Uit nieuwe cijfers van The Organization for Economic Cooperation and Development (OECD, ofwel OESO in het Nederlands), is de gemiddelde inflatie van de 34 landen die lid zijn van de OESO op jaarbasis gestegen met 2,2%. De energieprijzen stegen met 5,1% op jaarbasis, terwijl voeding 2,1% duurder werd ten opzichte van een jaar eerder. De geldontwaarding in de eurozone kwam volgens de OECD op jaarbasis uit op 2,6%.
In Amerika lag het inflatiepercentage iets lager, namelijk op 2,0%. Een maand eerder kwam het Amerikaanse inflatiepercentage op jaarbasis uit op 1,7%. In de opkomende economieën steeg de inflatie tevens snel. In Rusland steeg het inflatiecijfer van 5,9% naar 6,6%, in Zuid-Afrika van 5,1% naar 5,6% en in Brazilie van 5,2% naar 5,3%.
De organisatie waarschuwde dat het gevaar voor verder oplopende inflatie nog steeds bestaat door de acties van de centrale banken. ‘The renewed increase in inflation could mean the central banks in countries with still-gloomy economic conditions could struggle to implement additional support, without further inflating prices.’ Meer kwantitatieve verruiming zal dus waarschijnlijk op termijn zorgen voor een snellere geldontwaarding, c.q. hoger inflatiepercentage.
Hier is infeite weinig aan toe te voegen. Als je meer geld bij drukt wordt het geld minder waard en zullen de prijzen van de grondstoffen stijgen. Totdat deze zover gestegen zijn en niemand ze meer kan betalen zakt de prijs van de grondstoffen ook in. Verder dienen we ons te beseffen dat grondstoffen eindig zijn en bepaalde grondstoffen al merkbaar schaarser worden. Een ervan is makkelijk winbare olie, alwaar we rond 2007 de piek hebben bereikt.
Het steeds schaarser worden van bepaalde grondstoffen in een economische groei noodzaak klimaat leidt ot piramide constructies en bubbels om groei veilig te stellen en fikse crisisen, waar geen perspectief is op een echte oplossing, dan maar weer de volgende bubbel te creeren.
Noot: Hoge grondstofprijzen is ook een bron van speculatie wat de prijs alleen maar verder opdrijft. Al met al kan er een situatie ontstaan dat ondanks de schaarste fikse prijsdalingen kunnen ontstaan, die dan wel weer vrij snel gaan stijgen. M.a.w. We kunnen nog hele gekke dingen gaan zien.
Voedselprijzen is een ander issue. Ook deze zullen stijgen ten gevolge van een veranderend klimaat en de daaraan gekoppelde risico op misoogsten. Ook de stijgende olieprijzen is een prijsopdrijvende factor voor voedsel. Immers de industriele landbouw is olie intensief. Er is 7 tot 10 calorien nodig om het product te produceren met een voedingswaarde van 1 calorie
De problemen en de prijsstijgingen zullen alleen maar groter worden.