De waarde van de euro is in november flink gedaald door de schuldproblemen in Ierland. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar verloor de euro ruim 7,5% in de afgelopen maand. Vrijdag daalde de koers tot $1,32, het laagste punt in de afgelopen 2 maanden. Dit is echter nog ruim boven het laagste punt van 2010. Zo’n zes maanden geleden, toen Griekenland bijna failliet ging, stond de EUR/USD nog onder de $1,18. Door de bailoutmiljarden uit Europa keerde de rust terug en kreeg de euro weer wat lucht. Door onder andere berichten over QE2 in de Verenigde Staten steeg de euro naar $1,43. Op het moment dat de problemen in Ierland aan het licht kwamen dook de euro weer naar beneden. Ook Ierland heeft inmiddels steun gekregen uit het noodfonds van Europa en het IMF. Ook het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken deden een duit in het zakje. De onrust rond de euro is echter niet afgenomen. Er wordt inmiddels gespeculeerd over het volgende slachtoffer: Portugal.

De Europese schuldencris is zich verder aan het uitbreiden en Portugal staat eigenlijk na de bailout van Ierland meteen onder druk. De ECB zou het liefst zien dat Portugal meteen ook voor de zekerheid even een miljardje of wat accepteert. Als een soort van preventie tot mogelijke escalatie. Ze willen Portugal redden zonder dat het land al echt serieus in problemen is gekomen. Overigens ontkent Portugal de geruchten, maar een kleine week geleden was Ierland ook nog in denial. Inmiddels zijn de protesten en stakingen in volle gang. De Portugezen zijn het niet eens met de nieuwe bezuinigingsmaatregelen die de Portugese overheid heeft aangekondigd.

De rente op staatspapier van de PIGS-landen steeg afgelopen week weer fors. De Europese Commissie heeft kenbaar gemaakt dat het noodpakket van 750 miljard euro te verdubbelen. Wellicht verwachten ze daar dat na Portugal ook Spanje gaat volgen. Indien de 5 na grootste economie van Europa ook in de schuldenpenarie komt, zijn er waarschijnlijk niet voldoende euro’s beschikbaar voor een bailout. De grote vraag is of Duitsland zal instemmen met dit plan. Volgens Merkel zit de euro momenteel namelijk in een ‘buitengewoon ernstige situatie’. K. Dil

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: