Wat de al maar toenemende crisis in Europa betreft zien de Eurofielen maar één weg en richting als oplossing en dat is die naar meer Unie. Meer gezamenlijkheid, meer centralisatie en meer top down. Een gekozen Europese president moet daarbij het boegbeeld worden. Glimmend en gebruind als toonbeeld van succes. Of meer unie het ei van Columbus is en zorgt voor welvaart, succes en vooral welzijn is maar helemaal de vraag.

De Verenigde Staten van Amerika zijn ons met het “samen groot en krachtig verhaal” al een hele tijd geleden voorgegaan. Vijftig staten als federatie met als groot voordeel t.o.v. Europa, één gemeenschappelijke taal. Op dit moment bedraagt de Amerikaanse Staatsschuld meer dan vijftien duizend miljard dollar. In o.a. de documentaire “Off the Grid” uit 2011 wordt een somber beeld geschetst van de VS. 20 miljoen werklozen (meer dan heel Nederland als inwoners kent), armoede, wonen in caravans of tenten. Medische zorg is er voor velen niet weggelegd omdat ze domweg gewoon niet verzekerd zijn. Ja er is ook een beperkt aantal super rijken. Dit relatief kleine deel van de bevolking vergaart samen het grootste deel van het totale inkomen.

Bankroet staten en gemeenten

Wie denkt dat in een federatie als de VS situaties, die eigenlijk als een faillissement van staten of gemeenten zouden moeten worden aangemerkt, zijn uitgesloten, die is even niet helemaal bij. Praktisch zijn er nu al een aantal staten en diverse gemeenten die feitelijk failliet zijn. De centrale federale regering in Washington DC, doet er alles aan om dit te verdoezelen omdat daarmee ook op federatief niveau de financiering van de VS in groot gevaar komt.

Van federatie naar staat naar lokaal

Vele gewone Amerikanen zijn er inmiddels achter gekomen dat de centrale federatieve regering voor hun een ver van mijn bed show betekent. Het gaat om een kleine groep politici wier belangen enorm verstrengeld zijn geraakt met bankiers, industriëlen en de superrijken. Lobbyisten in vele soorten en maten spelen er hun pokerspel. De dollars vloeien rijkelijk.

In tegenstelling tot wat er in Europa gebeurt, namelijk het opduwen van de afzonderlijke landen naar één groot gemeenschappelijk Europa, is er in de VS een tegenbeweging vorm aan het krijgen in omgekeerde richting. Van federaal naar, state naar lokaal.

Terug naar de menselijke maat

Het verlangen om weer terug te keren naar de menselijke maat is bij vele Amerikanen en ook elders op de wereld groot. Voor ons Nederlanders en onze mede Europeanen zou dit aanleiding kunnen of moeten zijn om er nog eens even goed bij stil te staan of we wel over zouden moeten gaan tot het vormen van een Unie van Europese Staten. Ook wij zullen er dan waarschijnlijk spoedig achter komen dat een centrale regering met een centraal ambtelijk apparaat zal leiden tot een met de VS vergelijkbare situatie. Slechts weinigen (de Eurofielen) zullen dan open en in het verborgene dat willen en gaan doen wat naar hun mening het beste is voor…. Ja voor wie?

P.S.: De documentaire Off the grid kunt u hier bekijken.

27 reacties

  1. .
    .
    .
    Voer voor een roman!

    Maar onze intellectuelen zien niks.

    Soms heel even hoor je onze grote schrijvers hier over spreken.

    Ze spreken dan in de trant van; dat gezeur over die EU.

    Waar is de tijd gebleven dat ik nog opkeek naar schrijvers, cabaratiers, kunstenaars en journalisten.

    Ik ben het regelmatig niet eens met biflatie en reaguurders, maar ze verdienen meer aanzien dan onze intellectuele elite.

    Onze intellectuele elite is momenteel zo verblind; ongekend.

    Groet hyperinflatie wordpress.

    .

  2. @ hyperinflatiewordpre

    onze samenleving heeft te maken met een intellectuele meltdown net zoals het financiele systeem last heeft van de financiele meltdown.
    Als je door een gemiddelde boekhandel wandeld, zie je alleen maar boeken liggen van het leegheidsniveau van saskia noord.
    Ik heb de documentaire ‘of the grid’ gezien. Wat me daar opviel is dat je 25 jaar mag werken en daarna ben je te duur en mag je het bedrijf via de achterdeur verlaten terwijl er aan de voordeur een jong en goedkoper iemand wordt binnengelaten.

    Wat me ook opviel aan de documentaire of the grid is dat inmiddels elke middelgrote stad in de VS een tentenkamp heeft, spooksteden en wegen die niet meer geasfalteerd worden. 46 van de 50 staten die zo goed als failliet zijn.

    Die alex jones heeft goede argumentatie dat je als individue zelfvoorzienend moet worden. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan.

    Het zal de komende jaren en generatie permanent minder gaan met een steeds grotere kloof tussen de elite en de burgerbevolking. 70 % voelt zich niet meer vertegenwoordigd door de politiek.
    Geen schrijver die het er over heeft wat voor gevolgen dit zal gaan hebben. Uiteraard gaan ze wel weer boekjes schrijven over de gevolgen en blijven de oorzaken buiten beschouwing.

  3. .
    Willem

    Mooi woord; de intellectuele meltdown.

    Na de financiele meltdown, zullen onze intellectuele vermogens weer gaan groeien. Daar heb ik mijn hoop op gericht.

    Mijn roman vordert gestaag.

    Het gaat over de weerbarstige zoon van een bankdirecteur die geboren is op de dag dat Nixon de goudstandaard afschafte.

    Voer genoeg voor een roman.

    Groet Hyperinflatie wordpress.

    .

  4. En vergeet niet dat in Nederland kunstenaars aan het infuus liggen. De bezuinigingen op kunst zijn met het Kunduz akkoord weer terug gedraaid. Dus je hebt ook met belangen te maken, zoals het Engels spreekwoord luidt: don t bite the hand that feeds you

  5. Het is bijzonder ernstig wat er op de financiele markten gaande is en dat het ons allemaal financieel gaat raken daar hoeven we niet meer over te twijfelen. Alleen de snelheid van de (financiele) tsunami / economische teloorgang daar hebben we nog geen goed zicht op. Die vervelende banken laten zich financieel donders moeilijk ontleden.

    Maar ik vond deze link nog even. Wellicht hebben vele van jullie dit al onder ogen gehad maar de baltic dry index laat wederom zien dat er alweer minder bootjes aan het varen zijn op de zeeen en dat het er nog steeds minder aan het worden zijn.

  6. Meer europa? Dat recht hebben de politici niet!
    Het Europese Parlement heeft helemaal geen recht van spreken en zou niet mogen bestaan het is niet democratisch het heeft geen legitimiteit
    Het heeft geen democratisch mandaat in 2009 zijn de laatste verkiezingen geweest de opkomst was 36.8% dat is geen mandaat van de bevolking wat te doen
    Ook zijn ze het daar allemaal met elkaar eens, dan is de EU nog tiranie van een minderheid
    Die europese commissie dat is helemaal een schande, dat wordt gewoon maar benoemd, niks helemaal niks democratisch aan
    Mensen die de EU steunen, steunen een oligarchie

    De echte crisis is en komt door geld=schuld om de oude schuld af te betalen en de rente te betalen moet je groeien, maar groeien kan niet eeuwig (het is een piramidespel)
    groeien kan niet eeuwig doorgaan de voorraad grondstoffen die nodig zijn raken een keer op bijvoorbeeld peak olie
    http://www.youtube.com/watch?v=kPgohNERJBI

  7. De crash van de der(r)ivaten is heus gaande, woningbouwvereniging Portaal zit in dat zinkende schip…
    en zo zullen er nog vele volgen…
    Zet je vermogen om in grondstoffen… goud is niet te kauwen… en we zullen toch willen eten?
    Decentralisatie en regulatie… al is het waarschijnlijk al ietwat laat… het is geen 5 voor 12… het is allang 12 uur geweest

  8. Een Europa op neoliberale grondslag en geen oog heeft voor de regio’s heeft geen enkele toekomst. Ik ben mordicus tegen het neoliberalisme en deze Euro. Dit neoliberale Europa is een bedreiging voor de welzijn en vrijheid van de ingezetenen en een duurzame toekomst. Ik geloof ook niet in natiestaten.

    Ik pleit al veel langer voor een Europa van de regio’s, waarin aan de ene kant regio’s in ruime autonomie / zelfbeschikking en een overkoepelende Europese Unie, die democratisch, menselijk en duurzaam is en voor de Europese bevolking is ipv de bankcriminelen & lobbygroepen en een duidelijk afgebakende functionaliteit heeft. In dit model verdwijnen de natiestaten. Ik besef dat dit model nu zeer moeilijk bespreekbaar is omdat veel mensen niet meer zien dat Europa anders kan. Het is van belang dat de alle belangrijke aspecten van een economie regionaal is zoals voedselproductie etc. Dat er handel is is een goede zaak en als ergens met de oogst of iets anders mis is gegaan dat we dan voor elkaar zijn, maar in eerste instantie zou de voedselproductie etc echt regionaal moeten zijn.

    Ook weet ik dat bij diverse ver-rechts stromingen (de paleo-conservatieven) ook het bewustzijn aan het groeien is dat er iets drastisch moet veranderen, zoals dat ook in de docu te zien was. Het zijn juist de uiterst conservatieven en ook de uiterst progressieven (waaronder ik zelf) die de conclusie durven trekken dat we naar een veel regionalere economie toe moeten en dat dit de enige duurzame en vrije optie is voor de bevolking. Wellicht dat in beide stromingen juist mensen zitten, die echt out of the box durven te denken en tot de conclusie komen wat echt nodig is.
    En daarbij kan democratie kan je het beste beleeft worden als je zelf beslist over zaken waar je zelf aan meedoet.

    @11 Ik zou zeker graag op iets radicalers stemmen dan de Partij voor de Dieren en ik vind de SOPN op vele punten ook wel symphatiek, maar ik geloof alleen niet dat hun aanpak tot iets kan komen. Zo denk ik zeker dat lokalisering / regionalisering van de economiën in een Europees verband nodig is. Ik ben een voorstander van een ander democratisch, menselijk en duurzaam Europa met een sterke EUregionale politiek. Ik geloof niet in dit neoliberale Europa, maar ook niet in nationaal denken. Ik weet dat ik me hiermee op een onmogelijke politieke weg bevindt.

    Ik zoek zoiets als de oude PPR. Groen, menselijk, libertair, duurzaam en progressief. Maar dat is er niet en GsL (Grijs Neoliberaal) is zo neoliberaal als de nete en is hiermee absoluut geen keus.

  9. @14 Ik zou mijn achterste van mijn tong ook niet laten zien als Geen Stijl of Powned bij mij op de stoep staat. Dus ook terecht dat hun het ook niet doen. Alleen denk ik dat de SOPN ondanks ik best wel sympathie voor heb niet echt tot serieus iets kan komen.

  10. Goed stuk Ben! Heerlijk leesvoer.

    Zag vanmiddag weer iets moois op Telegraaf.nl : Geen paniek na Griekse verkiezingen.

    Ergo….heel veel paniek dus!

  11. Gaengphed
    Geen paniek niks aan de hand gewoon door lopen
    Maar we kunnen overal lezen dat de centrale banken klaar staan om in te grijpen
    Ik hoop maar dat er voldoende inktvissen zijn

  12. S7P Misschien is de libertarier partij wat voor je
    Ik ben wel voor heel veel individuele vrijheid, maar ik heb in hun programa dingen gezien waar ik van denk nee
    maar misschien is het wel wat voor jouw, radicaal is het zeker

  13. In die Documentaire Off the grid komt Alex Jones aan het woord
    Hij is van info wars zins bilderberg volg ik zijn youtube kanaal en twitter
    Ze gaan heel ver daar en hoop mensen zullen het aluhoedjes noemen, misschien hier wat minder
    The Impending Economic Collapse ik heb die zelf nog niet helemaal afgekeken maar het gaat voor een groot deel over europa http://www.youtube.com/watch?v=STfEPWB6MJs&feature=g-all-u

  14. Klopt, pietertoupa ; in de periode NA de capitulatie van mei 1945 t/m eind 1949 vonden tussen de 1,2 en 1,5 miljoen duitse soldaten (alsnog) de [u]dood[/u] in [u]ECHTE[/u] concentratiekampen/deathcamps verspreid over DLD en FR.
    Deze (ex-) soldaten vielen niet onder de Conventie van Genève omdat ze niet als POW (Prisoner Of War) waren aangemerkt, maar als ‘DEF’-gevangenen (Disarmed Enemy Forces) ; een juridisch schofterig novum ontsproten aan Eisenhouwer’s zieke (Khazaren-)geest.

    Things ain’t what they seem …

    enge shit …

    Wil je daar misschien een linkje van ?
    De info er van is, zelfs op ’t web, zeer schaars te noemen.

    Logisch

  15. & Ktm ja als je er een link van hebt altijd intressant om te lezen en te weten wat er echt gebeurde.

    Vwb de wijze waarop olie onstaat zijn er veel theorien, maar het blijft een feit dat exploratie steeds duurder wordt omdat uiteraard er nu door de steeds groeiende wereldbevolking en een levenstijl die steeds meer het westen achterna gaat meer dan ooit olie en gas word geconsumeerd.

  16. Heel Zuid-Europa zou zijn munt moeten devalueren met 20 tot 40 %. Dit kan niet doordat ze vastzitten aan de euro. Deze landen blijven het dus moeilijk hebben om hun afzetmarkt competitief te maken. Laat men de eurocrisis verder escaleren, zal de euro ook wel verder corrigeren met ongeveer 20 %. Maar dit lost niets op aan de onevenwichten binnen Europa. Ofwel splits je Europa op in 2 delen ofwel splits je Europa helemaal op. Er moet iets gebeuren om de onevenwichten te herstellen. Gaat het pijn doen? JA Volgt er een depressie? JA maar een scenario zoals in IJsland is heel waarschijnlijk en dan staat Europa binnen enkele jaren terug waar het thuishoort. En voer ondertussen in snel tempo de nodige hervormingen door om een dergelijke crisis in de toekomst te vermijden. Vergeet niet dat de storm nog moet neerdalen in Japan, Amerika en misschien nog China. Daar zal Europa ook de gevolgen van dragen.

    http://www.fininfo-be.com/2012/06/16/crisis-in-europa-kijk-op-de-week-van-fininfo-be-31/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: