Wat kan het u eigenlijk schelen wie in de verre Verenigde Staten straks de nieuwe Voorzitter van de Amerikaanse centrale bank wordt? Nou, laat ons u verzekeren : het is van het allergrootste belang! Op 31 januari 2014 eindigt het mandaat van professor Ben Bernanke; wie gaat het puin dat ook hij weer zal achterlaten ruimen of…nog erger maken?
De bubbel verder opblazen
Onder het crisisbeleid van Bernanke groeide de Federal Reserve balans aan tot meer dan 3600 miljard dollar. Al wat toxisch was en is koopt hij op, in een ultieme poging de Amerikaanse economie drijvend te houden. Net zoals zijn voorganger Alan Greenspan deed. Niets nieuws onder de zon, nothing ever changes. De schuldenbubbel almaar verder opblazen, iets anders hebben deze twee heren – nu nog met zoveel egards bejegend – niet gedaan. Een kind kan de was doen, u en wij kunnen dit ook hoor! Als het zo simpel was…
Bestaat er nog wel een oplossing?
Voormalig minister van Financiën Summers was ook kandidaat-voorzitter maar liet de beker wijselijk aan zich voorbij gaan. De nieuwe coming-lady lijkt nu de huidige Vice-Voorzitter Janet Yellen te zijn. En met haar aan het hoofd zal het hoogstwaarschijnlijk…meer van hetzelfde worden…
Zware, neen onmogelijke taak
De monetaire en financiële stimuli terugdraaien – Yellen als volgeling van de “doctrine Bernanke” zal het niet makkelijk krijgen, zal er waarschijnlijk zelfs niet eens aan beginnen. “Eerder dit jaar erkende ze dat het extreem soepele beleid risico’s heeft, omdat beleggers dan aangemoedigd worden te veel schulden aan te gaan. Maar volgens haar is het risico groter dat een leger langdurig werklozen zware schade toebrengt aan de arbeidsmarkt en productiecapaciteit van de economie. ‘Wegens die risico’s is er nood aan een stimulerend beleid dat een stevig herstel en snellere groei in tewerkstelling ondersteunt‘, besloot Yellen in maart in een toespraak”.
Jim Rogers kritiseert
“As long as the regular people are running things, it’s going to be the same thing. … This is not good for the world. It’s good for them and their friends.” The Fed’s problem is excessive money printing, Rogers notes. “The world will suffer very badly when this comes to an end. It’s an artificial sea of liquidity.” And it’s not just the Fed that has gone overboard, Rogers says. “This is the first time in recorded history that every central bank — Japan, Europe, England and the U.S. — are all debasing their currencies. When this artificial sea of liquidity dries up, it’s not going to be good for anything.”
Wat doét de FED nu precies en…hebben we eigenlijk wel een centrale bank nodig?
(wordt vervolgd)
Een financieel systeem die een centrale bank nodig heeft toont haar eigen zwakte.