De Nederlandse economie is in het 3e kwartaal van 2012 met 1,6% gekrompen ten opzichte van vorig jaar. De consumptie door huishoudens en de investeringen zijn gedaald, de uitvoer groeide nog licht maar minder dan in voorgaande kwartalen. Het derde kwartaal van 2012 kende één werkdag minder dan het derde kwartaal van 2011. Op kwartaalbasis kromp de Nederlandse economie met 1,1%. In de eerste twee kwartalen van 2012 was er nog sprake van een lichte groei van 0,1%, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

bbp nederland

Groei uitvoer zwakt af

De uitvoer van goederen en diensten is in het derde kwartaal met 1,6 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal groeide de uitvoer nog met 4,4 procent. De uitvoer van Nederlands product kromp met 1,7 procent. De wederuitvoer, waaraan Nederland relatief minder verdient, groeide daarentegen met 3,9 procent.

Investeringen fors lager

De investeringen in vaste activa lagen 6,4 procent lager dan een jaar eerder. Zowel in woningen en bedrijfsgebouwen, als in grond-, weg- en waterbouwkundige werken werd minder geïnvesteerd. In vergelijking met het tweede kwartaal daalden de investeringen in vervoermiddelen fors. De grootste daling vond plaats bij de investeringen in personenauto’s. Ook de investeringen in machines en installaties krompen.

Consumptie verder gedaald

De consumptie door huishoudens is met 1,8 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Ook in de vijf voorafgaande kwartalen was er sprake van krimp. Er werden met name minder duurzame goederen gekocht. Vooral de bestedingen aan personenauto’s waren fors lager dan een jaar eerder.De consumptie door de overheid nam met 0,2 procent licht toe. Dit kwam vooral door een verdere stijging van de zorguitgaven. Aan het openbaar bestuur werd wederom minder geld besteed.

Bouw krimpt het meest

Met uitzondering van de overheid en zorg was de productie in het derde kwartaal in alle bedrijfstakken lager dan een jaar eerder. Bij de bouw was de daling met 8,0 procent het grootst. De bouw krimpt al vanaf 2009, behoudens een opleving in 2011.

Wederom minder banen

In het derde kwartaal van 2012 daalde het aantal banen, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, met 21 duizend in vergelijking met het tweede kwartaal. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2011 waren er 75 duizend banen van werknemers minder. Dit is een daling van 0,9 procent. In vrijwel alle bedrijfstakken waren er minder banen dan een jaar geleden. Het aantal banen daalde met 17duizend het sterkst in de bouwnijverheid. In de zorg was er nog een kleine stijging van het aantal banen. Deze stijging was echter veel lager dan de voorgaande kwartalen.

6 reacties

  1. De Grote Depressie 2.0 is nu echt begonnen, wat we de afgelopen jaren aan krimp meemaakten, was nog maar kinderspel! Reken er maar op dat de economie
    volgend jaar wel met 20% gaat krimpen t.g.v. de problemen in Europa, onrust in het Midden-Oosten en de Fiscal Cliff in de V.S.! En de inflatie zal gierend uit de hand lopen!

    Bij deze roep ik jullie allemaal op om uit protest tegen de E.U.-Bilderbergerelite in kopersstaking te gaan, ga sparen en koop geen onnodige luxe-producten!

  2. @1 Gangpaadje, dat is f*cking dramatisch man en dan mij een zwartkijker noemen hahaha.
    Jemig de pemig, die is de overtreffende trap…

  3. Ja, ja wat is die EU met die vermaledijde euro toch een weldaad voor Nederland, het geld stroomt ons land binnen.
    En door de interne markt met één munt komen we in een stabiel gestaag groeiende economie.
    Toch?
    Je zou het niet geloven, maar dat zijn de beloftes waarmee ze die hele klote zooi door onze strot geramd hebben.
    Het geloof in een politieke unie en de euro, vertoont rampzalig fundamentalistische trekken. Fundamentalisten DENKEN niet maar geloven, en dat doet het ergste vrezen. Geloof is een goede zaak hoor mensen, maar je lost er geen economische problemen mee op.
    Echt te zielig voor woorden.
    We worden gegijzeld door een ONOPLOSBARE PARADOX.
    Om de euro de redden is het inderdaad belangrijk dat overheden hun uitgaven binnen de perken houden en op termijn zelfs afbouwen.
    Dat betekent dus bezuinigen. Maar de harde bezuinigingen in heel Spanje Griekenland en Italie trekken alles in een spiraal naar beneden omdat deze economieën dat simpelweg niet meer kunnen opvangen.
    En zoals bekend, en zoals die eurofielen ons ook steeds zeggen, de handel IN Europa is voor 90% BINNEN Europa.
    Oh, hoe cynisch, nu gaan we om de euro te redden een deel van Europa letterlijk kapot bezuinigen, en dat in een tijd dat alles economisch tegen zit. Hoe dom wil je het hebben.
    NATUURLIJK gaat een exporterend land waarvoor de export binnen Europa zo ongelooflijk belangrijk is, KEIHARD geraakt worden als een groot deel van Europa in een economische coma verkeert.
    Het stabiliteitspact is dus een ongelooflijk dom en kortzichtig mechanisme.
    Volgens mij is de conclusie angstaanjagend simpel ( of bevrijdend? ): De euro is reddeloos verloren en daarmee spat de Europese droom uitéén.
    Kop op eurofielen, het leven gaat gewoon door, ook zonder een Europese heilstaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: