Het is zomervakantie. Een verlenging van de lange coronavakantie voor de scholen, hoe vervelend is dat? Veel scholieren en studenten hebben er dik de pee in en missen hun sociale contacten. Het lijkt mij oervervelend om de hele dag op je zolderkamer door te brengen en te appen en te facetimen met je lotgenoten. Geen bezoekjes aan popconcerten en festivals. Oké, een bezoekje op het terras en wat extra biertjes drinken van het geld wat je bespaart hebt dankzij Corona. Wel gezellig maar niet bevorderlijk voor het achterop geraakte studietraject.

Investeer in de jeugd, niet in de EU

De jongeren van de millenniumgeneratie worden al de mislukte generatie genoemd van deze 21ste eeuw. Wat zou de politiek nog kunnen betekenen voor onze jeugd? Daar ligt een enorme klus te doen. De toekomstverwachting is uiterst somber en heeft natuurlijk alles te maken met de economische krimp waarvan we nauwelijks kunnen inschatten hoe zwaar die wordt. Met de hoogste mondiale kredietberg sinds mensenheugenis boven het hoofd mag je hopen op een economisch wonder. Zoiets van gratis geld van centrale banken voor de burgers in de samenleving. Niet voor de financiële markten waar de elite is gaan strijken met geld van de centrale bankiers. Of gratis geld van de overheid in plaats van betalen van belastingen. Het zijn de fantasieverhalen die alleen ’s nachts opwellen in de natte dromen van de armoedzaaiers.

De deegroller van Brussel

Hoe het ook zij, er liggen enorme vraagstukken op tafel die smeken op een snelle oplossing. Door de recordhoge kredietberg zijn de rente- en aflossingsverplichtingen voor steeds meer particulieren, bedrijven en schuldenstaten, zoals Italië en andere Zuid Europese landen niet meer op te brengen. Juist op het moment van economische krimp gaat dat knellen en bestaat de kans op een heftige kredietcrisis annex bankencrisis. De mondiale problemen stapelen zich op, mede door de coronapandemie waarvan het einde nog niet in zicht is. Kortom, er wordt daadkracht verwacht van politieke leiders maar ook van monetaire beleidsmakers. Snelle actie is vereist met keiharde maatregelen. Een crisis van ongekende omvang staat voor de deur. Een crisis los je niet op met halfzachte maatregelen. Een kankergezwel los je niet op met wat paracetamolletjes maar zal een zware chirurgische ingreep vereisen. Deze beeldspraak is zondermeer van toepassing op de ellendige situatie van de Europese Unie. Al jarenlang wordt er onderhandeld over de enorme financiële bijdragen die moeten worden opgebracht door de lidstaten om de carrousel van de verdeel- en heerspolitiek draaiende te houden. Je voegt wat sterke en zwakke landen samen en probeert daar een eenheid van te kneden. Ongeveer als het deeg onder de deegroller. Dus met pressie en beteugeling van een institutioneel oppergezag in Brussel.

Zoveelste EU-top

Nu er een heuse crisis is ingetreden moeten de regeringsleiders van 27 EU-lidstaten een akkoord bereiken waarbij de standpunten van de verschillende landen ver uiteen liggen. De deegroller heeft nog lang niet alle landen plat gekneed en daarom zal er een misbaksel uit de Brusselse oven worden getrokken dat niet valt te pruimen. Dat is zo ongeveer mijn persoonlijke verwachting over de zoveelste ingelaste EU-top. Ten tijde van het tikken van dit artikel was nog niet bekend of er een compromis is bereikt. Maar dat maakt weinig uit omdat van tevoren al bekend was dat er door de verschillende regeringsleiders water bij de wijn moest worden gedaan. Rutte als leider van de “verstandige vier” en premier Conte van Italië als vertegenwoordiger van de schuldenstaten zullen het nooit eens kunnen worden. De economische snelheid tussen de noordelijke en zuidelijke lidstaten ligt te ver uiteen. De enorme schuldenberg van het zuiden speelt daarin een hoofdrol. Een compromis betekent pijn voor beide kampen. De pijn zal moeten worden uitgelegd aan de parlementen van de verschillende lidstaten. Nederland en consorten moeten schuiven met wat extra miljarden en Italië en consorten moeten flink hervormen.

Halfbakken compromis of helemaal geen

De verschillende parlementen zullen flink commentaar hebben op een eventueel compromis. Dat gaat dus niet werken want de Italianen bijvoorbeeld zijn een meester in het ontwijken van beteugelende maatregelen. Niet voor niks is hun staatsschuld gestegen tot onhoudbare proporties. En niet voor niks vallen regeringen daar om de haverklap om. Als Italië moet bezuinigen dan staan de populisten direct op en zullen hoog scoren bij misschien wel vervroegde verkiezingen. De Italianen willen zich niet de wil op laten leggen van andere bemoeizuchtige lidstaten. Ook daar zal men net als hier in NL wijzen op het zelfbeschikkingsrecht die de EU-landen nog altijd hebben. De lidstaten zijn nog altijd soeverein want de EU is nog geen politieke unie tot ergernis van bijvoorbeeld Macron en Merkel. Alleen in een politieke unie kunnen de grootste lidstaten, gemeten aan hun nationale BBP, hun wil opleggen aan de rest. Dan geldt het recht van de sterkste. Nu mag ieder land nog zelf beslissen maar regeert wel de angst onder de eurofiele parlementsleden dat Europa nooit één machtsblok zal vormen. Een machtsblok met een reeks van instituten met duizenden ambtenaren die bepalen in welke richting het geld moet stromen. Eurofiele politici kunnen daar carrière maken en een toppositie bereiken. Ik vraag mij ernstig af wat de rol van de burger nog kan zijn in een groot Europa. Hoe ging dat ook al weer met al die andere machtsblokken op deze aardkloot die graag overwicht wilden genieten. De burger heeft dan niets meer in te brengen.

GW

14 reacties

  1. In plaats dat de EU juist zou moeten zorgen dat Europa “verbroederd”, legt het juist een bom onder (intern) Europa. Wat moeten we er dan nog mee. Hup, weg met al die onzin. Een niet democratisch gekozen bende, dat zegt toch al genoeg. Gewoon elkaar baantjes toeschuiven en macht verwerven. Het zuiden doet lekker wat ze zelf willen. Nou prima toch?. Stekker eruit en laten ploffen die handel. We moeten eens voor een stukje eergevoel gaan kiezen in plaats van alleen nog maar proberen er zo goed mogelijk uit te komen. Mep eens met die vuist op tafel, pak eens je verlies of dreig daar eens flink mee. Je gaat toch niet je eigen bevolking gigantisch laten bezuinigen en vervolgens alle winst doorsluizen naar het Zuiden? .Kom op zeg, zijn ze helemaal krankjorem geworden?. Hoe durven ze dat eigenlijk van ons te verlangen, zonder er zelf niets voor terug te willen doen. Wij zijn nu aan zet en niet die arrogante twee. Opzouten. Respect voor Engeland, die hebben tenminste ballen.

    En tegenwicht bieden tegen de rest van de wereld??. Ha, ha laat me niet lachen, Europa gaat hoe dan ook achteruit. Net als de rest van de wereld. De EU wilt alleen nog maar snel hun eigen zakken vullen over de rug van u en ik.

  2. Tot op dit moment(22:38 u) ligt er nog steeds geen akkoord. Bij een rondgang via diverse nieuwssites kwam ik o.a. dit bericht tegen: “Volgens diplomaten heeft de EU-Raadsvoorzitter Charles Michel een laatste compromisvoorstel onderzocht, maar zou die zijn mislukt vanwege het verzet van de zogenaamde zuinige vier.” Het lijkt er dus sterk op dat de top een mislukking is. Benieuwd hoe de financiële markten morgen hierop reageren. Mogelijk raakt de besluiteloosheid het sentiment op de beurzen. Daardoor worden er wat eurofiele politici zenuwachtig en zal de druk op de regeringsleiders worden opgevoerd om een compromis te bereiken. Wie zal er winnen, de financiële markten of de koppige vier EU-lidstaten die dwars voor de kast liggen. Kwestie van tijd.

  3. volgevreten varkens die nooit genoeg hebben, das de eu

    en jEUst van brussel loopt dat gedrocht te promoten, omdat ie daarvoor wordt betaald.

    1. U kunt wel 1000 verschillende nick namen verzinnen en toepassen, maar wat is uw waarheid ?
      Het gaat u toch om uw persoonlijke waarheid? of leugen.
      De waarheid in persoon en geschrift loopt je nooit achterna.

  4. Het valt me op G.W, dat u veel kwalijke zaken weer terug projecteert op het bord van de politiek of de EU.
    Hoewel u in laatstgenoemde zogenaamd weinig vertrouwen lijkt te hebben, blijft u toch trouw volgeling van deze foute, zieke instanties.
    U volgt nog te veel uw geprogrammeerde verstand en meer geld.
    Met alle respect voor uw kwaliteiten.

  5. UPDATE: Na een lang weekend onderhandelen ligt er nog steeds geen akkoord. De verwachting is dat pas eind van de maandagmiddag of avond de inhoud van een deal bekend wordt gemaakt. Het oorspronkelijk bedrag aan subsidies schijnt te zijn verlaagd van 500 naar 390 miljard. Succesje voor Rutte dus. Hij wil alleen akkoord gaan met subsidies als er wordt voldaan aan harde voorwaarden op het gebied van afdwingbaarheid van hervormingen. Nou ja, dan zal het akkoord er wel komen denk ik. Of moet ik zeggen, vrees ik. Het wordt dus weer een halfbakken akkoord, zoals ik al had verwacht. Het afdwingen van hervormingen op de zuidelijke landen zal m.i. niet gaan werken. De toezegging van Italië is een papieren toezegging en gaat niet werken in de praktijk. Er zal straks veel binnenlandse oppositie komen tegen de opgelegde hervormingen want opgelegd door ‘boze bevriende’ lidstaten. Populistische partijen gaan stoken en binnen de kortste keren valt de regering Conte. Wat is dan de kracht van de ‘zuinige vier’ om bijvoorbeeld Italië aan de afspraken te houden. Hierover kunnen nooit keiharde afspraken bestaan, nou ja, alleen op papier dus.

    En zo wordt weer een top “succesvol” afgesloten. “We hebben na moeilijke onderhandelingen een goed akkoord bereikt,” met woorden van die strekking zou de top kunnen worden afgesloten door Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad. Nogmaals, een halfbakken akkoord. De EU is een unie met autonome lidstaten en nog altijd geen politieke unie met een uniforme fiscale unie, bankenunie(i.o.), monetaire unie, enzovoort. Van de 27 lidstaten hebben er 19 een gezamenlijke muntunie en daarover voert de ECB het monetaire beleid. Van uniforme Europese wet- en regelgeving is geen sprake dus gaat het afdwingen van hervormingen op de zuidelijke landen niet werken. Tenzij er snel wordt toegewerkt naar nog meer controlerende macht van de EC en het EP. En het verminderen van de bevoegdheden van de 27 parlementen. Zou het dan toch? Het referendum is ons per slot van rekening ook al ontnomen.

    1. In grote lijnen zie je de afgelopen jaren al waar het naartoe gaat. Meer macht naar Brussel, maar ook veel meer verdeeldheid in Brussel. Over dat referendum gesproken, ik zou nog wel eens een referendum in Nederland willen zien met de vraag of we uit de EU moeten gaan, net als de Britten. Volgens mij gaat de uitslag echt richting 50/50. Zo sta ik er zelf ook in. Aan de ene kan wil je je eigen souvereiniteit, aan de andere kant op macro-schaal wel nog een platform waarmee je iets betekend op wereldtoneel. Een zeer moeilijke weegschaal.

      1. Ben het voor een deel met jou eens. Een referendum inderdaad. Zodat we onszelf kunnen uitspreken. Persoonlijk was ik in het begin voor een EU als zijnde een handelsunie. Dat er later de euro bijkwam leek leuk en aardig maar gaandeweg werd duidelijk dat landen zich niet aan de begrotingsafspraken hielden. In een muntunie kan Italië niet meer devalueren en DLD en NL en andere sterke landen kunnen niet meer opwaarderen. Hierdoor vloeit goed geld naar kwaad geld en zien we een transferunie ontstaan. De muntunie wordt dus een transferunie. Leuk voor ondernemers die handel drijven met Italië maar wat te denken van de enorme geldstroom die hiermee vanuit de publieke middelen op gang is gebracht. Belastinggeld dus.

        Juist nu wordt duidelijk dat “wij” moeten leveren aan landen die nogal afwijken in hun financiële huishouding. Corona heeft hier niets mee te maken, zoals die Michel betoogt. Schuldenbergen en tekorten komen voort uit de cultuur, politieke instabiliteit, enzovoort.

        Een ander punt is dat een te groot Europa vrijwel onbestuurbaar wordt. 27 Lidstaten is teveel en kan Brussel niet aan als ieder land nog soeverein is met een eigen parlement. Dat geeft aanhoudende strubbelingen en leidt er toe dat de grote en machtige landen als FR en DLD sneller willen toewerken naar een politieke unie. De as in Europa, DLD en FR krijgt het dan voor het zeggen.

        Nu kan Rutte nog zijn vingertje opsteken maar als ons parlement wordt ontbonden of geleidelijk minder inspraak krijgt, want het EP en EC krijgen steeds meer bevoegdheden, dan worden wij burgers totaal over het hoofd gezien. Hoe groter de unie hoe meer centrale macht. De democratie gaat verloren want lastige burgers lopen de suprematie in de weg.

        En wat te denken van de enorme verspilling aan al die EU-instituten die in het leven zijn geroepen met duizenden ambtenaren en 751 EP-leden. Is het ons dat allemaal waard als onze democratie langzaam verloren dreigt te gaan aan technocratische politici die de zakelijke belangen prevaleren boven sociale belangen.

        1. Het ONTstaan is volkomen ondergeschikt aan het BEstaan van schuldenbergen, als machts-, verdien- en verduurzamingselement in handen van het grootkapitaal.
          De private (gezins-) schulden in kaasland doen niet onder voor de staatsschulden in knoflookland.
          Ergo: politiek en publiek wordt de eigen beleidsruimte (voor zover überhaupt nog aanwezig) steeds kleiner, ongeacht wie, wat en waarom roept. De financiële markten zijn werelddekkend; zij beheersen (nog steeds toenemend) de spelregels en het spel. Uiteraard ook binnen de EU, waar nu zelfs -in het kader van corona- een akkoord is bereikt over de aanzet is tot gemeenschappelijke schulden.
          De crisis drijft de kudde tegen wil en dank steeds verder bij elkaar.

          1. Zo is dat! Rutte, als ambassadeur van het kapitaal kraait een vals refrein. Alsof uitgerekend híj het opneemt voor de belangen van de NL-burger.
            Zelfs ons ‘beste pensioenstelsel van de wereld’ (!) wordt opgeofferd aan de ‘markten’. “Er worden straks geen beloftes meer gedaan over de hoogte van de pensioenuitkering. De uitkering deint dan mee op de golven van de beurs.”
            Kortom: zelfs de minimale zekerheid van de belachelijk lage rekenrente wordt ingewisseld tegen de resultaten in het casino.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: