Het verschil tussen Nederland en de andere sterkere eurolanden neemt toe. Terwijl de economieën van Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk in het eerste kwartaal van 2012 groeien, krimpt de Nederlandse economie met 1,1% op jaarbasis. Het is al weer het derde kwartaal dat de economie in Nederland krimpt. Deze cijfers bevestigen de dubbele dip recessie nog maar eens. Volgens de eerste cijfers van het CBS is de consumptie fors gedaald, consumenten houden de hand op de knip. Tevens namen de investeringen flink af.

Derde kwartaal met krimp
Ook op kwartaalbasis kromp de Nederlandse economie. Met de krimp van 0,2% slonk de economie voor het derde achtereenvolgende kwartaal ten opzichte van een kwartaal eerder. Volgens de gangbare definitie is er bij twee of meer achtereenvolgende kwartalen van krimp sprake van een recessie. In het vierde kwartaal van 2011 kromp de economie met 0,7% en in het derde met 0,4%

Investeringen fors gedaald

De belangrijkste reden voor de krimp in het eerste kwartaal is de afname van de investeringen. Die waren 4,2% lager dan een jaar eerder. Vooral de bouwinvesteringen liepen terug. Dit kwam vooral doordat er minder kon worden gewerkt. Er was meer vorstverlet en een groter deel van de kerstvakantie in de bouw viel in januari.

Consumptie verder verminderd
De verdere daling van de consumptie door huishoudens versterkte de economische teruggang. De consumenten besteedden 1,1% minder dan een jaar eerder. De consumptie loopt al terug vanaf het eerste kwartaal van 2011. In het eerste kwartaal van 2012 werden er met name veel minder auto’s verkocht dan een jaar eerder. Ook aan woninginrichting werd minder besteed. Voor het eerst sinds lange tijd werden er wel weer meer voedingsmiddelen en kledingstukken gekocht.

De consumptie door de overheid was in het eerste kwartaal 0,3% lager dan een jaar eerder. De consumptie door de overheid loopt terug sinds het derde kwartaal van 2011. Dit komt door een daling van het aantal ambtenaren en het onderwijzend personeel. De zorgkosten voor de overheid waren nog wel hoger dan een jaar eerder.

Uitvoer gestegen
De uitvoer groeide in het eerste kwartaal met 3,8%. Dit komt met name door een sterke groei van de wederuitvoer. De uitvoer van Nederlandse producten, waar Nederland meer geld aan verdient, steeg met 0,2% licht. Dit betekent wel een opleving na de krimp in het vierde kwartaal.

Bouw fors gekrompen
De bouw produceerde in het eerste kwartaal bijna 11% minder dan een jaar geleden. Dat de bouw zo sterk daalde, kwam vooral doordat er minder kon worden gewerkt. De industrie kromp net als in het vierde kwartaal licht. De delfstoffenwinning kromp omdat er minder gas werd opgepompt dan in het eerste kwartaal van 2011. Ook de zakelijke dienstverlening presteerde slechter, vooral doordat er minder uitzendkrachten werden ingezet.

Iets minder banen
In het eerste kwartaal van 2012 waren er 13.000 banen van werknemers minder dan in het overeenkomstige kwartaal van 2011. Dit is een daling van 0,2%. Het aantal banen in het openbaar bestuur daalde met 17.000. Ook in de meeste andere bedrijfstakken waren er in het eerste kwartaal minder banen dan een jaar eerder. Alleen in de handel, vervoer en horeca, de zorg en de informatie en communicatie is het aantal banen gestegen. Na correctie voor seizoeninvloeden ligt het aantal banen 21.000 lager dan in het voorafgaande kwartaal.

9 reacties

  1. Her en der hoor ik al van mensen dat ze niet meer met de auto en de trekhut naar het buitenland gaan. Doordat benzine en diesel zo duur zijn, kiezen ze toch voor een vakantie dichter bij huis.
    Als je een huishouden hebt die van 2000 euro netto moet rondkomen dan wordt het er financieel gezien niet makkelijker op om rond te komen.
    Twee-verdieners die allebei hun baan behouden, hebben tot nu nog niks te vrezen maar oh oh oh tot het moment aanbreekt dat een iemand zijn of haar baan kwijtraakt…
    Zowaar rtl 7 heeft hier ook voor gewaarschuwd.
    In de VS zijn er tussen de 40 en 50 miljoen amerikanen die van voedselbonnen moeten leven en komen er per week minimaal 350.000 aanvragen voor een 1e werkloosheidsuitkering bij. Al deze mensen werden buiten de statistieken gehouden.
    Ik denk dat dat in Nederland ook gaat gebeuren. Helaas viel de berekening van de economische groei over april 2012 negatief uit. Het wordt tijd dat die berekening aangepast gaat worden zodat er een positieve economische groei valt te melden. Immers een negatieve uitkomst heeft een negatief zelfversterkend effect.

  2. In de VS werd je door de banken eerst gelokt met lage rentes en na 2 jaar kwamen de rente-verhogingen. Daarna werd er gestapeld met de aflossings-bedragen en daarna kon je je huis uit.

  3. @#2 wakker worden? Je bedoelt dat ie a la deze meneer…

    http://www.welingelichtekringen.nl/21457-griekse-neonazileider-auschwitz-gaskamers-en-ovens-waren-leugen.html

    …om zich heen begint te slaan. Want het is natuurlijk allemaal de schuld van de ander, de bankier. Al die mensen die nieuwe bankstellen, keukens, huizen en auto’s bij de bank hebben geleend, zijn daar immers allemaal toe gedwongen door de bankiers! Met het mes op de keel! Complot! En raad eens wie daar achter zitten: de Joopen! Want de Joopen stammen af van de reptielen en de reptielen eten kinderen en van kinderen maken ze dollars!

    Serious: Er is geen complot, maar er zijn wel heel veel mensen met een bepaalde mentaliteit. Ongeacht kleur of afkomst denken ze (we?) allemaal in termen van meer, meer, meer:

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3255575/2012/05/15/Leefstijl-Nederlander-legt-weer-groter-beslag-op-aarde.dhtml

    Dus wakker worden is niet naar een ander wijzen, maar vooral eens in de spiegel kijken.

  4. Bedankt voor de links Pim. Het is inderdaad zo dat mensen nu ineens hun hypotheek gaan afbetalen. Daar zijn de banken natuurlijk helemaal niet blij mee. Ook zal er door meer aflossing minder geld overblijven om uit te geven. Het komt zo langzaam steeds meer tot stilstand. Zolang je je baan behoudt, gaat het allemaal nog wel, maar de reorganisatie gaan maar door en dus zullen steeds meer mensen niet anders meer kunnen dan hun huis is de verkoop te gooien. Daar zit het geld van de Nederlander en dat geld wordt snel minder waard.

  5. Wie wilt er euro,s oooo wie wilt er euro,s.

    Ze zijn in de uitverkoop mijn euro,s. Wie wilt ze kopen? Zijn er kopers?

  6. Vooral de gedroomde rijken zullen de komende jaren compleet op hun plaat gaan. Je kent ze vast wel, de mensen in hun nette kleding op hun (geleende) plezierbootjes, met hun gezin in een (geleende) 2-verdieners optrekje in een nette kindvriendelijke buurt, met hun (geleende) geleasde BMW-5serie of stationwagen.

    Voor de buitenkant lijkt deze groep mensen zeer geslaagd. Echter is hun uiterlijke rijkdom slechts gebaseerd op leningen, schuld en hypotheek. Kortom, geleende welvaart en aanzien. Technisch gezien, zijn deze mensen dus niet rijk, maar juist veel armer dan de schuldvrije sloebers met een laag inkomen in een huurflatje.

    De tijd om al deze spullen ’terug te betalen’ is nu aangebroken en zal deze mensen hun werkelijke levensstandaard en sociale status weerspiegelen.

    Het verschil met de echte rijken (dus de schuldvrijen met bezit en aanzien) zal dus de komende jaren zich nog scherper aftekenen en voor een enorme groep mensen zal dat een behoorlijke koude douche zijn.

  7. @Dave
    We worden gestuurd om zo te moeten leven. Leg jij ‘even’ 2 en halve ton op tafel om je eigen woning te kopen ? Ik in elk geval niet en ik denk de meeste mensen niet. Ik weet het, ik val in herhaling, maar juist door jouw reactie wil ik toch nog 1 keertje zeggen wat ik persoonlijk nogal ‘fascinerend’ vind: De werkende mens in Nederland betaalt in zijn hele leven 3 keer meer aan belastingen dan het geld dat ie nodig heeft om zijn eigen woning te kunnen kopen.

  8. Een kwestie van de tering naar de nering zetten en zuinig leven. Wel moet de overheid veel meer duidelijkheid geven inzake het sociaal-economisch beleid, anders wordt de onzekerheid nog groter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: