Marc Faber, uitgever van The Gloom, Boom and Doom Report, heeft voor ons 3 voorspellingen voor het jaar 2014. Omwille van zijn vaak negatieve instelling wordt Faber ook wel Dr. Doom genoemd. In een uitzending van CNBC laat hij weten wat 2014 volgens hem in petto heeft.

marc faber

Amerikaanse beurs relatief duur

Eerste voorspelling: De Amerikaanse aandelenmarkt is volgens Marc Faber relatief duur geworden, zeker vergeleken met de Europese en de emerging markets.  Op basis van cyclisch aangepaste koers/winsten valt er volgens Faber weinig te verwachten van de Amerikaanse beurs voor de komende jaren.

Short Facebook, Twitter en Tesla

De tweede voorspelling: Sommige aandelen zijn volgens Dr. Doom begin 2014 verschrikkelijk duur. Vooral de technologische fondsen zijn fors opgelopen. Zo was het in het jaar 2000, net voor de internetbubbel, ook met een peperdure Nasdaq.  Faber laat weten dat hij de volgende aandelen wil shorten omdat ze volgens hem fors overgewaardeerd zijn: Facebook, Tesla, Twitter, Netflix en Veeva Systems. Short gaan in dit soort fondsen kan in 2014 zomaar 30% rendement opleveren, aldus de analist.

Long Goud en Vietnamese aandelen

Derde voorspelling: De beste kansen voor 2014 liggen volgens Faber in goud, goudmijnaandelen en Vietnamese aandelen. Faber: ‘gezien de globale geldcreatie – en dus niet alleen QE in de VS – en gegeven dat het totale krediet (lees: schuld) als een percentage van de prominent economieën nu 30 % hoger is dan in 2007 (voor het begin van de crisis), verwacht ik dat goud een goede verzekering is.’ Of de voorspellingen van Marc Faber uitkomen is natuurlijk de grote vraag. Het 1987 scenario voor 2013 is ieder geval niet uitgekomen.

10 reacties

  1. Tamelijk tamme uitspraken voor Faber. Enkele jaren geleden was het nog…”They preent(print) and preent and preent and then there will be war”…..

  2. In 1997 zagen de economen de crisis in de EU al aankomen:

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/486508/1997/02/13/Met-deze-EMU-kiest-Europa-verkeerde-weg.dhtml

    Kortom, deze hele crisis is nadrukkelijk gewenst, want alle economen waarschuwden ervoor. Misschien is de volgende zin uit het artikel daarvoor veelzeggend:

    “Er wordt beweerd dat dit alles misschien in sociaal opzicht vervelend is, maar in economisch opzicht noodzakelijk…”

    Het hart van de Brusselse bureaucraten ligt bij het ‘economisch opzicht’ en niet bij het ‘sociale opzicht’. Oftewel: de mense kenne doodvalluh

    1. En waar in 1997 al voor gewaarschuwd werd, is nu al enkele jaren aan het uitkomen. Namelijk oplopende werkloosheid, meer armoede en voortdurende besparingsrondes. De EMU heeft dus dan een heel sinister doel, namelijk de totale verarming van de burger.

    2. Tjeemig !

      Die link uit 1997 is behoorlijk raak !

      Ik heb het gehele stuk gelezen. En eigenlijk kun je die initiatiefnemers en ondertekenaars wel zieners noemen. Wat zij zeggen is gewoon gebeurd de afgelopen jaren. Wat zou ik graag Gerrit Zalm met z’n neus op dit artikel willen drukken !

    3. Grappig; van een tweetal van de ondertekenaars had ik in 1997 college.
      Toen hebben ze er in ieder geval met geen woord over gerept; mijn opleiding had duidelijk een pro-europese inslag (i.t.t. ikzelf).

    4. inderdaad een interessant stuk, zeker de publicatie datum, het geeft alweer aan dat al lang van te voren te zien was dat de uitgezette lijn van de EU niet succesvol kon zijn. Over 1 punt in het artikel heb ik een wel een vraagteken, in het artikel wordt gezegd dat het anti inflatiebeleid leidt tot een lagere groei,

      Als ik denk aan de prijsontwikkelingen in de EU sinds de Euro, is mijn eigen ervaring in Nederland dat de inflatie veel hoger was dan wat de EU zelf berekend, dus dat anti inflatiebeleid, ik geloof het niet zo,

      Hoge inflatie = hoge groei zou misschien enigszins kunnen kloppen voor de invoering toen de inflatie belachelijk hoog was, toen groeide de economie nog.

      de groei is momenteel erg laag, maar de prijzen in de supermarkt zijn dit jaar per januari weer flink gestegen, zou de economie dan ook weer met enkele procenten groeien?

      Als de EU daadwerkelijk een hogere rente had gehanteerd dan was de bubbelgroei voor een deel voorkomen was de inflatie ook lager geweest. kortom ik geloof niet dat het de bedoeling is van de ECB om een lage inflatie te hebben, ik geloof dat de ECB het doel heeft om een relatief hoge inflatie te creeren van een werkelijke inflatie van 5 a 6 % in plaats van de zogenaamde 3 %, die er op papier zou zijn.

      De overheid heeft tenslotte voor zijn schulden ponzi een hoge werkelijke inflatie nodig en op papier een relatief lage om het volk op papier rustig te houden.

      voor iedere biflaat en iedere oplettende burger is de 72 % regel, bij 72 % rente verdubbelt de prijs in 1 jaar, bij 36 % in 2 jaar, bij 4% in 18 jaar,

      Er zal heus wel een verband zijn tussen inflatie en economische groei, maar wat is er eerst, de kip of het ei?

  3. Jammer dat Faber niets te vertellen heeft over energie, zoals bijv. het verhaal over Vitol. Een uitstekend verhaal overigens.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: