De Amerikaanse ‘centrale’ bank, genaamd de Federal Reserve, handhaaft de rente in Amerika sinds de kredietcrisis op 0%. Uit de notulen van de laatste vergadering van het FOMC (Federal Open Market Committee) blijkt dat de Fed het huidige lage renteniveau gaat koppelen aan de ontwikkeling van de economie. De Federal Reserve wil liever niet meer vastzitten aan een bepaalde tijdperiode voor een renteverhoging, maar kijkt liever naar de ontwikkelingen op de markt. Fair enough zou je zeggen, maar waarom, als de economie in de VS volgens het Beige Book blijft verbeteren en de Amerikaanse economie volgens het ministerie van handel met 5,6% groeit, wordt de rente dan niet verhoogd?

Volgens Ben Bernanke heeft de Amerikaanse economie vooralsnog de ondersteuning nodig van een ultra laag rentevoetbeleid. En hij laat bijna maandelijks weten dat de lage rentestand voor een ‘verlengde periode’ zal worden aangehouden. (Helicopter Ben’s favoriete woord is ‘extended period’). Economen en analisten gingen sinds de definitie ‘extended period’ altijd uit van ongeveer 6 maanden, maar die formulering is volgens de FED vaud. De verlengde periode van de lage rente kan volgens de Fed nog een hele lange tijd duren en de ‘verlengde periode’ zou zelfs nog wel eens ‘verlengd’ kunnen worden als de vooruitzichten van de inflatie (en/of de economie) zouden verslechteren.

De inflatieverwachting is momenteel 2,7% en het schijnt zelfs dat er voor het eerst in 3 jaar weer banen zijn gecreeerd in de USA. Ondanks de nog onstabiele huizenmarkt zijn er toch genoeg positieve geluiden en redenen om een paar basispunten aan de rente toe te voegen zou je zeggen. Ze schreeuwen om het hardst om iedereen te laten weten dat het zo goed gaat, dat er eigenlijk nog maar weinig problemen zijn en dat het herstel gaande is, maar waarom durft de FED dan alleen het disconottarief met 25 basispunten te verhogen? Waarom niet een kwartje rente aan de normale rentestand toevoegen?


Bron: Wikipedia

Welnu, het blijkt dus, dat ondanks de inflatieverwachting van 2,7% en alle positieve geluiden, Ben Bernanke en consorten (de eigenaren van de Federal Reserve) toch een beetje bang zijn dat de situatie van de Amerikaanse economie nog wel eens kan gaan verslechteren in de toekomst en dat er in plaats van inflatie wellicht nog wel eens deflatie op de loer ligt. Ze zijn bang voor de gevolgen van een renteverhoging, wat die gevolgen dan ook mogen zijn. Tevens zijn de beleidsmakers niet zeker van situatie op de arbeidsmarkt (oftewel het werkloosheidspercentage). De werkloosheid in de VS nam de afgelopen maanden licht af, maar staat nog steeds rond de 10%.

Er zijn overigens wel andere landen die de rente durven te verhogen. Australië heeft vanaf het laagste punt sinds de kredietcrisis (3%) al 5 keer de rente verhoogd met 25 basispunten. De Australische dollar (AUD) merkt dit ook, want die staat ten opzichte van de USD en de EUR op het hoogste niveau in jaren. Er zullen zeker wat carry trades mee te maken hebben. Ondanks een hoge voedselinflatie (ongeveer 50% in de laatste 9 jaar) blijft de inflatie in Australië naar verwachting tussen de 2 en 3%. De RBA (Reserve Bank of Australia) liet weten dat er in 2010 mogelijk nog meer renteverhogingen plaats gaan vinden. Uiteindelijk streeft de centrale bank van Down Under naar een rente van 5% tot 5,5%. Of de huizenbubble in Australië roet in het eten gaat gooien is de grote vraag. In de Verenigde Staten is die bubble reeds geknapt.

De VS zal de rente dus nog niet gaan verhogen, omdat de FED dit nog niet noodzakelijk vindt. Wel vinden ze het noodzakelijk om geld in het systeem te blijven pompen. Beetje quantatitive easing hier en nog een stimulus package daar, komt vast wel goed zullen ze denken. Er is een groeiende gemeenschap die daar anders over denkt in Amerika (en de rest van de wereld). Ron Paul, Marc Faber, Willem Middelkoop, Nouriel Roubini, Peter Schiff, Harry S. Dent, zo maar een paar namen die het somber inzien voor de economie van Amerika. Zelfs sommige insiders van de FED zijn niet zo positief. Zo zegt de president van de Federal Reserve in Minneapolis, Narayana Kocherlakota, dat hij het heel verrassend zou vinden als het werkloosheidspercentage in de VS rond de 8% zou staan in 2011. Hij zegt dus eigenlijk met andere woorden dat de werkloosheid ook nog wel eens kan gaan stijgen. Ook de FOMC was eerder pessimistisch over de outlook van de Amerikaanse economie. Het is dus maar afwachten wanneer de rentetarieven zullen worden verhoogd door de Fed.

Koen Dil

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: