Maandagavond maakte Ben Bernanke van de Federal Reserve bekend dat de centrale bank van Amerika de economie zal blijven stimuleren, omdat het herstel van de Amerikaanse economie wellicht niet doorzet (c.q. niet duurzaam is). Bernanke kondigde aan dat de FED met het binnenkomende geld van aflopende oudere hypotheekleningen, nieuwe staatsobligaties zal kopen.
Al het geld dat de afgelopen jaren in de economie is gepompt komt terug naar de FED en die pompt dat dus weer in de economie. De geldkraan blijft dus openstaan, alleen de balans van de Federal Reserve blijft onveranderd op zo’n 2,3 biljoen dollar (2300 miljard).
Ook de rente blijft wederom voor een ‘verlengde periode’ rond de 0% staan om niet in een deflatiespiraal terecht te komen. De kerninflatie in Amerika staat momenteel op het laagste punt in de afgelopen 44 jaar. Doordat het consumentenvertrouwen fragiel blijft en de mensen minder te besteden hebben, daalt de vraag. Met een gelijkblijvend of stijgend aanbod zullen de prijzen dalen. Als Amerikaanse consumenten dan hun inkopen daan uitstellen versterkt dit de deflatie alleen maar meer. Deze gedachte over de deflatiespiraal is Bernanke’s grootste nachtmerrie. Dan nog liever geld strooien uit een helicopter.
De afgelopen maanden is de groei van de Amerikaanse economie flink afgenomen. In mei verhoogde de FED de verwachtingen voor de Amerikaanse groei nog, maar moet daar 2,5 maand later dus al weer op terugkomen. De afgelopen 2 maanden vielen de cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt erg tegen. Terwijl Obama er alles aan doet om banen te creëren, gingen er in juli 131.000 banen verloren en bleef het werkloosheidspercentage hangen rond de 10%. Mensen met minder inkomen zullen minder consumeren en dat is pijnlijk voor een economie die voor zo’n 65% gaande wordt gehouden door consumentenbestedingen.
Of dit het begin is van een de tweede ronde QE (Quantitative Easing, ofwel geldcreatie) is de grote vraag. Indien de economie in de tweede helft van 2010 verder zal vertragen zou een nieuwe ronde van stimuleringen door de Federal Reserve geen verrassing zijn. De FED kan de rente in ieder geval oneindig laag houden om banken van heel goedkope kredieten te voorzien. De beurzen reageren negatief op de nieuwe boodschap van de FED. De Dow en de S&P 500 sloten in de min. Ook de Aziatische beurzen kleurden rood en op moment van schrijven noteert de AEX 1,2% lager op 329 punten.