usaOp dinsdag 1 oktober 2013 zullen de VS wellicht een zogenaamde ‘government shutdown’ ervaren. De begroting voor het komende fiscale jaar moet immers op tijd goedgekeurd worden.  Zonder deal gaat de Amerikaanse overheid gedeeltelijk dicht: een deel van de overheidsdepartementen zal moeten sluiten, uitgezonderd wat als essentiële federale diensten beschouwd worden, zoals het leger en de luchtverkeersleiding.  De deadline is voor middernacht in de nacht van maandag op dinsdag dus het zal erom spannen!

Wie geeft toe: Democraten of Republikeinen?

De Senaat waar de Democratische partij van president Obama een meerderheid heeft, stelde vrijdagnamiddag (27 september) nog een uitzonderlijke financiering voor, om de komende twee maanden door te komen, tijdelijk respijt dus. In dat wetsvoorstel wordt echter wel doorgang verleend aan Obamacare, de omstreden ziekteverzekering waarvan de president een punt gemaakt heeft. Het Huis van Afgevaardigden vergaderd er nog over; zij zien Obamacare absoluut niet zitten en de meerderheid daar ligt dan weer bij de tegenpartij, de Republikeinen. Of Democraten of Republikeinen zullen zware toegevingen moeten doen of de shutdown wordt een feit op dinsdag 1 oktober 2013!

Een nog groter probleem doemt al op

Na de clash die onvermijdelijk nu plaatsvindt, zijn de financiële problemen van de overheid nog niet voorbij want daar komt 17 oktober ook al aan: de onderhandelingen over een absoluut noodzakelijke, nieuwe verhoging van de schuldlimiet. Sinds 1940 werd die zelf opgelegde (!) limiet al 79 keer verhoogd; hij staat momenteel op 16.699 miljard dollar. Zonder een nieuwe aanpassing gaan de VS in wanbetaling, iets wat nog nooit eerder is voorgekomen.  In ieder geval worden de financiële markten nu al nerveus…

 

6 reacties

  1. Het wordt spannend maar ze komen er gerust wel uit want de belangen van de heersende “elite” zijn veel te groot en laten het er uiteindelijk niet op aan komen. Zij bepalen het moment wanneer de tijd rijp is om de pleuris te laten uitbreken en niet de republikeinen of de democraten.

    1. Het zal er zeer om spannen, de laatste berichten zijn niet bemoedigend. De Senaat en de president stààn erop dat Obamacare doorgaat en wel direct. Het Huis wil hier niet van weten en pleegt nu chantage. Het gaat om gezichtsverlies, om zeggenschap en macht ook. Dit alles geschiedt heel hoog (onbereikbaar zeg maar) boven het hoofd van de Amerikaanse burger natuurlijk. De financiële markten worden nerveus, vermoedelijk zullen als er vandaag geen doorbraak komt de beurzen flink lager openen morgen.

  2. Kan de Nederlandse overheid ook 2 maanden op slot om zo de benodigde 6 miljard aan extra bezuinigingen binnen te krijgen? Overheid op slot, betekent dat alle ambtenarensalarissen en uitkeringen tijdelijk stopgezet worden met alle maatschappelijke gevolgen van dien!

  3. “The main belief behind the concept of a money trust is that the majority of the world’s financial wealth and political power could be controlled by a powerful few.”(Wiki)

    Geen science fiction of zwevende complottheorie, maar op de kop af honderd jaar werkelijkheid in de USA. Waar een select groepje Wall Street bankiers (de ‘moneytrusts’) samen de Federal Reserve (Fed) vormen. De absolute monetaire en politieke macht over de VS en de hele wereld.

    In de ‘grootste democratie ter wereld’ is niet het geringste democratisch aan de macht van het grote geld.
    Geopolitiek, globalisering, oorlogen, het kweken van achtereenvolgende zeepbellen om de winstgevendheid voor de minder dan één procent uitverkorenen te vergroten. Terwijl de grijze massa niet-begrijpend toekijkt en door het verlies van hun bestaanszekerheid en totale verarming de rekening mag betalen.

    Alleen al de officiële schulden van de VS bedragen ruim $ 53.500 per inwoner, terwijl het gemiddelde gezinsinkomen minder dan $ 40.000 bedraagt.
    Zo bezien valt er bij de burger niet veel meer te halen en is het land aangewezen op de Fed en buitenlandse investeerders. Veelbetekenend is het dat China, met $ 2 biljoen de grootste schuldeiser, het aankoopprogramma niet continueert, met name vanwege de eigen schuldsiuatie die – volgens schattingen – rond de $ 20 biljoen zou bedragen.

    Welke tijdelijke noodoplossing door de politiek ook nu weer zal worden gekozen, het is – o.a. volgens de onafhankelijke goudexpert Bruno Bandulet – onvermijdelijk dat er binnen afzienbare tijd een oplossing wordt gevonden voor het ‘dollarprobleem’.

    “U hebt de keus tussen de natuurlijke betrouwbaarheid van goud en de eerlijkheid en intelligentie van politici. Met respect voor deze heren raad ik u aan om voor het goud te kiezen zolang het kapitalistische systeem bestaat.” (George Bernard Shaw)

  4. Het lijkt me meer een tijdelijk circus zodat de politieke kaste zich weer belangrijk kan wanen. En ze het “systeem” onbedoeld een extra zetje in de juiste richting geeft. Dat is de richting van de steeds sneller naderende afgrond.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: