EblnnAeNQR
— Biflatie.nl (@Biflatie) 9 februari 2015
“Het kan niet zo zijn dat alleen het internetshoppen hiervan de oorzaak is.”
Toch draait een keten als Action, zonder een website waar je online kunt bestellen, heel goed. Je zou dus ook kunnen stellen dat de concurrentie (Blokker, HEMA, etc.) gewoon te duur.
Als je dan nog even de diepte in gaat blijken de oorzaken waarom ze te duur zijn zaken als bv een steeds grotere verarming van de doelgroep en falend inkoopbeleid. De HEMA maar ook Blokker (en haar dochters als Xenos en Big Bazaar) gokten bv al op het einde van Zwarte Piet wat een totale faal bleek. Ook worden er veel “onzin” produkten ingekocht waar niemand op wachten.
Toch wel een teken van deflatie, naar mijn mening. Het feit dat de consument gaat shoppen en daardoor terecht komt bij de Action geeft aan dat men minder uitgeeft, c.q. minder te besteden heeft. De neergaande spiraal dus.
Neem de afgelopen 10 jaar,als mijn vrouw en ik vlak na sluitingstijd langs de winkels terug naar onze auto liepen,dat zagen we steeds al die peperdure boliden voor die winkelpanden staan waar de winkelpand huurder of eigenaar weer mee naar huis toe ging.
Het kon ook allemaal niet gek en decadent genoeg zijn.
Vroeger paste zo iemand goed op z’n zuur verdiende geld en gooide het geld niet onnodig over de balk.
En nu beginnen ze te janken en te klagen.
Laat ze maar een baantje zoeken bij een uitzendbureau,worden ze ook zo betaald als ze hun personeel betaalden.
Het volkorenbrood dat ik altijd koop bij AH kostte €1.09 en dan was de 2e halve prijs. Maar die tweede kocht ik nooit, want daar kunnen wij niet tegen eten. Een brood kostte dan per stuk 82 cent. Nu is die actie met het 2e brood verdwenen en kost hetzelfde brood 79 cent.
Bij de Aldi is het pak magere houdbare melk dat ik daar altijd koop in prijs verlaagd van 65 naar 55 cent.
Een brood en melk, dat zijn toch wel dingen die mensen iedere dag kopen en we hebben het hier over 13 cent aan prijsverlagingen.
Dus ja, Piet Pineut, ik geloof het wel degelijk dat deflatie een feit is.
Vergeet trouwens hierbij de boycot op Rusland niet. Veel van dat soort producten waaronder ook groente en fruit is daardoor nu stukken goedkoper geworden. En dat draagt ook flink bij aan deze deflatie
Beste Gea,
En hoeveel zijn je vaste lasten,kosten en eigen bijdrage gedaald?
Daar hebben armlastige mensen altijd een hobby van proberen te maken,ik kan nog meer bezuinigen op eten dan een ander.
In de crisis jaren verkondigde Minister President Colijn,dat de Nederlandse steuntrekkers best wel goede vissoep konden maken van vissenkoppen.
Volgens mij zit hij nu in de hel,met een kom vissenkoppensoep op z’n schoot.
Maar de huur gaat dit jaar waarschijnlijk weer omhoog, dus voor V&D omzet daling!!
tjsa assurantie belasting is verhoogd btw ging omhoog
aow/pensioensleeftijd ging omhoog, hierdoor jongeren langer geen betaalde baan, ouderen die langer door moeten werken geven nog minder uit. Leuker kunnen we het niet maken, slim he
Beste Biflaten:
deflatie met de spaarrente voor spaarders en pensioenopbouw op 0 belooft niet veel goeds voor de toekomst.
tip: beleg in duurzame goederen (ook al daalt hier de prijs iets van) zorg dat je geen schulden hebt (hier blijft de rente ongekend hoog als je niet tot de roverheid of banken behoort).
De enige manier hoe ze ons nu nog geld kunnen afpakken is
– loon verminderen
– procentueel geld afpakken van wat je bij de bank hebt gestald
– rente betalen voor spaarrente
– meebetalen aan iets wat ze verzinnen om uit de euro te stappen dus weer halvering van je vermogen
ext ext. bezint eer ge begint.
groet
Nostradames
De Aldi, Action en Lidl knijpen de producenten tot het bot uit. Maar dat doen de bazen van Albert Hein, Blokker, V&D, Hema en alle andere ketens ook. Hun winkelformule heeft het heel lang heel goed gedaan, tot nu. Een vriend van mij zit in de raad van bestuur van de Albert Hein en is daar register accountant. Zijn woorden “het gaat AH er uitsluitend om de producent en leveranciers maximaal uit te knijpen en winst te maximaliseren, ons enige doel.” Het belang van een producent telt niet. Kenmerkend dus, maar wel ruim 30 miljard omzet in de VS.
De ongeveer 300 grootste bedrijven die alles op aarde bezitten en hun aandeelhouders hebben met het vergaren van immense rijkdom en al hun bezit de burgers wereldwijd enorm verarmt o.a. middels privatisering, fusies enz. Geheime belastingafspraken worden er met overheden gemaakt en burgers worden gekoeioneerd door onze eigen verkozen regeringen.
Een verzekerde betaald in NL voor de meeste uitgeklede basisverzekering 350 eigen risico los van de 1200 euro premie per jaar. Ziek worden kost dan 1550 euro voordat je iets vergoed krijgt. Pure waanzin. De zorg was niet meer te betalen was het zaatje dat is geplant in ons hoofd en ondertussen hebben de meeste Nederlanders een verplicht abonnement a 1200 per jaar. Hoe goed is dat!
Huren schieten omhoog, sociale lasten stijgen als een gek, financiële buffers drogen op en de arbeider moet 10% inleveren om zijn V&D baan te kunnen behouden? Wegens wanbeleid, hongerige aandeelhouders in de nek en geldgeile huurbazen moeten die mensen het met 10% minder doen? Doet de directie van V&D en Sun Capital het ook met 10% minder per maand? Ik denk het niet.
De detailhandel is in Groningen, Maastricht, Venlo of Haarlem exact hetzelfde, de ketens waar je je met tegenzin heen sleept voor die jas die iedereen al heeft, er is geen enkel onderscheid. En dat snappen die heren van de ketens dus niet.
Een legioen aan (gedwongen tot) zzp’ers die niet meetellen in de werkloosheidscijfers van de overheid. Die mensen hebben geen pensioen opgebouwd want onbetaalbaar en de AOW gaat er binnen 10 jaar ook aan want die blijkt dan ook onbetaalbaar. Een huis kopen, sociale huur a 699 euro, vrije sector vanaf 699 euro ex servicekosten? Uitgesloten, kansloos. Ik ben zo’n zzp’er, al ruim 20 jaar en voel me een soort Indiana Jones die moet jongleren om te overleven in de jungle en zonder pensioen. En nu willen onze leiders dat die zzp’ers en sloebers ineens maar wat moeten uit gaan geven terwijl de overheid enkel maar bezuinigt, nogal een tegenstrijdigheid.
Mijn mening is dat de deflatie op ons is afgeroepen door de neo-kapitalistische diefstal, door de enorme schulden carrousel en de burger die door een blinde overheid gedwongen is tot speculeren op de huizenmarkt en enorme risico’s heeft genomen en het grote uitdelen van banken. Pure waanzin. Na de storm komt weer zonneschijn, maar we leven wel in een beangstigende tijd.
130 miljoen voor V&D. Nu moet blijken of het niet net zoals bij Griekenland, uitstel van executie is. Ik denk van wel, Zonde van het geld. En bij Blokker 440 man eruit. De werkloosheid kan weer met een procentpunt stijgen. Op naar het UWV!
Wat gaat het toch goed met de economie.
Hallo Simon, bedankt voor je scherpte! De 1 was weggevallen en de verontwaardiging kan alleen maar groter zijn. 130 miljard, het BBP van menig land. Maar toch gaat AH in de VS ook helemaal niet goed. Ontslagrondes staan daar te wachten.
Een paar winkels die lonen omlaag duwen is geen trend en betekent ook niet meteen deflatie. Toevallig heeft de EU iet wat last van deflatie door de gigantische prijsdaling van olie… maar voor hoelang geldt dat. Als we nu een jaar lang op verschillende fronten blijvende deflatie hebben en enkele trends zien, moeten we ons pas zorgen gaan maken. Nu is er nog geen sprake van deflatie en deze zal er met de nieuwe QE in EU ook niet komen. No worries.
Als prijzen alsmaar blijft stijgen en de lonen meestijgen,op den duur het onbetaalbaar word voor het buitenland.Wij exporteren dan onze goederen tegen een duurdere prijs.Ik denk dat we vers geld nodig hebben om de zaak draaiende te houden.En als al die rijke multinationals op hun geld zitten en niet uitgeven,wij als bevolking/economie te kort komen.Die griekse premier zei het al.Je moet de belastingontduikers aanpakken.Al ontduiken ze hier geen belasting,omdat er weer wetjes bestaan om belasting te ontwijken.Feitelijk hetzelfde.alleen gelegaliseerd.Dat heb je met de politieke kliek die kapitalistisch zijn ingesteld.Op den duur die boemerang keihard terug komt.De staatschulden hadden allang afgelost moeten worden.Zat gisteren nog een docu te kijken hoe het westen rusland ten grond ebracht en alles voor een appel en een ei opkocht en het privatiseerde.Zo is het ook gebeurt in europa en amerika.En wat wereldwijd gebeurt.Die lui die op het geld zitten,hele andere plannen voor ogen hebben.Als alles geprivatiseerd is,wij als bevolking afhankelijk worden gemaakt van die ene % die alles bezit.Van de week nog een artikel gelezen over zweden die al bezig is met het injecteren van de verichip.De RFID chip.daarmee kan je alles doen.Je gegevens staan erin opgeslagen,wie je bent.Je kan ermee betalen.Alles over jezelf staat in die chip.Waarom heb je dan nog papiergeld nodig.15 jaar geleden ik een lang artikel erover las wat men wilde doen en hoe.daar stond in over die chip.En het verdwijnen van geld uit het systeem.Uiteindelijk we loonslaven zijn en worden van die ene %.Nu is men vooral bezig met zichzelf.Hoe overleef ik deze crisis.
Volgens mij vergeten heel veel mensen dat de DOLLAR nu heel laag staat. Dit betekend dat de meeste consumenten goederen (lees niet voedsel) allemaal duurder gaan worden. 80% wordt in China gemaakt en in Dollars ingekocht. Let maar op het gaat niet lang duren en de prijzen gaan OMHOOG en fors ook.10 tot 20% zal geen uitzondering zijn.
Ik bedoelde natuurlijk de EURO vs Dollar. het was half jaar geleden 1.40 en nu 1.13. Dat is 20% verschil en dit gaan we terug zien in de prijzen.
Te beginnen bij V&D: nu.nl kopt vandaag: “V&D mag geen loonsverlaging doorvoeren van rechter” -> alle lonen gaan omlaag… welke nog meer?