Hoewel een akkoord afgelopen week steeds dichterbij leek te komen, kwam maandag alsnog het hoge woord eruit: Elio Di Rupo heeft gefaald en heeft zijn ontslag als formateur aangeboden bij Koning Albert II. De onderhandelingen liepen stuk op de begroting voor 2012. Het land heeft te maken met een zware politieke crisis. Al 528 dagen zitten onze Zuiderburen inmiddels zonder regering en langzaam maar zeker begint dit de Belgen op te breken. De rente op de tienjarige Belgische staatsobligatie is inmiddels opgelopen tot 4,9%. Begin oktober was dit nog 3,6%.

Na het Fortis debacle in 2009 is ook de Belgische bank Dexia inmiddels genationaliseerd. Dit is naast de politieke problemen een blok aan het been. Dexia kan België namelijk ruïneren. De Belgen moeten zonder regering wederom gaan onderhandelen met Frankrijk over het reddingsplan voor Dexia Holding en de bijbehorende staatswaarborg van 90 miljard euro.

Inmiddels richten de obligatiemarkten hun pijlen op het stuurloze land. België moet van de Europese Commissie half december een aansluitende begroting voor 20012 presenteren. Indien dit niet lukt kan België in grote financiële problemen komen omdat de kredietwaardigheid van het land dan vrijwel zeker onder de meetlat van de (Amerikaanse) kredietbeoordelaars zal worden gelegd.


Nadat er maandag bekend werd dat de ECB afgelopen week voor bijna 8 miljard euro aan Europese staatsobligaties heeft opgekocht lijkt de vraag gerechtvaardigd welk staatspapier naast dat van Italië en Spanje er nog meer op het lijstje staat van de Europese Centrale Bank. Vanochtend kreeg Frankrijk opnieuw een waarschuwing van Moody’s over een mogelijke kredietverlaging. Er is een kans dat ook de Franse rente mogelijk naar nieuwe records zal stijgen.


Niet alleen Dexia en Fortis lijken slachtoffer te worden van de crisis en de hardheid op de financiele markten. Ook KBC, de grootste bank verzekeraar van België, zit in de problemen. KBC heeft de afgelopen maand al bijna de helft van zijn beurswaarde verloren. Beleggers kijken verder dan hun neus lang is en realiseren zich dat de waardedalingen van onder meer Belgische obligaties KBC voor enorme verliezen zorgen. Ze mogen op dit moment dan wel niet zichtbaar zijn, ze zijn wel degelijk aanwezig.  Het is een “accident waiting to happen”.

Al twee keer eerder moest de Belgische overheid ingrijpen. In oktober 2008 kreeg KBC 3,5 miljard euro van België en in januari 2009 werd er nog eens 2 miljard euro door de Vlaamse regering in de Belgische bank gestoken. Maandag daalde de koers van KBC met 13,2% en staat inmiddels op het laagste punt sinds maart 2009.

Ruben van der Gun & Koen Dil

19 reacties

  1. En zo raakt het volgende land in de problemen. In combinatie met de mislukte formatie zijn de geesten in België rijp voor een ‘zakenkabinet’ en kan Goldman Sachs zijn volgende pion plaatsen.

    Het eindspel wordt hard gespeeld. Het volk is de grote verliezer. Dat is eigenlijk ook wel logisch, omdat het volk niet goed geinformeerd is en zich daardoor tegen elkaar uit laat spelen. Uiteindelijk worden we allemaal slaaf van een kleine elite die de hele wereld onder zijn duim heeft. Het alternatief is immers chaos, omdat het volk wegens gebrek aan eenduidige visie en organisatie niet in staat is om anarchie te voorkomen. Liever laten we ons dan leiden door een groep die misschien niet het beste met ons voor heeft, maar de orde kan handhaven.

  2. Het is echt wel heel erg daar. Deel nu eindelijk maar de walen en de vlamen op. Ze komen er toch niet uit. Vanzelfsprekend dat het vertrouwen onder investeerders daalt, ze hebben al anderhalf jaar niemand die daadwerkelijk het land kan runnen.

    Om een nog een tikje erger te maken, demissionair premier Yves Leterme vertrekt in 2012 naar de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in Parijs, dan wordt het pas echt lastig, want wie voert dan de dagelijkse politieke taken uit? Zo snel mogelijk opsplitsen, de walen bij de fransen en de vlamen bij nederland.

  3. Nee, niet die Belgische 5% 10y -onze beurt komt ongetwijfeld ook nog wel medio ’12

    -edit-: De rest van de reactie was geheel offtopic en daarom verwijderd, zonde van je tijd…

  4. @knowtoomuch
    Je on topic reactie is te vinden in je eerste zin (hooguit +/- 5% van de gehele reactie) :

    “Nee, niet die Belgische 5% 10y -onze beurt komt ongetwijfeld ook nog wel medio ’12”

    Voor zover ik weet vertoef je in Frankrijk. Wat is “onze” in deze ? Frankrijk of Nederland ?

    Je smeekbede naar Koen vind ik dan echt wel weer humor…

  5. @knowtoomuch
    Neemt niet weg dat je een hoogst interessant persoonlijkheid bent. Uit je reacties extraheer ik het volgende:
    Je hebt geen baan en woont in Frankrijk. Je hebt inmiddels een (diesel)-aggregaat en waarschijnlijk de nodige honderdtal(duizendtal?) liter diesel. Voor minstens 100 dagen blikvoer (per gezinslid). Je bezit vuurwapens met hoogst waarschijnlijk de daarbij benodigde munitie. Verder zit je op een berg van goud en zilver. Toen ‘de Juf’ op het BLO vroeg: “Wat wil je later worden ? Antwoordden de ‘jongetjes’ meestal vliegtuigpiloot of profvoetballer en de ‘meisjes’ antwoordden met stewardess of filmster. Toen dacht jij: ik moet origineel zijn: Ik word Rambo ! Een begrip dat toentertijd nog niet als erkend werd ervaren, een echte visionair…

  6. Dat Belgie al meer dan 500 dagen geen kabinet heeft laat zien dat doordat het minder goed gaat in Belgie de tegenstellingen lees kloof tussen het rijke Vlaanderen en het arme Wallonië steeds groter wordt. Hetzelfde zie je dus op grotere schaal met de Euro. Belgie klamt zich vast aan Europa, omdat de staat instabiel aan het worden is. Overigens net zo instabiel als de EU en de EMU.

    Ze hebben het in de EU over het voorkomen van besmettingsgevaar van de schuldencrisis hier. Inmiddels komen steeds meer landen op de potentiele lijst van probleemlanden. Eerst was het Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje, Italie en nu hoor je ook steeds meer over Frankrijk en[b] Belgie[/b]. Zelfs hier begint de rente al op te lopen. Dit ondanks het rechtse bezuinig kabinet.

    De kans wordt steeds groter dat Belgie bijna tegelijkertijd met de EMU (Euro) valt.

    @R Er zijn tegenwoordig meer redenen om te gaan preppen, dan om dit niet te doen. Zeker omdat het nog erg onzeker is met wat er met de economie gaat gebeuren en er weleens een zeer onzalig einde van de crisis kan komen. En over Goud en Zilver gesproken. Als je je adblocker even uit zet, zie je op deze pagina voldoende advertenties voor edel metalen. Het gaat erom of je nog in dit systeem GELOOFT of NIET. Mijninziens is het nog geloven in dit systeem op zijn minst een teken van naiviteit.

  7. Op http://www.depers.nl/economie/611783/Het-kabinet-Goldman-1.html lees ik dat Goldman 666 ook in ons land de macht kan grijpen, en dat zal zeker gebeuren! Zeker als het huidige kabinet Rutte valt. Zie hier hoe de vervloekte lluminatie bankiers ook in ons land de macht aan het grijpen zijn!

    [quote]Of het nu de nieuwe baas van Italië is (Monti) of het management van de Europese Centrale Bank: ze hebben ooit voor Goldman Sachs gewerkt. Met welke pionnen kan de bank ook in Nederland de macht grijpen?[/quote]

  8. @S7P
    Mocht je mijn andere reacties ook gevolgd hebben dan kun je lezen dat ik ook een ‘prepper’ ben (ga ik er even vanuit dat preppen een populair woord is voor preparing is. En de Belgen op bijna 5% zitten) Maar hoewel ik de reacties van knowtoomuch -soms tot vaak- wel interessant vind, vind ik de wijze waarop knowtoomuch zich weet te ‘preppen’ wel heel bijzonder…

  9. @R Klopt met preppen bedoel ik idd preparing. Ik ben nu bezig met mindmaps (freemind is echt een aanrader) om mijn plan uit te werken. – Wat betreft je omschrijving over knowtomuch, die je gaf is dit de “populaire” Amerikaanse aanpak, zoals je die het eerste hoort. Ik bedoel hiermee het (stereotype) beeld wat je als eerste krijgt. Ik ga zelf ook voor een andere aanpak.

    Dat de Belgen op 5% zitten is beslist geen goed nieuws. Echt problematisch wordt het als het 7% wordt.

  10. @Serge: Inmiddels 5,5%, gaat erg hard. Ook worden de pijlen gericht op Duitsland vandaag –> http://www.bloomberg.com/quote/GDBR10:IND/chart

    Komt door de slechte verkoop van de Bund. Als Duitsland al moeite krijgt met de verkoop van staatsobligaties, hoe gaat het dan aflopen met de andere landen in Europa? Of is er te weinig aan te verdienen (m.a.w, de rente op andere landen is een stuk hoger). Aan de andere kant, het gaat ook gewoon steeds slechter in de eurozone, op kwartaalbasis krimpt de economie en de nieuwe industriele orders zijn ook fors gedaald. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/4-23112011-AP/EN/4-23112011-AP-EN.PDF (pdf alert)

  11. @Koen
    Belgie al 5,5% ??? Tjeemig !
    Nou ja, als je positieve versie van de analyse over Duitsland klopt, dan zit Nederland voorlopig nog even goed. De lener “Verdient beter aan rente” aan Nederland dan aan Duitsland. Toch zijn beiden landen (nog) stabiel.

  12. @Koen. Dit is echt lelijk. Belgie gaat al aardig omhoog en Duitsland ook al onder de loup. En dan hebben we ook nog onze homegrown huizenbubbel t.w.v. 105% BNP aan hypotheekschuld. Wanneer komt dit onder internationaal voetlicht, terwijl de huizenbubbel aan het leeglopen is. Het wordt steeds duidelijker dat ieder land zijn schuldenprobleem kent.

  13. Eigenlijk is dit toch in en in triest ? Zo roepen ze dat de Euro ons zoveel heeft gebracht maar voor het eerst in mijn leven zitten we naar een race te kijken. Naar een race van landen wie de minste schuldrente moet aflossen. De MINSTE ! Die met het minst doet het het best. Zij die de 7% aantikken zijn de echte losers ! Eigenlijk echt ongelooflijk !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: