Momenteel leven we met zijn allen in het sprookje van Christiaan Andersen dat gaat over de kleren van de keizer. Wie kent het niet. De verveelde keizer is uitgekeken op de kleding die de kleermakers tot dan toe wisten te maken. Hij wilde iets heel bijzonders, stof zo bijzonder dat deze nog niet eens bestond. Een paar slimme bankiers, kleermakers zeiden aan zijn wensen te kunnen voldoen. Zij hadden een uniek iets: een stof die alleen zichtbaar zou zijn voor slimme mensen. Niet slimme mensen zouden het nieuwe maaksel gewoon niet kunnen zien. Om het verhaal kort te maken, u snapt het vast wel, kocht de keizer voor veel goud een complete garderobe van deze nieuwe “stof” en paradeerde daar trots mee rond. Iedere onderdaan zag de keizer in zijn blote ko*t lopen maar durfde niets te zeggen om niet als dom te worden aangemerkt.

angst en geld

Naar het Nu

Anno 2012 leven we met zijn allen in een moderne vorm van het sprookje. Deze keer gaat het niet om een onzichtbare stof maar om de waarde van geld in papieren of girale vorm. Geld is -materiaal gezien- niets waard. Alles draait om de veronderstelling dat je het papiertje of de elektronische overboeking, als ruilmiddel kunt gebruiken om een dienst of iets materieels te kunnen kopen en betalen. We gaan er verdere van uit geld schaars is en als ruilmiddel redelijk zijn waarde houdt. De oorsprong van deze gedachten ligt in vroegere tijden toen schaarse edelmetalen als goud en zilver betaalmiddelen vormden.

Angstvallig vasthouden aan

Voor wie de ontwikkelingen in de wereld een beetje volgt kan het meer dan duidelijk zijn dat er al lange tijd iets niet meer klopt wat geld en zijn waarde betreft. We zien dat landen, bedrijven en burgers enorme schulden kunnen opbouwen, roepende dat ze deze gemakkelijk zullen kunnen afbetalen uit toekomstige verdiensten. Net als bij de kleren van de keizer zien we dat er iets niet klopt. Er is door het maken van schulden zo veel geld in omloop gekomen dat het al lang geen vraag meer is of dit nog wel terugbetaald zal kunnen worden. In feite is geld helemaal niets meer waard, maar durven we dit niet tegen elkaar te zeggen omdat we dan allemaal met lege handen komen te staan. We houden elkaar angstvallig vast  al roepende dat het goed gaat en het goed komt goed. Heb vertrouwen.

Heb vertrouwen

Het woordje vertrouwen ligt voor in de mond van alle regeerders, politici, centrale bankiers en vooral ook de eurofielen. In feite is er niets om nog langer vertrouwen in geld te hebben en kan ons hele financiële systeem in één kort moment als een plumpudding in elkaar zakken. Hoe het verder kan en zal gaan is niet te voorspellen. Komen we er uit of gaan we terug naar ruilhandel, naar betaling met goud en zilver of anders. De toekomst zal het wijzen. Tot die tijd blijft het angstvallig vastklampen aan elk houvast en aan elkaar.

Hoe verder?

Er is eigenlijk maar één oplossingsrichting en dat is die van het jongetje in het sprookje. Hij durfde hard op te roepen dat de keizer helemaal geen kleren aan had. Analoog hieraan zouden wij met zijn allen moeten durven roepen dat het huidge geldsysteem zijn tijd gehad heeft. Dat we in feite in een sprookjeswereld leven en ons zelf voor de gek houden. Als ieder net als de ECB en de FED gewoon briefjes zou kunnen uitschrijven met de bijvoorbeeld de vermelding “waarde 100 Euro of 100 Dollar” dan zouden we snel roepen Halt… waar ben jij nu mee bezig? Dat kan toch niet……

33 reacties

  1. Ok, Klopt

    En nou?

    Wat moet ik doen dan? Heeft u misschien ook een idee hoe het anders kan. Want daar zoek ik vooral naar. Wellicht heeft u wel een idee.

    Mvg Henk

  2. In dat geval.. misschien is het niet zo’n slecht idee om in ieder geval op 2 euh.. paarden te wedden. Je hebt dan minder kans om in de aap gelogeerd te worden wanneer ie, tegen alle verwachtingen in, toch uit z’n mouw komt.

  3. @2. Ik zal straks het artikel nog wat aanvullen, kan er nu niet in omdat het gelockt is.

    Ik denk dat het tijd wordt dat het jongetje opstaat dat roept dat de keizer helemaal geen kleren aan heeft. We zullen naar een complete herstructurering moeten, weg van regeringen die altijd maar meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Idem dito geldt voor ons burgers. Niet op te grote voet willen leven. Niet lenen op basis van gedachte toekomstige inkomsten en economische groei. Respect voor elkaar en onze aarde en nog zo veel meer.

    Hopen dat er geen dag komt dat de dollar of de euro valt, maar dat we het nog anders voor elkaar kunnen krijgen. Of we het zonder grote ramp kunnen redden is voor velen eigenlijk geen vraag, zoals uit de vele reacties op dit blog al vaker is gebleken. De huidige mens is hardleers.

  4. De huidige mense heeft een paar simpele handvatten nodig.
    Om een een eerste kleine stap te maken.

    Deze stappen moet simpel zijn.

    Het systeem laten ploffen kan vrij gemakkelijk als dat moet.

    Gr. Henk

  5. De VS moet $2,50 aan schuld toevoegen om $1,- aan groei in GDP te winnen. De historie van schuld: http://www.creditloan.com/infographics/a-global-history-of-debt-by-region-map-from-1970-2010/

    Sinds de oprichting van de FED verloor de dollar 94% van haar koopkracht, met een versnelling na het loslaten van de goudstandaard in ’71.

    94%……. BOJ verruimde recent weer, net als de FED. Gaat inflatie de wereld uit het schuldenmoeras trekken of loopt de inflatie uit de hand en jaagt het beest ons de ruilhandel in, één van beide gaan we meemaken. Beide scenario’s zijn enigszins onaangenaam.

    En @2 henk, jat een lege winkelwagen.

  6. O ja, vette inflatie is prima hoor. Ik zit met m’n koophuisje en krampachtige tweeverdieners dilemma. Jammer dat ik mijn spaargeld in de vorm van PM’s kwijtgeraakte tijdens een boswandeling. Ben aan het sparen voor een metaaldetector.

    Nee, laat maar komen die inflatie, i’m one of the herd.

  7. @Ben H.J. : Doe het dan meteen goed en schrijf een interessant artikel over de “fictieve Poolse kamertjes” … over de kleren van de keizer gesproken-gn-gnn…

  8. @4 Ben, ik heb het gevoel, mijn intuitie zegt me, ik voel op m’n klompen aan, alles in me schreeuwt zo gaat het niet. De gehanteerde logica kan gewoon niet kloppen. Maar ik kan het allemaal niet echt beredeneren.
    Die hele filosofie achter het ruilmiddel geld lijkt niet zo ingewikkeld maar is zo moeilijk te doorgronden. Zoveel wiskunde, psychologie komt erbij ik kijken. Voor mij te complex.
    Maar dat is voor mij niet nodig om te ‘begrijpen’ dat het stomweg drukken van geld de oplossing niet kan zijn. Hoe kan dat nou???? Er wordt toch niet echt iets gedaan????
    Ik moet zeggen dat ik er echt knetter gek van word, ga aan mezelf twijfelen. Ben ik nou zo slim of zijn ‘zij’ zo dom of….
    Soms als ik last heb van bescheidenheid, en dat overvalt me regelmatig denk ik dus dat zij heus niet gek zijn, dus….
    Maar goed, op dit moment denk ik dat ze echt niet goed bij hun snikkel(tje) zonder ballen zijn.
    We moeten dus serieus denken aan een complot. De euro moet kapot. Pardon, ik bedoel tegen ELKE prijs gered worden en de kunst is ons te laten geloven dat we dat niet gaan betalen.
    Ik word zo pissig op die burgers die zich laten omlullen door die euromongolen. Ze moeten straks, als het definitief fout is gegaan, en de ruilhandel weer is ingevoerd, allemaal ter verantwoording worden geroepen. Stemmen moet verplicht worden en alle stemmen openbaar gemaakt worden, zodat straks bekend is wie de verraders waren.
    Maar nu even serieus, het lijkt me geweldig een ruilsysteem. En dankzij marktplaats.nl kan dat perfect functioneren. Kunnen we vraag en aanbod perfect op elkaar afstemmen. Hoe krijgen we ons salaris uitbetaald? In zout? Werden romeinse soldaten niet in zout uitbetaald? Is ons woord salaris daar niet van afgeleid?
    Maar zout is niets meer waard. Doe dan maar goud in plaats van zout.

  9. @11 Wellicht praat ik voor mijn beurt. Ga lezen. Op de juiste sites. Biflatie, Zerohedge, kwn, maar voornamelijk zh. Stel GEEN vragen en vorm je eigen mening. Over enkele maanden snap je waar het over gaat. Geld, de fiat vorm dan, was oorspronkelijk bedoeld als ruilmiddel, maar wordt al decennia misbruikt als een peuter door een pedofiel.

    Klink ik onaangenaam? Enkele maanden lezen en geen vragen stellen en je klinkt net als mij. Onaangenaam maar geinformeerd.

  10. @12 och edelachtbare gedesinformeerde, waarom doet u zo onaangenaam. Ik wil me alleen maar laven aan de kennis van mensen als u.

  11. @houtskool

    Gaat je salaris ook meestijgen met de prijsinflatie? Volgens mij zit NL op de nullijn of gaat de koopkracht zelfs al jaren achteruit. Die inflatie helpt je van de wal in de sloot: je spaargeld raakt aangetast en je inkomsten stagneren.

  12. @Knowtoomuch

    Prachtige stukken altijd op KWN.

    “We’re consuming ourselves into bankruptcy. The money and the wealth are being created in the East, and that’s where the gold is going.”

    People believe there are 30,000 or so tons of gold in the Western central bank vaults. I don’t think there is even a fraction of that left.”

    Precies. Pijnlijk maar waar. Waarom zitten zulke heldere denkers nou nooit bij RTLZ of in de universiteiten, op een enkele uitzondering na? Ach, ik vermoed het wel te weten.

  13. @13
    wat ik wil zeggen, niemand weet wat er in de lucht hangt, het kan alle kanten op schieten. Ook het hele systeem kan klappen, daar is serieus kans op. Hoe iemand zich daar op kan/wil voorbereiden is persoonlijk.

  14. @14
    Klopt, een andere keuze is er volgens mij niet. Deflationair is geen optie met de wereldwijde schulden himalaya. Ik ga vet koopkracht inleveren, PM’s gaan dit hopelijk (deels) goedmaken. Op termijn komt er weer lucht in de woningmarkt. Voor mij hoeft het niet erg negatief uit te pakken, maar er zijn teveel onzekerheden om een goede inschatting te maken van het verloop. Er kan werkelijk van alles gebeuren.

  15. Elk jaar tracht ik weer nieuwe bezuinigingen te vinden om mijn koopkracht op peil te houden. Wel..dat is me de afgelopen 4 jaar aardig gelukt. Echter denk ik dat ik straks voor de komende 4 jaar in 1 klap alles weer ga inleveren.

    De Arabische Lente is een paar jaar terug ontvlamt en waardoor ook alweer? Oh ja…stijging van voedselprijzen. En waardoor werden die hoge voedselprijzen door veroorzaakt? Oh ja…de olie werd steeds duurder en dus gingen alle prijzen omhoog. Maar waardoor werd de olie dan duurder? Nou niet door een tekort aan olie…maar door de uitholling van de Dollar; voor elke liter moest meer betaald worden. Ah ok, maar wie zorgde dan voor de uiholling van de Dollar? Dat is de Federal Reserve in de US. Oh ja? Is dat niet die instantie die net heeft geroepen dat het de economie nog meer zal stimuleren? Ehhhh…ja. Dus alles wordt straks nóg duurder.

    Dus let maar op, voedselrellen gaan we ook hier eerdaags te zien krijgen. VanZaken zou nog wel eens gelijk kunnen hebben met zijn hoeveelheid munitie…

    De middenklasse die het nu nog net kan redden zal volgend jaar flink verarmen. De net bovenmodaal en 2x modaal zullen gaan leven als de middenklasse dat de afgelopen jaren hebben gedaan. En zo wordt iedereen die niet op de hoogte is telkens armer en armer.

  16. @12

    Waarom GEEN vragen stellen? Wat heb je eraan als iedereen zijn “eigen” waarheid destilleert? Of moeten we alles wat er op de door jou genoemde sites staat maar voor 100% waar aannemen? KWN bijvoorbeeld:…………Als élk artikel (zonder uitzondering!) de boodschap “Koopt goud, koopt goud!!” schreeuwt dan durf ik gerust HARDOP te vragen wie daar uiteindelijk beter van gaat worden. Grote kans dat dat [u]niet[/u] de huidige kopers zijn.

    Ik zou eerder zeggen, Lees veel, Vraag veel, Vorm een mening…….en doe daar iets mee. Dat laatste is overigens wel makkelijker gezegd dan gedaan…….. 🙁

  17. @22

    Als in: Na mij de zondvloed? Of: Ieder voor zich en god voor ons allen?
    Dat laatste zal idd het geval zijn als de pleuris is uitgebroken. Je daarop voorbereiden is 1 ding………..maar om vervolgens af te gaan zitten wachten tot “het” gebeurt is niet wat ik nu voor ogen heb.
    Dus ik pleit juist wel voor Vragen stellen want wie weet komt het eureka-moment bij iemand en wordt het tij gekeerd.

    Vraagje: 😉
    Ik schat ruwweg in dat er [u]maximaal[/u] 10.000 mensen zijn in NL. die fysiek zilver (en/of goud) in huis hebben (of in een gat ergens in een bos) en dat ze gemiddeld 100 munten hebben. Stel dat de pleuris uitbreekt………Na een maandje ofzo hebben de bakkers en de groenteboeren alle munten in bezit (want die leveren 1e levensbehoefte) en dan is die kapitaalstroom ook tot stilstand gekomen. Waarom zou ik nu dan PM’s gaan aanschaffen?

  18. Er is geen eureka moment. Althans niet bij de mensen op straat. Dat moment heeft de elite die al dit moois mogelijk maakt al tijden geleden gehad, met als resultaat dat jij gelooft dat die foeilelijke eurobiljetjes (papier met inkt erop) het jou waard zijn om voor te werken, mee te sparen en überhaupt iets waard zijn. Dat is de zwendel van de afgelopen en deze eeuw en jij bent een dankbare deelnemer.

    Lees verder je geschiedenis over edelmetaal, papierengeld systemen en bijbehorend politiek bedrog. Dan kom je niet zo onbeholpen en ongeïnformeerd over.

  19. Goud en zilver smaakt voor geen meter, je kunt er niet onder schuilen , het levert geen energie. Wat is de echte waarde van goud of zilver?

    De gedachte die hier bij de meeste speelt is: “Hoe kom IK hier het beste uit”. Wellicht een logische gedachte die past bij dit systeem. De nieuwe gedachten zal moeten zijn : “Hoe komen we samen verder”

    Laten we beginnen met respect te hebben voor elkaar, aangezien dit voor sommige toch lastig schijnt te zijn.

    Gr Denker

  20. Hoe komen we samen verder is de kern van de oplossing. Eens.

    Edelmetalen zijn een waardevast ruilmiddel die je inslaat naast voedsel, landbouwgrond, voorbereidingsmiddelen, beschermingsmiddelen etc. De opmerking dat je het niet kan eten wordt gemaakt door mensen die het niet kunnen kopen omdat ze bijvoorbeeld een hypotheek hebben…

    Schuld is het geld van slaven 😐

  21. [i]De opmerking dat je het niet kan eten wordt gemaakt door mensen die het niet kunnen kopen omdat ze bijvoorbeeld een hypotheek hebben..[/i].

    Vreemde conclusie.

  22. Is geen conclusie, maar een voorbeeld. Goed lezen voordat je een conclusie trekt. Je opmerking is een denker onwaardig.

    Voor nederlandse begrippen is mijn voorbeeld overigens een veel voorkomende situatie naar mijn inschatting.

  23. Het woordt “wordt” suggereeert dat je dit als en feit ziet en hiermee een conclusie trekt.

    Er zijn maar weinig mensen zonder hypotheek.

    Gr Denker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.