Het is inmiddels duidelijk dat de Grieken en de banken niet binnen afzienbare tijd tot een oplossing zullen komen. Daarom zal de discussie omtrent de al dan niet onafhankelijke positie van de Europese Centrale Bank weer oplaaien. Het gaat om een moreel dilemma: óf de belastingbetaler, óf de investeerders/banken die in Griekenland hebben geïnvesteerd moeten betalen voor het mismanagement van politici en bankiers.
Wat is nu het probleem omtrent de ECB?
Toen het IMF, de EU en de ECB vorig jaar middels een noodfonds van miljarden euro’s Griekenland te hulp schoot, kwam daarmee een aanzienlijk deel van de schuld van de Grieken in handen van de ECB. Het probleem is nu dat er een groot deel van de Griekse schuld moet worden kwijtgescholden. Dit gaan banken en investeerders voelen, maar moet de ECB ook haar deel van de Griekse schulden op haar balans afboeken?
De ene kant van het dilemma is dat wanneer de ECB afschrijft op de schulden, de belastingbetaler de rekening krijgt gepresenteerd. De Nederlandse overheid bijvoorbeeld, krijgt het naar rato genomen verlies van De Nederlandsche Bank voorgeschoteld en zodoende komt het via de overheid bij de normale burger op zijn schoot terecht. DNB is immers een onderdeel van de ECB. Waarom zou de normale burger moeten bloeden voor het slechte beleid van de (Europese) politici en de bankiers? Laat staan voor het “luieren in de hangmat”-gedrag van de Grieken!
Aan de andere kant kan het buiten schot blijven van de ECB tot gevolg hebben dat het vertrouwen in andere probleemlanden zal dalen, waardoor de rentes van de PIIGS verder oplopen. En laten die rentes (met uitzondering van “next in line” Portugal) nou net de afgelopen weken aan het dalen zijn. De rente van Italië en Spanje daalden afgelopen tijd gestaag. Dat komt waarschijnlijk doordat de ECB in de markt is en staatspapier opkoopt. Investeerders/beleggers/pensioenfondsen kijken immers wel uit als blijkt dat zij de eersten zijn die worden gekort mocht een probleemland zoals Spanje niet langer in staat is om de rekeningen te betalen!
ECB staat met rug tegen de muur
Het rare argument is ook dat de ECB helemaal niet mág afschrijven op de Griekse schulden, simpelweg omdat in het Verdrag van de Europese Unie staat dat de ECB geen directe staatssteun mag geven aan nationale staten. Een afschrijving van Griekse schulden zou dus een erkenning van staatssteun betekenen. Betekent dit dat de steun in de vorm van de vorig jaar gegeven noodlening van meer dan 100 miljard euro géén staatssteun was?! Dat is uiteraard politieke en formele onzin!
Het einde van het verhaal is dat wat er ook uit de Griekse onderhandelingen met de banken zal komen, er geen winnaars zullen zijn, maar slechts verliezers. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat er maar geen overeenkomst wordt gesloten en het steeds maar blijft bij een aankondiging dat er “spoedig een akkoord zal komen”. Griekenland blijft zolang er geen duidelijk akkoord is dagelijkse economische kost. Volgens de allerlaatste berichten heeft Griekenland nu ruim 15 miljard euro extra nodig (dus bovenop de 130 miljard euro) om uit de problemen te komen. Wordt vervolgd.
Laurens de Jong
Zal weer de belastingbetaler worden, want die is toch al sinds jaar en dag malle Henkie voor de problemen van banken en beleggers. Failliet is failliet en in een gezonde economie betaalt de klunzige belegger de rekening en laat men niet de samenlevingen ontwrichten om de banken en beleggers te betalen. Slecht nieuws voor de pensioenfondsen etc., maar in een eerder artikel heb ik al uitgelegd waarom ik niet in het pensioensysteem geloof.
http://biflatie.nl/artikelen/34-economisch/14855-leven-naar-de-dood-geloofwaardiger-dan-een-goed-pensioen
Natuurlijk heb je ook de US oplossing en dat is gelddrukken, maar dit is slechts de weg naar Weimar of Zimbabwe.
Waarom wordt het geldsysteem niet hervormd? De ECB zou direct onder toezicht van de ministerie van financiën van de EU moeten staan of hoe deze daar ook heet. (Zie Bill Still’s Money Masters II – the wunderfull Wizard of Oz).
[list][*]Kan de overheid eindelijk in de samenleving en in economische duurzame innovatie investeren en dat geld komt gewoon terug via de balastingen.
[*]Waarom worden de banken niet kort gehouden door een verbod op het uitlenen van geld, die ze NIET bezitten of terwijl het fractional reserved banking afschaffen.
[*]En waarom wordt de almacht van de grootste multinationals en banken niet gebroken door ze te verplichten om te splitsen.[/list]
Dan wordt er tenminste iets aangepakt zonder je de bevolking verarmd en men door blijft modderen met een failliet financieel systeem
Failliet is dus niet meer failliet s7p. Bankiers mogen doen wat ze willen en worden niet bestraft, wat wel zou moeten en wij merken het in de portemonnee door de bezuinigingen van de overheid, die mede door de bailouts en noodfondsen momenteel zo hoog is. Kleed ons maar weer uit.
In tegenstelling tot wat velen denken is het niet zozeer de schuld van de bankiers. Zij doen gewoon waar ze goed in zijn. Ze hebben ook het geluk in een van de weinige sectoren te werken waar zeer weinig regelgeving is.
Als je niet akkoord bent met hun manier van werken kan je perfect zelf bankier spelen. De burger die binnenkort zijn spaargeld zal zien verdwijnen kiest er zelf voor. Hij schenkt zijn vertrouwen aan de overheid en de bankensector. Het ‘in vertrouwen’ laten beheren van uw geld houdt altijd een risico in. Als u dan ook verliest is dat uw eigen keuze.
Mijn conclusie blijft dan ook steeds dezelfde: we staan een mooie periode tegemoet. Iedereen met inzicht – waaronder ook vele lezers op dit forum – kunnen de komende tijd minstens hun koopkracht behouden of vergroten. Ik wens u allen dan ook een voorspoedig 2012!
-Reactie verwijderd- Offtopic//
naar ratio genomen verlies? Naar [b]rato[/b] is zeker de bedoeling?
@M: Alsjeblieft, doe even zinnig. Er staan soms best wat relevante economische feiten op, die je niet in de msm tegenkomt, maar kom op, wat een bijbelverhaaltjes zeg, blijft even ontopic. Een forum waar ze met een eerste reactie in de hemel hopen te komen, neem ik niet serieus.
@4: Ik heb je al meerdere keren gevraagd om ontopic te blijven, nogmaals, dit is een economische website, waar jij naartoe linkt, is dat in eerste plaats duidelijk niet. Vandaar heb ik het bericht verwijderd.
@5: Thanks, is aangepast.
Komt het er dan toch van?
[quote]Greece Talks Enter ‘Final Phase’ on Second Bailout to Secure Place in Euro | Greece may conclude a seven-month effort to wrap up its second bailout in the coming days with the country’s stability hanging in the balance. http://www.bloomberg.com/news/2012-02-03/greece-talks-enter-final-phase-on-second-bailout-to-secure-place-in-euro.html%5B/quote%5D
Hier nog een wat oudere aanrader ivm de Eurozone.
Vooral vanwege het plaatje – kun je mooi de GMS EU-poppetjes (per land) bij mekaar zien (van Miert Sutherland Draghi Monti etc):
The Independent nov 2011:
What price the new democracy? Goldman Sachs conquers Europe
While ordinary people fret about austerity and jobs, the eurozone’s corridors of power have been undergoing a remarkable transformation
http://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/what-price-the-new-democracy-goldman-sachs-conquers-europe-6264091.html