Het is inmiddels meer dan duidelijk geworden. Voor Europa en de Euro gelden er geen spelregels, wetten of afspraken meer. Onder druk wordt alles vloeibaar. Als het kleine Cyprus al systeem relevant is, dan geldt dat voor alles en ieder. Premier Rutte kan net zo hard roepen dat hij het allemaal maar niets vindt, dat het irritant is en Cyprus met grote terughoudendheid is gered. Allemaal loze praat waar we uiteindelijk niets voor kopen. Het gedrocht Eurozone en Euro is een volkomen eigen leven geen leiden.

spaarders tax

Van kwaad tot erger

Nu met SNS de nieuwe toon gezet is, Cyprus als volgende in de tang is genomen kan het alleen maar verder van kwaad tot erger gaan. De lat wordt elke dag iets meer verlegd en met woordspelletjes wordt inbeslagname van spaargeld als belastingheffing betiteld. Wie de materie een beetje volgt is duidelijk dat we ons met zijn allen in een volkomen onbestuurbare situatie bevinden. Kleine veranderingen in banken, landsbesturen en bijvoorbeeld politieke meerderheden, kunnen van het één op het andere moment, enorme geldstromen in beweging zetten, paniek veroorzaken en de legitimatie zijn voor van alles en nog wat.

Brave spaarders

Als gewone brave spaarders worden we in eigen land inmiddels op vele manieren gepakt. We krijgen nauwelijks of geen rente meer, worden wel gewoon geacht 4% rendement te behalen. Ook het spaarrendement op onze pensioenen kent al lange tijd een neergaande tendens, met als gevolg inleveren, nu of toekomstig. Door de inflatie, die al boven de 3% ligt, is het netto rendement beneden nul gekomen, omdat wij vele anderen die niet gespaard, maar we gulzig geconsumeerd hebben, moeten redden. Om het nog mooier te maken zijn er inmiddels diverse extra “vermogenstoetsen” ingevoerd voor de kleintjes en wordt er nu al gretig gekeken naar dat wat over is, om binnen niet al te lange tijd, ook daar op vele manieren de graaiende vingers houvast aan te laten vinden.

De echte schuldigen komen er steeds weer goed van af

Decennia lang hebben regeringen toegestaan en/of actief meegewerkt aan ondoorzichtige financiële transacties van banken, verzekeraars en multimiljardairs. Ook het bonussysteem kreeg kans om uit te groeien tot gigantische proporties, waarbij niemand het woord ethiek en moraliteit in de mond nam. Aan Griekenland is duidelijk te zien dat de grote spelers met rust worden gelaten en het gewone volk uiteindelijk alle lasten mag dragen, direct en indirect.

Regeren en reageren bij de waan van de dag

Het gelach van Rutte mag van mij in de ijskast. Ik wil nu echt een masterplan dat er op gericht is om in de komende tien jaar, de staatskosten en het staatsapparaat met minstens 50% terug te brengen. Op naar een samenleving waar we niet van subsidies en daar mee verbonden enorme belastingheffingen, aan elkaar hangen. Op naar een samenleving waar als je daar voor kiest redelijk goedkoop kunt wonen, als je werkt voldoende verdient om een redelijk bestaan te kunnen vormgeven. Op naar een samenleving waar individuele verantwoording, persoonlijke solidariteit, genoeg is genoeg, vertrouwen kunnen op je naasten en op politici en regeringen de belangrijke waarden zijn. Geluk en welzijn hangen niet af van steeds méér, maar van voldoende, een bepaalde mate van veiligheid en zekerheid, een goede maar basale gezondheidszorg, solidariteit van je naasten en het behoren tot één of meerder groepen waar je op terug kunt vallen. Alleen is immers maar alleen.

9 reacties

  1. Als een ruilmiddel (fiatvaluta) gebruikt wordt om zowel te sparen als om schulden in te maken dan leidt dit uiteindelijk tot een conflict tussen spaarders en schuldenaren, Links versus rechts, Hayek versus Keynes zo u wilt.

    Daarom is goud in de EU BTW vrij.

    In de EU sparen we in goud en maken schulden in devaluerende euro’s.

  2. Mensen gaan hun geld opnemen en dat deels in een oude sok bewaren, deels omzetten in pm’s, deels schuld aflossen. Slechts 4% van het bezit van banken bestaat uit deposito’s, de belangrijkste onderliggende waarde op de bankbalans. Als daar aan wordt getornd is de toch al twijfelachtige balans tussen uitstaand kapitaal (dat steeds risicovoller wordt) en bezit helemaal naar z’n mallemoer. En gaat het financieel fascisme (oligarchie) uw bezit confisqueren. Ja, ook in Nederland. We komen in endgame territorium. Echt leuk wordt het pas als de centrale banken de tekorten die ontstaan door steeds hogere omloopsnelheid van geld door instortend vertrouwen (hyperinflatie) gaan bijdrukken.

    Maar eerst worden de schaapjes nog even geschoren.

  3. Natuurlijk, ik ben het helemaal met je eens.

    Maar hoe gaan we het veranderen?

    Op dat punt zit ik nu. Ik heb er genoeg van om over de problemen te klagen.

    Het is tijd voor een duidelijke richting met een duidelijke eis.

    Hoe gaan we dit vorm gieten, hoe vormen we één geluid.

    Hoe gaan we te werk en hoe gaan we verder.

  4. Mij bekroop het angstige gevoel dat deze hele ontwikkeling m.b.t. Cyprus met opzet door het IMF, ECB etc. wordt gecreerd, om zo versneld hun verborgen agenda uit te voeren.
    Ze konden toch op de klompen aanvoelen wat de gevolgen van hun acties zouden worden.
    Ze weten ook wel dat de euro op termijn niet standhoudt en daarom misschien versneld tot actie willen overgaan.

    Hoe denken jullie daarover?

  5. Hoppa, zoveel mogelijk cash in huis in de la in plaats van toegankelijk voor de roverbaronnen op een bankrekening. Rente kreeg je toch al niet meer en Cyprus laat zien dat ze genadeloos je geld pakken als het de machten goed uitkomt. Wie nu nog bedragen van meer dan 10.000 op een bankrekening laat staan, krijgt van mij geen medelijden.

    Beter nog is het aanhouden van PM. Stijgt het niet in prijs, niets verloren en gaat het scenario van hyperinflatie op, bescherm je daarmee de welvaart van je gezin. Voor de durfals is er Bitcoin, het ruilmiddel van de toekomst. Fiat geld beleefd zijn einde dus zorg dat je een van de eersten bent.

  6. Zeg eens eerlijk, hoeveel mensen zijn eerlijk rijk geworden met hun handen iedere dag in de modder te ploegen?? Kan niemand opnoemen. En ja het is zuur als je geld hebt, we laten in het midden of mensen er eerlijk aan zijn gekomen, dat de EU nu je spaargeld afpakt. In geval Cyprus gaat het wel om geld uit criminaliteit.

  7. In het Verdrag van Maastricht (1992) staat dat besluiten zo dicht mogelijk bij de burgers genomen moeten worden.Daarom is een correctief referendum absoluut noodzakelijk.Al bij de invoering van de euro is ons niets gevraagd.Alleen Denemarken doet dat wel.De Brusselse technocraten hebben maling aan democratie.Zij kennen maar een credo : voor U,over U en zonder U.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: