Via Nikolaos | Een depressie ontstaat als de omloopsnelheid van het geld instort. Hoe groter het optimisme over een betere toekomst, hoe minder er wordt gespaard en des te meer geld er wordt uitgegeven. Dat verhoogt de omloopsnelheid van geld. Als het vertrouwen afneemt, wordt het pessimisme over de toekomst groter en wordt er meer gespaard, dus minder geld uitgegeven. Hierdoor neemt de omloopsnelheid van geld af. Deze cyclus herhaalt zich elke keer weer. Diverse centrale bankiers hebben al laten optekenen dat de beurs niets anders is dan ‘golven van optimisme afgewisseld met golven van pessimisme’.

Belasting en economische groei

Marxisme had als doelstelling om de omloopsnelheid van geld te elimineren, door geld van mensen af te nemen. Daarom geldt dat de economische groei lager en lager wordt, naarmate de belastingdruk groter is. Want ook verhoogde belastingen zorgen voor een lagere omloopsnelheid van geld. In tegenstelling tot wat velen beweren, dalen of stijgen markten niet door externe factoren, manipulatie of samenzweringen. Externe factoren kunnen nooit de hoofdtrend in een markt veranderen, ze kunnen hooguit het tempo versnellen of vertragen, waarmee volatiliteit en onzekerheid in een markt ontstaat. Een trendwijziging kan ALLEEN ontstaan door interne factoren, nooit door externe. Daarom is het zo gevaarlijk om de systematische structuur van de economie te veranderen (bijvoorbeeld door belastingverhoging), omdat daarmee het interne mechanisme van de economie wijzigt.

Een voorbeeld

Houd je arm maar eens rechtop in de lucht. Hoe langer het duurt, hoe zwaarder het voor je wordt om je arm in de lucht te houden. Het kost je steeds meer energie om tegenwicht te bieden aan de zwaartekracht. Er is geen enkele externe factor die jou aanspoort je arm weer naar beneden te doen, het is alleen de zwaartekracht die dat bewerkstelligt. Niemand zal je arm naar beneden duwen, het is de zwaartekracht die ervoor zorgt dat je op een gegeven moment niet meer in staat bent om je arm in de lucht te houden.

What goes up must come down

Markten werken op dezelfde manier. Er is geen enkele markt die alleen maar omhoog gaat. Elke markt zal, net als de arm in het voorbeeld, op een gegeven moment met de ‘zwaartekracht’ te maken krijgen en instorten. Een markt MOET instorten, om te kunnen hergroeperen en de energie te verzamelen voor de volgende rally. Japan probeerde de instorting te voorkomen en kende een depressie van 23 jaar. Dit heeft niets met manipulatie of een samenzwering te maken, het is een cyclus van stijgen en dalen die simpelweg voor alle markten geldt.

Het manipuleren van de markt

Het is in onze maatschappij noodzakelijk dat politici eindelijk begrijpen dat het geen zin heeft om je tegen deze cyclus te verzetten. Nog steeds proberen overheden – vooral in Europa – de economie te manipuleren en ze denken dat ze slimmer zijn dan markten. Niets is minder waar en daarom maken ze de huidige crisis alleen maar erger. Japan is het schoolvoorbeeld hoe het niet moet en toch herhalen ze in Europa al deze fouten. De definitie van domheid is: steeds hetzelfde doen en dan een andere uitkomst verwachten. Het wordt tijd dat politici dit eindelijk eens begrijpen.

Nederlandse huizenmarkt

Een mooi voorbeeld is de Nederlandse huizenmarkt, die zal gaan corrigeren totdat de huizenprijzen weer normale niveaus hebben bereikt. Uit alle macht proberen politici deze trend te keren, maar zoals uit bovenstaande blijkt, zal ze dat nooit lukken. Het enige dat ze bereiken, is kortstondige oplevingen en een verlenging van de periode waarin de prijzen dalen. Nikolaos – Overheidsschuldencrisis | Bron: armstrongeconomics.com

8 reacties

    1. Een regionale oorlog in het Midden-Oosten heeft catastrofale gevolgen voor de economie. Niet alleen maar door de enorm oplopende olieprijs, maar ook doordat belangrijke handelsroutes geblokkeerd raken.

  1. Ik denk dat de beurzen bewust omhoog gehouden worden om het laatste beetje vertrouwen dat nog onder de burgers leeft niet te doen instorten. Gaan de beurzen kelderen, dan wordt dat laatste beetje vertrouwen compleet weggeslagen en stort de economie ook helemaal in.

  2. Beste biflaten, een begrip in de ICT “Spaghetti programmeren”.

    In dit artikel:
    “Het manipuleren van de markt” en… “De Nederlandse huizenmarkt”

    Ik moest gelijk denken aan dat gedrocht HRA. Jaren geleden bedacht door ambtenaren die ons toen al klauwen met geld kosten. Nou bedenken ze weer wat om dit langzaam aan af te bouwen. Wederom door klauwen vol geld kostende ambtenaren. Gemanipuleer van de markt dus. Als je de markt gewoon z’n gang had laten gaan had je HRA niet hoeven introduceren, waren de huizenprijzen nu niet zo hoog en had je nu niet iets complex hoeven te bedenken over hoe je er weer vanaf kan komen.

    Wij ICT-ers noemen dat spaghetti-programmeren. “Door-de-bomen-het-bos-niet-meer-zien-van-programmacode(*)”

    (*) Alleen mag je voor deze economische site het woordje ‘programmacode’ vervangen door het woordje ‘wetten’ en/of ‘regels’.
    (Programmacode is door programmeurs geschreven teksten die door een computer kunnen worden begrepen)

    Citaat uit het artikel: “Nog steeds proberen overheden – vooral in Europa – de economie te manipuleren en ze denken dat ze slimmer zijn dan markten. Niets is minder waar en daarom maken ze de huidige crisis alleen maar erger.” ! Voila “Spaghetti programmeren” De ene programmeur ziet niet meer wat de vorige bedoelde” Zolang het programma nog wel werkt durft niemand er meer aan te komen.

    Door over HRA na te gaan denken kwam ik uit op de volgende website:
    http://www.ftm.nl/followleader/de-hra-verdwijnt-in-2018.aspx

  3. “Dit is hoe markten werken”

    Dit vind ik persoonlijk ook wel een leuke. De overheid roept: “Doe er alles aan om aan werk te komen”, ze roepen: “Zorg dat je aan het werk blijft”. Harry Potter deed er nog een schepje bovenop door naar de VOC mentaliteit te refereren. Ondertussen doen bedrijven, zelfstandigen en ja… zelfs de overheid zelf er alles aan om op zo goedkoop mogelijke wijze arbeid uit te laten voeren. Vroeger stonden er een paar mannetjes achterop een kleine vrachtwagen, bestuurd door nog een mannetje nml. een chauffeur. Voor de jongere onder ons: Dit heette een vuilniswagen. Deze mannetjes stonden achterop totdat ze waren aangekomen op een ‘point of trash’ daar stonden vuilniszakken en/of stalen emmers met daarin een vuilniszak. De mannetjes pakten deze zakken en emmers en leegden deze in het gapende achtereinde van deze vuilniswagen. Met een soort van stalen tong werd het vuil als het ware ‘opgegeten’ en verdween het vuil in het container gedeelte van de vuilniswagen. Door wie werden deze mannetjes en deze vuilniswagen betaald ? Juist, door u en ik o.a. via de gemeentebelasting. Tegenwoordig zou je nog van vuilniswagen kunnen spreken maar een ‘Iron Trash Octopussy’ is misschien betere benaming. Naast het feit dat u gemeentebelasting moet betalen, wordt u ook opgedragen om afvalstoffen te scheiden, te noemen GFT, plastic, papier en restafval. De ITO (Iron Trash Octopussy) wordt bestuurd door een chauffeur die tevens ‘Trash Octopussy Operator’ is. Met een soort van een playstation joystick bestuurt de operator, op het moment van een gevonden ‘Point Of Trash’, een tentakel dat de door u neergezette en door de gemeente ‘gratis’ verstrekte afvalbak moet oppakken en de ‘belly of the ITO’ doet vullen.

    Reken uzelf niet te snel rijk. Ook de GFT bak, de papierbak en restafvalbak heeft u eigenlijk ZELF betaald. Jawel, gemeentebelasting. Ja… maar de zak voor plastic is toch zelf *GRATIS* af te halen ? Nee, lees het woordje in de vorige zin. Het woordje ‘gemeenteb…’.

    Mijn punt is “We moeten aan ’t werk !” “Blijf aan het werk !”

    U ziet ’t: De vuilnismannen en de chauffeur van vroeger zijn vervangen door een ‘Iron Trash Operator’.

    Dit is (ook) hoe markten werken…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: