Het zijn vreemde tijden. Terwijl een pandemie zijn rondje over onze aardkloot doet, en complete werelddelen in verwarring achterlaat, gebeuren er vreemde dingen op de financiële markten. Na een snelle en diepe daling van de beurzen in maart/april 2020 krabbelden de markten weer op toen de centrale banken begonnen te strooien met dollars en euro’s. Niet vanuit helikopters zoals soms visueel wordt verondersteld. Nee, het is digitaal geld dat de FED en de ECB via een muisklik vrij geven. Het betreft het in werking zetten van de opkoopprogramma’s van schuldpapier. Deze kwalijke gang van zaken heb ik al regelmatig beschreven in mijn columns en ik blijf dat herhalen omdat het een gevaarlijke ontwikkeling is.

Reddingspoging fiat geldsysteem

Veel analisten en economen zijn het er over eens dat het paniekmaatregelen zijn van monetaire beleidsmakers die proberen het huidige fiat geldsysteem van z’n ondergang te redden. De uit de hand gelopen recordhoge schuldenberg is de onderliggende oorzaak en niet direct de pandemie zoals ik al vaker heb toegelicht. Waar momenteel veel economen, en ondergetekende, verbaasd over zijn is de hardnekkigheid van beleggers om te blijven geloven in de stimulerende middelen van centrale banken. Het is het eeuwenoude verhaaltje van de verslaafde die zonder verdovende middelen niet verder kan.

Geld moet rollen

Behalve stimulerende middelen veroorzaken ook de lage rentetarieven een vlucht in aandelen. Wat wil je als je al een beetje vermogend bent en je geen cent rente ziet op je spaarrekening. Kapitaal moet voor je werken, dat mag niet stil op de plank liggen. Ook niet in een oude sok of onder je matras. Hoewel, de slimmeriken onder ons dat misschien wel doen. Niet dat mijn matras welvingen vertoont en mijn sokken opraken, die verzamelwoede doe ik niet aan mee. Mijn geld rolt vanzelf de economie in omdat ik graag onze (horeca)ondernemers steun en niet mee doe aan bezitsvorming op mijn ouwe dag, behalve dan mijn eigen woning waarmee ik bezig ben de restschuld mondjesmaat af te lossen. Vandaag maar weer een hotelletje geboekt omdat er wat Coronageld is blijven hangen uit de lockdownperiode. Mijn verspilling zal zeker gewaardeerd worden door de ondernemers die hopen hun omzetverlies weer in te halen. Of dat gaat lukken is zeer de vraag. Ik vrees van niet omdat veel mensen uit angst op hun geld blijven zitten. Er is tijdens de lockdown meer gespaard dan ooit. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) hebben we met ons allen nu ruim 384 miljard euro bij elkaar gespaard. Appeltje voor de dorst of wordt er op geaasd door de centrale banken. Het is een rare tijd met hun negatieve rentetarieven en een opkoopbeleid van schuldpapier. Zouden hun gehaaide bedoelingen inmiddels worden doorzien? De economische barometer daalt, verwachten ze tegenwind? Centrale banken en hun elitaire eigenaren maken zich op voor zwaar weer. Ze zien de opkomende onrust vanuit de samenleving.

Stilte voor de storm

Centrale banken opereren in dienst van het grote geld. De elite, de 10 procent superrijken, zijn de eigenaren van het grootkapitaal dat rondzingt via centrale banken en de systeembanken. Het is tevens het kapitaal dat rondzwemt op de financiële markten en is belegd in vastgoed en multinationale beursgenoteerde ondernemingen. Kortom, het grootkapitaal dat in honderden biljoenen, zichtbaar maar ongrijpbaar, rondzweeft ver boven de hoofden van de massa die hun brood verdienen als loonslaaf in dienst van het kapitaal. Het zijn de 10 procent superrijken die de dienst uitmaken en de financiële markten beheren. Geld maakt macht, is nooit anders geweest. Het is een cyclus van de op- en neergang van het kapitalisme en socialisme dat elkaar afwisselt in langjarige cyclussen van gouden tijden en depressies. Het socialisme duikt vaak op als het kapitalisme z’n einde nadert. Er heerst een serene rust momenteel nadat Corona met stille trom is vertrokken. Hoewel? Zou hier de stilte heersen voor de naderende storm?

Er broeit wat

De laatste tijd zijn al wat signalen zichtbaar die aangeven dat het kapitalisme lijkt af te brokkelen, of eigenlijk wordt aangevallen. Kijk naar de opkomst van de BLM-beweging(Black-Lives-Matter), een activistenclub met een neomarxistische agenda. Deze activisten lijken er op uit te zijn om de massa in beweging te zetten door de bijna vergeten rassenstrijd opnieuw te laten oplaaien. Lijkt wel bewust in gang gezet om chaos en anarchie te veroorzaken. Wanorde kan een revolutie veroorzaken vooral als de massa gaat lijden onder een economische instorting. Als straks een depressie volgt op een recessie dan zijn de rapen gaar. Dan komen de hooivorken, mede door de polarisering op velerlei gebied. Momenteel zijn de politieke tegenstellingen en geopolitieke spanningen volop aanwezig in een wereld waarin ook de globalisering op z’n einde loopt. Nogmaals, we zien het in de samenleving die onrustig is geworden. Mensen zijn onzeker. En nogmaals, is de BLM-beweging bewust in gang gezet, of is het toevallig ontstaan? Hoe het ook zij, er broeit wat.

GW

4 reacties

  1. Waar is de bevrijdende schaterlach gebleven?

    ‘Geneet van ’t leave
    zolang es te kins
    maak sjpas en plezeer
    doe laefs toch mèr ins.”

    (Jef Diederen)

  2. Degenen die zich niet kunnen aanpassen aan verandering, worden erdoor meegesleurd. Degenen die verandering herkennen en dienovereenkomstig reageren, zullen hiervan profiteren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: