Op Zerohedge een aantal grafieken, waaronder deze hieronder, over onder andere de spread tussen het tienjarige en tweejarige Amerikaanse staatspapier. Momenteel bevindt deze spread zich op het niveau van eind 2017, precies net voordat de laatste kredietcrisis begon.
Rentecurve
Een nieuwe recessie lijkt met de omgekeerde rentecurve dan ook onvermijdelijk. De omgekeerde rentecurve is een bekende recessie indicator. Rentecurve, rentekevers. Momenteel is het duurder om op korte termijn geld te lenen dan op lange termijn. De kans op een neergaande economische lijn lijkt steeds groter te worden, nu ook de aandelenmarkten niet willen herstellen. Voorbode voor slechtere tijden? We houden het natuurlijk, zoals altijd, in de gaten!
Duitsland op randje van recessie
Duitsland staat in ieder geval al op de rand van een recessie. Het gaat daar erg slecht economisch momenteel. De Oosterburen hebben vooral last van de handelsoorlog tussen de VS en China. De Duitsers exporteren veel (auto’s, anderer industrie, etc) en dat is natuurlijk lastig.
Duitse economie krimpt met 0,1%
De economie kromp in het tweede kwartaal met 0,1%. Het is tweede krimp in vier kwartalen tijd. Ook het Duitse ZEW (een economische sentiment indicator) zakte in augustus naar de laagste punt sinds 2011. Mocht de economie in het derde kwartaal ook weer krimpen, dan heeft Duitsland officieel met een recessie te maken.
Nederland groeit wel: +0,5%
De Nederlandse economie heeft wel een goed tweede kwartaal achter de rug, in tegenstelling tot de Duitse economie. Uit nieuwe cijfers van het CBS bleek dat het bruto binnenlands product (bbp) met 0,5% is gestegen. De groei is vooral te danken aan het handelssaldo, de investeringen en de consumptie door Nederlandse huishoudens.
In Nederland, als 17e deelstaat van de BRD, gebeurt alles
een beetje later (na-ijleffect), maar ontkomen zullen wij (en andere
satellietstaten) niet aan een eveneens krimpende economie, als in Duitsland de
broekriem moet worden aangehaald.
Aha, de MSM wordt ook wakker. Een slecht teken dat de grote media de recessieangst nu breed gaan uitmeten op de voorpagina’s. De Telegraaf kopt: “De vergoeding voor aankoop van een solide geachte Amerikaanse dertigjarige staatsobligatie ging woensdag naar zijn diepste punt ooit. De Duitse tegenhanger, de bund, zocht bij -1,06% effectief rendement eveneens nieuwe bodems op.”
In mijn laatste column: https://biflatie.nl/spaar-je-arm-en-leen-je-rijk/ , en al vaker heb ik gewezen op de gevaren van de alsmaar dalende rentetarieven. Het schijnt dat er een run is ontstaan op 100 dollar biljetten. Vooral in landen met een wankele economie. En wat te denken van goud en zilver. Het wachten is op de reactie van centrale banken nu de financiële markten wel heel sterk de rente de dieperik in drukken. Voorlopig kunnen we alleen meer renteverlaging verwachten van de ECB en de FED. In Europa gaan we dus experimenteren met het monetaire systeem. Nooit eerder zijn er negatieve rentetarieven aangeboden aan spaarders en rekeninghouders die braaf hun geld uitlenen aan de bank. Ben benieuwd hoe snel in de EU eurobiljetten van 50, 100 en 200 worden gehamsterd. Niet voor niets zijn de biljetten van 500 uit roulatie genomen. Zal geen jaren duren voordat de briefjes van 200 en 100 ook uit de roulatie gaan. Banken zullen willen voorkomen dat er een run op cash gaat ontstaan.
Voor de volgers van het aandeel Deutsche Bank: vandaag weer een daling op de Duitse DAX van 5,14 procent. Momenteel een koerswaarde van € 6,051. Italiaanse banken doken gemiddeld ook rondom de 4 procent. Nog lagere rentetarieven, nog lagere koersen, minder beleggersvertrouwen en minder vertrouwen bij rekeninghouders. Opgeteld zal dat sommetje leiden naar een bankencrisis in de EU. Kwestie van tijd.
De mogelijkheden om nog goed nieuws te brengen raken inmiddels ook uitgeput en de Deutsche Bank blijft als een boomerang terugkomen omdat dat probleem zo groot is dat ie niet even tijdelijk opzij kan worden gelegd en de gehele Duitse economie begint te beïnvloeden.
Zoals ik het hier al zojuist noemde, is dat de Duitse industrie het erg moeilijk heeft t.g.v. de geopolitieke spanningen.
Verder verwacht ik in september een ongekende financiële ineenstorting, net als in september 2008, maar dan nog vele malen erger. Waarna een ander financieel en monetair systeem wordt ingevoerd op basis van cryptovaluta.
Mensen, bedrijven en andere instellingen zijn nog lang niet klaar voor cryptovaluta. De centrale banken en de elite kunnen de zaken dermate manipuleren dat een crash nog even achterwege blijft. Zelf verwacht ik wel dat de sociale onrust gaat toenemen omdat de mensen gaan merken dat het niet goed gaat. De gele hesjes weer terug in France van niet helemaal weggeweest en massale protesten in Duitsland. En dan nog de politieke chaos in Italië met als klap op de vuurpijl een no-deal Brexit.
https://nos.nl/nieuwsuur/video/2297608-nederlandse-economie-groeit-duitse-economie-krimpt.html “Nederlandse economie groeit, Duitse economie krimpt”:
Een recessie hebben we altijd in de zoveel jaar maar wordt het een crisis zo als in 2008 dat is de vraag. Laten we niet vergeten dat de crisis pas echt begon met het omvallen van Lehman Brothers.
Als er weer een bank of meerdere van dat formaat omvallen dan krijgen we een crisis of zelfs een mega crisis een recessie overleven we wel.
Je ziet het toch nu al om je heen, het gaat helemaal niet zo goed meer als een jaar geleden. Mensen worden voorzichtiger met uitgaven, vergelijken veel prijzen online, stellen grotere aankopen aan. In mijn buurt verliezen steeds meer 50 plussers hun baan… En vind dan nog maar een nieuwe. Ja, die recessie komt echt wel en waarschijnlijk binnen niet al te lange tijd.