Welkom in Europa. Waar Griekenland wel, of niet, of wel de schulden gaat herstructureren / uit de eurozone gaat stappen en een nieuwe downgrade van S&P aan z’n broek krijgt. Waar Finland uiteindelijk toch akkoord gaat met het feit dat Portugal aan het noodinfuus van 78 miljard EU-euro’s wordt gelegd. Waar Ierland volgens de gouverneur van de Ierse centrale bank, op het nippertje is ontsnapt aan een economische ‘doomsday’. En waar in Spanje steeds meer mensen hun baan verliezen, waardoor het werkloosheidspercentage is gestegen naar het hoogste punt in de afgelopen 14 jaar.

Het werkloosheidspercentage in Spanje is in het eerste kwartaal van 2011 gestegen naar 21,3%. Er zijn momenteel bijna 5 miljoen Spanjaarden werkloos, sinds 1993 zaten er niet zoveel Spanjaarden zonder baan. Er kwamen ruim 213.000 nieuwe Spaanse werklozen bij. Daarvan was 58% vrouw en 42% man. Even ter vergelijking, het werkloosheidscijfer in de gehele eurozone kwam uit op 10%. In Spanje is dat dus meer dan het dubbele. Een jaar geleden bedroeg het werkloosheidspercentage in Spanje nog 20,3%. Eind april kwam het ratingbureau S&P al met een waarschuwing. De kredietrating van de Spaanse staatsobligaties kregen een negatieve outlook. Volgens economen zal het nog zeker tien jaar duren voordat het werkloosheidscijfer in Spanje weer rond de 10%, net als voor de kredietcrisis, zal uitkomen.

Dan nog even terug naar Griekenland. Het is ruim een jaar geleden dat de Grieken een Europese bailout kregen, maar veel heeft dit niet geholpen. De rente Grieks staatspapier steeg vandaag weer tot nieuwe records, wat feitelijk inhoud dat steeds minder mensen geloven dat Griekenland ooit nog alle schulden zal gaan terugbetalen. Ligt er dan toch een default op de loer? De rente op twee-jarige Griekse staatsobligaties is momenteel 25,6%. De rente op de 10-jarige staatsobligatie is opgelopen tot 16%. Er is een dikke kans dat de Grieken de bailout/lening van 110 miljard euro met een flinke vertraging en/of wellicht tegen een lagere rente aan de Europese landen en het IMF zal terugbetalen. De rente op Iers en Portugees staatspapier staat overigens ook op nieuwe records. Vanzelfsprekend is dit alles geen goed nieuws voor de euro. De EUR/USD is in de afgelopen tijd van $1,48 naar $1.43 gezakt.



4 reacties

  1. Het werkloosheidcijfer van Spanje is NIET juist. Het werkt daar gewoon anders. Je kunt dit niet vergelijken met de Noordelijke landen. Ik heb 20 jaar in Spanje gewerkt, dus ik weet wel hoe het daar gaat.
    Daar wordt vrijwel uitsluitend zwart gewerkt. Ook bij grote hotels en zelfs bij multinationals. Tegenwoordig wordt er wel meer wit gewerkt, maar bijna altijd een gedeelte van de werkweek. Vaak 20% wit en 80% zwart. Ambtenaren zijn de enige die hun salaris op een bankrekening krijgen. 80% van de Spanjaarden hebben helemaal geen bankrekening. Salaris gaat altijd contant. Maar ook grote aannemers die enorme flatgebouwen neer ploffen werken vaak alleen met zwart betaalde onderaannemers.
    Het is daar zo anders. Ik denk zeker niet dat de werkloosheid daar veel groter is dan in andere landen.

    In Nederland is de werkloosheid ook weer totaal anders dan de officiele cijfers. Dit komt omdat je een hoger besteedbaar inkomen hebt bij parttime werk (zorg- kinder- huur- toeslagen, kortingen op allerlei belastingen, enz.).
    Als je hier alle partimers bij elkaar veegt, dan zijn hier evenveel werklozen als het Europees gemiddelde.

  2. Ik wil nog even een opmerking plaatsen bij de reactie van Gerard. Ik weet ook dat er in Spanje veel ‘on-officiële’ en dus zwarte arbeidsuren zijn, maar dat is nu juist het grote probleem met de PIGS (Ierland is een ander verhaal) landen. Er is inderdaad geen goede vergelijking mogelijk, maar dat is noch positief voor Spanje, noch voor een land als Nederland. Op dit moment betalen wij in Noord-Europa eigenlijk de belasting voor de PIGS, omdat de bevolking het daar niet wil ophoesten. En omdat er daar veel te weinig belasting wordt afgedragen komen die landen binnen een verdrag zoals de EURO onherroepelijk in de problemen omdat ze niet de fiscale infrastructuur hebben van landen als Nederland en Duitsland.

    Men doet nu een poging tot damage control, door te ontkennen dat een er sprake is van een exit. Maar de EURO hangt als een strop om de nek bij de PIIGS (Ierland nu wel inbegrepen). En ook al zal het in de media nooit naar buiten komen, men zal proberen om de exit van de PIIGS enigszins gestructureerd te laten verlopen, te beginnen met Griekenland, waarna Ierland en Portugal volgen. Spanje en Italië kunnen het waarschijnlijk nog iets langer uitzingen, maar het is nog maar de vraag of ze dat willen als ze zien dat er wel degelijk een exit mogelijk is.

  3. Het heeft geen zin om europa los te zien van de VS. Tot dat portugal, griekenland en ierland afhaken of afgehaakt worden blijft het geld bijdrukken. Wij betalen dat geld niet, het wordt geleend. Inflatie en schuld dus.

    Naast deze problemen zijn er geen oplossingen voor de problemen in de VS. Daar zijn de schulden te groot voor, zo veel kunnen ze niet besparen en zo hoog kunnen ze de belasting nooit maken.

    Kortom, daar inflatie en schuld, hier inflatie en schuld. Tot dat het hele kaarthuis klapt.

    Italie en spanje doen dus ook niet zo heel veel terzake, uiteindelijk vallen we allemaal om. Laten we nou net zelf op een grote subprime vastgoed bubbel zitten. Pof.

    Het enige wat je kan doen is je voorbereiden.

    peetar
    http://kinderpindakaas.blogspot.com/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: