Duitsland, Zwitserland en Frankrijk zijn vol in de race om handscentra te worden voor de Chinese yuan. Ook Groot-Brittannië heeft recent nog een overeenkomst gesloten met de Chinezen waarmee werd afgesproken elkaars valuta te gebruiken. Daarmee was Groot-Brittannië de eerste belangrijke ontwikkelde economie die hierover afspraken maakte met Beijing. Naast de Europese landen streeft Canada er naar om het eerste Noord-Amerikaanse handelscentrum voor de yuan te worden.

chinese yuan

De opkomst van de Yuan

Door de Chinese yuan meer te gebruiken in internationale handel zal China minder afhankelijk worden van de Amerikaanse dollar. Ook is het een stap richting het verhandelbaar maken van de valuta voor investeringen. In 2010 werd de yuan nog nauwelijks gebruikt in de internationale handel, maar in 2012 werd al 12% van handelstransacties afgehandeld in de yuan. Met de opening van nieuwe handelscentra zal dit percentage waarschijnlijk doorgroeien.

Wereldreservemunt

Joachim Nagel, lid van de raad van bestuur van de Duitse Bundesbank, zei afgelopen week in een toespraak dat “de Chinese valuta op weg is om in de toekomst één van de belangrijkste internationale reserves te worden.” De Amerikaanse dollar is nog steeds veruit de meest gebruikte internationale reserve en handelsvaluta. Volgens Nagel heeft de Chinese yuan momenteel al wel de status als handelsvaluta.

Yuan in 2015 volledig verhandelbaar

Sommige wetenschappers in China verwachten dat de yuan volledig verhandelbaar is in 2015, maar Chinese autoriteiten hebben nooit een tijdlijn gegeven voor wanneer dat zou gebeuren. Veel zal afhangen van de manier waarop de Chinese centrale bank de flink gestegen huizenprijzen probeert in te dammen. Deze waren behoorlijk gestegen nadat China de kredietkranen wijd opende in reactie op de wereldwijde kredietcrisis.

2 reacties

  1. Het is leuk te zien dat een aantal zaken, waar ik nou al zo’n anderhalf over schrijf voor de buitenwacht, inderdaad uitkomen. Daarbij moet ik nog wel eens terugdenken aan Marin Katusa, die destijds dat fantastische artikel over de Petrodollar schreef. Toen werkte hij voor Casey, of dat nog het geval is, weet ik niet.

  2. Zelf ben ik hier niet zo blij mee. Wat zijn de gevolgen voor de ontwikkelingen van de vrijhandelszone tussen Europa en de VS? En zal het vrijgeven van de Yuan niet leiden tot hyperinflatie in Europa en de VS? Zomaar vragen die bij mij als niet-deskundige opkomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: