‘Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen.’ Het is even slikken, dit zo zwart op wit te lezen. Open en bloot op de website van De Nederlandsche Bank. We vreesden het al, deze reden, dit antwoord. Alvast DNB doet ook geen moeite om het te verhullen. We krijgen dus waarom we liever niet vroegen. Maar het toch deden, toen we op 7 februari 2019 schreven: ‘Wat weten zij wat wij, de burgers, niet weten…?!’

Record na record

Het betrof toen de recordaankopen van goud in het jaar 2018. Maar in 2019 hebben ze er nog een flinke schep bovenop gedaan. Want ook dat record is reeds opnieuw overtroffen. (Kitco News) – ‘Central banks around the world are not planning on selling their rising gold stockpiles any time soon, said Capital Economics, adding that this year’s purchases will hit a 59-year high.’ Zo is de waarde van de goudvoorraad van, bijvoorbeeld, de Russische centrale bank zo’n $100 miljard. Bijna 20 procent van haar foreign reserves. In China is dat slechts een kleine 3 procent maar: “While gold still represents a relatively small portion of China’s total foreign reserves…[the Chinese] seem to feel that gold will become more valuable over time, while the dollar will become less so.”

Veilig gevoel

News.bitcoin.com: ‘While proclamations of this nature are nothing new, it is strange to see a mainstream financial institution open up about the superior value of limited supply, sound money assets. A bit hypocritical, perhaps, given the diametrically opposed Keynesian practices regularly engaged in by central banks worldwide.‘ De Nederlandsche Bank schrijft nog: ‘ Crisis of niet. Dat geeft een veilig gevoel. Het goudbezit van een centrale bank is dan ook een baken van vertrouwen.’

En wij, burgers?

Hoe zit ’t met ons? Waar halen wij ons ‘veilig gevoel’ vandaan? Ook maar goud kopen dan? (Maar niet bij enige bank bewaren hoor! Het kan immers zo geconfisceerd worden. Is gebeurd, kan nog gebeuren!) Of cryptomunten misschien? Hoewel bijvoorbeeld bitcoin nog maar tien jaar bestaat, heeft het zich al opgeworpen tot een even valabele vluchtheuvel ingeval van economische malaise. Hé, die centrale banken dekken zich wel in, waarom niet hetzelfde doen…?

14 reacties

  1. Citaat: “Hoewel bijvoorbeeld bitcoin nog maar tien jaar bestaat, heeft het zich al opgeworpen tot een even valabele vluchtheuvel ingeval van economische malaise.” Ik zou denken dat bij een echte crisis de grote massa kiest voor goud en zilver. Let wel, edele metalen hebben hun waarde bewezen in het verleden. De cryptomunten staan nog in de kinderschoenen en hebben de voorkeur bij de jongeren en bij speculanten. De waarde is erg volatiel. Een monetaire crisis gaat meestal gepaard met een echte economische crisis en de optelsom is dan compleet met chaos en oorlogen. In zo’n situatie kiest de mensheid vaak voor zekerheden en dat zijn meestal de oude waarden die hun bestaanswaarde hebben bewezen in het (verre) verleden. De cryptomunten hebben voornamelijk een speculatieve waarde en draaien op een digitaal systeem dat gevoelig is voor storingen en cyberaanvallen. Mijn vertrouwen in de waarde van edele metalen, en de afgeleide munten, is groter dan mijn geloof in centrale banken.

    1. Beste Gerrit, interessante reactie, thanks. In de tweede wereldoorlog namen vluchtelingen, veelal Joden, wel diamanten mee, zoals je weet. Heel klein, heel waardevol en makkelijk te verstoppen. Hoewel zelfs inslikken soms geen garantie bood. Goud en zilver, in baren of munten, zijn zwaar, heel moeilijk te verstoppen op je persoon, zeker voor grote bedragen. Terwijl een app op je smartphone (die je kunt recupereren zou je dit toestel verliezen of afgenomen worden) met een paswoord (sleutel) volstaan om àl je liquide bezit mee te nemen. Niks in de handen, niks in de mouwen; onzichtbaar en 100 % discreet. Je neemt alles wat je bezit mee, al is het naar het andere eind van de wereld.Het is ook niet zo dat omwille van het feit dat cryptomunten op een beurs of een online wallet staan, je die kwijt kunt raken. Hoeft niet! Zelfs al staan ze online, digitaal, jij blijft de eigenaar zolang je de sleutel hebt van je hardware wallet. Zelfs al gaat de grootste crytptobeurs ter wereld failliet, of wordt ze gehackt, zolang jij je sleutel (code) hebt en je hardware portefeuille (wallet) kan niemand erbij. Ook niet de beste, slimste hackers, dieven, dus ook overheden niet (!) Als je dit hardware dingetje, ter grootte van 5 centimeter, verliest, koop je een ander, geeft ook niet. De code, dat is de sleutel, die telt. Maar: zo je die vergeet en verliest is het wel game over. Niemand kan er dan bij maar jij ook niet! Ik vrees dat er nog véél misvattingen bestaan over crypto’s en blockchain, in het algemeen, bij tallozen in de wereld. M.a.w..: ik heb nog véél werk voor de boeg?

      1. Ja Joost, je ziet het, ik ben niet een echte ingewijde in de cryptowereld. Dank voor jouw uitleg overigens. Ik ben wel zeer benieuwd hoe het de cryptovaluta zal vergaan indien een monetaire crisis toeslaat. Ergens denk ik wel dat we in deze digitale wereld een nieuwe digitale monetaire toekomst tegemoet gaan. De blockchaintechnologie zal zeker een vaste basis worden waarop verder wordt geborduurd. Voorlopig vertrouw ik ingeval van uitval van systemen meer in de ruilhandel. Straks 1 brood voor 10 euro. Daarna, bij crash van het fiat geldsysteem, 1 brood voor zilveren muntstuk en 1 mud aardappelen voor 1 gouden muntstuk. Of iets dergelijks. De overheid kan confisqueren natuurlijk ingeval van nood. Echter heeft de overheid momenteel de controle al verloren op het zwarte geldcircuit. Ik denk dat een beslaglegging op goud en zilver daarom praktisch onmogelijk is. Wat ik mij verder afvraag is in hoeverre betalingen via bitcoins kunnen worden tegengewerkt ingeval de overheid alles stil legt bij overstap naar nieuw systeem. Zouden internetproviders onder supervisie van de overheid de boel kunnen stil leggen? Je weet dat bij een monetaire crisis via een bankholiday de rem er op gaat bij de uitgifte van contanten. Hoe moet ik dat zien bij betalingen met de crypto wallet?

        1. Goeie vraag Gerrit. Maar dan spreken we van een nationale of zelfs internationale noodtoestand; het internet in een bepaald land of streek, laat staan in heel de wereld plat leggen? Je legt daarmee dan ook een groot deel van de economie stil, stel je voor?! Want niet één computer zou nog werken… Maar je stelt de vraag en ze is valabel, terecht, ik moest zelf het antwoord gaan zoeken. En dat vond ik (op het inernet natuurlijk, tja!), zie hier. https://www.quora.com/What-happens-to-Bitcoin-if-the-internet-is-shut-down. Dus héél onwaarschijnlijk, maar het zou zelfs in dat geval met véél moeite moeten lukken. Nooit geprobeerd natuurlijk… Denk aan zulke noodtoestanden als een oorlog, waarbij grote landen als de VS, China, Rusland betrokken zijn?

          1. Inderdaad Joost, je weet maar nooit of er ooit een nationale dreiging komt vanuit een vernietigende cyberaanval. Hoe klein de kans ook is. Wel iets om over na te denken. Zo zou een nieuwe moderne oorlogvoering kunnen zijn zonder wapens. In deze tijd dat alles via internet loopt kan het plat leggen van internet dodelijk zijn. Alles ontregeld met nationale chaos, burgeroproer, plunderingen, enzovoort, enzovoort. En de vijand lacht op afstand in zijn vuistje. Een rechtstreeks doemscenario. We zouden de miljarden in de wapenindustrie misschien beter kunnen investeren in beveiliging van ons aller internet. Maar ook dat krijgt de “vijand” snel door en ben je alsnog aan de beurt als de bommetjes de stroomvoorziening uitschakelen. Kortom, een regelrecht dilemma. Maar zover laten we het niet komen.

          2. Cybercrime, cyberwarfare, zal inderdaad veel meer aan besteed moeten worden: tijd, aandacht, geld en personeel. Wordt nu al gedaan: hackers in dienst nemen om hiaten en zwakke plekken op te sporen in veiligheidsstructuren; zoals je weet kunnen stropers de beste boswachters worden… Tot later, en aan jou en iedereen: bedankt voor jullie bijdragen!

      2. ´Zelfs al gaat de grootste crytptobeurs ter wereld failliet, of wordt ze gehackt, zolang jij je sleutel (code) hebt en je hardware portefeuille (wallet) kan niemand erbij.´

        En nu valt de electriciteit voor een maand uit.

        1. Hihihi, ja dan moeten we forfait geven! Toch gedurende die maand… Maar ja, geen internet, geen electriciteit, alle computernetwerken down; dan spreken we zoals ik al schreef over nationale of internationale rampen hé. Toch geeft het een goed gevoel dat alvast mijn spaargeld zogezegd ‘nergens’ is en tegelijk ‘overal’. Het is verdeeld over cryptomunten en bedrijven actief in blockchain, je kunt ze online zien, op cryptobeurzen, ze staan daar en toch kun je ze niet ‘vastpakken’ want ze zijn digitaal, en kan niemand behalve ikzelf er aan. Ook niet indien die beurzen gehackt worden of bankroet gaan. Ik vind deze manier toch aanzienlijk veiliger dan wat u, jullie (?) op de bank hebben staan? Kijk naar wat ik over enkele banken in India schreef. Problemen met gesjoemel en/of teveel risico investeringen, banken sluiten, toegang tot spaargeld enorm beperkt voor zes maanden alvast, klanten kunnen hun huur en afbetalingen niet meer voldoen… Terwijl ik in theorie (eerst nog wat bijsparen hoor!) op een vliegtuig kan stappen en eender waar ter wereld over mijn bezit kan beschikken. Er zelfs aldaar een woning mee kan kopen. Ervan leven, ermee investeren… Heren, (of dames), dat is toch echte vrijheid? Dankzij een geniale ‘uitvinding’ in 2009 vanwege Satoshi Nakamoto? Benieuwd naar uw, jullie reactie, ik vind dit een leuke discussie…

          1. Met alle respect Joost, we kunnen alleen maar respect hebben voor de pioniers op het terrein van de cryptovaluta. Zonder deze pioniers zou de ontwikkeling op het gebied van monetaire experimenten stil staan. We weten dat we in een bubbel verkeren van een opgeblazen fiat geld systeem. Over een x aantal jaren zal duidelijk zijn of cryptogeld het huidige fiat-geldsysteem verslaat. Of gaan we terug naar de goudstandaard. Dat is de kardinale vraag. De discussie over cryptocurrency moeten we daarom niet uit de weg gaan. Blijft een hot item op deze site. Daarom Joost, vervul jij een belangrijke rol als padvinder.

          2. Heel vriendelijk Gerrit! Ik retourneer hierbij een compliment voor jouw waardevolle bijdragen aan Biflatie.nl!

  2. Wat weten zij, wat wij burgers, niet weten.

    Maar wij weten eigenlijk net zoveel als zij, alleen op het moment dat het noodlot toeslaat hebben zij wel een grote voorsprong en is die burger te laat en kan niet meer bij zijn centjes.

    Diep in hun hart willen mensen de slimste zijn en zoeken de grenzen op en ook maar enige zekerheden inbouwen, omdat op de vingers is na te tellen dat aan alles een einde komt, past daar niet bij.

    Die burger denkt alle tijd te hebben en op het moment dat de boel in elkaar stort dan is het massaal rammen op dat toetsenbord in de hoop nog te kunnen beschikken over je aan de bank weggegeven eurotjes.

    Dan is het wachten dat de financiele instelleningen in opdracht van vadertje Staat de slachtoffers binnen nieuwe, maar dwingend opgelegde grenzen weer mogen bedienen.

    1. uitstelgedrag, inderdaad Theo; ik zeg altijd: een gewaarschuwd Nederlander is er twee waard en: beware and be prepared! Dat is geen paniekzaaierij zoals jullie wel weten, maar gewoon gezond verstand, realistisch zijn hé, en zonder te panikeren voorbereid zijn op het ergste (en nog kunnen en zullen we vast verrast zijn…)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: