De kans dat Europese banken opnieuw in problemen komen bij economische tegenspoed is reëel. Zo gaat het nog altijd belabberd met Deutsche Bank. Inmiddels is naar buiten gekomen dat een fusie met Commerzbank als mogelijke oplossing zal fungeren. De vakbonden zijn zwaar tegen want zij vrezen grootschalig banenverlies. Er werken momenteel ruim 90.000 mensen bij Deutsche Bank en zo’n 50.000 bij Commerzbank. We kennen het kunstje; bij een fusie zal er waarschijnlijk fors worden gesnoeid om kosten te besparen.
Is het voor Deutsche Bank zonder hulp over en uit?
Hierboven een grafiek van de ontwikkeling van de aandelenkoers van Deutsche Bank t.o.v. het inmiddels failliete Lehman Brothers. Zonder een fusie is de kans er dat Deutsche Bank het niet zal overleven. De grootste Dutise bank is betrokken bij tal van fraudezaken en witwaspraktijken, zoals de LIBOR manipulatie, hypotheekobligaties in de VS en andere belastingontwijking.
Eurozone doet het niet goed
De economie van de eurozone zit in het slop. De verlaging van de groeivooruitzichten van de ECB deze maand was één van de grootste in jaren. Draki zet zelfs alles op alles om het monetaire systeem draaiende te houden. Ook liet hij weten langer extreem lage rente (en negatieve depositorentes) te hanteren. De Bundesbank had een opleving van de economie in het eerste kwartaal in Duitsland verwacht, maar die bleef uit. De economie van Duitsland is zelfs ter nauwe nood ontsnapt aan een recessie.
Europese banken vormen risico
De Europese banken zijn dus nog lang niet uit de problemen. De waarderingen laag zijn en de dividendrendementen zijn momenteel hoog. Met andere woorden zien investeerders de Europese banken als zeer risicovolle belegging. De analisten van Berenberg achten de winstverwachtingen voor Europese banken dan ook te hoog, omdat ‘de markt te optimistisch is over het vermogen van banken om hun inkomsten te laten stijgen door leningengroei.‘ Ze kunnen gewoonweg niet veel meer incasseren momenteel.
China gaat momenteel ook heel slecht. Hoe lang kan het gemanipuleer met cijfertjes nog duren eer wereldwijd de realiteit begint door te dringen?.
er is nog nooit een bankier de bak ingevlogen (behalve in ijsland) voor het veroorzaken van ellende.
blabber wat je wilt, maar uiteindelijk zijn de risico’s voor jan met de pet. ook al schrijf je t op 50 biflaties.
bullshit and vanity in een eindeloze illusie van gebakken lucht. wel stemmen he, koetjes! anders heb je niks te zeggen, hahahaha
https://www.youtube.com/watch?v=5uN3n-NjLHc
accept no cookies 🙂
Luijendijk heeft toch gelijk het mes moet nog dieper snijden, anders leren ze het nooit, terug in overheid staat handen?
Het statistiekje zegt genoeg. DB volgt hetzelfde lijntje als Lehman Brothers. Tussendoor misschien wat optimisme bij beleggers als DB en Commerzbank fuseren. Maar als straks blijkt dat het verdienmodel van de grootbank niet beter wordt als rentetarieven neigen verder te dalen dan zal het lijntje weer gaan dalen. Eerst even wat saneren en wat personeel er uit betekent in feite alleen uitstel van executie. Het gevaar wordt juist groter als zo’n joekel van een grootbank in de gevarenzone komt. Een reddingspoging via de Europese Bankenunie gaat niet lukken, er zit veel te weinig geld in kas. Duitse overheid mag in principe niet bijspringen maar zal dat noodgedwongen moeten doen met heel veel belastinggeld. Daardoor veel commotie onder Duitse belastingbetalers en mogelijk groeiende onrust wat betreft het totale bankwezen. Als DB gaat wankelen volgen ook de Italiaanse banken. Misschien in een andere volgorde. Hoe dan ook, het is een kwestie van alert blijven.
Er staat op de balans van de DB zoveel rotzooi aan derivaten en het bedrag waar het hier om gaat is op geen enkele manier meer op te brengen. Reken maar dat ze ‘m in France en Espana zitten te knijpen. Als de DB valt is er ook nog eens het gevaar voor een zogenaamde cash crunch en komen er ook grote problemen met de geldstromen tussen de banken onderling en de bedrijven. Particulieren krijgen dan ook te maken met pinproblemen en geldautomaten die niet meer werken. De Noodwet Financieel Verkeer zal alsdan in werking treden en er moet dan geprobeerd worden om de val van de dominosteentjes verder tegen te houden.
De echte problemen vind je niet op de balans.
Opvallend vandaag op de Duitse Beurs(DAX). DB daalt het meest, wel 4,5 procent op moment van dit schrijven. Het beetje optimisme bij de beleggers na bekendmaking van de fusie tussen DB en Commerzbank heeft al weer plaats gemaakt voor argwaan en wantrouwen. Wat ook opvalt is de verdere rentedaling op de 10-jarige staatsleningen. De FED maakte gisteren bekend de rentetarieven voorlopig ongemoeid te laten. De ondertoon was dat mogelijk een renteverlaging op termijn is te verwachten wanneer de economie daarom vraagt. En wat zien we vandaag? De financiële markten dwingen dat in feite nu al af. Beleggers vluchten in veilig staatspapier. De rente in Dld en NL staat op dit moment zelfs 0,03 procent lager sinds de opening van de markt. Lagere rentetarieven lijken misschien leuk maar het is puur slecht voor de banken. Hun oorspronkelijke verdienmodel gaat naar de knoppen. Ik zie het niet gebeuren dat banken geld gaan verdienen als ze straks negatieve rentetarieven moeten berekenen. Dat zal m.i. nooit het nieuwe verdienmodel kunnen worden. Beleggers en rekeninghouders geloven daar niet in. Het is iets om goed in de gaten te houden. Waar gaan we heen met een dalende rente?
Het renteinstrument is vrijwel uitgewerkt en eenmaal helemaal uitgewerkt wordt het huidige financieel systeem vogelvrij. Je zult er weer van opkijken hoeveel mensen er geld lenen om te beleggen. Veel mensen hebben vrijwel geen financiële reserves. Bij een tegenslag is er geen snel geen geld meer om aan de basisverplichtingen te kunnen voldoen. Daarnaast zijn er een half miljoen ZZP-ers met een laag inkomen en nog eens honderdduizenden met een flex- of uitzendcontract. Dus de volgende crisis wordt een blitzcrisis met in een record tijd een record aantal werklozen.