Portugal is hoogstwaarschijnlijk het volgende land in Europa dat na Ierland en Griekenland steun nodig heeft. Maar als Spanje moet aankloppen voor steun, wordt het pas echt problematisch. “Spanje is de grote olifant in de kamer. Er is nu niet voldoende geld om dat land te redden, als het misgaat.” Dat zei de econoom Nouriel Roubini (Universiteit van New York), beter bekend als dr. Doom, maandag tijdens een bijeenkomst van bank en verzekeraar ING in Praag.
De professor sprak in de Tsjechische hoofdstad over de crisis in de eurolanden. Na Griekenland was afgelopen weekend Ierland aan de beurt om steun te ontvangen. De landen van de Europese Unie steunen Ierland met een pakket van €85 miljard. Volgens Roubini lopen zowel Portugal als Spanje gevaar.
“Morgen kan Portugal aan de beurt zijn”, zei de hoogleraar economie, die vooral bekend is geworden doordat hij als een van de weinige economen de kredietcrisis voorspelde. Een reddingsplan voor Portugal is volgens Roubini ‘onvermijdelijk’, maar wel mogelijk. “Voor Griekenland, Ierland en Portugal is genoeg geld”, zei de Amerikaanse econoom vastberaden. De kans is volgens de in Turkije geboren Roubini groter dat Spanje goed door deze eurocrisis gaat komen dan Portugal.
Maar hij voorziet dat er niet genoeg geld is om de Spanjaarden te redden als hun land ‘over de klif’ gaat. De econoom somde in rap tempo feiten en cijfers op over de verschillende Europese landen en gaf aan voor welke problemen ze stonden. Hij vergeleek de problemen in Portugal met die in Griekenland. Hij wees daarop op de grote begrotingsproblemen in beide landen.
Spanje staat er volgens Roubini van de ene kant beter voor dan andere Europese landen. Maar hij wees ook op de hoge werkloosheid en de moeilijkheden in de bancaire sector. “De stresstests waren niet gestrest genoeg, en misschien zelfs wel een farce”, zei hij over de eerder dit jaar uitgevoerde testen waar bijna alle Europese banken voor slaagden. Bovendien vergeleek hij Spanje met Ierland vanwege de moeilijke huizenmarkt in allebei de landen.
Dr. Doom was verder minder negatief over de economische vooruitzichten dan zijn naam doet vermoeden. Hij verwacht voor de komende periode langzame economische groei. Volgens Roubini is het herstel fragiel, maar hebben we het ergste wel gehad. Over de opkomende markten was hij zelfs vrij positief. Roubini: “Het herstel van de opkomende markten is snel. Daar zien we een V-vormig herstel. De meeste opkomende markten doen het beter dan de volwassen markten.”
Roubini waarschuwde in 2005 al voor de problemen op de huizenmarkt in de Verenigde Staten en werd nadat de crisis uitbrak een veelgevraagd spreker. Hij heeft het overigens lang niet altijd bij het juiste einde. Zo voorspelde de vaak bekritiseerde econoom dat de olieprijs over heel 2009 onder de $40 per vat zou blijven, waarop de prijs in oktober naar $80 per vat doorschoot. Ook zijn voorspelling dat kelderende aandelenprijzen in oktober 2009 onvermijdelijk tot tijdelijke sluiting van de aandelenmarkten zouden moeten leiden, werd geen waarheid.
Via: DFT
Wil je nog een gehaktbal op je bord !
De euro wordt van ons allemaal. Met deze slogan wordt het volk gemasseerd om de fysieke komst van de euro per 1 januari 2002 met een brede glimlach te …
Spanje nee eerst Portugal dan Spanje Italie.. Roemenie.. Bulgarije ..Slowakije.. Finland.. Estland …Litouwen..later Macedonie… Albanie
Servie Kroatie
Enfin wil je nog een gehaktbal op je bord ….?
Er zijn 27 nu er komen er nog 5 of 9 bij.
In Brussel verwachten ze dat nog 15 landen een Bailtje vragen …
Zoiets als een pilsje of wijntje ja zoiets….!
Waarom komen die landen erbij en zo snel….uit liefdadigheid of goede bedoelingen ..nee er staat een Goudpot klaar bij de Jager en Brussel…
Een goudpot ja een Goudpot voor de Banken …
De Ierse Banken kunne 35 miljard… miljoen nee miljard bijschrijven Gratis alles gratis.
Tweede zeer opmerkelijke feit is dat de landen NA elkaar komen voor de pot goud.
..NA elkaar de begroting is in zeker 15 landen een jankboel
Dus de Bail out komen niet tegelijkertijd doch met op een drafje.
De Eu is sluw en schuift ze een voor een op je bord.
Dat heeft meerdere redenen.
Laat die Matthijs Bouwman dat nu eens melden op RTL …