Oorlog is misschien een te groot of beladen woord dat Jeremy Allaire in deze context gebruikt. Maar er is wel een strijd gaande in de ontwikkeling van blockchain met de bijbehorende cryptomunten. Allaire is mede oprichter, Voorzitter en CEO van Circle, ‘a global financial services company that provides a platform for individuals, institutions and entrepreneurs to build businesses, invest and raise capital with open crypto technologies.’ Volgens hem wordt die as we speak gevoerd op drie fronten. Drie sturende krachten met elk hun middelen en elk ook een ander einddoel.
Concurrentie
Hoe open, hoe gedecentraliseerd willen we of kunnen we bekomen: dat ‘new financial system on this infrastructure’? Er zijn namelijk meerdere en verschillende benaderingen en zienswijzen met mekaar in competitie. De Circle verantwoordelijke ziet er drie:
Geen voor allen, allen voor zichzelf
- degene die bedrijven als Circle voor ogen hebben en Coinbase. Het zijn de ‘crypto-native ecosystem players’ die bijvoorbeeld stablecoins bouwen. Een zo open mogelijke structuur nastreven die wel volledig volgens de heersende, plaatselijke wetgeving loopt. Deze zijn bezig met ’to build higher-level financial constructs such as decentralized lending and credit markets, payments services and tools for trade finance.’ Door Allaire benoemd als Open Finance.
- Government-run initiatieven. Het best als voorbeeld is dan het Chinese streven naar een ‘Digital Currency Electronic Payment (DCEP) infrastructure, which aims to build an entirely controlled, centralized and permissioned infrastructure for a digital currency version of the Chinese RMB.’ Waarschijnlijk prima voor de Chinese maatschappij maar of dit ook geldt voor de rest van de wereld?
- De derde kracht wordt dan gevormd door de Private consortia. Initiatieven als van de Libra Association. Ook hier is de infrastructuur en wat erop gebouwd wordt niet helemaal open. Omdat ‘Facebook proposal creates a centralized, permissioned infrastructure for this payment system, which will radically limit how open and accessible the infrastructure becomes for developers and companies wanting to build on top of it.’
De leer
Ondergetekende denkt dat we deze evolutie zeer nauw in de gaten moeten houden. Strikt in de leer van Satoshi Nakamoto moeten blijven. Deze wilde wars van centrale banken een munt ontwikkelen voor het volk en van het volk. Een tegengewicht bieden (en wie weet ook ooit de overhand krijgen?) Tegen de wilde geldcreatie met de bijbehorende muntontwaarding oftewel inflatie. Het spreekt vanzelf dat overheden de macht over het geld niet zomaar uit handen willen geven. Wanneer deze méé doen, zal dat zijn van moetens. Omdat digitale technologie incontournable is geworden. En dan nog zullen zij trachten zoveel mogelijk in te palmen en te controleren.