Maak kennis met Lars Seier Christensen, CEO van de Deense Saxo Bank. Hij liet zondag 17 februari in Dubai even tussen neus en lippen door weten dat de euro geen kans van slagen heeft. Volgens Christensen ontbreekt het aan een degelijke en duidelijke aanpak en is er helemaal nog geen goede oplossing voor de eurocrisis. Er wordt echter wel gedaan alsof de problemen de wereld uit zijn.

euro mislukken

Euro gedoemd te mislukken

De oprichter van de Deense bank, die in 1992 het licht zag onder de naam Midas Fondsmæglerselskabis, is zeer somber over de toekomst van de eurozone en de euro zelf. Op Bloomberg staat te lezen:

“The whole thing is doomed. “Right now we’re in one of those fake solutions where people think that the problem is contained or being addressed, which it isn’t at all.”

Ook waarschuwt Christensen dat de waarde van de euro momenteel niet reëel is. Hij wijst op het feit dat de euro in de afgelopen periode flink is gestegen ten opzichte van andere valuta, terwijl een significantie economische verslechtering is te constateren in onder ander Duitsland, Frankrijk en Italië. Ook de corruptieproblemen in Spanje en de bailout van Cyprus zouden de euro verder in gevaar kunnen brengen, aldus de bankier.

Euro in waarde gestegen

In het afgelopen half jaar steeg de waarde van de euro ten opzichte van de dollar met zo’n 8%. Begin februari stond de koers van de EUR/USD nog $1,37. Dat was toen het hoogste niveau sinds oktober 2011. Één euro is moment van schrijven $1,335 waard. Technisch gezien bevindt de EUR/USD zich nog altijd in een opwaartse trend. Een eventuele daling onder het niveau van de $1,32 zou een verdere verzwakking van de euro kunnen betekenen.

euro dollar februari 2013

Frankrijk grootste struikelblok

Volgens Christensen is het een kwestie van tijd voordat de ‘sterkere’ eurolanden ook geruïneerd zullen worden door de euro:

“Another possible fallout is getting rid of some of the countries that are being ruined by being in the euro, notably the southern European economies. People have been dramatically underestimating the problems the French are going to get from this. Once the French get into a full- scale crisis, it’s over. Even the Germans cannot pay for that one and probably will not.”

Wij schreven al eerder over het feit dat Frankrijk nog wel eens een sleutelrol kan gaan spelen in het voortbestaan van de euro. Frankrijk wordt meer en meer gezien als ‘de oude man van Europa’, die ondanks een grote industrie hetzelfde lot kan ondergaan als Spanje en Italië.

Saxo Bank ontslaat 17,5% van personeel

Dat de Saxo Bank zelf ook wat merkt van de crisis, blijkt uit het feit dat 17,5% van het personeel van Saxo Bank op zoek moet naar een andere baan. Dit bericht staat niet op zichzelf. Ook bleek eerder al dat zakenbanken wereldwijd in de komende 5 jaar zo’n 75.000 werknemers gaan ontslaan. Dit is ongeveer 15 procent van het totale aantal mensen dat nu werkzaam is in de financiële sector sector.

18 reacties

  1. Dit weet iedere ongeschoolde al. Alleen de gehersenspoelden nog niet. Een geschiedenis studentje aan het roer van het zinkende schip. Net de Titanic, de muziek speelt door met de voeten al in het water.

    1. Het gaat erom, beste Hans, dat dit ook gezegd, geschreeuwd en geschreven wordt. De politiek kan alleen maar de brandjes blussen. Ik ben ook al jaren van mening dat we moeten stoppen met deze euro, het is gebleken dat het niet werkt, de zwakke en sterke landen verschillende te veel. In economie, in cultuur, in aanpak. De verdeeldheid wordt alleen maar groter en dus de problemen ook.

      Meer mensen moeten wakker worden. Het getuigd van lef om dit soort uitspraken te doen en het komt dichterbij de waarheid dat wat de politici, systeembanken en G20-landen ons vertellen.

    2. Inmiddels kwam mij het bericht binnen dat de Spaanse staatsschuld wederom aanzienlijk is gestegen. Ook al helemaal niet goed voor het vertrouwen in de Eurozone.

      1. En zo ook de rente op staatsleningen, gaan nu ook weer omhoog alsmede die van Italië, en dat die bezorgdheid er is kan je ook afleiden uit de rente voor NL, Oostenrijk en Duitsland die weer omlaag kukelen.

  2. @ Hans, ik kan Helmut Kohl moeilijk een geschiedenis studentje aan het roer van een zinkend schip noemen. Toegegeven niet iedere student is het toehoren waard en trekt dezelfde lessen uit de geschiedenis.

  3. De euro is het speeltje van de centrale Banksters. Waar ze nog steeds veel geld mee verdienen. Dat speeltje zullen ze niet zomaar opgeven, tenzij de europese bevolking massaal gaat protesteren….

  4. Volgens mij delen de meeste mensen op Biflatie de mening dat de euro het niet gaat redden. Maar HOE gaat de euro vallen. Wat zijn de meest waarschijnlijke scenario’s, welke krachten ( financieel economische en/of politieke en/of psychologische ) spelen een rol.
    Genoeg kennis bij de medewerkers van Biflatie om daar een idee over te hebben, en die op te schrijven. En voor de lezers natuurlijk weer leuk daarop te reageren.

    1. Als ik het antwoord (voor mijzelf !) ga delen kom ik op het volgende. Uit de toekomst voorspellingen en dat is een uitkomst van alle door mij op het www gevonden vragen. Duitsland stapt uit de Euro na dat ze zijn geruïneerd. Nederland moet mee , wij hebben niets te zeggen en dat is maar goed ook. Onze politici stelen gewoon verder. Ik verwacht wel een halve burgeroorlog . Hierna koppelt Duitsland zich aan Rusland wat ook voor ons een goede bondgenoot is. In dit alles heb ik nog niet meegewogen een zware oorlog in het Midden-Oosten. ( Lees Franklin ter Horst) Succes en geloof in u zelf , de wereld, God en vooral niet in politici.

  5. We kunnen allemaal wel, om hele goede redenen overigens, tegen de euro en voor herinvoering van de gulden zijn, maar vraagt iemand zich wel eens af wat er nog aan koopkrachtwaarde vergeleken met de gulden van 2000 nog van over zal zijn gebleven ?

    Volgens mij is dat namelijk zo’n 40% minder.

    Een soort balgies frankske, vrezik …

    1. Voor alle duidelijkheid, ik ben voor de val van de euro, een éénzijdig uittreden ligt moeilijker.
      Stel dat de euro valt, dan neem ik aan dat alle landen hun munt weer invoeren tegen dezelfde koers als waarvoor die destijds was omgezet naar de euro. Salarissen etc worden omgerekend zodat de koopkracht behouden blijft. Een moeilijker punt zijn onnderlinge tegoeden/verplichtingen. Voorbeeld een Nederlandse bank heeft Griekse obligaties. Die obligaties wordt omgerekend naar drachmes. Maar direct nadat de Grieken de drachme hebben ingevoerd is die niets meer waard ( neem ik even aan ), dus op die vordering moet je enorm afschrijven.
      Ik heb niet echt een idee, maar moet ik me zoiets voorstellen of gaat het heel anders?

    2. Die val van de euro komt steeds dichterbij gezien de explossieve situatie Spanje. Het volk is razend. Koning en premier zijn betrokken in grootschalig corruptieschandaal. Corruptie en fraude bij politici en bestuurders is veel ernstiger en wijdverdreider dan zelfs jij KTM vermoedt.
      Een politieke partijtje tegen fraude, onverwacht in de gemeenteraad gekozen in een of ander voorstadje van Madrid of zo, hebben nu inzage in alle stukken over declaraties etc. Ze hoeven maar een dossier open te trekken of ze stuiten op fraude.
      Tel daar bij op dat de staatsschuld ondanks alle hulp is toegenomen met een bedrag boven het bevattingsvermogen. Is in 100 jaar niet voorgekomen !!! Dat betekent dat er WEER extra nog zwaardere bezuinigingen aankomen, terwijl de elite schaamteloos doorgaat zich te verrijken middels fraude met gemeenschapsgeld.
      Het is ongelooflijk ernstig allemaal, het volk is des duivels, en ALLE politici hebben politiebescherming nodig.
      Dit land is een belangrijk lid van de Eu, en ook politici blijven gewoon roepen dat de EU en de euro geweldig is, en dat we er zo aan verdienen.
      Nou, het kan niet uitblijven dat Spanje geld nodig heeft om een burgeroorlog te voorkomen. Ik ben tegen nieuw geld voor Spanje. Het moet uigevochten worden in Spanje, dat gaat helderheid geven over de toekomst van de euro en de EU ( lotsverbondenheid );

    3. Ja en even off topic, als je goud had gekocht 2 jaar terug tegen € 39 per gram en het is nu nog € 39 per gram, dan heb je bij een inflatie van zeg eens 10% per jaar dus erg veel baat gehad bij de euro.
      Dit soort reacties heb ik nog niet voorbij zien komen, maar dat zal wel niet lang meer duren.

      1. @Dick S
        Als je het over fysiek goud hebt, dan is die ene gram van twee jaar geleden nog steeds één gram nu. Het hangt dus af van waar je het meeste vertrouwen in hebt, papier of fysiek goud. Iets zegt me dat als ik nu een schatkist moest ingraven voor mijn achter-achter-achterkleinkinderen dat ik daar beter goud in stop dan Euro’s of welke ander papier dan ook;)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: