Ethereum 2.0: Wat is Ethereum 2.0. En wat mogen we ervan verwachten. Laten we eerst kijken naar het grootste probleem waar veel blockchains mee te kampen hebben: Schaalbaarheid. Vaak in één adem genoemd met snelheid en efficientie.

De nieuwe upgrade naar Ethereum 2.0 ook wel Eth2 of Serenity genoemd maakt korte metten met dit struikelblok. Dat, zonder in te moeten leveren op veiligheid en decentralisatie.

Lang verwacht en toch gekomen: Ethereum 2.0

Waarom heeft Ethereum zo lang op zich laten wachten? Het project heeft zich gebroken over het vraagstuk: Hoe kun je op een veilige manier opschalen terwijl je decentraal bijft? Dit bleek een harde noot om te kraken. Met het implementeren van nieuwe functies is dit gelukt.

Wat is ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 is de upgrade van het Ethereum netwerk. Het belooft grote verbeteringen qua funtionaliteit en ervaring van heel het netwerk.

Ethereum 2.0 vs Ethereum, wat zijn de verschillen.

Grote veranderingen zijn: de verschuiving naar PoS (Proof of Stake) shard coins en een nieuwe blockchain: de beacoin chain.

De verschuiving naar PoS (Proof of Stake)

Ethereum houdt het netwerk veilig d.m.v. PoW (Proof of Work) Hier worden miners beloond voor het maken en valideren van blokken op de blockchain. De schaalbaarheid van deze methode is een hekelpunt.

PoS is hiervoor de oplossing, omdat rekenkracht wordt vervangen door het aantal Ethereum dat je bezit. Zolang je meer dan 32 ETH bezit kun je:

Sharding (Shard: scherf)

Wil je toegang tot het netwerk van Ethereum, dan kan dit alleen via een node. Een node is een validatieknooppunt. Deze slaat een kopie van het hele netwerk op. Elke node heeft zij eigen complete kopie. Waarbij elke afzonderlijke transactie berekend, gedownload en opgeslagen moet worden. Dit is in de basis hoe de blockchain werkt. Zo ook voor ethereum. De benodigde rekenkracht van je apparatuur is zo hoog, dat het niet met een standaard computer kan. Dit is dus een nogal tijdrovend en energieverslindend proces.

De benaming shard zegt al veel. Shard betekend namelijk scherf. Een shard chain is net als alle blockchains. Maar, er is één groot verschil. Ze bevatten speficieke delen of subsets van de hele blockchain. Zo hoeven de nodes enkel “scherven” te beheren. In plaats van het hele Ethereum netwerk.

Verhoogt dit de transactie snelheid en capaciteit? Volgens Ethereum wel.

Beacon Chain

Al deze scherven werken parallel aan elkaar. Hoe zorg je ervoor dat alles synchroon blijft lopen? Er geen dubbele taken worden verricht en de transacties correct worden bijgehouden?

Daarvoor is de beacon chain in het leven geroepen. Deze heeft tot taak al de parallel lopende shard chains tot overeenstemming te brengen.

Deze nieuwe beacon chain speelt een centrale rol in de blockchain van Ethereum 2.0. Het maakt het informatie delen tussen de shards mogelijk. Daarnaast zorgt het ervoor dat de schaalbaarheid nieuwe dimensies aanneemt.

Beacon chain is dus een sleutelfactor voor Ethereum 2.0. Daarom wordt het als eerste nieuwe functionaliteit uitgerold.

Ethereum 2.0 uitrollen

Het uitrollen van Etereum gaat in drie fasen. Sinds 1 december 2020 is dit proces in volle gang. Naar verwachting gaat deze implementatie van Ethereum 2.0 maanden tot een jaar in beslag nemen.

De onderverdeling is gemaakt naar fase: 0; 1; 1,5 en 2.

Fase 0: Beacon chain introduceren

De eerste stap: fase 0, gaat om het introduceren van de beacon chain. In deze fase worden het accepteren van nodes: validatieknooppunten via smart contracts.

Fase 1: Shard chains introduceren

Deze kun je eigenlijk weer onderverdelen in 2 fasen. De eerste is het introduceren van shard chains. Hiermee kunnen de validators PoS blokken op de blockchain maken.

Fase 1.5: Migratie van PoW naar PoS

Vervolgens worden op het mainnet officieel de shard chains geïntroduceert en begint de migratie van PoW naar PoS

Fase 2: overstap naar Eth2

Nu wordt Ethereum 2.0 volledig gevormd. De shards ondersteunen het netwerk. De shard chains kunnen met smart contracts werken. Ontwikkelaars kunnen Dapps en andere technologieën integreren en de overstap naar Ethereum 2.0 maken.

De verwachting is dat fase 2 van Ethereum 2.0 einde 2021 of later wordt uitgerold.

Ethereum 2.0 en Ether

Leuk die techniek, maar wat zal de koers van de ethereum doen? Zie hier perspectieven van verschillende analisten:

Je ziet, de analyses lopen nogal uiteen.

Belangrijke ontwikkelingen

De invloed van nodes

Met de verschuiving naar PoS, moet je als node/ validatiepunt minimaal 32 Ether in bezit hebben. In eerste instantie is het goed mogelijk dat al de deze nodes een run op de ETH in gang zetten. Als node heb je veel invloed binnen het Ethereum netwerk, daarom is de invloed van de nodes op het koers van ETH niet te onderschatten.

Nog een simpel rekensommetje; Hoe meer ether je hebt, hoe meer invloed je hebt binnen het netwerk. Grote kans op een grote run naar het ethereum netwerk.

Dan is er nog het stuk van rente. Deze is afhankelijk van het aantal ethers dat je gestort hebt. Afhankelijk van het aantal dat je gestort hebt is dit minimaal 4.9%

Overtroffen Ethereum 2.0 verwachting

Het eerste deel van Ethereum 2.0 is inmiddels opgeleverd. Het doel van 500.000 Ether verzamelen is ruimschoots overtroffen met 1.5 miljoen.

DeFi en Ethereum

Decentralised Finance, ook wel bekend als DeFi. Het is een markt in ontwikkeling. Je kunt het zien als doorontwikkelde dApps. DeFi bedrijven hebben een blockchain nodig waar ze gebruik kunnen maken van smart contracts. Het Ethereum netwerk is er zo een. Van origine het eerste netwerk waarop je smart contracts kunt opstellen.

Ondanks DeFi nog niet zo lang bestaat is de verwachting dat het kan doorgroeien naar een zelfstandige industrie. Er zijn verschilledende DeFi projecten die Ether als onderpand gebruiken voor hun financiële applicaties, bijvoorbeeld ETHlend, MakerDAO en Nexo, en vele anderen.

Samengevat: groet DeFi door, dan groeien de bedrijven die Ether als onderpand houden ook. En groeit dus ook de vraag naar… Ether.

Conclusie en samenvatting: Wat kan er verwacht worden van Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 komt eraan de implementatie is in volle gang. En biedt antwoorden op oplossingen als schaalbaarheid. Schaalbaarheid, zonder verlies van het decentrale karakter en zonder in te boeten op veiligheid zijn van cruciaal belang voor een grootschalige acceptatie van de blockchain en cryptocurrency.

Ethereum 2.0, ofwel ETH 2.0 of Serenity genoemd heeft oplossingen als shard chain, beacon chain, en het verschuiven naar PoS, ipv PoW.

Gezien de aard van de nieuwe validatie methode, je hebt Ether nodig om een node te mogen zijn, is een run op Ether te verwachten.

Daarnaast heeft Ethereum nog het voordeel van het eerste platform zijn waarop je smart contracts kunt opstellen. Smart contracts vormen een basis in de nieuwe ontwikkeling van DeFi, decentralised finance. Veel van deze applicaties hebben ETH als onderpand. Gaat deze ontwikkeling omhoog, dan zal de vraag naar de munten van Ethereum stijgen.

Kortom: Met Ethereum 2.0, is de voorspelling voor Ethereum positief. Dus, hou Ethereum en Ether in de gaten.

 

2 reacties

  1. Ben ook een grote voorstander van het ecosysteem wat Ethereum aan het bouwen is, denk dat dankzij 2.0 er nog meer bedrijven en DApps er gebruik van gaan maken. Verwacht spoedig een prijs van $1.000+ per etc

  2. Ethereum gaat met zijn gefaseerde overgang naar ETH 2.0 zorgen voor belangrijke veranderingen en voordelen. Zolang zij de veiligheid kunnen waarborgen en de plannen goed uitvoeren, ziet de toekomst er goed uit voor Ethereum.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: