De FOMC heeft zojuist laten weten dat de FED stopt met het omstreden QE programma eind deze maand. De rente blijft wel tussen de 0.00 en 0.25%. Aandelen, goud en Amerikaanse obligaties staan lager, de USD sterker. Wat gaat er volgens jullie gebeuren in de komende weken nu QE is gestopt? Zeker gezien de correlatie tussen aandelen en de FED balance sheet hieronder…
As QE ends in the US, has it changed the world for the better? http://t.co/dldple1wHw
— Geoff Cook (@cook_geoff) October 30, 2014
Federal Open Market Committee statement: http://t.co/vEkdmZEMCR #FOMC
— Federal Reserve (@federalreserve) October 29, 2014
YOU CAN’T TAPER A PONZI ! ! !
Lekker door-Zirpen dus tegen negatieve rente 😉
Maar er gloort schijnbaar hoop, want zèlfs aartsleugenaar Alan Greenspan heeft inmiddels “Het Licht” gezien heheh :
http://www.zerohedge.com/news/2014-10-29/alan-greenspan-qe-failed-help-economy-unwind-will-be-painful-buy-gold
StealthQE4EVA. Stock of flow? Flow dus. Zonder ‘juice’ gaat alle papier door de plee.
Maar inderdaad, toegegeven, een leuke schijnbeweging van Trekpop Yellen.
Dus ‘op’ naar de volgende ( tussentijdse ! ) wereldwijde beursKRACH hihi …
Tien-nul voor de banken, lijkt me. Voorlopig. Als tussenstand. Alle risico’s/shit staat nu op de balans van de FED en de banken hebben daar verse dollars voor gekregen. .Moment van de waarheid voor alle doomsdayprofeten. misschien. Kunnen beurskoersen en, vooral, rentederivaten tegen hogere rentes?
QE4 is al in de maak.
QE4 is er al, alleen wordt het nu uitgevoerd door de ECB.
Maakt verder geen verschil, want ECB = FED en euro = dollar.
http://www.zerohedge.com/news/2014-10-29/and-biggest-beneficiary-qe3
Leuk dat de FED zou stoppen met de QE, in het verlengde kan dan de QEFP z’n intrede doen. Wie weet komt het alsnog goed? Het zijn veel vliegen in één klap, ter getuigenis:
Burgers liquiditeit verstrekken is een alternatief voor de zogenaamde quantitative easing (QE) programma’s die centrale banken inzetten voor de banksector. Deze vorm van liquiditeitsverschaffing kan gezien worden als een QE-operatie voor de burgers. Het geld dat hiervoor gecreëerd moet worden, wordt niet – zoals bij de huidige liquiditeitsprogramma’s – als schuld in omloop gebracht.
Elke staatsburger krijgt eenzelfde vast bedrag, met de gelijktijdige verplichting om schulden – voor zover hij die heeft – af te lossen. Hierbij moet gedacht worden aan alle categorieën privéschulden, zoals hypotheken. Daarnaast kan de overheid jongeren tot een bepaalde leeftijd verplichten dit geld te reserveren ten behoeve van bijvoorbeeld toekomstige studiekosten. Volwassenen die geen schulden hebben, kunnen de ontvangen gelden sparen of aanwenden voor consumptie.
Een dergelijke vorm van liquiditeitsverschaffing kan in de gehele eurozone gelijktijdig plaatsvinden. Om daarvoor in het gehele muntgebied draagvlak te creëren, is het van cruciaal belang een eerlijke verdeelsleutel te hanteren. Gedacht kan worden aan een verdeelsleutel die per land gerelateerd wordt aan het BBP per hoofd van de bevolking. Indien men een liquiditeitsinjectie ter grootte van het BBP per land zou toepassen, dan ontvangt iedere Nederlander 36.500 euro. In Estland, het armste land van de eurozone, zou dit bedrag circa 11.000 euro per hoofd van de bevolking bedragen.
http://www.economie-macht-maatschappij.com/debt-jubilee.html
Zelf Greenspan zegt het nu zelfs: QE Failed To Help The Economy, The Unwind Will Be Painful, “Buy Gold”
Currency debasement wereldwijd. Alle munten moeten lager, enige manier om een beetje economische groei te creëren. Als reden voor de centrale bankiers om de deflatie tegen te gaan. Markten kunnen nog niet zonder gratis geld. Daar worden handelaren bang van. Beurscrash komt vanzelf. En keihard biflaten.
@Dre
Men heeft blijkbaar een panische angst voor deflatie, derhalve ook voor biflatie. Dit is ook makkelijk te verklaren omdat met deflatie de mismeestering van onze economie wordt blootgelegd, met alle machtsmiddelen zal men dit willen bestrijden maar men vergeet dat men zichzelf hiermee te kijk zet. Het vergt slechts een beetje aandacht om dat te doorzien, de verbazing groots wanneer we gaan kijken hoeveel kansen we missen op volwaardig herstel. Het wordt pas echt schrijnend als je naar de sociale gevolgen gaat kijken, bijna onwaarschijnlijk dat zoiets anno 2014 nog mogelijk is. Als verzachtende omstandigheid kan je het binnen een evolutionaire context plaatsen maar dat is maar een schrale troost. Zet alles op een rij en het wordt duidelijk waar we voor staan, dit kan goed of fout gaan, geen garantie welke kant het op gaat.
Hier nog die Greenspan QE Gold link. http://www.zerohedge.com/news/2014-10-29/alan-greenspan-qe-failed-help-economy-unwind-will-be-painful-buy-gold
Deze email kreeg ik van Bix Weir:
OMG…Bix Weir Was RIGHT About Greenspan!
Getting a lot of emails from long time skeptics apologizing forgiving me a hard time about Greenspan all these years. My take on Alan Greenspan being a Good Guy and implementing the take down of the banking cabal for the last 50 years has NOT been a popular stance in the gold and silver bug circles.
But with Greenspan’s latest comments about gold they are starting to see the light!!!
For those who still can’t get the concept that Alan Greenspan is a Good Guy you can start here…
In het nederlands: https://biflatie.nl/artikelen/overig/de-oude-meester-aan-het-woord/
@Dick S
Grappig om dat mooie verhaal geplaatst op biflatie.nl weer eens op te rakelen…
@Dick
Dank Dick, prachtig van Greenspan, de wereld zal op z’n grondvesten daveren, de dag nadien zullen we wakker worden met het idee dat het allemaal maar een nachtmerrie was. Wie er nuchter naar kijkt kan niet anders dan tot deze conclusie komen, ook vandaag al. 🙂
Ja, en wat misschien nog leuk is om te weten: dit stuk is oorspronkelijk geschreven in 2006/2007 en werd in 1e instantie door GATA geweigerd te plaatsen. Daar ging ruim een half jaar overheen en heeft er vermoedelijk toch nog voor gezorgd dat Bix Weir en GATA hun eigen weg gegaan zijn. Daarna heeft Bix Weir volgens mij het stuk met tussenpozen hier en daar wat aangepast. Hij zet nl. geen timestamp op zijn artikelen.
En over Greenspan zelf kan ik me nog herinneren dat hij eens voor de senaatscommissie moest verschijnen om zijn jaarlijkse verdediging voor de FED te doen en daar sprak hij de volgende woorden tegen één of andere senator: ‘Als u denkt begrepen te hebben wat ik zojuist verklaard heb, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk niet goed geluisterd.’ Dit was een live-CNBC uitzending.
Een andere ook heel interessante man was Adrian Douglas. Ook van hem heb ik zo af en toe wel eens een stukje geplaatst. Maar – en dat is mijn mening – ook hij lag niet zo goed bij GATA kreeg ik de indruk. Helaas is hij inmiddels overleden, ik meen begin vorig jaar. Ook zijn stukken zijn inmiddels bejaard, maar vele daarvan nog steeds up-to-date te gebruiken.
GATA = U.S. Government (=FED) Mafia !
“up to their eyeballs”
@Dick
Dank, kende GATA of Bix Weir eerder niet, na wat googelen begrijp ik het beter. Maar wat je schrijft is enigszins herkenbaar, in die periode (2006/2007) hebben we zelf een studie gedaan naar de receptiviteit van diverse maatschappelijke spelers, het resultaat niet om vrolijk van te worden maar wel bijzonder leerzaam. Dat dergelijke stukken ‘up-to-date’ blijven, zie ik ergens als ‘normaal’ binnen de hedendaagse systeemconfiguratie, het voedt allerhande manipulaties en bijhorende neveneffecten. Sommige analisten omschrijven dit als een ‘auto-immuunziekte’, zonder drastische wijziging van het systeem (incl denken/handelen) kom je steeds tot dezelfde (pathologische) uitkomst. Anders gezegd, in dynamisch opzicht krijg je steeds soortgelijke verhalen, enkel de personages en het decor wijzigen.
Wie zijn ‘we’ Werner. Je schreef eerder ergens dat er voorstellen aan de Nederlandse politiek waren gedaan. Daarom ben ik wel daar benieuwd naar. Als je dat niet hier wilt plaatsen, mag je mijn emailadres bij Koen opvragen.
@Dick
Heb het even opgevraagd aan Koen, iets makkelijker. Coming up 🙂
In 2008 heb ik nog gedacht dat de rente omhoog zou gaan. Dit kwam mede door de economieboekjes die ik bestudeerd tijdens mijn studie. Ik heb deze week net dat boekje gelezen van w. middelkoop die dit jaar is uitgekomen en gelezen wat hij vind van de gedoceeerde economielessen op universiteiten en middelbare scholen. Hij vindt het nuttiger om van geschiedenis studenten te lezen die zich verdiept hebben in monetaire systemen.
Ofwel om de vraag te beantwoorden; wat gaat er de komende weken gebeuren?
Ik denk het tegenovergestelde van wat men algemeen denkt dat gaat gebeuren.
Ofwel als je de financiele pagina’s leest van de kranten dan heeft men het er de laatste jaren over dat wanneer de centrale banken wereldwijd (met name de fed) staatsobligaties blijven opkopen die door de markt niet meer gekocht worden dan is dat goed nieuws en gaan de beurskoersen omhoog.
Dus zou je zeggen nu de fed aankondigt om hiermee op te houden dat de beurskoersen naar beneden gaan.
In dat boekje van middelkoop vond ik nog iets interessants staan. Namelijk dat het tekort tussen belasting-inkomsten van een overheid en de uitgaven niet meer dan 40 % mag zijn omdat anders het vertrouwen in de dollar opgezegd kan worden.
De VS heeft deze 40 % bereikt maar daarna gelijk het begrotingstekort teruggebracht.
Men is zich er in ieder geval van bewust van de valkuilen van voorgaande monetaire systemen.
Wat mij ook opviel is dat de president van de fed heeft gezegd dat er steeds meer armen bijkomen met dit huidige monetaire beleid.
Ofwel als de fed doorgaat met de monetaire verruiming dan wordt het leven aan de onderkant van de macro economische pyramide steeds duurder.
Ik denk dus dat we de laatste 20 jaar een voorschot hebben genomen op welvaart door bijzonder veel krediet in de economie te pompen en dat dit de komende 20 jaar op een of andere manier op de meest geloofwaardige manier gecompenseerd moet worden.
Tenzij men in staat is de lonen omhoog te krijgen en er daardoor weer vraag naar geld ontstaat zie ik een economische stand-off de komende 20 jaar.
Alhoewel een nieuwe uitvinding a la internet natuurlijk altijd voor economische reuring kan zorgen.
Ik vertrouw erop dat ik hiermee uw antwoord voldoende heb beantwoord.
Mvg,
pol
Goed verhaal. M.n. de referentie over de valkuilen van voorgaande monetaire systemen (perioden). Maar aan wie is het gericht?
at dick
gericht aan de schrijver van het artikel: fed stopt met qe.
@Paul
Inderdaad Paul, je verwijst mi naar wat systeemwetenschappers het ‘chaospunt’ noemen, dit is het kardinale punt dat het systeem omslaat in deze of gene richting, sterk afhankelijk van de menselijke keuze. Het negatieve scenario mondt uit in WOIII, het positieve betekent een doorstart naar een sociaal duurzame samenleving die onvergelijkbaar anders is dan wat we gewend zijn.
Je verwijzing naar ‘voorschot op welvaart’ trekt m’n bijzondere aandacht, een lening is in principe de toekomst naar het heden halen. Op zich geen probleem, in dynamisch opzicht creëert het wel een element van omgekeerde effectiviteit wat mi vooral te maken heeft met een ’timing issue’. Door de vele transacties valt dit minder op, het wordt transparanter wanneer we een ‘eilandmodel’ gebruiken. Zo eenvoudig mogelijk:
Situatie A
(1) er is geen welvaart
(2) leningen worden uitgeschreven
(3) creatie welvaart
(4) volledige tewerkstelling
De leningen zijn hier het goede nieuws, welvaart kan in versneld tempo opgebouwd worden. Het slechte nieuws is dat een berg schuld rest, dit is een louter monetair gegeven dat we nu met fysieke arbeid trachten weg te werken. Normaal gezien zouden we enkel de reeds gerealiseerde welvaart dienen te onderhouden, veel minder arbeidsintensief dan bij de opbouw (cfr volledige tewerkstelling). Anders gezegd, het goede nieuws wordt plots het slechte nieuws, als een balk in het mondiale oog die ons allen tart.
Om dit probleem op te lossen, kunnen we gebruik maken van het systeem en dan komen we uit bij het idee van een ‘monetaire reset’. Specifiek voor de schulden bestaan er verschillende opties maar betekent een heel andere benadering van dit gegeven, het Reverse Debt System is daar een voorbeeld van:
https://biflatie.nl/artikelen/economisch/reverse-debt-system-rds/
Anders gezegd, technisch gezien is er geen vuiltje aan de lucht, het ware probleem moet dan elders te vinden zijn. Naar mijn bevinding dienen we dan meer aandacht te hebben voor de dynamiek zoals deze zich bij een ‘paradigmaverschuiving’ manifesteert, iets dat zichtbaar wordt gemaakt door allerhande fenomenen zoals we ze heden kunnen/mogen waarnemen.
paul, de opmerking dat de economieboeken op de middelbare school/ studie. dat deze niet overeenstemmen met de macro-economie / de economie in het groot niet overeenstemt met het huidige economische systeem valt mij ook steeds meer op, dit is waarschijnlijk de reden waarom mensen /bevolking geen grip meer hebben op de economische wereld van nu.
de VS heeft:
1 geen sluitende overheidsbegroting
2 er zijn bijna geen landen meer die staatsobligaties van de VS willen kopen
3 de VS kan niet anders dan geldverruiming toepassen om aan de gang te blijven,
kortom dit QE bericht is nutteloze onzin, de VS blijft gewoon digitaal printen totdat de boel helemaal instort of er oorlog uitbreekt. ik zou zeggen kijk eens de youtube filmpjes van jim rogers of marc faber
@jaren tachtig
Zou wel eens kunnen, zoals velen voorspellen maar niet gehoord worden. Herkenbaar scenario, gewoon afwachten? De spanning stijgt voelbaar, de berichtgeving laat niets aan het toeval over.
‘Je zou het wel zeggen. Als het buitenland het Amerikaanse schatkistpapier gaat mijden, blijft alleen de FED over. Misschien gaan ze de particuliere banken als omweg gebruiken. Goedkoop bij de FED lenen en daar dan T-Bills van kopen.
Het is wel grappig om te zien hoezeer vele mensen en vooral commentatoren in binnen- en buitenland nu hun huig (huik) naar de wind zetten, waar het Greenspan betreft. Nog even en iedereen hangt de mening van Bix Weir aan en dat hadden ze dan altijd al gedacht.
@Dick
Doet me denken aan Schopenhauer, elke waarheid doorloopt drie fasen
(1) ze wordt belachelijk gemaakt
(2) ze wordt krachtdadig tegengewerkt
(3) ze wordt als vanzelfsprekend aangenomen
Onderzoek bevestigt z’n stelling wanneer het om sociaal innovatieve ideeën gaat, iets dat nog meer tot uiting komt wanneer je de factor ‘geld’ centraal stelt. Ook om deze reden dat je de werking van de menselijke psyche niet buiten het debat kan houden, meer dan boeiende materie.
Deed het mij ook, maar ik wilde Schopenhauer niet koppelen aan wat ik nu nog noem een ‘strategie’ om een bepaald doel te bereiken, die wel eens waarheid zou kunnen zijn. Een strategie, die tactisch zeer goed is opgezet, maar nog steeds niet het operationeel niveau bereikt heeft, waar het in zou moeten eindigen. Hoewel de verschillende fases daarvan steeds duidelijker vorm beginnen aan te nemen. Door Bix Weir’s manier van denken te volgen, maakt het wel een aantal zaken en handelwijzen rond Greenspan duidelijker. En ik ben waarschijnlijk één van die mensen die zo’n alternatieve controversiële denkwijze wel kan appreciëren. Over conspiracy denken gesproken! Dit is dan wel de ultieme conspiracy. Uiteindelijk kan hij dat dat ook niet alleen af en vraag ik me af wiens steun hij had of heeft. Het is maar hoe je het bekijkt.
@Dick
Ja, zoals je het terecht zegt, het is maar hoe je het bekijken wil. Er bestaan verschillende manieren en naargelang de doelstelling zullen we een andere uitkomst krijgen. In zekere zin kan de bakker op de hoek ook een ‘Greenspan’ zijn, enkel zullen de gevolgen iets minder zijn. Ik maak daarin een eenvoudig onderscheid:
(1) monopoly => geldgedreven => neveneffecten (concurrentie, complotten …)
(2) economie => geldonafhankelijk => neveneffecten (co-creatie, duurzaam …)
Gezien de dominantie van (1) kan je in zowat alles een ‘complot’ bespeuren, it’s all for the money. Het alternatief (2) krijgt hierdoor weinig aandacht maar toch daarin de sleutel tot herstel maar het vereist een totaal andere manier van denken en handelen. Aan plannen ontbreekt het niet waardoor we de situatie als tragisch absurd kunnen het is als zeggen dat er geen probleem (2) is maar toch blijft het probleem (1) aanhouden. De Greenspans der aarde hebben echter geen idee wat het alternatief inhoudt, de vraag stelt zich hoe lang men zo blijven volhouden zonder dat er ‘brokken’ van komen. Bizar genoeg wordt elke dag over de ‘brokken’ bericht, men blijft het cultiveren. Het is een bijzonder proces dat nog alle kanten op kan, idealiter kiezen we voor herstel maar of het ooit fase (3) van Schopenhauer wordt?
Edit staat gepast
… als tragisch absurd kunnen zien, het is als zeggen …
… hoe lang men zoiets kan blijven volhouden …
Maar dit is een vreselijk drama,de tapering loopt z’n einde.
Waar moet het met ons nu toch naar toe.
Is er wel een leven na tapering?????
Ik word er vreselijk bang en onzeker van.
Of ik moet me bewust worden van de boze wereld om me heen!
Komt het wel goed met m’n bezit en opgebouwde pensioen?
Hoor zonet,laat het allemaal maar los en het komt goed.
Hallo Bertus, geen paniek,
de huidige zilverprijs zit onder de productiekosten op dit ogenblik, indien je je onzeker voelt, koop een paar zilveren munten, ze zijn vaak nog heel mooi om te zien ook, vooral die uit Mexico, (edelmetaal kopen met subsidie van de FED 🙂 )of koop lang houdbaar gevriesdroogd voedsel, is ook geschikt voor een mooie wandelvakantie in Patagonia/Argentinië of de binnenlanden van Nieuw Zeeland