Het Centraal Planbureau is vandaag naar buitengekomen met de meest recente ramingen over de Nederlandse economie in de periode 2011-2015. Uit deze ramingen (PDF alert) blijkt dat de Nederlandse economie in 2012 naar alle waarschijnlijkheid met 0,75% zal krimpen. Dit betekent dat de krimp groter is dan de eerder gestelde prognose van -0,5%. Verder zal het begrotingstekort in 2013 nog steeds 4,5% bedragen. Dit is ruim boven de harde doelstelling van een tekort van 2,8% die premier Rutte eerder noemde. Volgens economen zal er dan ook tussen de 9 en 13 miljard bezuinigd moeten worden op korte termijn om dit probleem enigszins het hoofd te bieden. Daarnaast verwacht het planbureau een tekort van 4,1% in 2014 en 3,3% in 2015.
Wel wordt er in 2013 weer een groei van 1,25% verwacht. Economen geven echter wel aan dat dit voornamelijk komt vanwege de verwachte stijging van de export en investeringen. Beide zijn actoren die zeer moeilijk te voorspellen zijn. Zoals het er nu naar uitziet zal ook de staatsschuld tot 2015 flink oplopen, in totaal tot 76% van het BBP aldus het CPB.
Met een verwacht begrotingstekort van 4,5% in 2013 komt Nederland ruim boven de harde eis van Brussel die zegt dat landen hun tekort niet boven de 3% mogen laten oplopen. Het is dan ook ironisch dat Nederland naar alle waarschijnlijkheid morgen zijn handtekening zal zetten onder het nieuwe verdrag dat automatische sancties oplegt aan landen die deze begrotingsdiscipline niet naleven.
De reactie van politieke leiders in Den Haag is dan ook . Premier Rutte benadrukt eens te meer dat men aan de regels zal moeten voldoen en dus dat er extra bezuinigd zal moeten worden. Ook Stef Boot van de VVD laat weten dat het tekort zo snel mogelijk naar de nul moet. Bijkomend gevaar is dat Nederland wellicht zijn triple A status kwijt zal raken van de kredietbeoordelaars, mochten er niet genoeg maatregelen worden genomen.
Wilders geeft daarentegen aan dat het kabinet zich niet zal moeten blindstaren op de cijfers en eerder zal moeten focussen op wat echt goed is voor de economie. Wilders: ‘We zijn geen cijferfetisjisten’. Het lijkt er dan ook sterk op dat de verschillende partijen in het kabinet hun posities alvast innemen voor maandag, wanneer er in het Catshuis wordt overlegd door de drie fractievoorzitters over de te nemen actie op de uitgekomen cijfers van de economische teloorgang.
Ik vrees dat wij zelfs in een langdurige depressie belanden door al dat gebezuinig en de steeds maar stijgende olieprijzen. Ik denk aan een langdurige krimp van meer dan 6% en een begrotingstekort van meer dan 10%. Dan zal er zodanig veel bezuinigd moeten worden dat de lage en middeninkomens massaal verarmen en dat de rijke elite nog in welvaart kan blijven leven.
@M : Bedankt dat je De Here en/of de ‘Antichrist’ er niet hebt bijgesleept.
Ik meen dus vorderingen te bespeuren ;-))