De Japanse schuld zal in 2011 naar 227% van het bbp (bruto binnenlands product) stijgen. Dat blijkt uit een raming van het IMF. Het bruto binnenlands product is de totale geldwaard van de geproduceerde goederen en diensten van een land. De schuld van Japan is dus ruim 2 keer zo groot dan de totale waarde van het land zelf. De schuld zal naar schatting 860 biljoen Yen (zo’n 8 biljoen euro) bedragen.

Ondanks alle stimuleringsmaatregelen van de Japanse overheid heeft het land nog steeds te maken met met deflatie (0,9%). De industriële productie daalde in mei en de consumentenbestedingen namen af. Ook steeg het werkloosheidspercentage weer. De economische groei in het eerste kwartaal van 2010 zet niet echt door en er moet snel een oplossing komen om de schulden af te betalen. De Japanse overheid heeft vorige week besloten om de belastingen op verschillende producten met 5% te gaan verhogen. Critici denken echter dat de bestedingen door deze belastingverhoging zullen afnemen en dat daardoor de prijzen verder zullen dalen. Tevens verwachten ze dat Japan nieuwe obligaties gaat uitgeven.


In 2008 sloeg Japan, net zoals veel andere landen, de weg in van de Keynes-geld-creatie. Door de economische terugval werden er biljoenen Yen in de economie gepompt. Dit had effect, tot eind 2009, toen de Japanse economie weer leek weg te zakken en dus werd er nog eens 2,7 biljoen (zo’n 20 miljard euro) extra geld gecreëerd om de economie draaiende te houden. De overheidskredieten zijn echter op en de Japanse economie is nu weer op zichzelf aangewezen. Het bbp van van Japan nam op jaarbasis in het laatste kwartaal met zo’n 5% toe en bedraagt 7,92% van de wereldeconomie. De Japanse rente staat sinds de kredietcrisis op 0,1%, het laagste renteniveau ooit.

De laatste macro-economische cijfers weerspiegelen een moeilijke toekomst voor Japan. De industriële productie daalde met 0,1% en de daling van de exportcijfers was het hoogst in de afgelopen 12 maanden. Een slecht teken, omdat de Japanse economie sterk afhankelijk is de van de export. De gezinsconsumptie daalde in mei met 0,7% op jaarbasis. Ook de verkopen in de detailhandel namen af.  Positief nieuws was er alleen terug te vinden in het vertrouwen van de grote Japanse producenten. Het vertrouwen, gemeten in de zogenaamde ‘Takan-index’ , steeg naar het hoogste punt in de afgelopen 2 jaar.

De Japanse werkloosheid steeg voor de 3 maand op rij. De werkloosheid in Japan is in vergelijking met andere landen nog vrij laag. Momenteel is 5,2% van de Japanse beroepsbevolking werkloos. Dit is het hoogste niveau sinds december 2009. Het is een lastige keuze voor de BoJ (Bank of Japan) en premier Naoto Kan . Als het niet meer stimuleringsmaatregelen neemt zal de economische groei hoogst waarschijnlijk vertragen, maar aan de andere kant zal de schuldenbubbel van de overheid alleen maar groter worden indien er nog meer nieuwe kredieten in de economie wordt gepompt.

Ook de Japanse beurs is in mineur en staat op het laagste punt in de afgelopen 7 maanden. De Nikkei-index staat momenteel op 9.200 punten. Het 2e kwartaal van 2010 was de slechtste sinds het laatste kwartaal van 2008, net na de val van Lehman Brothers.

De Yen staat ondanks de grote schuldenberg op een hoog niveau ten opzichte van de andere valuta. We nemen ter illustratie even de euro (zie grafiek hieronder), deze is in vergelijking met de andere valuta nog veel sneller in waarde gedaald door de Griekse schuldenproblemen. Afgelopen maanden daalde de euro 18% t.o.v. de yen. 1 euro is momenteel 110 yen waard. Zo’n 2 jaar geleden stond de euro nog op ¥170,-.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: