Verschillende Vlaamse gemeenten verkopen gegevens over hun inwoners aan commerciële bedrijven. ’t Is toch bizar hoe schaamteloos ze bereid zijn tot alles om de gemeentekas te spekken… Politie, justitie, maar dus ook de overheden, zowel nationaal als lokaal, krijgen op steeds meer verschillende manieren toegang tot de privégegevens van de burgers. De privacy van de mens wordt steeds verder aangetast. Het is een grote ethische kwestie. Kennelijk wordt er steeds minder aandacht aan artikel 17 van het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten geschonken.
Voor een schijntje op de eerste rang
“Wij verzamelen inderdaad gegevens bij de verantwoordelijke administraties“, bevestigt Infobuild, dat de informatie doorverkoopt. In de gemeente Desltelbergen kan bijvoorbeeld al wie het wil een overzicht krijgen van de verleende bouwvergunningen, inclusief adresgegevens. Net zo handig, en dat alles voor 20 euro per maand (ja ze verkopen er zelfs abonnementen op)…
Verboden
Wat denkt U daar nu van, als inwoner van een willekeurige gemeente? Wij vinden het eigenlijk onvoorstelbaar, iets dat dringend grondig onderzocht moet worden; wie verkoopt wat aan wie en voor hoeveel. Volgens de Privacycommissie zijn zulke praktijken alvast verboden. Benieuwd wie er wanneer iets aan gaat doen. Geen wonder dat je om de haverklap gebombardeerd wordt met ongevraagde commerciële voorstellen…
Prachtig Biflatie-team, echt blijven doorbashen. Deze site is mijn dagelijks “evangelie” geworden, gewoon blijven hameren op de wantoestanden. Je zou je afvragen vanwaar die belgenmoppen komen…
En ik kan ze geen ongelijk geven. Rampzalig ver achter Nederland, staan wij “slechts” op de 21e plaats op de lijst van de gelukkigste mensen (zie vorig artikel). Psst, onder ons gezwegen, wij zijn zopas 100 plaatsen opgeklommen dankzij de succesrijke campagne van de rode duivels in de wereldbeker. Weet je wel 😆
”In de gemeente Desltelbergen kan bijvoorbeeld al wie het wil een overzicht krijgen van de verleende bouwvergunningen, inclusief adresgegevens. Net zo handig, en dat alles voor 20 euro per maand”
Tja, in Nederland is deze info wel helemaal gratis, staat zelfs in de lokale kranten.
There’s no free lunch, papaloe…
Je kunt hier in nederland je gegevens af laten schermen bij de gemeente zodat commerciele bedrijven je gegevens niet krijgen.
Dat moet gewoon de standaard zijn; daar moeten mensen niet zelf achteraan hoeven te rennen. Het is toch godsgeklaagd. Als gewoon ambtenaar bij de gemeente mag je niet eens zomaar in het bestand rondsnuffelen, terecht, maar dan kan het toch helemaal niet, dat commerciële bedrijven daar toegang toe krijgen. De P&O’er, die even lekker gaat navragen, wie allemaal bijstand heeft gehad, zodat die die al niet hoeft uit te nodigen.