Er gaan ruim 25.000 banen in Nederland verloren bij een harde (No Deal) Brexit. In Duitsland staan er zelfs meer dan 100.000 banen op de tocht bij deze situatie. De berekening werd uitgevoerd door het Halle Institute for Economic Research (IWH).

Handel gaat fors afnemen

Er werden in het onderzoek 56 industriële sectoren in 43 landen meegenomen en er is vanuit gegaan dat de handel met 25% gaat afnemen in geval van een harde Brexit. Hieronder het hele overzicht (via Statista).

12 reacties

  1. Door ontvlechting eerst banenverlies. Later volgt een economisch herstel in GB wanneer de boel eenmaal op zijn plaats staat. De handel zoekt automatisch nieuwe wegen via nieuwe handelsakkoorden en nieuwe handelspartners. Kost wat tijd maar GB is geen besmet gebied en zal met iedere ‘bevriende’ natie handel willen drijven. Er wordt nu heel dramatisch gedaan en dat is weer het bekende korte-termijn-denken. Op langere termijn herstelt de handel en kan GB door devaluatie van de Pond goedkoper exporteren en volgt vanzelf economische groei. De binnenlandse consumptie valt eerst terug door dure import maar zet aan tot meer zelf produceren en uiteindelijk meer export conform nieuwe handelsverdragen en de goedkope Pond. Los van het juk van de EU kan GB zich weer vrij bewegen op zoek naar nieuwe ‘vrienden’ waaronder veel EU-lidstaten. Alle EU-lidstaten handelen ook met landen als Zwitserland en Noorwegen die een sterke economie hebben. Misschien krijgen na wat jaartjes voorzichtig herstel van GB andere EU-lidstaten snel spijt dat ze de EU niet hebben verlaten. Langer doormodderen met onderling ruziënde lidstaten maakt het er voor de EU niet beter op. Concurrentiepositie EU zal verzwakken en GB is de lachende derde. De tijd zal het leren.

    1. Misschien is het inderdaad wel eens goed dat dit gebeurd, kunnen we zien wie beter af is op termijn. Ik heb toch al geen hoge pet op van die vriendenclub in Brussel (druk ik me voorzichtig uit). Vooral de uitlating laatst van Tusk, vond ik zeer onprofessioneel, ook al snap ik waar hij op doelt. Mocht het allemaal minder erg worden dan voorgespiegeld, zijn er twee verliezers: de EU en de media.

    2. Brexit een voorbeeld om tevolgen? No. Thanks. Zal ook nooit de Brusselse bedoeling zijn geweest. Chaos, verdeeldheid, onzekerheid. Niet te vangen in een gekleurrd tabelletje van de bookmaker of weddenschappen in de pub. Botsing tussen ‘Albion great again’ en de
      realiteit. Dóórlopend naar de belangen in de City, slechts een paar kilometer verwijderd van politiek Westminster, het financiële hart van Europa, waar de ‘remain’ stemming, na de exodus in 2017, weer overheerst en het afgelopen jaar zelfs heeft gezorgd voor een forse uitbreiding van de dienstverlening.

      De race is nog niet gelopen en de legendarische, politieke ‘vergissing’ van David Cameron in 2015 zal, ongeacht de uitkomst, voorlopig nog grote kringen blijven slaan, ofschoon zowel het VK als de EU veel grotere problemen kent die geen stilstand veroorloven.

  2. Artikeltje bangmakerij. Dat er ook banen bijkomen is men wellicht vergeten.
    Als de Brexit al door gaat. Ik voorzie uitstel op uitstel en dan nieuwe verkiezingen of een nieuw referendum. En uiteindelijk blijven ze toch.

    1. En wordt dan alles wat in beweging is gezet weer terug gedraaid? Zoals verhuizing van bedrijven, banken, extra douaniers etc, etc. Een aantal is al vertrokken toch? Ik vrees dat de twijfel ook bij een Bremain blijft. Als de EU straks in een recessie raakt begint het gesodemieter opnieuw en misschien ook in andere twijfelende lidstaten. Alleen wanneer de EU tot inkeer komt en ziet dat we terug moeten naar een handelsunie en niet meer dan dat, alleen dan zal de onvrede afnemen. Dus geen politieke unie met bankenunie en een muntunie waardoor diverse lidstaten geen groei kunnen genereren. De verschillende lidstaten zijn stuk voor stuk economieën op verschillende snelheden. It en Gr kunnen niet devalueren en daardoor goedkoper exporteren bijvoorbeeld om hun economie op te krikken. Belastinggeld van rijkere lidstaten vloeit naar de steunfondsen(ESM en EFSF) waarmee zwakke landen overeind worden gehouden. Goed geld naar kwaad geld. Om de zwakke landen niet te laten vallen wordt telkens maar weer de begrotingsdiscipline los gelaten en lopen staatsschulden op tot onhoudbare hoogten. Wij, de NL-burgers en Duitsers en nog wat lidstaten moeten daarvoor boeten en krijgen geen rente meer op spaargeld omdat het beleid van lage rente door ECB is gericht op het overeind houden van probleembanken in GR en IT en zo meteen ook FR en SP en PO. En uiteraard de hoogte van de staatsschuld. Ook onze “rijke” pensioenfondsen staan hierdoor onder druk!!! Belachelijk, al 10 jaar geen indexering meer! Wordt straks een groot probleem bij een nieuwe recessie. De ECB kan in principe de rente niet verder verlagen, daarvoor is de angst bij systeembanken te groot. Rekeninghouders halen hun geld terug. Ik vrees dat de onderhuidse problemen binnen de EU stevig worden onderschat en in de media bewust geen of nauwelijks aandacht krijgen. Paniek is een slechte raadgever, dus geef er geen aandacht aan. Maar de veenbrand woekert verder!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: