De EU is voornemens binnenkort heel bizarre copyright wetgevingen te introduceren die het functioneren van internet grondig gaan slopen. Op 20 of 21 juni gaat het Europarlement stemmen over de nieuwe EU brede copyright wetgeving (machtsoverdracht van NL naar EU). Wetende dat o.a. Nederland en de andere lidstaten al akkoord zijn gegaan met deze wetgeving, zal het Europarlement vermoedelijk snel akkoord gaan. Een gevaar voor het voortbestaan van het vrije internet. Waar gaat het over?

vrije internet

Het Upload Filter / Censorship Machines (Artikel 13)

Artikel 13 van de nieuwe EU copyright wetgeving verplicht alle websites waar je informatie kan posten/uploaden om gebruikers te monitoren en uploads te filteren indien er een copyright op de uploads zit. Hiervoor zullen websites een geautomatiseerd filter moet implementeren, de censorship machines. Dat betekent dat je met de EU wetgeving feitelijk helemaal niets meer kan uploaden, omdat de website waar je dat zou doen dan anders een onbetaalbaar risico loopt. Dus ja, Artikel 13 dat heeft nogal wat impact op internet.

Los van de grootste partijen die zo’n filter trouwens alreeds geïmplementeerd hebben (Youtube, Facebook) wordt hiermee wel het functioneren van elke kleine(re) alternatief onmogelijk gemaakt. Geen memes, geen reviews, geen commentaar, geen out takes, geen persiflages meer voor jou. Los van de grootste Silicon Valley bedrijven die upload filters kunnen ontwikkelen/betalen ontstaat er een uploadverbod voor de rest van het internet. Kan jij het risico lopen op rechtszaken en miljoenenclaims van het goed gefinancierde groot mediabedrijf? Er is geen Fair Use meer met deze wetgeving.

De Link Tax – Geen link-licenties? Dan een linkverbod! (Artikel 11)

Artikel 11 in de nieuwe EU copyright wetgeving geeft nieuwsorganisatie extra copyright rechten bovenop de normale copyright rechten. Deze copyright maakt het nagenoeg onmogelijk te linken naar berichten van nieuwsorganisaties. Dit mag alleen nog indien je een (veelal betaalde) licentie afneemt. En ja, Artikel 11 heeft nogal wat consequenties.

Als je geen betaalde licenties hebt, maakt de Link Tax wetgeving het onmogelijk om naar andere sites, videos of berichten te linken. Omdat het veelal onmogelijk is voor websites om bij elke geplaatste link vooraf eerst een passende licentie af te sluiten, komt dit neer op… een linkverbod.

The EU copyright reform package, which has as its objective to modernise EU copyright rules: Under Article 11 of the proposal, press publishers are given the exclusive right of reproduction and making available to the public for the digital use of their press publications. This controversial new right has been referred to variously as an ‘ancillary copyright’, a ‘link tax’ or a ‘Google tax’.

En omdat citeren ook niet is toegestaan zonder licenties, creëert de EU hier ook een citeerverbod. De EU implementeert een citeer- en linkverbod voor alle behalve de grootste partijen die geld en mankracht hebben om met alle (nieuws)sites link-licenties af te sluiten. Voor kleinere partijen wordt het in de EU feitelijk onmogelijk om te linken naar andere sites en berichten. Kritiek op reguliere media berichtgeving zonder links en citaten wordt hierdoor uiteraard onmogelijk. Deze blog (en vele vergelijkbare) kunnen de deuren sluiten.

Nederlandse overheid reeds akkoord

Met deze agressieve copyrightwetgevingen sloopt EU het internet. En de EU en de reguliere media hield dit alles uiteraard netjes buiten het nieuws, want deze informatie delen is uiteraard niet in hun voordeel. Kabinet Rutte is namens Nederland echter reeds akkoord gegaan. De enige horde tot deze bizarre realiteit is nu het Europarlement. En die is niet voornemens tegen te stemmen bij het behandelen van deze wetgeving op 20 en 21 juni.

De EU sloopt hiermee keurig elk alternatief voor het Silicon Valley grootbedrijf en de grote reguliere mediabedrijven: de mainstream media. Het grootbedrijf probeert internet te schaken en ogenschijnlijk succesvol. Het Chilling Effect is in ieder geval in full force, wie wil en kan dat risico immers lopen…

Het is nu 3 juni, nog twee en een halve week te gaan totdat het Europarlement namens het grootbedrijf internet sloopt. Save Your Internet, Delete Article 13. Zie bijvoorbeeld de video’s hieronder:

Copyright als politiek wapen

Het is duidelijk dat deze copyrightwetgeving flink misbruikt kan (en dus gaat, (EU-)kritiek is tegenwoordig gelijk aan hate speech en nepnieuws) worden tegen mensen die kritiek hebben.

Via LangLeveEuropa. Meer informatie:

3 reacties

  1. Mensen als Nigel Farrage, Pim Fortuijn en Geert Wilders hebben al heel lang gewaarschuwd voor de desastreuze ontwikkelingen in Brussel. Engeland heeft zich nu bijna vrijgekocht uit de EU-gevangenis!

    Bijna niemand weet welk document afgelopen week getekend is: het banken document.
    Waardoor Nederlandse banken meegesleept kunnen worden in de val van Italiaanse of Griekse banken die onvermijdelijk een keer gaat komen. Dat heet solidariteit. De EU is echt een niet meer te temmen monster geworden. Democratie ver te zoeken. Regeringsleiders kunnen tekenen bij het kruisje en worden anders onder zware druk gezet en er wordt gedreigd met..
    Laten we onze hoop vestigen op mensen als Orban, Kurz, Italiaanse en Poolse politici.
    Zij durven tenminste nog tegengas te bieden.. Onze politici doen dat alleen maar voor de Nederlandse NOS bühne, maar in achterkamertjes zijn het gewoon jaknikkers te gen de brusselse overheersers!

  2. Betekent dit dat je dan op webfora geen links meer naar nieuwssites als de NOS, RTL-Nieuws, nu.nl, enz. kunt plaatsen? Op de twee ICT-websites webwereld en PCMweb lees ik daar helemaal niets over.

  3. Maar, hoe willen ze dit gaan handhaven dan? Gaat iedereen dan niet gewoon via de Tor browser heh web op? Dat lijkt me een oplossing om hier onder vandaan te komen, de .onion domeinen zullen flink gaan groeien, want je kan mensen niet zomaar online de mond snoeren. Er ontstaat altijd wel weer een oplossing voor ( gelukkig ).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: