Desperately seeking…niet ene Susan maar wel wanhopig op zoek gaan naar de ware identiteit van Satoshi Nakamoto, is misschien wat sterk uitgedrukt. Degene of degenen die de aanzet gaven tot een immer aangroeiend wereldje trouwens van een slordige 20 miljoen gebruikers, handelaars, participanten en beleggers. Hij of zij of ze hebben in 2008 hun beroemde whitepaper nagelaten en tientallen uiteenlopende radars ermee in beweging gezet. Bewust of onbewust, maar een nieuwe, opwindende, zeer veelbelovende techniek gecreëerd die de blockchain nu al is. Terwijl we misschien eerder vroeger dan later wel allemaal ook nog bitcoin of altcoins gaan gebruiken als compleet nieuw geldsysteem. Het maakt alles des te nieuwsgieriger naar wie dan wel het synoniem Satoshi Nakamoto draagt, toch? Wie de initiator is van wat we gerust reeds een technologische en financiële revolutie mogen noemen. En wie weet ooit ook wel voor een Nobelprijs in aanmerking komt? (Heel benieuwd wie of welk collectief er dan wel zal komen opdagen…)

CC0 Creative Commons Pixabay

Wanted

Sinds 2010 hebben we geen enkel teken van leven meer van hen of hem vernomen. Toen ‘hij’ (zullen we voor het gemak maar zeggen) de allerlaatste hand legde aan crypto’s en blockchain. Is het uit bescheidenheid? Of omdat hij vond te doen wat hij moest doen en zijn werk daarmee ten einde was? ‘Om de aandacht net alleen op dat werk te doen richten en niet op zijn persoon? Als er een gezicht op de man of vrouw zou geplakt worden, zou iedereen ook bij problemen naar hem of haar kijken voor oplossingen, terwijl die vanuit de gemeenschap moeten komen.’  ‘Craig Wright, die later een oplichter bleek, Dorian Nakamoto, Nick Szabo, Hal Finney of zelfs Elon Musk zijn genoemd als de persoon achter Satoshi Nakamoto, maar tot nu toe is de echte identiteit niet gevonden.’

Het raadsel vergroten

Er zou verluidt dit Jaar nog een boek van zijn (of haar)  hand moeten verschijnen. Een tweedelig dan nog. Vraag is weer wel: is het opnieuw zo’n would be impersonator of wel degelijk de echte Satoshi? Want verkopen zal het werk, echt of onecht van oorsprong, hoogstwaarschijnlijk wel. In juni 2018 zou dit in een zeer gedetailleerde post van wel 21 pagina’s aangekondigd zijn op de site van ene NakamotoFamilyFoundation.org. Wie hier op klikt of verder zoekt naar wie of wat deze organisatie dan wel voorstelt, blijft op zijn honger zitten. De site bestaat niet meer of heeft nooit bestaan of misschien maar heel kort. Nog een mysterie, al dan niet opzettelijk gecreëerd? Het was wijlen Harry Mulisch immers al die ooit schreef: ‘Het beste is, het raadsel te vergroten.’

Cypherpunks

Satoshi Nakamoto bracht zijn geniale paper ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’ niet uit in een vacuüm. Sinds eind jaren ’80 waren er al personen en groepen die vooreerst met mekaar communiceerden in cryptotaal. Het zijn en waren allemaal activisten die cryptografie, versleuteling van informatie en data gebruikten. ‘(…) as a route to social and political change.‘ Vooreerst ongeorganiseerd en informeel nog. Net zoals het internet oorspronkelijk in militaire kringen ontstond om in geval van grote nood of rampen toch onderling te kunnen communiceren. Zo waren de eerste kiemen van cryptografie ook te vinden in militaire en spionage activiteiten tot einde jaren ’70. Het (iets) grotere publiek kwam ermee in aanraking door Amerikaans cryptograaf en computerwetenschapper David Lee Chaum met zijn paper uit 1985, met toen al een veelzeggende titel. “Security without identification: Transaction systems to make big brother obsolete”.  De term Cypherpunks werd geboren. Het is een samentrekking van cipher and cyberpunk. Ook de bekende voor velen (en beruchte voor anderen) Julian Assange schreef er in 1982 een boek over:

‘https://en.wikipedia.org/wiki/File:Cypherpunks_by_Julian_Assange.jpg

‘The people’s money’

Net zoals het internet en email van niemand is (maar daar wordt naarstig aan gewerkt!), is dat ook het geval met digitaal geld zoals bitcoin en altcoins. En met de blockchain. Gedecentraliseerd, van niemand en dus eigenlijk tegelijk van iedereen. Gecontroleerd door niemand en tegelijk door iedereen. We kunnen ons dus best voorstellen en hoeven helemaal niet verwonderd te zijn dat ’the powers that be’ hier, op zijn zachtst uitgedrukt, not happy of amused mee zijn! Echte ‘institutionalisering’ of officiële erkenning zal dus nog veel voeten in de aarde krijgen.

Het gevecht van de eeuw?

Maar het geniale van Satoshi’s paper met alle gevolgen vandien, is dat het verder bouwde op al het bestaande. Het alles nog een hele stap verder bracht. Met ‘geld’ aan te vallen, in vraag te stellen, fiat geld, raakt hij in feite de maatschappij recht in het hart. Zeker in het hart (voor zover aanwezig en het geen steen is) van het establishment. Een boude, zeer gedurfde zet naturlijk ook. Misschien wel het gevecht van de eeuw! (Maar dan liefst zonder het obligate wapengekletter.)

“Ik ben Satoshi Nakamoto”

‘Australian programmer and businessman Craig Wright is one of the few people in the world who has claimed to be Satoshi Nakamoto.’ De gevolgen van die uitspraak waren navenant en de moeite hier dieper op in te gaan. Dat zullen we dan ook doen in Deel 2 van dit artikel…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: