Vóórdat de Europese ministers van Financiën bijeenkwamen om te bespreken wat er met de Griekse schulden moet gebeuren, had Nouriel Roubini, bijgenaamd ‘Dr. Doom,’ zijn oordeel al geveld. In een artikel in de Financial Times schetst hij een somber scenario, waarin geen enkele oplossing echt werkt, zodat Griekenland uiteindelijk de euro vaarwel zal moeten zeggen, met alle gevolgen vandien.

Volgens Roubini zijn alle problemen waarmee de eurolanden nu worden geconfronteerd het gevolg van een weeffout bij de invoering van de gemeenschappelijke munt. Destijds werd er door de autoriteiten zonder meer van uit gegaan dat landen met een twijfelachtig begrotingsbeleid vanzelf tot de orde zouden worden geroepen door de rente in de hele eurozone op één lijn te brengen. Maar feitelijk gebeurde precies het omgekeerde: de lage rentevoet leidde in landen als Griekenland en Portugal tot losbandige overheidsuitgaven, en in landen als Ierland en Spanje tot vastgoedzeepbellen. Structurele hervormingen werden gemeden, en de lonen groeiden harder dan de productiviteit, waardoor de concurrentiekracht van de Europese periferie werd aangetast.   

Roubini zegt dat er naast een monetaire unie ook een politieke en vooral een fiscale unie had moeten komen. Maar dat had betekend dat de belastingbetalers van de rijke Europese landen als Duitsland en Nederland ook de verantwoording hadden moeten nemen voor de schulden van de zwakkere broeders, en dat zou politiek onverkoopbaar zijn geweest.   

Het paradoxale is natuurlijk dat deze ‘oplossing’ nu toch van stal gehaald moet worden om te redden wat er nog te redden valt. Om de bittere pil nog een beetje te vergullen wordt uit alle macht geprobeerd om banken en beleggers zo ver te krijgen dat ze ook een deel van de kosten voor hun rekening zullen nemen. Maar daar verzet de Europese Centrale Bank zich tot nu toe hevig tegen, uit angst dat er dan paniek ontstaat op de financiële markten.   

De discussie gaat nu dan ook vooral over een ordelijke of wanordelijke sanering van de Griekse schulden. Roubini stelt echter dat ook deze discussie inmiddels achterhaald is, want zelfs een ordelijke herstructurering zal de groei en de concurrentiekracht van de Griekse economie niet kunnen herstellen. En als dat niet kan, zal Griekenland uiteindelijk geen andere keus resten dan uit de euro te stappen.

Menno Grootveld van Wereldkoersen.nl

Bron: Financial Times

10 reacties

  1. Ik verwacht niet dat de inwoners van de EU landen in zouden stemmen met een poiitieke en fiscale unie. Zeker zien steeds meer Europeanen dat de EU een onderdeel is van het probleem ipv de oplossing en zullen zich dan ook met hand en tand verzetten tegen deze unies. Daarbij zal het ontstaan van deze unies alleen maar koren op de molen zijn voor populisten en nationalisten alsmede voor ver (antikapitalistisch) links (ook lijkt echt links nu dood), die dan waarschijnlijk grote overwinningen gaan boeken tijdens de verkiezingen.

    De Euro is net als heel de neoliberale filosofie achter de EU ten dode opgeschreven. En het is infeite al dood sinds 2008, maar men tracht door de belastingbetaler voor de kleunen op te laten draaien de zaak proberen te redden. Dit tast uiteindelijk alleen maar het vertrouwen van de burger in de EU aan. Ik denk dat zelfs de EU kan klappen als men de uitgangspunten van de EU niet aanpast.

  2. Roubini heeft gelijk. Dit valt niet meer terug te draaien. Iedereen weet dat het vroeg of laat over is met de pret, dus waarom nu dan niet gewoon een knoop doorhakken en zoeken naar de beste of minst erge oplossing. De banken moeten dit toch ook zien aankomen,

    @1: Helemaal mee eens! De belastingbetaler in Nederland, Duitsland, finland kan toch niet eeuwig op blijven draaien door de fouten van Griekenland? Maar beter dat het nu valt, dan kunnen ze daar bij de ECB van leren, voor als Portugal er achteraan komt.

  3. @M: Pffff, en waar baseer je dat op? De eu klapt niet zo snel. Het fundament is (nog wel) gezond, Duitsland, Finland, Nederland. Misschien komt er een opsplitsing, waar ze het vorig jaar ook al over hadden, maar de EU valt niet zomaar van de ene op de andere dag. En een wereldorde is al lang bezig. Globalisering is sinds de jaren 90 al gaande. Niets nieuws dus en het heeft ons vooralsnog veel goede dingen gebracht.

  4. @Bob,
    De “New World Order” werd ingevoerd rond 1990 – 1992 en was de gedachtenkronkel van de Bilderbergergroep. Deze totaal mislukte “new world order” heeft overheden in Europa duizenden miljarden gekost. Nederland alleen al 200 miljard bewezen kosten. Onze staatsschulden hebben we rechtstreeks te danken aan de mislukte new world order.
    Vermoedelijk weet je helemaal niet wat die new world order inhoudt.

  5. Je kunt gewoon geen instantie of mens met een hoop geld van anderen vertrouwen. Niets en niemand lijkt er tegen bestand te zijn. Zodra een hoop geld zich ergens verzamelt beginnen de mensen eromheen te bedenken hoe ze hun klauwen er in kunnen slaan en helemaal uit hun dak te gaan met al dat geld geld geld geld. De grootste waarheid aller tijden: links lullen, rechts zakken vullen.

  6. Je hebt een nieuwe wereld orde in de nu zichtbare wereld is.
    Maar er is er nog een die in de achtergrond loopt.
    Dit zijn complottheorien maar daar ook al is daar maar een kwart van waar, dan berg je maar als je niet tot de elite hoort.
    Als men het vroeger over en NWO had dan werd men meteen voor gek versleten, nu al piepen menigeen anders.
    Maar ja de tijd zal het leren.
    Men wil gewoon hun verwende levendje verder leiden zonder zich al te druk te maken.
    Velen zullen zeer verschrikt zijn mocht het allemaal inelkaar klappen.

  7. Kijk maar eens op het wereldkaartje van public debt en je zult zien dat niet alleen de euro, maar ook de US dollar in de problemenzone zit (en Japan natuurlijk ook). Is het hommeles in Europa, dan blijft het even stil in Amerika en omgekeerd. Stuivertje wisselen, maar ondertussen rustig doorgaan met meer schulden te maken.

  8. Een beetje erg eenvoudige voorspelling van Roubini. Voor een belangrijk deel ben ik het wel met hem eens. Maar als je (elders) de hele voorspelling leest dan is hij erg vaag en hanteert bovendien een termijn van 5 jaar. Dat soort voorspellingen kan iedereen wel doen.

    Vroeger was hij preciezer en directer. Tegenwoordig is hij een stuk milder geworden tegen oven Wallstreet. Misschien heeft dat te maken met het feit dat hij een deel van z’n inkomen ook daar krijgt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: