Niet alleen op het voetbalveld kreeg Duitsland donderdagavond een klap te verwerken. Ook Merkel moest doelpunten incasseren tijdens de Europese top in Brussel. De regeringsleiders van de eurolanden zijn tijdens de eurotop overeengekomen dat Spaanse en Italiaanse banken direct kapitaal uit het noodfonds ESM kunnen krijgen. Al vanaf het begin werd duidelijk dat het een strijd zou worden van het Noorden (Merkel) aan de ene kant versus het Zuiden (Rajoy, Monti en Hollande) aan de andere kant. Er moesten stappen worden ondernomen om de stijgende rentes van Spanje en Italië te bedwingen. Het ziet er dan ook naar uit dat zowel de Spaanse als Italiaanse premier hun overwicht op de Duitse bondskanselier goed hebben gebruikt om hun doelen te bereiken.
Europese Centrale Bank gaat monitoren
In ruil voor deze directe kapitaalsteun zal de Europese Centrale Bank (ECB) vanaf het einde van dit jaar de taak krijgen om het Europees bankentoezicht te gaan regelen. Pas als dit gedaan is, kunnen Spaanse banken directe steun aanvragen bij het ESM. Hiermee krijgt de bankenunie feitelijk vorm. Het aanvragen van directe steun bij het noodfonds was voor Spanje zo belangrijk omdat hierdoor de staatsschuld niet zal oplopen bij nieuwe steunaanvragen. Zo zou de recent afgesproken €100 miljard steun aan banken via de Spaanse overheid lopen. Hierdoor zou de Spaanse staatsschuld van 81% naar 90% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) stijgen.
Geen preferente status
Om obligatiehouders tegemoet te komen, is daarnaast afgesproken dat het nieuwe noodfonds geen preferente schuldeiser meer is. Als landen via het EFSF en IMF geld lenen zijn deze leningen preferent, wat inhoudt dat deze belangrijker worden geacht als normale obligatiehouders. Donderdagnacht is echter afgesproken dat mocht er steun worden overgedragen van het tijdelijke noodfonds EFSF naar het permanente noodfonds ESM die schuld gelijk wordt en geen preferente status meer heeft.
Van Eurotop naar Crisistop
Origineel zou het op de eurotop, die van donderdag tot mogelijk zondag duurt, alleen maar gaan over groeimaatregelen voor de eurozone. Zo is er reeds afgesproken dat er maximaal 1% (120 miljard) van het BBP voor een economische groeipact kan worden gebruikt. Toen dit bijna tot een conclusie kwam, weigerden Italië en Spanje echter om akkoord te gaan met de maatregelen. Zij wilden ook dat er een akkoord kwam om een einde te maken aan de acute noodsituatie op de obligatiemarkten van beide landen.
Rentes Spanje en Italië dalen
Dat is nu dus voorlopig gelukt. Rentes op zowel Spaanse als Italiaanse staatsobligaties daalden flink. Zo staat de Spaanse 10-jaarsrente vijdagmiddag net boven de 6,5%, ruim 40 basispunten lager dan de slotstand van donderdag. De Italiaanse rente staat inmiddels weer onder de 6%, ongeveer 25 basispunten lager dan donderdag. Opvallende stijger is de Duitse Bund. Het Duitse staatspapier is vanwege de hogere risico’s in waarde gedaald. Vrijdagmiddag noteert de rente van de Bund weer 1,65%, een stijging van bijna 15 basispunten.
Renteverlaging op komst?
Dat Europa hiermee gered is, lijkt echter geenszins zeker. Veel maatregelen zullen nog concreet moeten worden ingevuld en daarnaast is het permanente noodfonds ESM snel leeg met zo’n 500 miljard euro aan kapitaal. Op ZeroHedge laten ze weten dat er nog landen zijn die het plan nog moeten goedkeuren: ‘The ESM, after the change in seniority status, must be re-affirmed in at least two countries that are the Netherlands and Finland and Germany has not yet approved it yet either‘. Het is dan ook vrijwel een zekerheid dat er binnen een paar maanden extra geld zal moeten komen om Italië en Spanje verder te helpen. Om groei te bewerkstelligen zijn noodfondsen alléén niet voldoende. Een renteverlaging van de ECB volgende week is dan ook dichterbij dan ooit.
Wat er vannacht besloten is is te walgelijk voor woorden.
En de euforie van de huichelende politici en bankiers is nog walgelijker.
http://xandernieuws.punt.nl/?id=661368&r=1&tbl_archief=&
Hey! Zie ik daar niet een klein gelukje:
‘The ESM, after the change in seniority status, must be re-affirmed in at least two countries that are the Netherlands and Finland and Germany has not yet approved it yet either’
En nu zomerreces is ingegaan kunnen ze dit volgens mij nog niet goedkeuren. Zal dit onderwerp dan toch na de verkiezingen aan bod gaan komen?
Oi oi oi, ik denk dat het politieke landschap in NL wel eens heel erg versplinterd zal kunnen raken. VVD gaat er van langs krijgen om Ruttes aktie(s). SP en PVV zouden er nog wel eens met de zetels vandoor kunnen gaan, maar daarna wordt het vormen van een regering wel een enorme opgave.
Mr. Rogers is duidelijk: http://www.businessinsider.com/jim-rogers-financial-armageddon-2012-6
Het is om te huilen Madman. Dat stuk van Xandernieuws is bittere ernst. Over 2 jaar hebben wij hier waarschijnlijk ook 25% werkloosheid…
@Dre, en Mister Rogers heeft en krijgt meestal gelijk.
Helaas.
Ik hoop maar 1 ding en dat is dat de verantwoordelijken hiervoor hun straf niet zullen ontlopen.
Overigens heeft het Zuiden ook het nieuwe patent kantoor binnengehaald, die komt nu in Parijs. Eerder was er sprake van dat dat in Muenchen zou komen. Ik denk dat 3 grote landen handjeklap speleen en Dld echt buitenspel staat.
De zuidelijke landen kunnen een beetje feestvieren maar niet voor lang , Mark Rutte word met het uur ongeloofwaardiger.
Hij heeft de 2e kamer wat belooft en komt het niet na .
Plus de bescherming van Kunduz gaat nu tegen hem werken .
Wat ik persoonlijk voel is dat wij weer compleet verraden zijn en steeds meer de rol in mag gaan vullen van Europeaan i.p.v. een gerespecteerde Nederlander .
Het gaat zo langzamerhand een goedkope soap worden waarvan steeds meer met zekerheid de afloop op een fiasco afstevent .
De Euro valt vandaag of morgen toch wel laat dat duidelijk zijn , maar hoeveel het ons als belastingbetaler gaat kosten door het geklungel van bewindslieden is maar de vraag.
Deze man weet het nar mijn idee ook altijd mooi te verwoorden:
http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/12460683/__Euro_exitstrategie__.html
@Gaengphed:
[quote]Oi oi oi, ik denk dat het politieke landschap in NL wel eens heel erg versplinterd zal kunnen raken. VVD gaat er van langs krijgen om Ruttes aktie(s). SP en PVV zouden er nog wel eens met de zetels vandoor kunnen gaan, maar daarna wordt het vormen van een regering wel een enorme opgave.[/quote]
Geen nood, de E.U. zal dan zelf voor een technocratenregering zorgen met misschien Gerrit Zalm wel als premier.
Rutte wordt in dit soort zaken stevig geadviseerd door Victor Halberstadt.
@moin, dat zou echt pas een ramp zijn! Dan kan je er zeker van zijn dat al het geld weg is!
@11 Halberstadt… Mmmm, Bilderberger… !?! (Ex-?) Goldman Sachs !?! (Ex? )collega van Monti, dus !?! Kwartje begint te vallen, geloof ik…
En dat is niet het kwartje van Kok…
Ach heren wat een angst.
Het stof is neergedaald en bijna alles is een wassen neus.
Allemaal beloften die niet waar gemaakt kunnen worden.
Merkel heeft ze allemaal bij de neus genomen, maar Rutte is als loopjongen van Merkel door het ijs gezakt.
Groet hyperinflatie wordpress.
.
.
#9 Madman 29-06-2012 17:
Met andere woorden:
Kunnen de burgers ook wel met geleende euro s goud, of zilver gaan kopen.
Na het even aangekeken te hebben en wat duitse kranten te hebben gelezen denk ik dat Merkel ze verrot te pakken heeft gehad.
Duitsland heeft namelijk als een van de weinige staten een VETO-recht om een ESM bijdrage van duitsland tegen te houden.
Dus het is eigenlijk zo dat ze de knoflokers (en de markten tegelijk) blij heeft gemaakt met een dooie mus.
Markske daarintegen is keihard door het ijs gezakt. Die heeft gisternacht nederland aan de eu verkocht voor een dineetje en een glas wijn….hij was al zat van 1 glaasje.
@Madman, dat denk ik dus ook! Ze is misschien gezwicht om de plannen van de zuidelijke landen op zich te nemen, maar ze eerst voor te leggen aan de thuisbasis. Als de thuisbasis NEIN zegt…
Ik keek net op usdebtclock.org en vond dit linkje:
http://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html
Wat ik apart vind is dat de External Debt to GDPRatio van de US langzaam omlaag aan het gaan is. Komt dat doordat de dollar sterker is geworden?
De columns van Alexander Sassen van Elsloo die hij publiceerd op Telegraaf.nl/dft zijn altijd heel interessant. Maar ook zijn maatje Gökhan Erem schrijft interessante columns, meerendeel over valuta’s.
http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/gokhanerem/12460905/__S.O.S._Japan_aan_de_beurt__.html
Op dit moment vertrekken de dollars weer uit Japan naar de US.
@Gaengphed : de US dollar en de US Treasuries zijn de laatste bubbels die gaan klappen ; dan breekt er een periode van elkaar snel opvolgende nachtmerrie’s aan, wereldwijd wel te verstaan.
Dat zal wel in 2013 gebeuren…
Ik snap ook niet hoe een land met een schuld van meer dan 200% van het bbp nog ZO goedkoop kan lenen. Nu het eurobrandje weer voor even is geblust, komt een ander wel weer in de problemen. Zware vergrijzing ook in Japan, nog een groter probleem dan hier bij ons/!
Hoewel het uit de reacties onder Biflatie niet blijkt, is een meerderheid van de mensen voor eenwording van Europa. Neelie Kroes: “Soevereiniteit van kleine landen is een leuk onderwerp bij het haardvuur, meer niet.” Kortom: achterhoedegevecht. Verhagen:
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/06/30/verhagen-waar-zouden-we-zijn-zonder-europa/
Pechtold natuurlijk ook. SP heeft ziel al aan Rutte verkocht (terrasjes-sessie in Den Haag). En de economen:
http://fd.nl/economie-politiek/444006-1206/analisten-geen-grote-sprong-maar-wel-belangrijke-stappen
Kortom, iedereen die een beetje meetelt wil het. Niks aan te doen. Puur democratisch. Zal 12-9 ook weer blijken.
Euhh … don’t shoot the messenger…
@Dave : Eén keer hebben ze NL-ers ècht geheel vrij laten kiezen en toen bleek 59% tegen te zijn, ondanks een [u]massale ‘pro-campagne'[/u].
Toch ging het treintje gewoon verder via het Verdrag (Verraad?) van Lissabon.
Maar het zijn toch allemaal zinloze discussies achteraf ; we gaan gewoon lekker met z’n allen de afgrond in, heel simpel.
Leve de ‘Bilder-democratie’ ! Hoesee ! Hoesee !
@Knowtoomuch
Loopt ‘Syrië’ toch met een sisser af?
http://www.telegraaf.nl/buitenland/12467268/__Top_eens_over_toekomst__Syri__.html
Vandaag stond de CDA-lijsttrekker voor de zaal te lachen om Wilders die terug wil naar de gulden. We zullen zien wie het laatst lacht. Soms hoop ik wel eens dat het enorm uit de hand loopt met die euro. Nederland en Duitsland failliet enzo.
@VanZaken : Laten we het hopen, maar ik moet ’t nog zien.
Gezien de (westerse!) voorbereidende handelingen ’to soften up’ Syrië geloof ik er eerlijk gezegd geen hol van.
Wij krijgen hier al een jaar of 5 een drie-maandelijks bulletin binnen van een Syrisch-Orthodox broederschap (dat van ons geld krijgt) dat oa een weeshuis runt, dus propaganda-vrije info, en die zeiden dat ze al op meerdere Al Quaïda (=CIA-rekruten) waren gestuit die waren ingevlogen en die dachten dat ze in Israël en/of Irak waren gedropt om de Sharia in het land te schieten’ !
Is toch o n g e l o f e l i j k hoe we worden voorgelogen ?
Verder staat voor mij de authenticiteit van het Drie-Fasen Plan van Albert Pike (geschreven rond 1885) als een paal boven water, oftewel het ontketenen van een gigantisch conflict tussen de Christenen (??) en de Moslims. Voor mij maakt de agressie van de Westerse (Zio !-)legers sinds 10 jaar in het Midden-Oosten daar deel van uit.
En uiteindelijk zal ‘onze’ agressie zich uiteindelijk gaan verplaatsen naar ‘onze’ eigen Europese landen, want de Zio-fokkers bouwen àltijd een ‘dubbel bodempje’ in hun agenda.
Want het zijn en blijven Meesters in het verraad en double play …
Snapt u ook meteen waarom er sinds WO2 op zo’n massale schaal Moslims hier naartoe zijn gehaald door de corrosieve en vaderlandsloze Zio-krachten… Die Moslims krijgen in de nabije toekomst namelijk een ‘functie’ in Europa … u weet wel .. (Franco’s) Vijfde Kolonne …
Europa kan zonder al te veel problemen evolueren naar een banken Unie. Volgens Karel De Gucht is daar geen Verdragswijziging voor nodig. Alleen is daar wel een gedragswijziging voor nodig. Europa moet nu(!) beslissen of het samen doorgaan of niet. Wil men een banken Unie, dan zullen bepaalde landen moeten instaan voor de immense banksector van sommige andere landen, denk maar aan België dat een grote banksector heeft in verhouding tot het bbp en Spanje dat als gekend diep in de problemen zit met zijn banken.
http://www.fininfo-be.com/2012/06/30/kijk-op-de-week-van-fininfo-be-31/
Wat mij evrbaasd is dat in Dld er momenteel toch allerlei actie wordt ondernomen tegen het ESM en hier in Nld je slechts op kleine blogs en via twitter iets verneemt. Blijkbaar is de Nlder weinig geinteresseerd in zijn toekomst lot.
Xandernieuws.punt.nl : Duitse media constateren: ‘Europa grijpt naar ons geld’ … Een goed artikel over, in mijn ogen, het ongelooflijke wat er is gebeurd en waarin is toegestemd. Wie durft nu nog te ontkennen dat de wereld geregeerd wordt door een elitaire groep? Merkel en Mark zijn slechts marionetten in het geheel.
Hoe is het toch mogelijk dat de massa zo blind is voor dat wat er gaande is? En zelfs al wordt er een beetje gemord en geschreven, het grote gros is van mening dat alles uiteindelijk vanzelf wel weer goed komt… [i]Kennis zonder verstand is dubbele dwaasheid.[/i] (Balthazar Gracian)