In april 2012 heeft de detailhandel in Nederland 8,7% minder omgezet in vergelijking met een jaar eerder. De prijzen van de detailhandel stegen met 2,1%, terwijl het volume 10,6% kromp. De onderstaande grafiek spreekt dan ook boekdelen. De omzetontwikkeling werd sterk beïnvloed door een minder gunstig koopdagenpatroon dan in april 2011. Vandaar de scherpe daling. Na correctie hiervoor bedroeg de omzetdaling overigens nog steeds 4% en de volumekrimp circa 6%.

Non-foodwinkels boekten bijna 13% minder omzet dan een jaar eerder. Ook na correctie voor het verschil in koopdagen was de omzet behoorlijk lager (ruim 8%). De omzetafname is volledig toe te rekenen aan een forse volumekrimp. Bijna alle non-foodbranches noteerden een omzetdaling, vooral bovenkledingwinkels, textielsupermarkten en doe-het-zelfwinkels. Alleen winkels in consumentenelektronica behaalden een lichte omzetstijging.

De omzet van winkels in voedings- en genotmiddelen kwam 6% lager uit. Zowel supermarkten als speciaalzaken kenden een krimp, voornamelijk door de ongunstige koopdagsamenstelling. Zonder dit effect kwam de omzet van supermarkten en speciaalzaken ongeveer 2% hoger uit dan in april 2011. Ook het volume van de supermarkten was na koopdagcorrectie iets groter dan een jaar eerder. Postorderbedrijven en internetwinkels zetten ruim 5% meer om dan in april vorig jaar. Tankstations kenden ondanks hogere prijzen een omzetdaling. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

8 reacties

  1. Met Kunduz op komst zal het alleen maar verder inzakken. De bezuinigingen en de verhoging van de BTW zal er toe leiden dat de mensen minder gaan consumeren. 1) Omdat het vertrouwen weg is 2) Omdat ze gewoon veel minder geld hebben.

    Inmiddels zijn de eerste speculaties van de begrotingsproblemen van 2014 ook al bekend en dit leidt er toe dat men weer in het Catshuis gaat onderhandelen over de volgende bezuinigingen. Tenminste als er snel een nieuw kabinet komt en ook dit is verre van zeker.

    De groei van internetshops is duidelijk te wijten dat ze goedkoper zijn dan fysieke shops en veel mensen over internet en telebankieren beschikken.

    Uiteindelijk zal de economie toch niet meer gaan groeien. Of men nu bezuinigd, stimuleert of neoliberaal hervormd. Erger dan Kunduz zijn de resourceproblemen (peakoil) die altijd nog een belangrijke rol op de achtergrond speelt. Ook heb ik de langzaam stervende Euro en allerlei hulppakketten voor banken en beleggers al vaker aangehaald. So far nothing new.

  2. Dat is vervelend voor Nederland. Of voor de winkeliers in Nederland. Maar ik vind het niet zo raar. De vaste lasten stijgen fors en dat zal alleen maar meer worden, denk aan het eigen risico volgende jaar. Dus, de detailhandel kan de borst natmaken.

  3. Wie zegt dat het zoveel slechter gaat? Waarop is dit gebaseerd?[b] Vandaag worden er door het CBP anders mooie cijfer gepubliceerd met in 2013 een groei van 1,5%![/b]
    Ik kan niet anders concluderen dat 1 van de 2 liegt! Laten we de cijfers van het CBP eens onder de loep nemen.
    De eerste reactie bij zo’n positief bericht (groei 2013 van 1,5%) is ,dat het dus beter gaat. OK, wat heeft het CBP dan in de afgelopen jaren gepubliceerd als voorspelling? Neem 2011, daar voorspelde het CBP 2,0% groei? En wat blijkt de werkelijkheid is een krimp van 0,3%! [b]Zo kunnen we alle voorspellingen naast de werkelijke cijfers plaatsen en dan zien we dat de voorspellingen die het CPB afgeeft wel heel gekleurd zijn, om maar niet te zeggen frauduleus, je reinste valsheid in geschrifte en daar komen ze gewoon mee weg!
    [/b]
    [b]Raar dat op zo’n persconferentie niemand daarover valt en na afloop het CPB confronteert met eerdere miskleunen! Zijn die journalisten nou zo naïef en slikken ze dit soort onzin en leugens als zoete koek?[/b]

    OK, nou kost het CPB wel een aardige duit uit ons huishoudboekje en de resultaten slaan kant nog wal. Ze zitten er altijd naast. [b]Moest de overheid niet bezuinigen![/b] Dit is een kans die met 2 handen moet worden aangepakt. [b]Heel eenvoudig het CPB opdoeken. De rekenwonders van het CPB gaan maar in de kassen schoffelen en anders bijstand[/b]. Dat is altijd beter en in ieder geval veel goedkoper als het in stand houden van dit waardeloze orgaan.

    De cijfers die belangrijk zijn kan nog beter door een burger worden voorspeld ,die heeft praktijk ervaring. Ik zal een voorbeeld geven;

    Ik tegen het CPB ,ofwel 1 tegen het machtige staatsorgaan met honderden geleerden.

    Voorspelling 2013 CPB zegt +1,5% en ik zeg – 1,0%. Dat is een onderling verschil van 2,5%!
    [b]Hoe het CBP aan die cijfers komt weet geen enkel burger, meest waarschijnlijk is het uit de duim gezogen.[/b]
    Hoe kom ik dan aan die cijfers, juist gewoon de realiteit opnemen en daarbij optellen . Het toenemend aantal bedrijfssluitingen en werklozen. De toenemende kosten voor de EU, we kunnen fluiten naar ons geld (Griekenland, Spanje en ga verder). Het steeds verder zakken van de waarde van de Euro tav andere valuta. Een links kabinet! Verder oplopende belastingen voor de burgers (dat nog naast BTW 21% , reiskosten belast etc.).

    [b]Ja, die cijfers van het CPB zijn klinkklare onzin, hier hoef je geen econoom voor te zijn. WEG MET HET CPB! Kunnen we eindelijk eens bezuinigen.[/b]

  4. Sorry, hierbij TEKST EN UITLEG;

    CPB = Centraal Plan Bureau , deze doen voorspellingen (CBP)
    CBS = Centraal Bureau voor de Statistiek, deze rekenen alleen cijfers uit (achteraf).

  5. @ Martin K

    Daar wil ik ook even op inhaken. Er wordt namelijk wel eens gezegd dat we zwartkijkers zijn en alleen maar negatieve dingen publiceren, maar wat jij hierboven verwoordt is de reden dat we dat doen. Het CPB en andere statische planbureau’s zitten er zo vaak naast dat het voor ons weinig zin heeft om dit te publiceren.

    Er is vanmiddag naar buiten gekomen dat DANKZIJ het Kunduz akkoord het tekort onder de grens van 3% blijft met 2,9%. De veronderstellingen die hieronder ten grondslag liggen zijn echter grote onzin. Er wordt over 2013 een groei geschat van 0,75% die voornamelijk komt van een aantrekkende export. We kunnen wel publiceren dat het tekort in 2013 onder de 3% gaat komen, maar uit het verleden blijkt wel dat dit vaak onzin is.

    Laatste voorbeeldje, als je ziet aan welke doelen Griekenland moet voldoen voor noodhulp dan is dat ongelooflijk onrealistisch. http://www.zerohedge.com/news/summary-greek-reform-pledges
    Uiteindelijk komt er straks weer een nieuw pakket en ze vergeten het oude maar weer. Gewoon op naar het derde noodpakket.

  6. Opzouten met dat CPB-kliek met Koen Teulinks voorop! Volgens mij zijn alle politici leugenaars en bedriegers, ook Emile Roemer en Geert Wilders!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: