duitslandUit een bericht van Dow Jones blijkt dat de Duitse Minister Wolfgang Schaeuble woensdag 13 februari tijdens een bijeenkomst van de Duitse Christen Democratische Partij heeft gewaarschuwd voor de enorme hoeveelheid liquiditeiten in het systeem. De overvloed aan liquiditeit is volgens de Duitse minister helemaal niet zo goed voor het herstel van de economie. Volgens Schaeuble is het zelfs mogelijk dat we door de stimuleringen en toenemende liquiditeiten mogelijk te maken kunnen krijgen met een nieuwe wereldwijde financiële crisis.

De kredietcrisis van 2008

De crisis van 2008 noemen we niet voor niets de kredietcrisis. Volgens Schaeuble zal een crisis als die we hebben meegemaakt in 2008 niet worden vermeden wanneer er een groeiende hoeveelheid geld in de economie wordt gepompt. Duitsland zal deze boodschap ook gaan uitdragen tijdens de ontmoeting van de G-20, die later deze week in Moskou zal gaan plaatsvinden.

Duitsland blijft Duitsland

Duitslang gaat tijdens de G-20 de andere landen op de gevaren van de liquiditeiten in het systeem wijzen. “Duurzame groei kan alleen bereikt worden op basis van een duurzaam begrotingsbeleid.” Schaeuble liet woensdag tevens weten dat Duitsland aan zijn begrotingsdiscipline blijft vasthouden. Lekker koppig, lekker Duits. Duitsland is momenteel de grootste economie van de eurozone en daardoor een “anker van stabiliteit en locomotief voor groei in Europa‘, aldus Schaeuble.

Duitse crisis?

Niet iedereen denk dat Duitsland zich lang kan vasthouden aan deze ideeën. Erkki Liikanen, een Finse politicus en tevens raadslid van de Europese Centrale Bank, liet eerder weten dat de crisis in de komende tijd zal gaan uitbreiden naar de kern van de eurozone =  Duitsland. Volgens Liikanen is het van belang om de economische cijfers van het 4e kwartaal van 2012 en het 1e kwartaal van 2013 goed in de gaten te houden.  Duitse economie in de laatste drie maanden van 2012 met 0,5% op kwartaalbasis gekrompen. Dit was de eerste krimp sinds 2009.

7 reacties

  1. Reken er maar op dat wanneer Duitsland in het hart geraakt wordt, het systeem binnenkort gaat klappen met hyperinflatie tot gevolg.

    1. Duitsland zal hyperinflatie niet accepteren en eerder uit de Euro stappen.
      Wat is de toegevoegde waarde van hyperinflatie en valuta oorlog?

      1. Omdat een positieve handelsbalans cruciaal is in een wereld van teveel schuld; export moet.

        Duitsland maakt eenzelfde fout als 70 jaar geleden. Eenzelfde, niet dezelfde. Duitsland zal moeten volgen in de wereldwijde race to debase. Het heet niet voor niets currency WARS.

        Haar export stort in als Duitsland het spel niet meespeelt.

      2. Oh ja, de toegevoegde waarde is het positieve effect van genoemde ontwikkelingen op de snelheid van de ontmanteling van ‘ons’ schulden fiat geld systeem. Het gaat gewoon sneller 😉

  2. “Duurzame groei kan alleen bereikt worden op basis van een duurzaam begrotingsbeleid.´

    Deze zin suggereert dat alleen wanneer een land of meerdere lande een duurzaam begrotingsbeleid hebben er een duurzame economische groei is.

    Wat ziet de Duitse Minister Wolfgang Schaeuble over het hoofd?

    Ik denk dat je alleen duurzame groei kunt bereiken door op een kwalitatieve manier geld uit te gaan lenen vanuit de top van de piramide namelijk de ecb.

    Zelfs raoul heertje (een best wel overgewaardeerde en zichzelf overschattende econoom ) had het vandaag in de leeuwarder courant over het feit dat we af moeten van de kwantitatieve economische groei.

    Hoe lang gaat het duren voordat het besef bij politici, consumenten, bedrijfsleven en met name de linkse partijen in nederland dat kwalitatieve economische groei (bijvoorbeeld een groene varkenssector) alleen bereikt kan worden met de centrale bank en de onderliggende banken.

    De ecb is van ons allen en toch onafhankelijk. Ofwel wettelijk gezien, moet de ecb volledig onafhankelijk van europese regeringen en parlementen haar beleid ten uitvoer brengen.
    Een ecb en of dnb president wordt benoemd, helaas niet democratisch gekozen.

    Wellicht kan dit door de linkse politieke partijen veranderd worden.

    Anders blijft het het symptoombestrijding met de bestrijding van de kredietcrisis.
    Ik moet altijd weer aan willem middelkoop zijn woorden denken.
    Het is nu nog een bankencrisis maar het duurt niet lang of het gaat over in een landencrisis. Deze landencrisis zal als een veenbrand zijn waarvan je denkt dat dat ie geblust maar even later doodleuk weer begint te branden…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: