René Tissen, RTLZ | Voorafgaande aan de nieuwste top van de Europese regeringsleiders op 28 en 29 juni gaan de wildste geruchten rond met betrekking tot de uitkomsten. Het gaat om veel meer dan alleen het voortbestaan van de Euro en de Eurozone. Het is aannemelijk dat er twee uitkomsten zullen zijn. Ten eerste zal er tot een Europees economisch groeipact van 130 miljard euro worden besloten om vooral president Hollande van Frankrijk politiek tegemoet te komen in verband met zijn verkiezingsbeloften aan het Franse volk. Hij mag geen gezichtsverlies lijden ook al is zijn economische visie op Europa er eentje die vooral ten dienste staat van het Franse volk.
Meer Europa
Ten tweede zal er op eensgezinde wijze steun worden gegeven aan de ‘Meer Europa’ notitie van Herman van Rompuy, namelijk als de enige weg voorwaarts voor Europa die op lange termijn het bestaansrecht van de Euro rechtvaardigt. De notitie zal als een intentieverklaring omarmd worden, maar zal dat blijven zolang de heikele vraag naar het gemeenschappelijk maken van schulden ( “socialiseren”) onbeantwoord blijft. Met name Duitsland wil geen blanco cheques afgeven aan lidstaten die onder hun verplichtingen proberen uit te komen.
Sigaar uit eigen doos
De stimuleringsmaatregel van de economie van 130 miljard euro wordt op voorhand als een sigaar uit eigen doos bestempeld. Het gaat inderdaad om geld waarvoor al eerder een bestemming was bepaald en dus gaat het om het ombuigen van fondsen, in plaats van de uitbreiding ervan. Daar is niets mis mee. Tenminste niet zolang de nieuwe bestemming tot méér economische groei leidt dan de bestaande. De tijd zal dit moeten leren. Lees het hele artikel van René Tissen op RTLZ.
Iets meer liberalisatie en dit soort groeifantasie maatregelen geven slechts een kortstondige groei (als het dit al geeft) en dan zitten we weer met dezelfde stagnerende economie. Dit omdat de basis rot is en al vanaf de jaren ’70 grondstoffen een steeds grotere barriere vormen. Kenmerkte de jaren ’70 de US peakoil waar men met globalisering en buitenlandse grondstoffen en productie dit tijdelijk heeft uitgesteld Ook het neoliberale model was een economische stimuleringsmaatregel net als de leencultuur etc , langere werktijden , …. En nu in 2007 liepen we tegen easy peakoil en hierna kwam de bankencrisis en zakte de huizenbubbel in elkaar. Dit zou zomaar gekund hebben omdat dure grondstfwinsten beleggingen zochten, die op een normale manier niet geboden kunnen worden. Dus dan maar de subprimes. Ook dat om andere redenen kunnen de oorzaak zijn dat de rek uit de groei is en men in allerlei piramide constructies is gegaan. En nu de BRICs die dezelfde welvaart willen als wij. Dit gaat echt niet lukken.
We moeten gaan doorzien dat groei geen toekomst heeft. Dat het centrale banken systeem dat geld uit lucht bakt en tegen rente op de markt zet en dus een inherente groeidwang heeft totaal niet meer functioneert.
Geld naar groeistimuleringsmaatregelen is dus weggegooid geld. Geld dat beter besteedt kan worden aan een nieuwe economie, die regionaler, duurzamer en menselijker is. Een transitie ingang zetten kost in eerste instantie ook veel geld en we zetten ons met het trachten te redden van een hopeloos systeem ons steeds klemmer totdat heel het systeem op een gigantische manier inelkaar klapt. En dan is het leed helemaal niet te overzien. Ook is het niet meer te verkopen dat als iedereen als een Nederlander leeft dat we dan 3 aardes nodig hebben. En hier wringt heel de schoen.
Economische groei oppeppen. Nee bedankt.
Duurzaamheid, menselijkheid, kleinschaligheid, zelfvoorzienigheid, regionalisme, rentevrij ruilmiddel met een onderliggende waarde, onderlinge handel en daarbij rekening houdend met mens, milieu en leefomgeving. Dat is en wordt de toekomst.
De financiële monsters en hun politieke loopjongens hangen inmiddels een dood wereldbeeld aan. Hun gewenste economische orde tegen 2020 zal dan ook keihard falen. Je kan je systeem verdedigen middels repressie, leugens, schulden en nog meer leugens.
Maar vrijheid en bewustwording gaan het uiteindelijk winnen. De geest is al uit de fles en ditmaal internationaal. Een prachtige beginnende revolutie. Er hangt een frisse en positieve vibe in de lucht en toch worden we keer op keer geteisterd en gepest door de beesten uit Brussel en ’the city’ . Vooralsnog…
Nou fijn…
http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/robkoenders/12455365/__EU-surprise__.html
…dit somt het dus wel zo’n beetje op. We gaan dus nog een stuk dieper het moeras in. Duitsland is zowel op de grasmat als in de politieke arena de oren gewassen.
De pot is te klein, korte termijn politiek van de zuidelijke landen.
Het enige wat er nu hoeft te gebeuren is dat een Roemer of Wilders dit klip en klaar uit gaat leggen aan ons als bevolking en we hebben een revolutie eind dit jaar.
Net als Rob zegt….dit gaat de Nederlandse bevolking NIET pikken. Voor het eerst denk ik een sprankje hoop te hebben dat de mensen hier wakker geschud gaan worden…
Tering ik heb net onderstaande gelezen.
Van de forumberichten onder rene tissen zijn laatste column.
Daarin staat dat ING voor 41 miljard in Bankia zit.
Waarom hoor ik daar niks over bij rtl 7? Ach laat maar ik weet zelf het antwoord wel.
(bron: http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/nieuwe-fase-van-waanzin.xml)
Pals conclusie: “gekeken naar de tijd denk ik dat 2012-2013 het einde zullen inleiden…”
Het zal de grootste economische schok zijn die de wereld ooit heeft gehad.
Geld zoals we dat nu officieel kenne zal nergens meer voor zijn, niet meer voor salarissen, niet meer voor publieke voorzieningen, niet voor handel, niet voor transport, landbouw, uitkeringen, pensioenen en sociale voorzieningen.
De financiële markten zullen zich realiseren dat het Amerikaanse Quantitative Easing en het Europese EFSF/ESM noodfondsen deze instorting nooit kunnen financieren, dus onmogelijk kunnen voorkomen, immers zelfs noodfondsen van 5.000 miljard, of een schatkist van één centrale financiële ministriële EU, zijn onmiddelijk leeg als één megabank omvalt en collecteraal andere meetrekt.
Zo’n noodfonds is immers eveneens een ‘opgeblazen’waarde d.m.v. derivaten en zou daarom hooguit uit 125 miljard echt geld bestaan.
vb: de ING bestond eind 2011 uit 1.230 miljard schuldenhandel, dat is ongeveer 200% van de Nederlandse economie.
ING heeft maar 3,1% eiden geld [40 miljard]
Het Spaanse Bankia bestond eind 2011 uit 2.950 miljard schuldenhandel, 300% van de Spaanse economie.
Bankia heeft maar 5,2% eigen geld [158 miljard]
ING zit met 41 miljard in Bankia…….
en dit zijn nog maar 2 banken.
Volgens Pals zullen we ons allemaal schrap moeten zetten voor de instorting van de maatschappij zoals we die met het officiële geld hebben gehad “we kunnen alleen maar hopen dat ik het mis heb”aldus Pals
bron: http://moneycrisis.wordpress.com
En ach, het is ook ondoenlijk om die suikerspin van schulden te ontrafelen. Sommige bankiers weten zelf amper wat ze op de balans hebben staan.
Voorlopig speelt de muziek weer en wordt de schuldenfakkel weer doorgegeven.