Marc Vandepitte, De Wereld Morgen | De Europese regeringsleiders hebben nog maar eens een crisistop georganiseerd. Na afloop deden ze hun best om de markten en de burgers (in die volgorde) gerust te stellen dat ze de crisis kunnen bedwingen. Tevergeefs, nog voor Kerstmis wordt al een nieuwe aanval verwacht tegen één van de perifere landen. Wordt het niet tijd voor wat anders?

Het artikel van Christoph Callewaert legt de vinger op de wonde. Het akkoord is juridisch zeer problematisch. Het Europees Hof van Justitie en de Commissie zouden moeten toezien op landen die niet voldoen aan de afgesproken normen. Het is maar zeer de vraag of dit kan zonder een Verdragswijziging. Verhofstadt heeft zich al met al klem verzet tegen deze werkwijze (of zienswijze). Ten tweede mikt het akkoord op de verkeerde kwaal. Onder impuls van de Duitsers en de financiële markten wordt uitsluitend gefocust op de budgettaire controle, alsof de begrotingen (deficits) en schuldenlast de oorzaak zijn van de crisis. Dat is kortzichtig en zal inderdaad rampzalige gevolgen hebben.

Vóór 2008 hadden de landen die nu zwaar in de problemen zitten op Griekenland na (Portugal, Ierland, Italië, Spanje), geen probleem met begrotingstekorten of een hoge schuldenlast. Wel was er een heel serieuze onevenwichtigheid in de betalingsbalansen tussen die landen en landen als Duitsland, Nederland, België (jawel), Finland. Je zou kunnen zeggen dat de landen in problemen in verhouding teveel invoerden en te weinig uitvoerden, en vice versa. Zolang die onevenwichtigheid blijft zal de crisis zich blijven opdringen, Eurotop of geen Eurotop. Erger, de voorgestelde maatregelen van de voorbije top zullen die onevenwichtigheid alleen maar vergroten.

De markten hadden meer verwacht van deze top. De huidige crisis heeft (minstens) twee niveaus: de crisis van de overheidsbudgetten en solvabiliteit van een aantal landen enerzijds, en een crisis van de bankensector anderzijds. Beide zijn uiteraard met elkaar verbonden, omdat het vooral banken zijn die overheidsschuld kopen. En als de landen niet meer solvabel zijn, dan hebben de banken een groot probleem. Bovendien moeten de banken als gevolg van de voorbije financiële crisis hun eigen huishouden opnieuw op orde stellen, waardoor ze minder geneigd zijn geld uit te lenen aan anderen. Zo dreigt het geldverkeer tussen de banken, maar ook de kredietverlening naar bedrijven en particulieren, sterk onder druk te komen. Recessie is in zo’n geval bijna met zekerheid te voorspellen.

Deze top laat m.a.w. de dreigende bankencrisis ongemoeid. De markten hadden in dat verband verwacht dat de Europese Centrale Bank beloftes zou doen om in het vervolg steviger tussen beide te komen. Het is op dit moment de enige instantie die iets serieus kan doet op dat vlak. Maar de nieuwe voorzitter Draghi, heeft al te kennen gegeven dat dit niet zal gebeuren. Het zit er dik in dat de rating bureaus hun dreigement om de ratings van enkele landen te verlagen, snel zullen uitvoeren. De lange termijnrente van Italië bijvoorbeeld is de laatste dagen wel wat gezakt, maar staat wel boven de 6%. Dat is alarmerend hoog en in elk geval hoger dan ooit sinds de invoering van de euro, op de laatste maand na dan. Volgens de Financial Times is de kans groot dat nog vóór kerstmis er een nieuwe aanval komt van speculanten tegen een van de zwakkere eurolanden.

Moraal van het verhaal. De niet verkozen Draghi heeft tien maal zoveel macht als de verkozen regeringsleiders en het Europarlement komt er al helemaal niet aan te pas. De ratingbureaus en financiële markten regeren als goden over de gewone burgers en storten miljoenen mensen in de miserie. Er zit iets grondig fout met dit systeem. Hoe lang gaan we dat nog dulden?

15 reacties

  1. Zeer correct gesproken. We hebben dit maar weer te accepteren. Geld naar de banken en bezuinigingen voor het volk. Duitsland is doodsbang dat het meevalt met europa. ik denk dan ook niet dat ze dat nog heel lang laten gebeuren. Er zijn meer zwakkere dan sterken, wat uiteindelijk funest zal zijn voor onder andere duitsland.

  2. Ktm says : de markten SCHIJTEN op die juridische EU-mierenneukerij ; die kijken daar (terecht) namelijk DWARS doorheen ; die zien dus alleen maar potentiëel/mogelijk rendement / output in verhouding tot ‘lasten’ (=schulden/sociale verplichtingen van een staat) , en wat betreft Europa is het ‘spel’ gewoon ‘over en uit’ .

    Punt.

    .

  3. Toen er geschiedenisles werd gegeven hebben onze “leiders” waarschijnlijk naar buiten gekeken.
    Wie heeft ooit gekeken naar de crisis van 1920? Ja de crisis van 1920, niet die van 1929!
    Hoge werkeloosheidspercentages. Groot onheil.
    Wat deed de regering?
    Zij verlaagden hun begroting met 25%. En tevens de belastingen.
    Wat ze eigenlijk zeiden, was: “wij hebben gefaald, doen jullie het maar beter”
    En het volk deed het beter. De recessie duurde een winter. Grote opgang: koelkasten, telefonie, treinverkeer, T-Fords, het kon niet op, tot ze weer geen maat konden houden en in 1929 ging het weer fout.
    Moet je je voorstellen, dat zoiets weer zou gebeuren.
    De regering zegt: wij hebben het niet goed gedaan. Zoek het zelf maar uit. We verlagen de belastingen aanzienlijk, maar dan moet je wel zelf voor je ziektekosten en je pensioen zorgen.
    Ik verzeker je, dat de wachttijden bij de apotheek tot het verleden behoren en dat je behoorlijk gaat shoppen voor je pensioen.
    Maandelijks 300 Euro betalen voor zorgkosten en in de rij staan voor je medicijnen. Ik denk, dat je naar de beste aanbieder zult gaan!
    Oh ja, er zullen slachtoffers vallen. Mensen, die niet op hun tellen passen. Dat is niet te voorkomen. Maar slachtoffers vallen er altijd. Ik ben van na de oorlog. In mijn jeugd stonden ze geen daklozenkrantjes te verkopen bij het winkelcentrum. Bedelen hadden ze nog nooit van gehoord. Vooruitgang? De zaken gaan teloor. Mensen moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen.
    Er zijn volgens Friedman 4 manieren om geld uit te geven.
    De beste manier om geld uit te geven is als je iets voor jezelf besteed.
    De slechtste manier om geld uit te geven is, als een ander jouw geld aan een ander besteed. En dat is nu precies de manier waarop onze regering het geld besteed.
    Als je dus iets wil verbeteren, dan kan je scoren op de manier waarop geld uitgegeven wordt. De regering geeft het niet meer uit, maar doe het zelf maar.
    Echter, daar is moed voor nodig als politicus. Zeggen, dat je gefaald hebt en de beslissingen aan de burger overlaten

  4. @beebee

    Kijk eindelijk weer eens de crisis van 1920 aangehaald. Inderdaad heeft de overheid toen niets gedaan en het was binnen een jaar opgelost! de crisis 9 jaar later heeft 16 jaar geduurd dankzij overheidsinterventie.

  5. Het is altijd een grote schijnvertoning geweest, vanaf het begin van de crisis. Daarbij is het te gek voor worrden dar die ratingsbureaus over het voortbestaan van landen kan beslissen (want eigenlijk praat je hier ook over). Misschien is Engeland zo gek nog niet geweest om mee te doen met de rest. Ik ben ook geen voorstaander van de EU omdat het een log apparaat is, andere landen beslissen bvb. wat Nederland moet doen, ze kennen de cultuur van de Nederlanders nog niet eens. Heeld die EU is altijd een prestigeproject voor pilitici die denken te moeten denken voor anderen en daarom ook een grote aanfluiting. Dus! terug naar de EEG we hebben een beetje welvaart aan de EU te danken.. maar dat gaan we nu dik verliezen.. tijdens de EEG hadden we deze problemen niet.

  6. Dat zou helemaal niet raar zijn. Ik kijk nergens meer van op. Automatische sancties op niet, het gaat een keer fout.

    [quote]”We are extraordinarily concerned by the health and viability of the euro because in some ways we’re exposed literally to contracts but also because of the potential of civil unrest and break-up of the union that has been forged over there,’ Read more: http://www.smh.com.au/world/top-us-general-warns-of-euro-unrest-20111210-1ooqa.html#ixzz1gJ8QwzP0%5B/quote%5D

  7. Engeland/Cameron KON geen ‘ja’ zeggen afgelopen weekend, want de City-bankactiviteiten zijn zo’n gigantisch ongereglementeerd zootje (van fraude op fraude ; de kern van het westerse ‘economie’-model) dat ze het zich niet kunnen veroorloven om inzage in de boeken te geven, laat staan aan een euro-controle en -toezicht te worden onderworpen. Maar die City gaat binnenkort bij de K-Klap TOCH imploderen (net als New York), dus dan wordt het allemaal alsnog geregeld 🙂

    Iets anders, eergisteren zag ik zo’n gortdroge Engelsman die in de straat werd geïnterviewd over wat hij van de euro dacht. Zei ie :
    “If the euro was a horse, they already would have shot it” hahaahaaa !!! ‘Mooi’ gezegd, niet ?

    En ‘wij’ maar trekken aan dat dode paard…

    gedwongen en aangemoedigd door de Trilateral- en Bilder-nazi’s dan, hè

    .

  8. @Knowtoomuch
    Feitelijk zeg je hetzelfde als ik al eerder heb gedaan op een ander draadje op biflatie: “Die Engelsen dulden geen kijkje van anderen, in de Engelse Keuken”

  9. De schrijver vraagt zich af hoe lang we het huidige systeem nog dulden. Ik sluit niet uit dat er vroeg of laat een opstand komt tegen het huidige systeem maar die zal weinig opleveren zolang er geen alomvattend alternatief is.

    Ratigbureaus nationaliseren, banken nationaliseren en splitsen, transactie tax, bonussen beperken allemaal voorgestelde maatregelen maar ze doen niets aan de te kleine arbeidsproductiviteit van bepaalde gebieden in Europa en de te hoge overheidschulden.

    Beide zijn voor een belangrijk deel een cultureel probleem dus feitelijk zou het volk tegen zichzelf in opstand moeten komen en dat zie ik er niet van komen !

  10. Die K-klap is afhankelijk van nationale belangen. Alle presidenten van de centrale banken kwamen in juni in Nederland bijeen. Behalve die president van de FED…
    Een groot economisch belang is mij wel heel duidelijk geworden.
    Dollars printen uit het niets en daarmee alle grondstoffen ter wereld kunnen opkopen, wordt steeds minder geaccepteerd door verschillende landen.
    Typisch trouwens ook hoe europese leiders bij de Top der Toppen gewoon doorgaan met het breien van (fiscale) wetgeving.
    Nou goed, nu is de geldsmijterij van regeringen en de Europese Commissie dan ook met te innen belasting-inkomen van consumenten en bedrijven. Nou goed de geldsmijterij is ook afhankelijk van geld dat ze lenen in de vorm van staatsobligaties, geld van het IMF, geld van de ECB, Brics-landen…
    Als Nout Wellink in de jaren 80 had gezegd bij zijn sollicitatie-gesprek voor De Nederlansche (Centrale) Bank. “Geachte sollicitatie-commissie, bij mijn aantreden als president van de DNB heb ik mezelf een aantal doelen gesteld.
    1. Alle grote Nederlandsche banken failliet laten gaan.
    2. Hierdoor de nederlandse overheid naar de financiele rand van de afgrond begeleiden.
    3. Hierdoor de belastingdruk van burgers en bedrijven maximaal laten oplopen.
    4. Verder is het mijn ultieme doel om iedereen die zitting gaat nemen of in de regering of in het parlement onwetend wordt gehouden met betrekking tot de geheimen van de GeldCreatie.
    En als laatste wil ik nadat ik aftreed als president van de DNB dat de Nederlandse economie van recessie richting depressie gaat.
    En uiteraard verwacht ik bij mijn terugtreden als president van de DNB dat ik lintje krijg van hare majesteit de koningin vanwege het realiseren van al mijn doelstellingen.

    Zou de uliminatie-agenda dan toch geen complot-theorie zijn?

  11. @Pietjes : Wat een hypocrisie zeg : eerst het Christendom 50 jaar lang via de media, politiek en onderwijs systematisch belachelijk maken en uit de maatschappij weg-perverteren, en nou keihard gaan staan janken. Eerst iemand helemaal overhoop schieten, om vervolgens traantjes weg te pinken bij het graf …

    Ongelofelijk.

    Camer-moron zal wel zo’n K-vrijmetselaar zijn ; zo’n ‘functioneel denkende landverrader’ … die, onder het mom van (hun) ‘universalisme’, de Natuurlijke Orde ontkennen en zo verkrachten … hun eigen bestaansreden zo ontkennend.

    Geblinddoekt zijn die ratten tijdens hun inwijding(s-ceremonie), en blind zullen ze altijd blijven …

  12. Geloof,dat iedereen nu inmiddels wel weet..dat er veranderingen staan te wachten..
    Niemand weet..hoe of wat..
    Maar een ieder,die hier wat gepost heeft,heeft voorzorg maatregelingen genomen.
    Geld gepint
    noodpakket.
    Extra medicatie.
    Moestuin.
    paar goudklopmjes.
    alles wat maar mogelijk is,om de eerste paar maanden te overbruggen..totdat er een nieuw systeem is opgezet.

    ik geloof in gouden tijden..

    ff 2 stappen terug…(door ons kabinet)
    om vervolgens weer 1 vooruit te kunnen..door onzelf 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: