Uit een eerste raming van Eurostat blijkt dat het inflatiepercentage in de landen van de euro in juli is uitgekomen op 1,7%. Dit is de sterkste stijging van de inflatie in Europa in de afgelopen 20 maanden. Vorige maand kwam het inflatiepercentage in de eurozone nog uit op 1,4%. De inflatie nam vooral toe door de stijging van de voedselprijzen en de prijsstijging van energie. De ECB (Europese Centrale Bank) streeft ernaar om de inflatie rond de 2% te handhaven.
De werkloosheid in Europa is in juni ten opzichte van mei 2010 onveranderd gebleven. Momenteel is 10% van de Europese beroepsbevolking werkloos. Vorig jaar bedroeg het werkloosheidspercentage in de eurozone nog 9,5%. Momenteel zijn er 15,8 miljoen mensen werkloos in de landen van de euro en er zijn 23,1 miljoen werklozen in alle 27 landen van europa. In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal werklozen in alle landen van europa met ongeveer 1,5 miljoen.
De eerste verwachting van de inflatie in Europa wordt door Eurostat gemeten met behulp van de MUICP (Monetary Union Index of Consumer Prices). De deifinitieve cijfers zullen 16 augustus worden gepubliceerd. In deze eerste raming zijn 95% van de statistieken over de prijzen in Europese landen verwerkt. De eerste ramingen over de inflatie zijn over het algemeen vrij nauwkeurig. In de afgelopen 2 jaar heeft Eurostat de inflatie 20 keer juist ingeschat. Vier keer was er een verschil van 0,1% te meten met het uiteindelijke inflatiecijfer.
In alle landen van Europa werd de laagste werkloosheid gemeten in Oostenrijk (3,9%) en Nederland (4,4%). In Spanje en Letland is de werkloosheid het hoogst. In beide Europese landen bedroeg het werkloosheidspercentage 20% in juni 2010. In vergelijking met vorig jaar daalde de werkloosheid het meest in Oostenrijk, Malta en Duitsland. In Estland en Letland nam de werkloosheid het snelst toe.
De jeugdwerkloosheid kwam in de eurozone in juni 2010 uit op 19,6%. In alle landen van Europa bedroeg het percentage van de jeugdwerkloosheid 20,3%. Ons land heeft de laagste jeugdwerkloosheid van heel Europa. Slechts 8,1% van alle mensen onder de 25 jaar zit zonder werk. In Spanje is de jeugdwerkloosheid het hoogst met maarliefst 40,3%.