Zo vlak voor de kerstdagen willen we niet geconfronteerd worden met alarmerende berichten over economische ontwrichtingen. Het is een tijd van berusting en de viering van een blijde gebeurtenis. In onze van oorsprong christelijke cultuur wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. Hoewel het christendom in onze westerse samenleving op zijn retour lijkt spant heel Nederland zich in om het met de Kerst gezellig te maken.

Maar eerst een groene Kerst

Allemaal druk met de kerstboom en de tuinverlichting. Het lijkt wel een competitie. Elk jaar meer lichtjes in de straat. Kost ook geen drol meer. Voor een paar euro heb je bij de Action een slinger LED-lampjes die we zelfs in de perenboom, appelboom en andere niet-spar-achtigen ophangen. We willen licht zien. Kaarsjes voor het raam is niet meer genoeg. ’s Avonds kun je zonder verlichting door de straat fietsen.

Relativeren

Waarom leggen we in de donkere dagen rondom de jaarwisseling zoveel accent op verlichting? Het lijkt wel of we allemaal het Licht moeten zien. Het wordt ons vol opgedrongen. We mogen niet somberen maar moeten vrolijk zijn en nadenken over ons bestaan op deze aardkloot. Even stilstaan in de tijd. Overdenkingen en gezamenlijk in familieverband de toekomst inkijken. Niet achterom maar vooruit. Niet al te ver want dan gaan we toch somberen. Gewoon relativeren en zien waar we nu staan. 2019! En op 31 december een naadloze overgang naar 2020. Nou ja, naadloos? We knallen het Oude Jaar uit en toasten met een glas op het Nieuwe Jaar. Dat mag met het nodige lawaai op straat. Hoewel, misschien ook niet. Er zijn gemeenten waar het niet mag. Zo zijn er zelfs buurten waar nu samenscholingen zijn verboden.

De thermostaat van het klimaat

Er zijn mensen die hun werk moeten doen als hulpverlener bij de brandweer, politie of op de ambulances die de laatste jaren wat vaker uitrukken. Zelfs complete ME-teams worden achter de hand gehouden om uit te rukken bij relletjes. Extra personeel in ziekenhuizen op de eerste hulp. Oud en Nieuw lijkt nu een oorlogssituatie in de grote steden. Ooit gingen we in het verleden de buurt in om elkaar het beste toe te wensen en een glaasje te drinken. In de dikke winterjas met sjaal en kraag omhoog en gezellig even keuvelen. Wat vuurpijlen de lucht in en rotjes afschieten, misschien konden we de kou er mee verdrijven. Dat lijkt wel redelijk gelukt als we terug kijken over de laatste decennia. De laatste jaren sta ik in de Oudejaarsnacht niet meer met een sjaal om en zelfs met de winterjas half open. De kou is uit de lucht als ik vergelijk met de jaren zestig/zeventig. We hebben flink ons best gedaan om onze aardbol een paar graadjes op te warmen. Is dan toch de mens de thermostaat van het klimaat?

Hoezo zeespiegelstijging?

We gaan dus de warme kant op en verbruiken minder energie om onze huizen te verwarmen. Enerzijds voordelig en anderzijds nadelig in bijvoorbeeld delen van de oceaan waar de zeespiegel stijgt en eilandjes verdrinken. Zie daar bij ons nog niets van als ik langs onze Noordzee wandel. De zee reikt daar nog altijd tot aan het strand. Ik zie een ‘zee’ van strand bij eb. Niks loos. Hoezo zeespiegelstijging? In de zomer hoef ik niet naar Spanje maar ben ik in anderhalf uur aan een Noordzeestrand waar het met subtropische temperaturen heerlijk toeven is. Straks in 2020 een halfuurtje langer onderweg als ik maar 100 mag. Misschien nog wat langzamer als er weer tractoren voor me uit rijden. En wie weet wat er nog meer de weg op gaat. En het Malieveld op en het Binnenhof. Met de toekomstige klimaatheffingen mogen we alles verwachten.

Geen rook meer uit de schoorsteen

Er moet iets gebeuren om de opwarming van onze aardbol af te remmen natuurlijk. Beperkende maatregelen moeten onze smerige uitstoot verlagen. De enige manier om de mensheid van de ondergang te redden is dat we omschakelen en de rem er op. Dus anders produceren in alle sectoren waar grondstoffen worden verwerkt tot bruikbare producten. Als de industrie gedwongen wordt groen te investeren zal dat een enorm effect hebben op hogere prijzen van heel veel producten. Niet alleen de transitie in de auto industrie, van brandstof- naar accumotor, maar alle sectoren waar nu rook uit de schoorsteen komt. Dat zijn er nogal wat. Dat betekent dat in 10 jaar tijd de hele industrie om moet naar groen. Bij mij springt er dan iets op rood. Als consument moet ik dat namelijk allemaal betalen. Alle investeringskosten van bedrijven plus de energieheffingen  worden doorberekend naar de eindverbruiker.

EU-Greendeal: doorberekenen naar de vervuiler

Net zoals de btw als kostprijsverhogend wordt doorberekend. Straks gaat dat van alle sectoren die vergroenen in 10 jaar tijd op ons afkomen. Dat is wat de EU-Greendeal  beoogt. Meer dan 1000 miljard gaan de plannen kosten om over te schakelen. Iedereen moet zijn steentje bijdragen roept EU-commissaris Frans Timmermans. De industrie en de transportsector. En wij particulieren moeten ons consumptiegedrag veranderen. Waarschijnlijk heeft onze Limburgse Frans geen economie gestudeerd en vergeet hij dat fabrikanten en transporteurs investeringen meestal doorberekenen. Vooral als het investeringen zijn die geen meeropbrengst genereren. Transitiekosten gaan ten laste van de winst. Zoiets wil een goeie ondernemer ten gunste van de bedrijfsvoering voorkomen. Deze gaat volgens de aloude regels van goed koopmansgebruik opgelegde kosten, net zoals de btw, altijd doorberekenen. Daarom krijgt de eindgebruiker, en dat zijn wij consumenten, heel wat aan prijsverhogingen voor de kiezen.

Beboeten

Als we “ons” klimaat willen redden is de enige manier de vervuiler beboeten. Leg alles neer bij de boosdoener, de consument dus. Je moet dan wel consuminderen als je wordt geconfronteerd met oplopende prijzen en achter blijvende loonontwikkeling. Om over achterblijvende pensioenen maar niet te spreken. Bedrijven zien geen ruimte om lonen te verhogen vanwege dalende winstmarges. Er is ook nog zoiets als concurrentie. Je kunt niet alles doorberekenen namelijk. Kortom, er staat ons consumenten nog wat te wachten in het nieuwe decennium 20-30. Hogere temp en hogere bloeddruk.

Gezond gaat boven geluk

In 2020 moeten we het er nog flink van nemen. Het kan namelijk niet op volgens de massamedia. We gaan er allemaal op vooruit in 2020. Hoe vaak heb ik dat al eerder gehoord. Telkens weer vlak voor de jaarwisseling als iedereen goed gemutst met kerstmuts aan de kerstdis zit en zijn of haar zegeningen telt. Voor het begin van een nieuw jaar willen we elkaar het allerbeste toewensen en niet zitten doemdenken. Met het vooruitzicht van een schone aardbol, een schoon milieu en een opgeruimd gevoel in ons hoofd, nadat we al onze vrienden en familie een gezond 2020 hebben toegewenst. Opvallend genoeg ontvang ik nu veel kerstkaarten waarop men mij een Gezond 2020 toewenst. Ooit was dat een Gelukkig Nieuwjaar. Geluk is nu vervangen door Gezond. Vreemd, ik was altijd gezond en het geluk van de 100.000 is nog altijd aan mij voorbij gegaan. Gelukkig dat gezond nu staat boven het geld.

Urgenda-vonnis betekent Gezond Nieuwjaar

Nu de NL-overheid zich moet onderwerpen aan het Urgenda-vonnis van de Hoge Raad zullen de plannen van de EU-Greendeal te samen met dit vonnis een enorme impact krijgen op de NL-samenleving. Eric Wiebes van Economische Zaken weet het even niet meer. Nou ja, eerst het Kerstreces en volgend jaar maar verder zien. Welke inspanningen we met ons allen wel niet moeten verrichten om voor het einde van 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 25 % te reduceren is nog volkomen onduidelijk. Maar dat we heel snel gezonde jaren tegemoet gaan lijkt wel duidelijk. Veel van mijn kerstkaartvrienden zijn dus helderzienden. Het wordt nu een stuk makkelijker om elkaar een gezonde toekomst toe te wensen. Geluk toewensen wordt nu kennelijk bewust achterwege gelaten. Als sommige helderzienden nu al kunnen voorzien dat sommigen er niet gelukkiger op worden als hun financiën krimpen ten gunste van een gezond klimaat.  Geld maakt niet gelukkig natuurlijk.

Een vleugje groen cynisme

We moeten conform de EU-Greendeal alleen al meer dan 1000 miljard met ons allen op tafel leggen. We staan niet alleen, we zijn met nog 28 “eensgezinde” EU-lidstaten. Samen kunnen we de gezondheid van de komende 10 jaar financieren met goedkoop geld van de ECB en haar Europese banken waar geld lenen geen drol meer kost. Misschien wat groene obligaties op de markt brengen met een negatieve rente. Met dat vooruitzicht mag ik het doen met een groen pensioen. Pensioenfondsen zijn namelijk de grote financiers van staatsleningen. Ze moeten 30 procent van hun beleggingen aanhouden in staatsleningen. Met zoveel groene plannen die ons een groen milieu opleveren kunnen we veel langer van groenpensioen genieten. Niemand die nog stikt in de stikstof of wat voor atomen dan ook. De ideale wereld ligt voor ons. Mijn optimisme is nog nooit zo groen geweest. Als we allemaal, zonder uitzondering, braaf meedoen met de groene plannen van onze Limburgse Frans dan MOET het goed komen. Ik wens u fijne groene kerstdagen en alvast een groen en bovenal gezond nieuw decennium.

GW

 


8 reacties

  1. Ik wil deze gelegenheid aangrijpen om iedereen te condoleren met de komende financiele crisis die gaat uitbreken in 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025, 2026, 2027, 2028 of 2029…
    Of later.

  2. Feliciteren? Condoleren? In een tijd waarin de knotsgekke gebeurtenissen steeds sneller over elkaar heen buitelen is het waarschijnlijk beter om elkaar veel sterkte te wensen.

    De wereld glijdt snel af naar een knooppunt (of epicentrum) van elkaar versterkende, negatieve economische, monetaire, ecologische en sociale ontwikkelingen die niemand meer kan overzien, laat staan beheersen.

  3. Tot nu toe zie ik geen positieve reacties op mijn opbeurende groene column. Wens ik lezers het allerbeste toe en volgen er alleen negatieve opmerkingen. Had liever wat opbeurende commentaren gezien. Wat te denken van bijvoorbeeld een vooruitblik naar een nieuwe episode met een nieuw monetair systeem in een nieuwe gezonde schone wereld. Moeten we eerst door de zure augurk heen. Maar na het zuur het zoet. Dus nu eerst het zuur. Als nu onze belangrijke ‘leiders’ met de Kerst het Licht zien en iedereen verplichten mee te doen aan een deltaplan van schuldafschrijving. Exact straks op 31 december om 00:00 uur ’s nachts. Beginnen we op 1 januari met nul aan krediet. Vorderingen schuldeisers op nul en schuldenaren naar nul. Andere oplossing bestaat niet. Deze actie moet wereldwijd synchroon verlopen.

    Grote voordeel van deze actie: het wereldwijde BBP kan met de helft omlaag. Door de enorme afname van de rente- en aflossingsverplichtingen kunnen de wereldwijde arbeidsinspanningen met de helft omlaag. Bijgevolg daalt de hoeveelheid CO2 mondiaal met de helft. Alle klimaatplannen en heffingen kunnen de kast in. We zijn gered. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Ik wil graag meedenken aan een oplossing, dit voorstel zou er één kunnen zijn. En nee, ik kom niet naast de fiets van de Kerstborrel thuis.

    1. Die belachelijk hoge (overheids) schulden inflateren weg. De c02 wordt niet meer uitgestoten binnen nu en 10 jaar. De economie blijft als een tierelier draaien. De populistische partijen weten de weg die we moeten gaan bewandelen. De plasticsoep in de wereldzeeen daar wordt een definitieve oplossing voor gevonden.
      En we krijgen een pro-actieve overheid.

      We gaan een vruchtbare en constructieve toekomst tegemoed.

  4. Als de vos de passie preekt… (weest dan extra op uw hoede).
    De grootste industriële vervuilers aller tijden, multinationals, overheden, EU, ECB, hebben plots de ‘vergroening’ tot hun kerst- en nieuwjaarsboodschap gemaakt. Voor een goede zaak, het ‘redden’ van het klimaat. Ook als het publieke draagvlak door onpopulaire maatregelen afneemt. Terwijl een kind nu al begrijpt dat de ideële doelstellingen, die decennia zijn omzeild, nooit kunnen worden bereikt zonder een revolutionaire omwenteling (‘Klimawende’) die de samenleving volledig zal ontregelen.
    ‘Green Deal’ zal’ leiden tot hogere belastingen in een staats- (en EU-) gestuurde economie en de laatste QE-act van centrale banken ter rechtstreekse financiering van staatsschulden. Ergo: het is de vos niet te doen om de moraal, maar om de buit.

    1. Duitsland en andere buren schakelen over naar gas(Nordstream 2). Frankrijk bouwt komende jaren 6 extra kerncentrales. China investeert in 200 nieuwe kolencentrales in 2020. Wie vult het lijstje aan. NL investeert komende 10 jaar 1000 miljard in klimaat. We vergeten te investeren in een muur. Als we dijken gaan verhogen dan tegelijk ook een muur aan de grens. Graag een berekening wat betreft de hoogte. Klusje voor het RIVM. “Verbeter de wereld, begin bij jezelf.” Ach ja, ooit hadden we hunebedden en werden we begraven onder een steen. Nu leven we achter een steen.

    2. Zolang economoische groei voorop staat om de vraatzucht van de winstmachines te stillen, is er geen sprake van het ‘redden van de aarde’, maar van het redden van het economisch verdienmodel.
      EU ‘Green Deal’ = misleidende ‘Green Washing’ voor rekening van de burger die geen enkele inspraak heeft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: